Dog.bg Форуми : Гранулите

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Гранулите

#1 Потребителят е офлайн   juj Икона

• Обичам те, Бъки!
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 March 2007 - 09:14 PM

Ветеринарят ми каза, че мъжките котки не трябва да се хранят с гранули (е, може примерно веднъж месечно drink ), защото се появяват кристали в уретрата и не можело да пишка... това било от самото съдържание на гранулите...
Вие как мислите и храните ли си мъжкарите с такава храна? Аз личноо... не. wink От страх да не се случи това.
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

JujitYy --> juj

#2 Потребителят е офлайн   deni_avr Икона

• Speechless
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 28 March 2007 - 09:39 PM

не знам докога ще продължава да се разпространява този мит. и аз случайно се запознах с един вет, който беше на преклонна възраст. убеждаваше ме неистово, че давайки суха храна на моите съм им давала едновременно отрова и противоотрова. съветваше ме да ги храня с мляко и сирене. е, какво да си говорим повече.

ако си мислиш, че като храниш котката си с консерви вместо суха храна й осигуряваш витаминозно и пълноценно хранене, то лъжеш се.

да, има некачествени сухи храни, които никога не бих купила за моите. това са по-евтините видове като Дарлинг, Уискас, Кит-кат.

аз лично храня моите предимно със суха храна. имам и котарак. храня ги с утвърдени марки като РК, Пурина, но само серията Проплан, другите са от горепосочените видове, Адванс. тези видове марки имат дори храни предназначени за котки с бъбречни проблеми, диабет и прочие.

запомни едно: тайната на пълноценното хранене, също като при хората, е РАЗНООБРАЗИЕТО. вари му пиле, риба, без НИКАКВИ подправки, давай му дреболии. без манджите на мама. те не се включват към пълноценните храни. глези го и с пастетчета от време на време. сега поне са много и различни. и суха храна - само от утвърдените марки, както казах.
User's Signature

Качена снимка

#3 Потребителят е офлайн   juj Икона

• Обичам те, Бъки!
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2007 - 09:51 PM

Aз с "манджите на мама" никога не съм го хранила!
По принцип му купувам консерви, давам му месо, по-дребни кости, защото много обича, кренвирши обожава, обаче като яде от тях и повръща, понякога и мляко давам. Абе доста неща.

Значи... нищо няма да му стане? И няма проблем със сухата храна? r)
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

JujitYy --> juj

#4 Потребителят е офлайн   Lutchezar Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 March 2007 - 10:28 PM

Всичко е функция на бъбреците и диаметъра на пикочния канал - има ли проблеми с бъбреците и еднократно хранене със суха храна може да го запуши. Ако пък е много тесен пикочният канал се запушва много лесно - имам проблем с котарак който след 2 месеца ядене на лечебна храна на РК се запуши само след седмица - и вече месец продължава да изкарва песъчинки, имам друг котарак който няма тези проблеми, но понеже ядат заедно /неистово мяукане ако ги храня отделно/ - та за профилактика му взех урина - и -> протеин и кръв - пак проблеми с бъбреците - а не е ял суха храна от 2 месеца поне /освен лечебна/ - така че всичко е строго индивидуално - зависи от организма.
User's Signature

,,Работата по общественополезни каузи е бавна, уморителна, неблагодарна, а ползите ще се видят най-рано от следващото поколение. Освен това всички, които имат някакъв пряк търговски интерес от тези каузи, се вбесяват, като видят, че ти нямаш такъв и постоянно ти вменяват мисли, постъпки и чувства, които и при най-голямо желание ти не можеш да си спомниш да си помислил, направил или изпитал..."

#5 Потребителят е офлайн   Мукуся Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 08:23 AM

Добрый день.

У нас (в России) рекомендуют кормить кормом, на котором написано "для профилактики мочекаменной болезни". А если кот уже заболел, то надо переходить на специальный корм ПУРИНА или HILL'S. А дешевый корм ВИСКАс, КИТИКЕТ или Дарлинг действительно кошкам давать НЕЛЬЗЯ!!! Если давать- очень большой шанс, что котик заболеет. Лечение очень дорогое и не всегда эффеткивное. Если запущенная стадия болезни - у нас рекомендуют давать ФИТОЛИЗИН и ЦИСТЕНАЛ. Извините, что на русском. Боллгарский язык понимаю, но писать не умею:(

#6 Потребителят е офлайн   Ранд Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 08:49 AM

Наистина храненето на котките със суха храна може да доведе до запуш-ване с песъчинки на пикочния канал. Точно за това големите производители на сухи храни имат серия "уринаре". Дори канадската "Нутрам" са разделили "уринаре'' за мъжки и за женски котки. Мисля че храненето профилактично с уринаре, ще предотвати тези проблеми.

#7 Потребителят е офлайн   juj Икона

• Обичам те, Бъки!
  • PipPipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 03:08 PM

Да, за това запушване говоря и много ме е страх и досега гранули съм му купувала веднъж... b)
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

JujitYy --> juj

#8 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
  • Interests:Биология, животни...
Публикувано: 29 March 2007 - 07:29 PM

Високия клас гранули, без значение от марката, важното е да пише супер премиум на тях, имат съставки предотвратяващи това запушване. Затова ако си храните котарака само с такива гранули от висок клас няма смисъл да се тревожите за такива неща. Освен това храненето с консерви е непълноценно, а с гранули пълноценно и напълно балансирано. Отгледала съм 2 котки от 2 месечна възраст сега са на 2 години и половина. Досега са яли само и единствено гранули и се чувстват прекрасно. Да си кажа по мои сметки храненето с най-скъпата храна от гранулите ми излиза по-евтино, отколкото ако им купувам консерви и паучове.
User's Signature

Nothing but the best is good enough!

#9 Потребителят е офлайн   Misty5 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 29 March 2007 - 08:04 PM

Цитат

...
да, има некачествени сухи храни, които никога не бих купила за моите. това са по-евтините видове като Дарлинг, Уискас, Кит-кат.
...

Уискас евтин?! bl)

Иначе на моя суха храна му даваме РК. c)

#10 Потребителят е офлайн   emma Икона

Публикувано: 31 March 2007 - 06:18 PM

Не мисля че роял канин е по възможностите на всички които гледат котки примерно.. или ще кажете ,че някоя пенсионерка със 100 лева пенсия купува само тях на котката си?Много се съмнявам....
Аз също имам мъжки котарак и не го храня със роял канин . В интерес на истината купувам му и от него от време на време, и от уискас и дарлинг гранули никакви пробелми няма досега. Наистина не яде само гранули всеки ден разнообразявам го със други неща примерно консерви и не само- и пилешко месо му варя и дробчета и други .. казвам това за да не ме упрекне някой че не се грижа за котарака си след като не му купувам само роял канин.. все пак тези гранули са хубави съгласна съм но не са по джоба на всеки..

#11 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 31 March 2007 - 06:36 PM

Както казах малко по-горе, висок клас гранули! Това не включва само Роял Канин, а и ако се храни САМО с Роял Канин излиза по 45-50 стотинки на ден за не много голяма котка/котарак. Доколкото си спомням една консерва например струва около 1.50, един пауч е към 80 ст, а се дават по няколко. Така че, не е цената проблема очевидно, проблема е, че като давате консерви, паучове, кокали и прясно мляко си мислите, че това е пълноценно и разнообразно хранене. Ама не е така. Котката няма нужда от кой знае какво разнообразие, макар и да са по-претенциозни от кучетата, котката има нужда от пълноценно хранене а Уискас и Кит кат определено са боклуци, които не само са непълноценни, ами са и вредни особено за котараци. Аз давам на котката си микс от няколко марки висок клас гранули. Излиза ми по 50 стотинки на ден. И е здрава, с нормално телосложение, екскрементите са й много хубави, никога не е имала разтройство, никога не е имала проблеми със стомаха. И никога не е яла меса, консерви и паучове.
Просто споделям личен опит.
User's Signature

#12 Потребителят е офлайн   Elfur Didu Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2007 - 12:21 PM

Гранулите.... Има качествени и некачествени. Котараци - предразположени и непредразположени. Различно е. Но ще ви кажа какво ми казаха на мен, след като моя Хектор се беше запушил. Това бе преди...3-4години. Питахаме с какво го храня - гранули. Е, това беше причината - некачествени гранули. Какво да правя,попитах. Забрави гранулите. Може да храниш сус специалните храни на Royal kanin, ако можеш да си позволиш да купуваш запечатаните пликове, защото кой ти гарантира, че това което ти сипват от големия чувал е наистина RK?
Аз не храня с гранули. Яде специално приготвена храна и консерви. Сега и да искам не мога да му давам гранули, защото има само един кътник и няма как да ги дъвчи.

пп: Darling не са ли продукт на Purina? bl) Консервите им са много хубави, той моя други не поглежда.

#13 Потребителят е офлайн   snowgirl Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 03 April 2007 - 12:36 PM

Имах котарак и основната му храна беше гранули.Не помня марката, но купувах няколко различни по вкус и ги разменях.Но основно ядеше варена риба / то както се казва, убиваше за рибата b) / Никога не сме имали проблеми, нито с козината, нито с уринирането или бъбреците.А човешка храна не кусваше.Явно всичко зависи от здравето на самото животно.

#14 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 03 April 2007 - 12:36 PM

Да, Дарлинг са на Пурина, но както казах гранулите се делят на класове. Даглинг е нисък клас храна, Про Плана, пак на Пурина е висок. Разликата е в качеството на суровините използвани за производството им. Консерви лично аз не харесвам, защото не ги намирам за достатъчно хранителни. Те са в по-голямата си част желатин и консерванти, а не искам котката ми да яде такива неща.
User's Signature

#15 Потребителят е офлайн   emma Икона

Публикувано: 03 April 2007 - 05:58 PM

samotnata, моля те сподели какви гранули точно купуваш и комбинираш.. определено ме заинтригува това 0,50 ст. на ден bl) r) понеже на мен ми излиза двойно повече и отгоре за един c) на 9 месеца

#16 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 03 April 2007 - 09:35 PM

Не мога да направя реклама на нито една марка, но мога да кажа, че купувам от почти всички видове висок клас гранули за котки, както и две марки "среден" клас. Дажбата на почти всички за котка от 2 до 4 кила /каквато е моята/ е около 40-60 грама на ден, моята изяжда всеки ден различно, но се върти около 60 грама на ден. АКо приемем, че най-скъпата храна струва 11 лева килото, а най-евтината 6-7 лева, то средната стойност на ден ще излиза към 50-60 стотинки. Ако това е най-важното за хората, които гледат котка просто трябва да се разтърсят. Винаги има промоции, винаги има места, на които е по-евтинко. За мен най-важното е котката ми да се храни пълноценно и с това се съобразявам на първо място.
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   alekian_yona Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 April 2007 - 10:09 PM

Нямам търпение да изчитам отново всички постинги по този въпрос. Но аз знам едно и поне при мен за повече от 7 години е доказано от практиката - гранулите т.е. сухата храна не вреди когато е премуим / премиална ... или както искайте я наричайте. Има доказани марки такива храна на БГ пазара. Естествено, не всеки е в състояние да си я позволи, но пък аз директно казвам - защо е решил да гледа котка, след като не е в състояние да осигури ако не най-доброто, то поне възможно най-доброто. Всяка суха храна състояща се от шаренки шаренки и много шаренки гранули е с ниско качество. Консерви и т.н. мека храна - имайте предвид проблемите със стомаха и със зъбите, които изведнъж се стоварват на главата ви. Домашно приготвена храна - да, но и тук има тънкости и то много тънкости, които никак, ама никак не са за пренебрегване. Та така - хранете умно и разумно, за да не съжалявате след това...

Cat rules !!! c)
User's Signature

Той е специален, защото е един от първите станал 'благородник' и гордо носи името си Бритиш - това гръмко име, избрано от първите му господари - англичаните, защото е създаден, за да бъде независим, солиден, неукротим, излъчва стабилност и сила и толкова много нежност.

#18 Потребителят е офлайн   milenka_123789456 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 17 April 2007 - 10:50 PM

честно да ви кажа аз не давам на котарака си почти никакви гранули от страх да не му стане нещо,но то маи не може така (изобщо без тях).

#19 Потребителят е офлайн   samotnata Икона

• assajventress
  • Икона
Публикувано: 19 April 2007 - 12:37 PM

Разбира се, че може. Те не са единствената храна. Но са /според мен/ най-добре балансираната.
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   papyy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Деца, котки, пътешествия, фотография

Публикувано: 19 April 2007 - 06:11 PM

c) d) И на мене ми писна да ограмотявам, нооо... Изхранваме у нас всички котки само и единствено със гранулирана храна. И породисти и непородисти и взети от улична котана. Кучето ни, което ако беше говорещо може би нямаше да разговаря с нас освен чрез прислугата си също хрупка.
Професорите, доцентите / и прочие квалифицирани и несвързани с продажбите лица/ съветват : Само гранулирана храна премиум и суперпремиум. Всяка котка опитала доброто се пристрастява. Да, така и трябва!
User's Signature

Обичам всички котки, вашите също.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни