taraT, в 03 March 2011 - 09:28 PM, написа:
Доста съм се ровила из сайтове,за да изхващам руснаците,какво точно са набъркали ,за да съществува породата в този си вид.И въпреки неуспешните опити до сега,все си мисля ,че няма как да не са набъркали и нещо си тяхно.Не е само външния вид.Имат и огромна разлика в характер и нрав.
Ултима,Нок или ВЕО ,те са си прекрасни....

Не сме били там за да знаем какво се е случило и нямаме гаранция какво точно са и не са правили, но според книжките търкалящи се в нас и тук-там през нета си било селекция само на НОК, а смяната на името на породата се е дължало на факта, че след първата и втората световна Европа не е била голям фен на Германия. Не само името на НОК е пострадало били са зaменени имена и на други породи, които са включвали думата "german". След 2рата Световна Война в САЩ са били заведени първите немски овчарки, а името на породата им било променено на
елзаска овчарка (аlsatian). После е било променено отново на НОК, но е факт, че и американците са го сменяли.
Иначе за разликата в екстериора съм съгласна с теб. ЕИО е запазила до голяма степен първоначалния облик на НОК, който много се различава от този на сегашните шоу кучета. Виж обаче разлика няма с този на работните линии НОК (на които аз съм фен) .... освен естествено в размера на животните. Даже някъде четох, че някой развъдници на ЕИО освежават кръвта на кучетата си с работни НОК от чешки линии. Така че наистина няма значение и както ти каза все са прекрасни
И преди да свърши деня искам да ви честитя празника!