Командни думички на различните езици.
Публикувано: 24 January 2008 - 02:53 AM
Моля ако знаете пълният "набор" домички, които се използват за основните команди "Тук", "Спри", "Място", "Не, "Изплюй", "Седни", "Легни", "Редом", "Яж" и сие на различни подходящи езици за команди, моля дайте да направим един списък с тези, би било полезно.
Аз зная на немски и на английски, ама да не се излагам, че не знам как се пише на намски :blink:
Публикувано: 24 January 2008 - 11:02 AM
Цитат
Ми ако ви представлява интерес... мога да ви напиша как е на чешки и словашки...
Ама те тези езици... не знам доколко са подходящи за команди :blink: ;)
Публикувано: 24 January 2008 - 11:19 AM
Публикувано: 24 January 2008 - 11:23 AM
Чувала съм обяснения, че примерно НОК са немска порода и затова трябва да се обучават на немски, ама нещо не ми звучи много логично. По тази логика моя руснак трябва да го обучавам на руски, а тежко им на притежателите на Китайско голо качулато :P Но всеки стопанин си избира.
Ще напиша тези, които се сещам (на български и на немски):
Не = Nein
Седни = Sitz
Легни = Liegen
Място = Platz
Тук = Hier
Спри = Halt
Яж = Fressen
Тюх, за "Редом" не се сещам!
П.С. Благодаря на orchid - Fuss :blink:

Публикувано: 24 January 2008 - 11:29 AM
Цитат
Срещала съм като варианти и Bei Fuss и Zu Fuss.
Публикувано: 24 January 2008 - 12:35 PM
Ето тук в самия правилник командите са написани на немски (в скобите)
На немски са не защото НОК знаят немски :P, а защото германци са създали дисциплината SchH (шутцхунд - куче за защита) и съответно командите са били на родния им език... Тук (и по света) се използват по традиция, а и самото звучене на немския е доста подходящо - резки и ясни команди, които кучето не чува във всекидневието и знае, че е длъжно да ги изпълни незабавно (ако е научено, разбира се ;)). Честно казано думите имат такова значение за кучето, каквото ние им предадем - може да използваме команда "банан" и това да означава за кучето "седни" - въпрос на удобство и предпочитание... B)Единствено избягвайте комбинацията от "седни", "легни" и "стани" - за кучето звучат по един и същи начин и ще му е много трудно да ги различава (обикновено се ориентира по знаците на тялото, които обаче в едно състезание носят наказателни точки... :-) Ето защо обикновено се използват думи, които дори да са на родния език на водача са различни от ежедневно употребяваните ("лежи" или "лег" например) - едва ли на всяко казано в разговор "седни" карате кучето задължително да сяда... ако сте го учили на "седни" и ако кучето го чува често без никакви последствия и задължения то започва да смята това за "пожелателна" команда ;D
Публикувано: 24 January 2008 - 12:44 PM
Друго си е отвореното HIER с дълго И. Аз намирам немските команди за много подходящи, отсечени, кратки и звучни, затова използвам тях при едното си куче. Също и наличието на друго куче, наложи да избера различни команди...не че сега не си ги разбират взаимно.
Иначе естествено значението на думата на нас не е обвързано със значението за кучето.
Макс има команда ОВЦА :rolleyes: Изключително неприятно ми е да я прилагам в парка, но за това има вина въвелия командат, който беше жестоко порицан ;D
sundy - съгласна :wub:
Публикувано: 24 January 2008 - 06:04 PM
Цитат
Цитат
Ми ако ви представлява интерес... мога да ви напиша как е на чешки и словашки...
Ама те тези езици... не знам доколко са подходящи за команди :blink: ;)
Аз бих искала да ги науча! Моля, напиши ги!
Публикувано: 25 January 2008 - 07:10 AM
Цитат
Ето тук в самия правилник командите са написани на немски (в скобите)
sundy, благодаря ти, много интересно!
Питам за различните езици, защото имам повече кучета и се изчерпах откъм команди. Не искам да ги уча на български, а добре знаете, че кучета, които живеят заедно не е никак препоръчително да знаят еднакви команди.
Благодаря предварително за чешките и словашките!!! :palec:
Публикувано: 25 January 2008 - 07:43 AM
Публикувано: 25 January 2008 - 10:33 AM
Извинявайте, че така бавнострелно реагирам... ама аз не очаквах никакъв интерес...
Ми... започваме....
Най-важното е, да запомните, че ударението ВИНАГИ пада на първа сричка
(това наистина има голямо значение за кучето... изпробвах го :blink:)
Не! ---------------> Nesmíš! ['несмиш]
Седни! ---------------> Sedni! ['седни]
Легни! ---------------> Lehni! ['лехни]
Тук! ---------------> Tady! ['тади]
Място! ---------------> Na misto! ['на 'мисто]
Спри! ---------------> Zůstaň! ['зустанъ!]
Яж! ---------------> Jist, papkaj! ['ийст, 'папкай!]
Редом! ---------------> K noze, vedle nohy! ['кнозе, ведле нохи!]
Чакай! ---------------> Počkеj ['почкей!]
Апорт! ---------------> Přines! ['пршинес!]
При мен! ---------------> Ke mně! [ке мнйе!]
Пусни! ---------------> Dej! [дей!]
Хайде! ---------------> Pojd'! [пойдъ!]
Ако нещо ви липсва ... моля кажете да се допълня...
(словашките след малко... въпреки, че те много не се отличават ... освен по мйекането) :yahoo:
Публикувано: 26 January 2008 - 01:33 AM
Много смешно звучат, все едно съм чехкиня ;D
Публикувано: 27 January 2008 - 11:44 PM
сега ме озадачи тотално...
Ами тази освобождаваща команда как се произнася на български?
Примерно ако е нещо като "Свободно" може да използвате
Volno на чешки...
Предполагам, че ще възпиташ в чехландски някоя от
твоите блондинки :P :P
(добре де може и блондини, те и без това тук всички са бозави)
Пропуснах да отбележа, че мога още много думички да ти измисля.. такива бамбалинешки :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Публикувано: 28 January 2008 - 08:58 AM
Какви блондини? То черно само при мене? ;)
Публикувано: 28 January 2008 - 09:35 AM
Цитат
У-у-у ... ми тогава трябва да се замислим за нещо африканско, или азиатско... я ги провери твойте дръпнати ли са? ...
Майтапа на страна, ама аз тук имам един познат индиец и мислех да го хвана и него за майтап и да го накарам да ги напише...
(ако ще ви представлява интерес... )
Публикувано: 28 January 2008 - 11:10 AM
Аз ги имах на иврит, ама къде затрих листа не знам! Мишето (с Ашли) ми ги беше давала! ;D
Публикувано: 01 February 2008 - 11:02 AM
No!- Не! [но!]
Siéntate! -Седни! [сиéнтате]
Acuéstate!-Легни! [акуéстате]
Ven ( aquí )!-Ела (тук) [бен аки']
Espera! - Чакай! [еспéра]
Deja! -Остави! [дéха]
Toma! -Вземи! [тóма]
Para!-Спри! [пара]ударението е на първото а
Venga!-Хайде! [бéнга]
Hilera!-Ред! [илéра]
Libremente!-Свободно![либремéнте]