Dog.bg Форуми : Необходимо ли е да даваме протеини?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Необходимо ли е да даваме протеини? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 14 August 2005 - 05:24 PM

Знам, че правилното хранене осигурява по-дълъг живот, здрва, добра кондиция, тонус и изобщо от храненето зависи целият жизнен процес и живот на живите същества... За това винаги съм се старала да избирам качествена храна... А когато става въпрос за качествена храна, специалисти винаги са ме насочвали към качествени гранули... "Гранулите и само гранулите са най-качествената храна за едно куче!!!" ми е било набивано в главата до сто и едно и обратно... И като ще е гарга - нека е рошава! Ройал Канин, Еукануба, Чибау и др. от този ранг горе долу гранули... Вземах брошурки, разглеждах, сравнявах състави и избирах най-доброто за кучето си... Въпроса ми е: Ако гранулите са качествени нужно ли е да даваме допълнително протеини на кучето, при положение, че му осигуряваме интензивно движение и активни тренировки? Здравословно ли е? Хуманни, или СА 37? Или други специални? На каква възраст? Изобщо хранителни добавки?

П.С.Кучето ми е на година и три месеца... Яде по веднъж на ден - сам си направи този режим... По 400 - 450 грама гранули, не повече! Но ми се вижда слаб... 63см. при холката е, а е около 30 кг. (не съм го мерила скоро)... Злояд е... Как мога да възбудя апетита му? Или да го храня с нещо, което е полезно за целия му организъм и в същото време прави маса...? Или му е рано още за маса (чела съм че до две годишна възраст растат на кости и после на маса)... В този ред на мисли, има ли значение и генетичната структора... В смисъл, че ако така му е заложено би било напразно да се опитвам да го тъпча допълнително с каквото и да е било... Не че съм се хвърлила в тревоги, но искам да знам! Благодаря ви! Поздрави!!!

#2 Потребителят е офлайн   Sari4ka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 August 2005 - 08:51 PM

Доколкото разбрах от собствените си проучвания и консултации със специалисти и впоследствие от опита си-при хранене на КАКВОТО и да е куче с подходящите за неговата порода,ръст и възраст гранули,не е необходимо да се дават допълнително каквито и да било добавки! СА 37 са по скоро комплекс от витамини,а не протеини,но и тяхното даване се обезмисля от качествената храна.
Това че кучето е по-скоро злоядо може да му е само от полза,защото много по-голям проблем би било затлъстяло куче отколкото леко слабо,но в добра форма...
Така че,доколкото аз мога да споделя мнение по този въпрос-давайте така и не се притеснявайте излишно.....
User's Signature

Сара-кученцето,което носи усмивка в деня ти!

#3 Потребителят е офлайн   netcat Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 01:50 AM

Белтъчините не е много добра идея да са във високо съдържание в храната на кучето. За стимулиране на апетита можеш да опиташ с бирена мая (което също е с високо протеиново съдържание имай предвид). Но права е Sari4ka - по-добре леко слабо, отколкото затлъстяло. И би ли могла да не му даваш Еукануба...тоя буклук a)

#4 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 15 August 2005 - 12:35 PM

400-450 г качествена гранулирана храна е дори много за куче с тегло 30 кг. Моето куче тежи 42 кг и пак яде по толкова, а когато е топло си прави диети и стига до 200 г. 1 ден седмично пълен глад е добре за здравето му.
Изобщо не е нужно да му стимулираш апетита. Както при хората някой може да плюска здраво и пак да е слаб, друг - да е вечно на диета и да е дебел, какво да се прави, генетика.
Прехранването води до излишно натоварване на всички органи, дори и да няма наднормено тегло.
За това дали е достатъчно храната, съди по състоянието на козината (лъскава, блестяща, прилепнала, без линеене по всяко време, без пърхот), по блестящите очи, по физическата форма и активност. И помни, че по-добре по-малко от необходимото храна, отколкото повече.
Допълнителни протеини в никакъв случай не трябват, важното е в храната те да са в подходящо съотношение с мазнините и да са от животински произход, а не от растителен. СА-37 са витамини и минерали, не протеини. Дали трябва да се дават - тук мненията са противоречиви и няма да вземам отношение, нека кажат специалистите.

#5 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 12:46 PM

Значи... година и три месеца - общо изядени гранули : 3 чувала (1 - 14кг. и 2бр. - 15кг.) Роял Канин Макси Джуниър... 1 чувал Еукануба енерджи... Насипно Чибау... Малко насипно какви бяха едни италиански... Както и да е... Допълнително... Телешко чисто месо... Черен дроб... 1-2 пъти направих грешка с шийките (пилешки и пуешки)... Ами вкусно но не му понася стомаха и се отказах... Докато беше бебе - извара, твърдо сварено яйце, кис. мляко (заради калций и нз какво още)... Сухари (заради зъбите)... От време на време добре сварен ориз в бульон останал ми от някое друго месо... И общо взето съм имала моменти, в които аз съм на хляб сирене и домати - дивака нагъва месо... b) Това си е мой избор! Неткат, много държа на здравословното хранене на животното си... Моля, аргументирай се по отношение на Еукануба...

#6 Потребителят е офлайн   DogoMan Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Dogo Group

Публикувано: 15 August 2005 - 12:56 PM

...
User's Signature

Качена снимка

#7 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 August 2005 - 01:08 PM

DogoMan, зависи от възрастта, активността и сезона. За да не повтарям, копирам мнението на Dara от темата Протеините, която бях пуснала преди време:

Цитат

Ще си позволя да се включа в темата.
Процентът на протеини се избира в зависимост от много неща. Но най-важното нещо е съотношението протеини / мазнини. Храната на кучето се избира в зависимост от растежа и активността на кучето.
Подрастващо много активно куче например е хубаво да консумира храна 30/20 (30% висококачествен животински протеин/ 20% мазнини).
Израснало куче със слаба активност обикновено е хубаво да приема 26/12. Ако кучето е с наднормено тегло се отива дори на 20-22/6-8. Хубаво е в храната в случая да има и л-карнитин. Много е важно в храната да има около 5-6% пепел, както и Омега3,6 киселини.
Коя е най-добрата храна за кучето ви се разбира с проба. Кучето не трябва да изхожда много, а фекалиите трябва да са черни, твърди и по възможност леко мазни.
Трентеня го е обяснил по-нагоре.

Изобщо, най-важното нещо е да наблюдавате кучето си. 80% от промяната на външния вид и козината се дължат на храната

Прегледайте цялата тема, има и други ценни разяснения.

И още: Mad Max, това не ми звучи като много здравословно хранене ... ако храниш с качествена гранулирана храна, съобразена с възрастта на кучето, за какъв дявол трябва да добавяш друго? Така само разрушаваш професионално съставения баланс на веществата ... Ако пък не смесваш, а скачаш от гранули на натуралка - пак не е добре.

#8 Потребителят е офлайн   DogoMan Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 August 2005 - 01:32 PM

...
User's Signature

Качена снимка

#9 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 02:00 PM

Цитат

DogoMan, зависи от възрастта, активността и сезона. За да не повтарям, копирам мнението на Dara от темата Протеините, която бях пуснала преди време:

Цитат

Ще си позволя да се включа в темата.
Процентът на протеини се избира в зависимост от много неща. Но най-важното нещо е съотношението протеини / мазнини. Храната на кучето се избира в зависимост от растежа и активността на кучето.
Подрастващо много активно куче например е хубаво да консумира храна 30/20 (30% висококачествен животински протеин/ 20% мазнини).
Израснало куче със слаба активност обикновено е хубаво да приема 26/12. Ако кучето е с наднормено тегло се отива дори на 20-22/6-8. Хубаво е в храната в случая да има и л-карнитин. Много е важно в храната да има около 5-6% пепел, както и Омега3,6 киселини.
Коя е най-добрата храна за кучето ви се разбира с проба. Кучето не трябва да изхожда много, а фекалиите трябва да са черни, твърди и по възможност леко мазни.
Трентеня го е обяснил по-нагоре.

Изобщо, най-важното нещо е да наблюдавате кучето си. 80% от промяната на външния вид и козината се дължат на храната

Прегледайте цялата тема, има и други ценни разяснения.

И още: Mad Max, това не ми звучи като много здравословно хранене ... ако храниш с качествена гранулирана храна, съобразена с възрастта на кучето, за какъв дявол трябва да добавяш друго? Така само разрушаваш професионално съставения баланс на веществата ... Ако пък не смесваш, а скачаш от гранули на натуралка - пак не е добре.

Ами първо защото всички ми сипят съвети на главата и вече излизайки с кучето си крещя наум:"ВДИГАТ МИ КРЪВНОТО ЩЕ ОТКАЧА!!!" - като онова бабе на рекламата по Дарик... Та всички ми викат "Давай му протеини на животното бе! Толкова е слабо... Ти виждала ли си руски доберман как изглежда..."... Не съм виждала! Откъде да съм виждала... Ама гледам кучето си - здраво, игриво, малко холерик си пада, нервак, с желание да доминира навсякъде, но... ВСИЧКО СИ МУ Е НАРЕД! Косъма лъскав, гъст, прилепнал... Какво като му стърчат кокалите... Няма тяло на ротвайлер... Такава си му е структурата... мил, щом не звучи като качествено хранене, моля, посъветвайте ме как да храня качествено кучето си, с какво, как да му разнообразявам менюто и т.н. Благодаря Ви предварително!!! Какво означава "скачаш от гранули на натуралка"?

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 August 2005 - 02:06 PM

Съветът ми е: Ако кучето е в добра форма, с лъскава козина, без изтечения от очите, нищо повече да не се добавя към храната.
Повтарям, за израснало куче с тегло 30 кг дневна дажба 400-450 г суха храна ми се вижда много. Ето, проверявам в една листовка и виждам за някаква си храна, че от типа High Energy 300 г е достатъчно за 30-кг куче. Не знам тя с какво храни в момента.
Не съм специалист по породата доберман, но ако Mad Max се притеснява за теглото, да потърси специализирана за породата информация колко трябва да тежи куче с тази височина. Мисля си, че по-малкото (според нея) тегло може да се дължи на други причини: например по-фина костна структура, недостатъчно обемна гръдна клетка..., които са си генетични особености. Четох някъде, че 60% от теглото на добермана трябва да е в предницата, визуално така ли е при твоето куче?
Ето сега, на един сайт намирам: тегло 30-40 кг, височина - 61-71 см. Кучето ти не е далеч от нормата.
Във всеки случай, прехранването е последното, което може и трябва да се прави.

Ето една извадка от посветен на породата сайт:

Цитат

Common Errors
Nutritional deficiencies are unusual in dogs today with special thanks
to the availability of many palatable and nutritionally sound commercial dog foods. Those rare instances of nutritional deficiency often result from misconceptions about feeding (e.g. offering an all-meat diet) or oversupplementing a diet that is already well balanced. A common mistake is to add extra fats to increase the energy intake or to improve palatability.
Too much fat will mean caloric needs are met before a dog has eaten enough protein, minerals and vitamins that is necessary for good health.
Another common source of difficulty is oversupplementation with additional vitamins and minerals, such as calcium and Vitamin D, during periods of growth and reproduction. An excess of minerals and vitamins, or imbalances among them, may cause problems that are more complex and difficult to diagnose or treat as compared to simple deficiencies.

Често срещани грешки
Днес хранителният дефицит не е обикновено явление, благодарение на наличието на пълноценни комерсиални кучешки храни. Редките случаи на хранителен недостиг често са резултат от погрешна концепция за храненето (напр. изцяло месна диета) или излишни добавки към вече добре балансираната диета. Честа грешка е да се добавят мазнини, за да се увеличи енергийната стойност или да се подобри усвояемостта.
Излишните мазнини означават, че калорийните нужди се достигат преди кучето да е поело достатъчно протеини, минерали и витамини, необходими за доброто му здраве.
Друга често срещана грешка е прекомерната употреба на допълнителни витамини и минерали като калциий и витамин D. Излишъкът от тях  или дизбалансът между тях могат да причинят проблеми, трудни за диагностициране или лекуване в сравнение с обикновените дефицити.

Без да претендирам за професионализъм, мисля си, че Mad Max по-скоро трябва да отнеме от дневната порция на кучето, отколкото да добави.

#11 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 02:07 PM

Цитат

mil_, какво е подходящото съотношение мазнини / протеини?

Mad_Max, какво всъщност искаш? Да покачи тегло?

Догоман, искам кучето ми да се храни здравословно и да му е достатъчно... В смисъл да се развива нормално... За стандарта на породата доберман (водя се по тези стандарти заради структурата на физиката му, за което ми простете!) Макс е слабичък и дребен... 63см. при холката - към 30 кг. Трябва да го измеря, може и да няма толкова... И понеже тук, в моя град всички са специалисти които раздават съвети до безкрай... В крайна сметка не знам какво да правя. Въобще не знам правилно ли се отнасям към храненето му. Яде само вечер. Веднъж на ден. Вече написах какво... А ако знаете само какви усилия ни костваше да накараме да зарадят магазините с Ройал Канин... Ужас... Тука се предлагат само български храни, а такива се и пазаруват! ОТВРАТИТЕЛНИ СА! ИЗПИТАЛА СЪМ ТЯХНАТА ОТВРАТ НА ГЪРБА СИ!... Също така съм много против консервираната храна! Такива неща, никога не бих дала на което и да е животно...

#12 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 August 2005 - 02:12 PM

Mad Max, написах горното преди да прочета постинга ти.
Моля те, не слушай кварталните експерти! Не виждаш ли, че 80% от кучетата на такива едва вървят от затлъстяване? Вярвай на блестящия поглед на твоя приятел!
Хе-хе, за руските кучета ... ми то в Русия всичко е голяяяямо, не се връзвай.
Съветът ми е: Избери дали ще храниш натурално или с гранулирана храна. За човек без професионални познания (какъвто съм и аз) гранулираната е по-добра. Избери качествена гранулирана храна и не си мисли, че на кучето му трябва някакво разнообразие! Трябва му добър баланс, а той е осигурен в тези храни.
Еднократно хранене за отраснало куче е добре, максимум двукратно.
Скачаш от гранулирана на натуралка значи един ден гранулирана, на другия - натурална. Това е вредно за стомаха на кучето, ако се преминава от едно към друго, това се прави постепенно в продължение на седмици. Също постепенно става и смяната на един вид гранулирана храна с друг.

Успех!

#13 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 02:23 PM

Даже 65% са в предната част... Отзад единствено бутчетата му тежат... другото са стърчащи кокали , които са си част от екстериора на породата... Аз мисля, че спокойно мога да отговарям с "ТАКАВА Е СТРУКТУРАТА НА ПОРОДАТА"... Мил, в листовките на Ройал Канин пише че дневната дажба за тази възраст е 350-450 гр гранули. По нея се водя... Не знам дали е правилно, но нямаме проблеми със стомаха - в началото много четох за разширените стомаси тъй като самата порода много предразполага... гледах записи на операции и разни такива гадории, дето хората си обричат кучетата на тях... Набавих си информация и гледаме да следим грамажа точно! 500гр - месо дневна дажба 1 път на седмица, две; 350-450 гр. дневна дажба качествени гранули на ден, с осигурено интензивно движение и винаги вода в посудата!;извара - 300гр. дажба на седмица отлично обезсолена; варен ориз - 300гр. веднъж седмично за разнообразяване на менюто; кокали - 1-2 пъти месечно за храносмилане, анални жлези и т.н. Това го четох в руски сайт и го следвам откакто си имам диването... Не знам до колко е правилно и редно... Моля посъветвайте ме докато не е станало късно!

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 15 August 2005 - 02:48 PM

Дадох ти каквито можах съвети, тук ще изкажа лично мнение как бих постъпила на твое място:
Кучето ти си е добре, вероятно генетично е с по-лека структура, няма лошо.
Роял Канин е идеална храна. За 15 месечно куче - Maxi Adult.
Бих се отказала от "разнообразяването" с месо и ориз. Формулата на повечето гранулирани храни е пиле с ориз, за алергичните към пилешко - агнешко с ориз, за капризните - сьомга с ориз.
Бих заменила изварата с 1-2 супени лъжици кисело мляко на ден (в Русия нямат кисело мляко) - съдържа киселомлечна бактерия, подобрява храносмилането и апетита.
Един ден седмично - гладна диета.

Лично аз давам витамини СА-37, но тук вече казах, мненията са противоречиви, ветеринарите по-скоро смятат, че към Роял Канин не са нужни никакви добавки (ние ядем друго).
Костите може да оставиш, в никакъв случай птичи тръбни, и само ако не наблюдаваш стомашни проблеми (повръщане на несмлени частици и др.) При породи с чувствителен стомах причиняват гастрит. В Роял канин има достатъчно влакнини, които решават проблема с аналните жлези.

#15 Потребителят е офлайн   DogoMan Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 15 August 2005 - 05:15 PM

...
User's Signature

Качена снимка

#16 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 August 2005 - 04:50 PM

Именно по този въпрос... Докато беше малък и растеше интензивно изядохме кутия с СА 37, набавяхме рибено масло за растеж... Регулирахме, увеличавахме... И тъй като беше много слаб - МНОГО!!! А и разходките ни са интензивни, да!, но кучето се чувства прекрасно в крайна сметка... Изморява се и се прибираме, спи около час и после се събужда гладен... Това е единствения момент в който той може да яде като куче... През цялото останало време само се гевези над храната! Не качи, само заглади косъм иначе ребрата му бяха много силно изразени - МНОГО, след което последва едно бясно търчене, минахме на натурална храна - много нерви, много време, много средства! Добре че не ходех на работа! Така скрихме ребрата и отново минахме на гранули... Сега поддържаме тази форма... И вече нямам време и търпение да се занимавам с натурална храна за кучето ми... За това се обръщам към вас. А сега като се замисля въобще няма смисъл на тази възраст да е с нормално телосложение - да изисквам това! В крайна сметка като завърши растежа си на 2 год. възраст и като мине известно време и разбера как му се отразява храната - примерно година, за да вложи храната в маса и енергия, а не в растеж на кости и енергия... Тогава ще преценя какво да правя... Може би тогава ще е най-правилно! Благодаря ВИ МНОГО! b)

#17 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 August 2005 - 04:52 PM

Мил... Един ден гладна диета? Кога е най-правилно да се направи??? Само вода така ли? Това ми звучи логично, възпитателно и много добър вариант за причистване на организма от токсините? Или не е с такава цел?

#18 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 11:44 AM

И аз да се вметна кучето е в такава възраст че е нормално да изглежда по слабо , аз бих имала притеснения ако кучето е на 3 години и изглежда много слабо.
Спомням си миналата година отиваме на изложба в Ч.Бряг и съдята съди мъжкото ми куче което е на година и 4месеца, и коментара беше че това куче трябва да се храни всеки ден не по 1път на месец той тогава тежеше 28 кг. и беше найстина клечав.
И аз като се впрегнах повече храна около 450 гр. месо като добавка и нищо само дето сереше повече . И аз след 2 месеца тъпкане се отказах и си минах на дажбата която си му е според храната.Дойде зима и за моя най-голяма изненада кучето започна да се налива , не съм увеличила храната нито с грам стана 35 кг. направи мускулна маса изобщо супер.Сега пак е лято и е свалил 3 кг. пак си яде същият грамаж.
Няма за къде да бързаш ако кучето е в кондиция и фекалийте са твърди и тъмни няма какво повече да искаш.Както казва един човек като му дойде времето:)

#19 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 August 2005 - 11:53 AM

Благодаря много!!!

#20 Потребителят е офлайн   ludata94 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 23 May 2012 - 02:00 PM

Гранулите, който съм взела на кученцето ми са 25% протеини и 12% мазнини, а консервата 24% протеини и 5,5% мазнини, това горе долу добре ли е за мъника ми :)
User's Signature

Качена снимка

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни