Не обръщайте внимание на Пумата, човека нищо не разбира от кучета.
Истински качествените кучета, в момента не се намират в полицейските развъдници. Положението в полицейските развъдници у нас е трагично, а повечето полицаи са наистина некадърни и хитреци на дребно - мързеливци, на държавна издръжка. Мързи ги да работят, нагли са меко казано и с всички сили пречат на полицаите които искат да се развиват и работят с кучетата си и изпълняват съвестно служебните си задължения. А от кучета, нищо не разбират.
Порода Източно Европейска Овчарка не съществува. Това са НОК, съветско развъждане, като са селектирани по - едрите екземпляри. Рускичите решават, че не може великата страна победителка, да ползва като най - доброто работно куче, кучето на победената страна. За това и измислят ново име - Източно Европейска Овчарка. Когато международните киноложки среди започват да им се подиграват, че се опитват да откраднат и представят за своя чужда порода, решават да вкарат и друга кръв (за са отговаряла на "тамошните" условия), те губят работните качества. Благодарения на чуждата кръв, ИЕО се превръщат в страхливи кучета, със нестабилна нервна система, със слаба костна система, прекалено агресивни или със слаба психика. За това рускичите, бързо се връщат към оригинала, като в армията използват кучета основно НОК ГДР тип. В момента масово, кръстосват т.н. ИЕО с работен НОК чешки линии, за да оправят работните качества, силата на костната система и здравата психика на поголовието с което разполагат. Нещо повече, дори си позволяват да развъждат чистокръвни, родословни чешки кучета - НОК и да ги представят за ИЕО.
Оригинала е един и се нарича Немско Овчарско Куче. Това е най - доброто работно куче на всички времена. Повече информация за работните НОК, можете да намерите тук:
http://forum.bsv.bg/viewforum.php?f=22
Не обръщайте внимание на Пумата, човек който явно нищо не разбира от работни кучета, а гледа само как да си продаде кученцата.
Поздравления за Ултима, която явно е в час и макар и момиче, се изказва компетентно и знае за какво става въпрос.
P.S. Самото име на темата е нелепо. Защото няма такава порода, ИЕО. Не може да се краде чуждата порода и да се обявява за своя.
P.S.S. Аз нямам държавно куче и не получавам заплата, за да работя с кучето си. Въпреки това, тренираме здраво. За собственото си куче, съм платил една камара пари и съм бил път 1200 км, за да го взема. Отгледал съм го с много грижи и любов. Готов съм да предизвикам Пумата, да покаже поне едно от тези негови научени прословути кучета какво може. Сигурен съм, че няма да направи и дори половината от нещата, които ще направи моето куче Bont Jipo-Me.

P.S.S Извинявам се на всички съвестни полицаи, които работят и знаят за какво става въпрос и отсрамват професията - те са единици и ги уважавам много.