За съжаление, тези кои разсъждават по просташкия начин са повече от нужното.
Профита са патили - препатили в това. За това си траят - те просто до такава степен са уморени от човешката неграмотност и глупост, че не им се обяснява и не им се говори за пореден път по темета. И ги разбирам.
Тук ще искам да нахвърля набързо точките по АНТИ-развъждането. Точките по АНТИ-развъждачи и АНТИ-разбирачи.
т.1.
Искам малки от кучето ми
Да, за кучета с родословието тук говорихме много и непрестанно. Дори на някои им бием на расизъм ( собственият ми съпруг ме упреква в расизъм, защото не искам да позволя на Лео да заплоди женските на многобройните мераклии-собственици ). Но винаги ще има хора, които няма да схващат същината и важността на родословното дърво. Първата и основната точка в АНТИ-ръзвъдната дейност е това което казва Вабанк: 90% от "развъждането" става по кварталните градинки.
- разясненията по точка първа: киноложката култура на някои хора ще остане на едно определено ниво, дори и симпозиуми и лекции да им осигуряваме. "Каквото баба знае - това си бае". И когато посмееш - о ужас! - да изречеш на глас тази потресаващо крамолна мисъл - наскачат сума ти "любители" на кучетата, които вдигат врява до бога, как ти никакъв кучкар не си, какъв прекрасен расист си, бе ти си направо прекия неизвестен потомък на чичо Адолф Хитлер, само защото смееш да се противопоставяш на популярното заплождане по градинките. А това, че техните кучета са с обриви, ядат некачествена храна, на ветеринар им се свидят парите да ги заведат - това е ЛЮБОФФФФФФФФФ към кучета. И ето ТЕЗИ кучета ще заплождаме. Щото няма не`къф си расист да ни казва дали да си имаме малки от нашето момиченце или дали да си пускаме нашето момче на женски. Ама ха!
Един въпрос - а защо всеки такъв тарикат, който осъжда и критикува "снобите", като толкова много обича кучето си - що не извади определена сума пари и не му направи анализи от и до, както правят въпросните сноби? защо или оставя кучето си да страда или търчи при баба Станка, която го гали по главата квадратна и вика :"Ми бульон ще му свариш и малко хлебец ще натопиш вътре, ще се оправи кученцето".
Утрирам в известен смисъл, но за момента ТОВА е голямата кинология в Бг. Въпросните хора, уж много обичащи кучетата, освен че си нямат идея за правилното развъждане, с наглостта на великата и безочливата си безграмотност заявяват:" Ама какво му е толкова на родословието? нали обичаш кучето си като куче?". тук опираме до точка втора.
т.2."Модерното куче"
Ето тази точка ми е гнусна. Тук самолюбуването на емоционално незрели личности, хванали се да си избиват комплексите през живите същества - кучета - това не го разбирам. Добре де, пич (или мадама) имаш пет-шест (може и десет кучета). Може и да е едно - ама от определена "модерна порода". Че породата да не е шапка или гащи- прашка от нашумяла напоследък фирма? Взимаш същество, на което заедно с котката му бе позволено да влиза в храма (преди един събор да не реши да го забрани това, за да не се изкенза кучето пред олтара и да няма оскверняване) . Взимаш приятел, който ще те обича до гроб. Ако ще фалираш или ще се разболееш, ще се изложиш, ще станеш за хората последната отрепка - кучето ще те обича. Как да го избираш според "мода"? позор за хората. А най-големия позор за тези, за които смъртта на кучето е тривиална като смяна на бельото. какво толкова? Ми ... живял си - изпълнил дълга си - умрял си - взимам друго куче. този потребителски подход към кучето също създва определена класа сред кучкарите.
т.3."Обичам кучето си"
Ей, тия "стопани" направо ме размазват - такива душици са. Когато виждат моето куче, уверенно го галят, личи им че знаят как да се държат с кучетата, взимат муцуната на кучето ми в шепи, тупат го фамилярно по хълбоците и подават грамотните команди на немски... после очите им се насълзяват, и те разказват как любимият им Джоко/Булит/Ринго починал наскоро. На възраст около 2 или 3 години ( обикновено при такива "стопани" кучета не живеят по-дълго). Шокирана и съчустваща, аз първото време се втурвах да ги разпитвам как са загубили прекрасното си куче. Отговорите са ме убеждавали всеки път в това, че такива "стопани" бих искала да ги спукам от бой. Едните са загубили кучето си, щото са го пускали долу пред блока да се разхожда самО, а когато то приключи с разходката - то самО идвало. След време кучето просто не се е прибрало (защо ли?). Другите разправят че кучето е починало от лошите ветеринари - то просто нещо се поразболявало, а пък ветеринарите искали скъпи изследвания, а пък те нямали пари, и те пък като отишли вече (на умирачка a) ) животното издъхнало едва ли не в кабинета на лекарите. Ама че лоши лекари....
мъ льоши са лекарите, льоши... Все някой требе да е виновен.
Трети пък започват неграмотно, идиотско в неграмотността си и безочливо псуване как били гледали от 20 (или 30) години кучета, и не сме ние тези които ще им обясняваме кое е най-доброто за тяхното си куче, щото р`ъйш ли тяхното куче си е тяхно, и те имат опит в гледането на кучета за целия китайски народ, и как така аз ще им кажа че не бива да го прехранват? Аааааа, нахална всезнайка такава, нищо му няма на моето куче, гуци-муци, на мама гладника ( а кучето е станало квадратно от затлъстяване, и вместо да се разтревожат по този повод, въпросните стопани пускат сопол или сълза от умиление пред собствените способности на "стопанджийството" - фактът че това е ВРЕДНО за здравето на кучето не безпокои "добрия" стопанин).
т.4."ПОЗНАВАЧА (най-опасната и вредна порода)"
Тези наистина са опасни но най-вече ВРЕДНИ. Не за мен или за вас. Вредни са за породата, с която не дай си боже се занимават. За новобранците, които ги слушат с отворената уста. И за истинските опитни кучкари, които ще се опитват да обясняват на заблудените новобранци колко са заблудени те. Тези "познавачи" до такава степен са заслепени от голямата си работа, че нито вдяват, нито слушат. А когато един човек не иска да слуша - той не се развива. И както казва кинолог с 35-годишен стаж Ричард Бючъмп-
Цитат
Кои сме ние та да цакаме с такива цитати от Бючъмп въпросните парвенюта -познавачи в развъждането? Ми ние сме прости съзнателни кучкарчета, които ако не могат да подобрят породата - то поне гледат да не я портят. ние продължаваме да сме съзнателни. А те - пълнят главите на хората с глупости и предразсъдъци около породите. И произвеждат некачственото потомство, което подвежда хората че една порода трябва да изглежда по този изродски начин. Или като са научили кучето си на най-елементарните команди - се имат за най-великите дресьори.
т.5."Кучето е като човек: заразната болест на нашето време"
Тази глупендревщина (думата си е моя, айде моля-моля) е болест на нашето време. Някои хора си имат кучета, за да се чустват по-човечни. Колко жени с деца и щастлив брак съм срещала, които треперят над кученцето си , очевечавайки го до видиотяване. Диалог:
- Защо му даваш да се качва на леглото? И на масата?
- Щото му харесва, не мога да му забраня, той и без това потиснат ( Sic!) и е тъжен... и съседната женска е разгонена, и той страда, и ние ходихме при съседите, и те казаха че тяхната тъпа-грозна-идиотска женска няма да пуснат на нашето прекрасно изключително момче
(момчето нито веднъж не е било на нито една изложба, няма експертна оценка, но какво пък разбират тия експерти, щом всичките квартални дружки хором пищят колко ми е прекрасно кученцето)
Заплождат женската за да роди, защото чули че трябвало да има малки поне веднъж в живота...
- не забраняват на мъжкия да прави бебета на помиярки: "За да му е добре на момчето".
- те не възпитават кучетата си, защото това е насилие (вместо да си признаят че просто не им се губи време, не им се занимава, абе мързи ги).
- осакатени бебета (почти мъртви, вследствието на "грамотното" им развъждане) ги предлагат за осиновяване... пускат сълзи, уж да оцелеят кучета... но да сте мислили кого с кого заплождате. Вместо да роните сълзи над бразилските сериали, да сте попрочели нещо по генетиката за да не събирате вашето момиче с този мъжкар, който ви харесва, а да й вземете партньор който поне не прави полумъртви бебета.... а за работни породи не говоря - там нещата са още по- сложни...
АНТИ-развъждане, АНТИ-знания, АНТИ-живот, робуващ на жалкото позьорство на човека, около нас(((
уф...
ае млъквам ся.
разфуросах се
Фурия