Dog.bg Форуми : Размисли за АНТИ-развъждането

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Размисли за АНТИ-развъждането Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Група: Потребители
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 14 August 2005 - 12:05 AM

Mad_Max
За съжаление, тези кои разсъждават по просташкия начин са повече от нужното.
Профита са патили - препатили в това. За това си траят - те просто до такава степен са уморени от човешката неграмотност и глупост, че не им се обяснява и не им се говори за пореден път по темета. И ги разбирам.

Тук ще искам да нахвърля набързо точките по АНТИ-развъждането. Точките по АНТИ-развъждачи и АНТИ-разбирачи.

т.1.
Искам малки от кучето ми

Да, за кучета с родословието тук говорихме много и непрестанно. Дори на някои им бием на расизъм ( собственият ми съпруг ме упреква в расизъм, защото не искам да позволя на Лео да заплоди женските на многобройните мераклии-собственици ). Но винаги ще има хора, които няма да схващат същината и важността на родословното дърво. Първата и основната точка в АНТИ-ръзвъдната дейност е това което казва Вабанк: 90% от "развъждането" става по кварталните градинки.

- разясненията по точка първа: киноложката култура на някои хора ще остане на едно определено ниво, дори и симпозиуми и лекции да им осигуряваме. "Каквото баба знае - това си бае". И когато посмееш - о ужас! - да изречеш на глас тази потресаващо крамолна мисъл - наскачат сума ти "любители" на кучетата, които вдигат врява до бога, как ти никакъв кучкар не си, какъв прекрасен расист си, бе ти си направо прекия неизвестен потомък на чичо Адолф Хитлер, само защото смееш да се противопоставяш на популярното заплождане по градинките. А това, че техните кучета са с обриви, ядат некачествена храна, на ветеринар им се свидят парите да ги заведат - това е ЛЮБОФФФФФФФФФ към кучета. И ето ТЕЗИ кучета ще заплождаме. Щото няма не`къф си расист да ни казва дали да си имаме малки от нашето момиченце или дали да си пускаме нашето момче на женски. Ама ха!
Един въпрос - а защо всеки такъв тарикат, който осъжда и критикува "снобите", като толкова много обича кучето си - що не извади определена сума пари и не му направи анализи от и до, както правят въпросните сноби? защо или оставя кучето си да страда или търчи при баба Станка, която го гали по главата квадратна и вика :"Ми бульон ще му свариш и малко хлебец ще натопиш вътре, ще се оправи кученцето".
Утрирам в известен смисъл, но за момента ТОВА е голямата кинология в Бг. Въпросните хора, уж много обичащи кучетата, освен че си нямат идея за правилното развъждане, с наглостта на великата и безочливата си безграмотност заявяват:" Ама какво му е толкова на родословието? нали обичаш кучето си като куче?". тук опираме до точка втора.

т.2."Модерното куче"

Ето тази точка ми е гнусна. Тук самолюбуването на емоционално незрели личности, хванали се да си избиват комплексите през живите същества - кучета - това не го разбирам. Добре де, пич (или мадама) имаш пет-шест (може и десет кучета). Може и да е едно - ама от определена "модерна порода". Че породата да не е шапка или гащи- прашка от нашумяла напоследък фирма? Взимаш същество, на което заедно с котката му бе позволено да влиза в храма (преди един събор да не реши да го забрани това, за да не се изкенза кучето пред олтара и да няма оскверняване) . Взимаш приятел, който ще те обича до гроб. Ако ще фалираш или ще се разболееш, ще се изложиш, ще станеш за хората последната отрепка - кучето ще те обича. Как да го избираш според "мода"? позор за хората. А най-големия позор за тези, за които смъртта на кучето е тривиална като смяна на бельото. какво толкова? Ми ... живял си - изпълнил дълга си - умрял си - взимам друго куче. този потребителски подход към кучето също създва определена класа сред кучкарите.

т.3."Обичам кучето си"

Ей, тия "стопани" направо ме размазват - такива душици са. Когато виждат моето куче, уверенно го галят, личи им че знаят как да се държат с кучетата, взимат муцуната на кучето ми в шепи, тупат го фамилярно по хълбоците и подават грамотните команди на немски... после очите им се насълзяват, и те разказват как любимият им Джоко/Булит/Ринго починал наскоро. На възраст около 2 или 3 години ( обикновено при такива "стопани" кучета не живеят по-дълго). Шокирана и съчустваща, аз първото време се втурвах да ги разпитвам как са загубили прекрасното си куче. Отговорите са ме убеждавали всеки път в това, че такива "стопани" бих искала да ги спукам от бой. Едните са загубили кучето си, щото са го пускали долу пред блока да се разхожда самО, а когато то приключи с разходката - то самО идвало. След време кучето просто не се е прибрало (защо ли?). Другите разправят че кучето е починало от лошите ветеринари - то просто нещо се поразболявало, а пък ветеринарите искали скъпи изследвания, а пък те нямали пари, и те пък като отишли вече (на умирачка a) ) животното издъхнало едва ли не в кабинета на лекарите. Ама че лоши лекари....
мъ льоши са лекарите, льоши... Все някой требе да е виновен.
Трети пък започват неграмотно, идиотско в неграмотността си и безочливо псуване как били гледали от 20 (или 30) години кучета, и не сме ние тези които ще им обясняваме кое е най-доброто за тяхното си куче, щото р`ъйш ли тяхното куче си е тяхно, и те имат опит в гледането на кучета за целия китайски народ, и как така аз ще им кажа че не бива да го прехранват? Аааааа, нахална всезнайка такава, нищо му няма на моето куче, гуци-муци, на мама гладника ( а кучето е станало квадратно от затлъстяване, и вместо да се разтревожат по този повод, въпросните стопани пускат сопол или сълза от умиление пред собствените способности на "стопанджийството" - фактът че това е ВРЕДНО за здравето на кучето не безпокои "добрия" стопанин).

т.4."ПОЗНАВАЧА (най-опасната и вредна порода)"

Тези наистина са опасни но най-вече ВРЕДНИ. Не за мен или за вас. Вредни са за породата, с която не дай си боже се занимават. За новобранците, които ги слушат с отворената уста. И за истинските опитни кучкари, които ще се опитват да обясняват на заблудените новобранци колко са заблудени те. Тези "познавачи" до такава степен са заслепени от голямата си работа, че нито вдяват, нито слушат. А когато един човек не иска да слуша - той не се развива. И както казва кинолог с 35-годишен стаж Ричард Бючъмп-

Цитат

момента, в който решите че знаете всичко и сте постигнали всичко, ще бележи вашият край.

Кои сме ние та да цакаме с такива цитати от Бючъмп въпросните парвенюта -познавачи в развъждането? Ми ние сме прости съзнателни кучкарчета, които ако не могат да подобрят породата - то поне гледат да не я портят. ние продължаваме да сме съзнателни. А те - пълнят главите на хората с глупости и предразсъдъци около породите. И произвеждат некачственото потомство, което подвежда хората че една порода трябва да изглежда по този изродски начин. Или като са научили кучето си на най-елементарните команди - се имат за най-великите дресьори.

т.5."Кучето е като човек: заразната болест на нашето време"

Тази глупендревщина (думата си е моя, айде моля-моля) е болест на нашето време. Някои хора си имат кучета, за да се чустват по-човечни. Колко жени с деца и щастлив брак съм срещала, които треперят над кученцето си , очевечавайки го до видиотяване. Диалог:
- Защо му даваш да се качва на леглото? И на масата?
- Щото му харесва, не мога да му забраня, той и без това потиснат ( Sic!) и е тъжен... и съседната женска е разгонена, и той страда, и ние ходихме при съседите, и те казаха че тяхната тъпа-грозна-идиотска женска няма да пуснат на нашето прекрасно изключително момче

(момчето нито веднъж не е било на нито една изложба, няма експертна оценка, но какво пък разбират тия експерти, щом всичките квартални дружки хором пищят колко ми е прекрасно кученцето)
Заплождат женската за да роди, защото чули че трябвало да има малки поне веднъж в живота...

- не забраняват на мъжкия да прави бебета на помиярки: "За да му е добре на момчето".

- те не възпитават кучетата си, защото това е насилие (вместо да си признаят че просто не им се губи време, не им се занимава, абе мързи ги).

- осакатени бебета (почти мъртви, вследствието на "грамотното" им развъждане) ги предлагат за осиновяване... пускат сълзи, уж да оцелеят кучета... но да сте мислили кого с кого заплождате. Вместо да роните сълзи над бразилските сериали, да сте попрочели нещо по генетиката за да не събирате вашето момиче с този мъжкар, който ви харесва, а да й вземете партньор който поне не прави полумъртви бебета.... а за работни породи не говоря - там нещата са още по- сложни...

АНТИ-развъждане, АНТИ-знания, АНТИ-живот, робуващ на жалкото позьорство на човека, около нас(((
уф...
ае млъквам ся.
разфуросах се
Фурия
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#2 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 06:51 AM

Гениален цитат от диалог между потенциален клиент-познат и собственичка на женско куче:
Собственичката: Сигурен ли си, че ще можеш да му осигуриш (на кучето де) храна, разходки, ваксини...
Познатият: Ваксини ли? А-а, няма да се глезим чак толкова...
--
Без коментар.
User's Signature

Качена снимка Почивайте в мир, мили ангели!

#3 Потребителят е офлайн   danny Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 10:10 AM

Макар да съм абсолютен новак и "чайник", както се казва, мога да допълня компетентните a) изказвания: "Да бе, тия из улиците да не би някой да ги ваксинира, пък нищо им няма! Даже е по-добре - не се изнежват..."
И пак понеже съм новак, мога да ви кажа (лично наблюдение), че преди да се сблъскат с въпроса, хората, които си вземат домашен любимец не се и замислят за развъждане. Притеснителното е, когато по-късно решат проблема с лека ръка - така де, природа, има ли значение с кого и как! Нито вземането на животинче у дома, нито пък развъждането се осъзнават като огромна отговорност, изискваща време, грижи, средства.
Но всички тези неща са въпрос на култура. Май пак до това опираме. И засега в най-началната й фаза - ограмотяването.
User's Signature

Моето куче (лабрадор) има дисплазия - наследство от баща си Баркли Блондфел, който е куче на iglika (от този форум) и Мартин.

#4 Потребителят е офлайн   Mad_Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 August 2005 - 01:34 PM

Фурия, много малко, но ВИ ИМА!!! Аз съвсем бях изгубила надежда, че хора като ВАС СЪЩЕСТВУВАТ... n)

#5 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2005 - 03:19 PM

Е, Фурия_С, ти направо ме изхвърли през не, ами директно зад борда...!
По едни или други причини не съм си взимал куче от развъдник, а от познати - приятели..., следя и другите кучкари...., ама тия бисери горе ме разбиха.
Аз ли съм нек'в невероятен късметлия или просто се в изключенията гледам... bl)
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#6 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 21 August 2005 - 03:40 PM

Wolfdiver
Здрасти, друже ;) боя се че просто тези разсъждения са на светлинни години от Бг. за сега, временно, надявам се!
User's Signature

#7 Потребителят е офлайн   Wolfdiver Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2005 - 03:45 PM

Ъ-ъ-ъ, извинявай, ама не разбрах точно за кои разсъждения имаш впредвид...
User's Signature

Дивото зове - гласът на кръвта!

#8 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 21 August 2005 - 04:39 PM

Wolfdiver
Божкеййййййй, аз едно мисля, второ пиша, третто излиза! Извинявайййййййййййййй. пояснявам се:
Говорих за разсъжданията на Бючъмп - за истинското развъждане: подреждах ги тях в компа си, и си припомнях моите АНТИ-точки откъде са хукнали. Оплетох двете теми, виж неделният следобяд какво прави с размекналото ми сиво вещество b) b) Обещавам следващия път да внимавам повече в картинката:-))))))) Честно:-)

сега вече по темата без да смесвам двете теми (акъла ми беше другаде)

Аз също никога не съм взимала куче от развъдник. И тук ще намерим и други такива хора. Въпросът не е там от къде взимаш куче, а какво става с него след това.
User's Signature

#9 Потребителят е офлайн   Temenuga Икона

Публикувано: 23 August 2005 - 05:31 PM

Цитат

Е, Фурия_С, ти направо ме изхвърли през не, ами директно зад борда...!
По едни или други причини не съм си взимал куче от развъдник, а от познати - приятели..., следя и другите кучкари...., ама тия бисери горе ме разбиха.
Аз ли съм нек'в невероятен късметлия или просто се в изключенията гледам... bl)

Напълно споделям мнението ти d).
Не разбрах-защто толкова много противоречиви изказвания едно след друго?
Дамата може и да разбива що е то куче и има ли то почва у нас, но все пак знае ли , че колкото е по-чиста една порода толкова по-често рецисивните лоши гени излизат на показ?
разбрах , че дамата разбирач е омъжена и моят въпрос е следният:"Направихте ли генетичен анализ на съпруга си преди да се омъйите за него и да допуснете да Ви направи поколение? А на вас самата?

#10 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 23 August 2005 - 06:03 PM

Temenuga
Здравейте:-) А четохте ли изобщо в този форум темите относно родословието, за кучешките борси, за излъганите хора, за недобросъвестните развъждачи, за стереотип в обществото ни, витаещ около понятието "порода"?

Цитат

разбрах , че дамата разбирач

Мерси за "дамата" но не съм "разбирач". И не претендирам за такова високо звание. Когато -по-точно АКО - ще имам зад гърба си около 35 години сериозен киноложки стаж, дори тогава, като мистър Бючъмп, няма да си позволя да се самоопределям като разбирач.

Цитат

:"Направихте ли генетичен анализ на съпруга си преди да се омъйите за него и да допуснете да Ви направи поколение? А на вас самата?

Аз не слагам знак за равенство между хората и кучета. Например - не извеждам съпруга ми на каишка, не го уча да прави пиши-аки и да ми дава лапа (например). както не би ми хрумнало да раждам деца на мъжкият ми пес:-) Любовта към хората и животни не я събирам на едно място, защото по същата логика кучето ми трябва да ходи на работа, а мъжът ми да гони разгонените помиярки в градинката:-) неудачен пример си избрахте, вие самата бихте ли искали да правите секс с куче, щом според вас между хората и животни няма разлика? Съмнявам се:-)

Този ресурс е все пак :"Да пазим и развиваме породите", а не "Да не говорим за развъждането, защото то дразни другите".
Поздрави:-)
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 24 August 2005 - 10:20 AM

Цитат

че колкото е по-чиста една порода толкова по-често рецисивните лоши гени излизат на показ ?

Това твърдение определено е невярно според мен. Колкото е по чиста една порода ... Породата е порода, тя не може да бъде по чиста или по мръсна. Ако има разплод с непородни кучета, то тогава те не принадлежат към породата. Предполагам, че авторката на поста има предвид прекалено тесния имбрийдинг, за който често говорим.

Не може да има чисти и мръсни породи. Целта на развъждането е куче от дадената порода, което да е образец, идеал на породата и да прехвърли, да продължи рода си. Работата на човека е да бъде отговорен не пред себе си, а пред кучето, защото кучето не може да носи отговорност, то има само инстинкт за продължение на рода. Отговорността в случея е на човека, на хората, които са поели ангажимента пред себе си преди всичко да пазят и развиват дадена порода.

Дали да избереш куче с родословие или не е въпрос на личен избор, с който не се доказва любовта към кучето, а отговорност пред него. Аз лично обичам всички кучета и искренно се възхищавам на любовта, с която моите приятели от парка обичат кучетата си. Да спасиш живот, да поемеш ангажимент за кученцето от кашона или от зоомагазина е любов, която ... не зная, предишното ми куче бе от зоомагазин, видях го и се влюбих и нищо не може да замени миговете, когато сме били заедно. Днес, ако усетя същата тръпка, отново не бих се колебал. Но ... какво би останало от него, Шаро или Мурджо ? Рано или късно неговите поколения са на улицата ... днес ще ги заплодим, ще се родят малки, ще им намерим дом ... а утре техните деца ? А децата на техните деца ? Рано или късно те са на улицата, бездомни ... Какво е тяхното бъдеще и трябва ли да мислим само за днес и за нашето собствено его - обичаме куче, имаме - или трябва да помислим за бъдещето им, за общото бъдеще на целия кучешки род - не само днес, а и утре, след години ? Искаме ли да поемем тази отговорност или задоволяваме собствения си егоистичен моментен човешки нагон ?

Кучето не е вещ, а живо същество. Преди всичко за него трябва да бъдем отговорни ние, хората. Не само днес, а и утре, за да има многообразието на породите, да има самоед, чау чау, немска овчарка, афганка хрътка, шнауцери, голдън, лабладор ... трябва да ги има, нали ? r)

#12 Потребителят е офлайн   Topsi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 10:48 AM

Много съм далеч от идеята м/у кучета и хора да поставим равенство.Но се чудя дали дамата би имала деца от мъж -олигофрен или ще се досети че това заболяване ще се предаде на децата и това не и харесва????
Много се изнервям от такива неща .
И то се изнервям не заради външният вид а заради характера на кучето.
Човек когато си купува куче от определена порода той освен външен вид знае и това куче какъв характер има.И понеже имам слабост към голдени , пък за тези кучета навсякъде пише колко са дружелюбни, колко са добрички.Пък идва човек с голден който иска да изяде всички хора и кучета на земята и той ме пита "абе защо така това куче?", аз какво да му кажа че някой умник е решил да не би да се получат много лоши гени ако кучето е от тази порода и го е крастосал с доберман например????
Или четах май Мини каза че в техният парк има чисто черен голден.(много се надявам да идва от лабрадор, поне нрава е подобен)

#13 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 02:40 PM

Ъъъъ, това изказване за рецесивните гени беше вярно, ама в грешен контекст.... bl)
В смисъл че всяка една порода започва "от някъде" и неминуемо далеч назад по родословията се трупа инбрийдинг на няколко кучета-основоположници; логично стесняването на генофонда рано или късно води до проявата на гени, които са рецесивни, но носени и от двамата родители, се предават на потомството...
Само че СЪЩОТО се отнася и за кучетата, дето не са от "развъдници", а от кучилото на съседа и съседката n) "Чистотата" на породата в случая няма нищо общо. Друг е въпросът, че колкото по-"цивилизована" е дадена порода, толкова повече затъпява, приспособява се за съжителство с човека... и човекът свежда до минимум генетичното й разнообразие.
Веднага ще цитирам любимите си ротвайлери, които едно време освен черно-жълти са били жълти с черна маска, бели (ако не се лъжа), тигрови и т.н., но с времето предпочитаният от масовата публика (и вероятно свързан с желаните работни качества?) цвят останал единственият възможен.
Ще цитирам и любимата си кавказка овчарка, която все още се среща с широко разнообразие на вътрепородните типове и окраската, но вероятно за 40-50-100 години "цивилизовано" развъждане ще се превърне в пухкаво грамадно куче, рижо на цвят, меко по характер и без много общо с първоначалните аборигенни разновидности... Факт е, че петнистост се среща все по-рядко и по-рядко в поголовието и не се котира така добре на ринга, както "рижите и тъмнорижите" примерно. Разбира се ЗАСЕГА "рядко" е твърде относително казано, но...
---
От гледна точка предаваните от инбридинга рецесивни гени, чистокръвните кучета са по-"заплашени" от появата на дефекти и генетични заболявания, отколкото нечистокръвните.... така е на теория.
На практика шансът в едно "смесено" куче да се проявят било генетични заболявания, било психични отклонения, е в пъти по-голям отколкото при чистата порода - по простата причина, че "чистите" и с известен произход породи се развъждат, бракувайки жестоко "дефектните" животни. Агресивният голдън или пудел, страхливата кавказка и прочие не се допускат до развъждане... Такива ми ти работи.
User's Signature

#14 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 24 August 2005 - 03:04 PM

Тук малко ще се отклоня от заглавието на темата, но това с рецесивните гени е наистина интересно. Според мен няма нищо общо с породността, ако стандартът е писан с акъл. Има общо с модата, преведено господстващ вкус. Виждам ясно, че в нашата порода модата в момента е по-силна от стандарта и точно тук е опасноста.
Риджбекът с червен цвят първоначално се е срещал много рядко, генът на червения цвят е рецесивен. Да, но този цвят изглежда по-ефектно, съответно категорично предпочетен в ринга. В резултат на старателно комбиниране на рецесивни гени нашите риджбеци с традиционния си (по-скучен) жълто-пшеничен цвят са вече рядкост в поголовието от старателно развъдени екземпляри по света.
В същото време стандартът изрично казва, че никой нюанс от светло до червено-пшеничено НЕ БИВА ДА СЕ ПРЕДПОЧИТА ПРЕД ДРУГИТЕ. От гледна точка на функционалност, кой цвят се слива по-добре с обкръжението? Да де, но съдиите си съдят, имайки предвид тенденциите. Какво да прави отговорният развъдчик, ако заради цвета производството му се оказва извън прожекторите? Остава му да мисли. Същото важи за полегатата, твърде права и нехръткоподобна горна линия.

Въпросният постинг, въпреки, че е типично тролски, има някои основания.
Естествено, това за съпруга се правя, че не съм го прочела.

#15 Потребителят е офлайн   Vabank Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 04:00 PM

Какво казва стандартът и какво казва действителността са две... леко различни неща.
Много типично примерче: померанският шпиц се среща ВЪВ ВСЯКАКВИ цветови разновидности според стандарта (и.е. четете стандарта на немския шпиц; померанецът Е немски шпиц). На ПРАКТИКА яркочервеното с/без маска bl) е толкова популярно, че не-рижи померанци дотолкова няма, че общата публика приема рижото за единствен допустим цвят... Горе-долу същата съдба сполита и малкия шпиц - клейншпиц - при който все още се срещат и други цветове, най-често черни, бели и кремави - но все по-често "клейнитата" са яркочервени....
--
Донякъде тези тенденции са и причина при породите, които се използват и за работа, да съществуват рязки разграничения между изложбени (екстериорни) и работни линии. В много, ама мноооооого малко породи те се съчетават добре помежду си (май само курцхарите и пойнтерите? или се заблуждавам?). Примерно, един работен ирлански сетер няма нито козината, нито красотата на екстериорния, който пък е толкова облечен, че не би могъл да ловува, без да се изпооскубе по храсталаците... За очевадните разлики между работни и шоу НОК или хъскита примерно дори няма смисъл да се говори. Съвсем буквално все едно става дума за различни породи...
---
Това, разбира се, няма общо с антиразвъждането b) , но е съществена мисъл.
Та, да се върна на казаното от mil_ - ако яркият цвят е рецесивен при риджбеците, това означава, че ако тенденцията се задържи достатъчно време, по-бледите цветове НЯМА ДА СА ВЪЗВРАТИМИ в породата, защото няма кой да ги носи... (бледите кучета са изчезнали, с други думи). И доколко би могло едно "недобре" сглобено от функционална гледна точка, макар и прекрасно на изложбения ринг куче да изпълнява изконните си функции, т.е. да ловува лъвове?! Същият въпрос важи и за слаботелесните, изящни на ринга дого аржентино примерно. За силно "клекналите" НОК (добре, че тази тенденция се поразчисти навреме) и т.н.
User's Signature

#16 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 05:51 PM

Vabank

mil_

Аплодисменти! както винаги - изказвания по темата, с доводи и без нападки. А на Vabank отдавна съм й фен. Колкото книги и да изчета - практическият опит си е безценен. d)
User's Signature

#17 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 24 August 2005 - 06:09 PM

В същност струва ми се понякога хората, които не са много добре запознати си мислят, че "рецесивен ген" е лоша думаи това е нещо нежелателно. С това естествено няма как да се съглася. Във всяка една порода съществуват рецесивни гени, които дори са изисквани от стандарта. А и какво значи рецесивен, не само до това опират нещата, а до хомо или хетерозиготното им състояние. Така че евентуалните "бели" в една порода, която и да е тя не са непременно от хомозиготното състояние на рецесивните гени. Вярно е, че при много близък инбридинг има известен риск да се "срещнат" тези комбинации (ако съществуват), но същия риск съществува и без инбридинг в рамките на всяка една порода. Та мисълта ми беше, че ако един ген е рецесивен и е в хомозиготно състояние, т.е. се е проявил това не е непременно отрицателно качество. (като малките уши при хъскито например)
---
И явно дамата, която даде израз на своите мисли и чувства, не си е дала сметка, че това с кучетата и хората не може да става и дума за подобно сравнение. Не става въпрос дали ще водиш мъжа си на каишка както писа Фурия, ами дали се е замисляла, че все пак като се роди дете с обратна захапка да речем, никой не го "отстранява" от създаване на поколение в бъдеще нито го бракува. Породите са различно нещо и те трябва да съществуват в някакви граници. При хората браковете между расите да не би да са забранени? За какво говорим? За кучета като кучета или за породи? bl)
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#18 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 06:41 PM

Съпругата на един развъдчик на кучета родила две дечица.Той ги огледал,опипал и решил да си остави и двете.
User's Signature

Marten BG

#19 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip

Публикувано: 24 August 2005 - 06:58 PM

Цитат

Съпругата на един развъдчик на кучета родила две дечица.Той ги огледал,опипал и решил да си остави и двете.

b) b) b) b)
User's Signature

#20 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 25 August 2005 - 08:21 AM

Huskypower, разбира се рецесивен не означава нещо лошо, то в тези случаи е търсено. Опасността е в това, че ако дълго се търсят признаци, определени от рецесивни гени, които се проявяват само при липса на доминантен, доминантният ген ще изчезне невъзвратимо в породата, както каза Vabank. А и в действителност нещата са много сложни и гените не се предават един по един, а в комплект с други. Не се знае с какви кофти гени може да върви в комбинация генът на червения цвят.
Вероятно по някакъв подобен начин в нашата порода, например, се е появило вроденото наследствено заболяване дермоиден синус (киста на гръбнака), което не съществува при никоя друга порода. Причините за това не са известни, а усилията да се отстрани, са огромни и свързани с драконовски мерки - изключване от развъдна дейност не само на засегнатите кученца, а на цялото кучило, че и всички кучила на тази двойка.

Нещо, което ми беше много любопитно, когато го научих: генът на сините очи при хората е рецесивен. Ако майката и бащата са със сини очи, детето с друг цвят на очите е доказателство за изневяра. Ха сега!

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни