Генетика и проблеми
Публикувано: 07 October 2005 - 09:47 PM
Генетиката е наука за закономерностите наследствености и изменчивости на всички живи организми и методите на управлението им. Проблема при генетиката на кучето е, че липсата на средства блокира научното развитие на генетическия модел. Много пари се отделят и дават на научните университете примерно за научи изследвания на ганетиката на домашните животни, докато при изследванията за кучето насочено финансиране липсва. Основно с това се занимават развъдчиците, за които в повечето случаи това е хоби, а не научен процес.
Най печалното в тази ситуация е, че отсъства информация за проблемите в една или друга линия или семейство. Човек, който иска открито да обсъди проблема с наследството на свойте кучета, особено при неудачни връзки или появяващи се генетични проблеми, в очите на свойте единомишленици започва да изглежда като пълен идиот. А как иначе - веднага ще кажат, ето при него има проблеми, а при другите няма, а това не е така. Просто другите са "умни" и тихичко мълчат. Но това не означава, че порблеми няма. Много развъдчици веднага унищожават свидетелствмата за свойте грешки и скриват свойте неуспехи, а в много от случаите правят просторни, черно грешни изводи.
Къде е изхода ? Преди всичко е хубаво да се изгради единна база данни за всички породи и на развъждането на кучето да се гледа и от научна гледна точка, да се търсят критерии, общовалидни за всички развъдчици. Да се търси повишаване на нивото на развъдчиците с научна литература по развъждане и генетика на кучето. И да се говори открито за проблемите, с които се сблъсваме всички ние, защото преди всичко, развъдчиците трябва да работят за благото на ПОРОДАТА, като съперничеството остане на изложбения ринг, а не в племенната работа.
Екатерина Перегуда
Публикувано: 13 October 2005 - 04:15 PM
Цитат
10xbravo
d)
Публикувано: 14 October 2005 - 09:44 AM
Когато един развъдник гради престиж няма да си извади керливите ризи на показ.Това си е състезание , и ако обясняваш че взимаш "допинг" не можеш да се състезаваш.Което значи че продължаваш да го взимаш , но гледаш да не те хванат.
Аз поне до сега не съм попадала на сайт на развъдник в който да има всички кучила и снимки на всички бебета като пораснали.
Има бебетата като малки и после само избирателно като пораснали.
Единият момент е че развъдчика може д ане знае какво се случва с всичките бебета, другият е че може и да знае но няма нужда да се пише .
Публикувано: 14 October 2005 - 10:12 AM
Цитат
dog - ти кое ще отчетеш като грешка? - таво че не всики кучета от кучилото са номер 1 ли? Или че не си получил това което желаеш? На даден човек може да му харесват кучета от кучлито, но на самия развъдчик да не му харесват? Тогава това как ще се отчете като грешка ли? Общо взето това си е експеримент, за едини резултаите са добри за други не са. Могада ти дам пример за кучилото от Варна от Мока и Ензо, аз харесвам един мъжки митко харесва друг мъжки, моя избор се различава от неговия, нито той може да ме убеди в обратно ни аз него. Кой е прав и кои е крив?
Според мен нещата опират на въпрс на виждане и гледна точка.
Публикувано: 15 October 2005 - 03:11 PM
Руснаците, например, си правят национални такива. Канят международни експерти, които им казват какво нежелателно като тенденция забелязват в поголовието им.
А за грешки, мисля, че става дума за по-сериозни грешки. Например, сериозен процент кучета с дисплазия, дермосинус или без ридж, ако става дума за нашата порода. Отклонения от стандарта. Ето, при българските риджбеци ви казвам два сериозни, чисто екстериорни проблема: овча шия (подвес), розовидни или "летящи" уши. За дисплазията изобщо не знаем, кой ли си прави труда? Дермосинус, слава богу, нямаме. При руските (по техни клубни материали): свръхвисочина, твърде отворени очи, нямат косми между пръстите ... е, да, някои са дребни детайли, но са част от стандарта.
Не мисля, че кинологията е състезание. Да, състезанието е част от нея, но основното е друго, и ако развъдчикът не разбира, че неговите грешки могат да помогнат или навредят на породата, състезателният елемент не го оправдава.
Публикувано: 26 October 2005 - 06:55 PM
Подменят се понятия,подменят се представи.Неусетно почти...
Кинтология.Колко хора посетиха семинара на Мина?

Marten BG
Публикувано: 26 October 2005 - 07:04 PM
Публикувано: 08 November 2005 - 11:02 PM
Това дори и да имат генетични дефекти .. разбира се, че всяко живо същество има право да бъде обичано, но нали любовта е и отговорност ? Нали тези генетични дефекти може да се предат на поколението на кученцето ? Какво искаме и какво търсим - здраво, хубаво кученце или болно такова ? Нали ние, хората, носим отговорност за това ТЕ да бъдет здрави, ТЕ да живеят щастливо ? Или заети в своя чисто човешки егоизъм да притежаваме, можем да бъдем безотговорни, оправдавайки се и криейки се зад - "аз го обичам" ?
Да обичаш означава отговорност. Дано да има повече хора, които го осъзнават.
Публикувано: 09 November 2005 - 01:49 PM
Цитат
Това дори и да имат генетични дефекти .. разбира се, че всяко живо същество има право да бъде обичано, но нали любовта е и отговорност ? Нали тези генетични дефекти може да се предат на поколението на кученцето ? Какво искаме и какво търсим - здраво, хубаво кученце или болно такова ? Нали ние, хората, носим отговорност за това ТЕ да бъдет здрави, ТЕ да живеят щастливо ? Или заети в своя чисто човешки егоизъм да притежаваме, можем да бъдем безотговорни, оправдавайки се и криейки се зад - "аз го обичам" ?
Да обичаш означава отговорност. Дано да има повече хора, които го осъзнават.
Разбирам и осъзнавам отговорноста да гледаш каквото и да е животинче,но хората най-напред от егоистични подбуди са взели кучетата и са ги затворили по домовете си било то защото децата са ги искали най-напред като играчка после като приятел,или някои човек си е искал другар в самотните вечери,Най-напред сме ги избирали по външин вид,кое ти допада по вид и размер и след всичко това ги възприемаме като чиста порода без генетични промени.Наистина аз съм против генетичните изменения ,които водат след себе си много увреждания но ако я нямаше генетиката аз нямаше да имам такъв сладур.Ако попитате някой учен-генетик ще ти каже че по този начин света върви напред,а това е и проклятието на хомо сапиенс че по този път ще има много беди,разочарования и надявам се повече хубави неща.И вместо да си говорим как да опазим породите си чисти,което съм сигурна че ние правим, дайте да видим какво можем да направим с хилядите нещасни бездомни кучета и котки fow

Публикувано: 13 November 2005 - 10:36 AM
ГЕНЕТИЧНИТЕ ДЕФЕКТИ далеч не са само примерно "грешен цвят" или "синьо око". Това да е проблемът, дето се казва. В повечето случаи се има предвид:
- заболявания, които се предават по наследство: епилепсия, диабет, дисплазия, наследствени катаракти и т.н.
- вредящи на здравето на кучето предавани по наследство дефекти, които не са "заболявания": примерно обратна захапка (зъбите се изтъркват на прекалено ранна възраст...), изобщо "лоши зъби" - рано избиват кариеси, чупят се и т.н., крипторхизъм... ако щете, дори "тесен таз" при женските кучета (трудно раждане или изобщо невъзможност за раждане), разни такива
С други думи, не става въпрос за "чистата порода", а за здравето на кучетата изобщо. Естествено, в същата графа спадат и наследствено предаваните дефекти спрямо стандарта - нетипичен цвят, петна, клепнали уши (ако трябва да са изправени) и тъй нататък. Да не забравим СЪЩО и за психологическите генетични дефекти - свръхагресивност, страхливост...
--
Да, и аз не съм виждала сайт, на който развъдчик откровено да си признае, че при него се е родило кученце с генетичен дефект - а и, като се има предвид, че сайтът все пак е вид реклама... не бих казала, че е нормално да се афишира нещо такова. Друг е въпросът, че НОРМАЛНИЯТ съвестен развъдчик, при който се проявят генетични дефекти, че СПРЕ развъждането на "засегнатата" линия, най-малкото докато си изясни точно откъде и защо идва този дефект. ТАКИВА сайтове съм виждала - кучето ххх е стерилизирано, защото еди какво си се проявило при него и "не искам да го предаде на поколението".
Неспазването на тази "нормална" коректност в крайна сметка води до съсипия на дадената порода, в различен мащаб, разбира се.
Примерно: преди доста вече години колито по света преживяло катастрофален срив поради факта, че породата станала свръх-популярна и куцо и сакато започнало да развъжда колита, много от които - както се оказало - били с поведенчески дефекти. В гонитбата за печалба и максимум поколение пишман-развъдчиците изобщо не обръщали внимание на това... и хопала, следва катастрофа; рязко спадане на популярността (ау, ама моето коли хапеее... няма нищо общо с Ласиии... и т.н.)... и буквално за малко да няма такава порода.

Публикувано: 13 November 2005 - 07:48 PM
Затова не очакваите някои да каже какви дефекти се срещат в неговия кенел.
Проблема е в това 'че има 10 ки породи ,които са увредени,къде умишлено,къде несъзнателно но това е факт.
Например ротваилер,порода ,която е работна в момента според мен е в много лошо здравословно състояние.
Голяма част от ротваилерите при определено физическо натоварване изпадат в шок и се налага да бъдат спасявани.
Разболяваики се те се предават много бързо .
Здрави и прави зрели кучета умират за 12 ч. без никакви причини.
Аз лично сега в Солун бях свидетел на роти които лаеше срещу нас изведнъж падна и започна да се гърчи,всички наоколо изпаднаха в паника,хубавото е че накрая кучето се съвзе.
Хората ,които трябва да взимат мерки са ръководителите на клуба маика на дадената порода,само тогава породите ще се развиват успешно.
http://amstaf.hit.bg
#16 Guest_Guest_*
Публикувано: 13 November 2005 - 09:41 PM
Цитат
Клубът може само да регистрира такива неща и до известна степен да ги контролира, като например въведе изискване за тест ове за дадени наследствени болести. А ако няма клуб? Тогава? Преди всичко отговорността пада върху развъдчика и чак след това евентуално върху клуба.
Публикувано: 13 November 2005 - 10:33 PM
Именно този клуб определя всички тенденции за развитието на дадената порода.
Дори клубът ако сметне за уместно може да промени стандарта на породата.
В клуба за амстаф териер в Америка миналата година имаше много дискусии за промяна на стандарта,но накрая не стигнаха до консенсус и стандарта си остана същия.
Проблема според мен идва от ръководствата на съответните клубове,и да ли са наясно какво трябва да правят.
Публикувано: 13 November 2005 - 10:50 PM
Цитат
Затова не очакваите някои да каже какви дефекти се срещат в неговия кенел.
Проблема е в това 'че има 10 ки породи ,които са увредени,къде умишлено,къде несъзнателно но това е факт.
Например ротваилер,порода ,която е работна в момента според мен е в много лошо здравословно състояние.
Голяма част от ротваилерите при определено физическо натоварване изпадат в шок и се налага да бъдат спасявани.
Разболяваики се те се предават много бързо .
Здрави и прави зрели кучета умират за 12 ч. без никакви причини.
Аз лично сега в Солун бях свидетел на роти които лаеше срещу нас изведнъж падна и започна да се гърчи,всички наоколо изпаднаха в паника,хубавото е че накрая кучето се съвзе.
Хората ,които трябва да взимат мерки са ръководителите на клуба маика на дадената порода,само тогава породите ще се развиват успешно.
Генетиката в кинологията е много силно развита. Една от първите геномни карти, на животно, която е разчетена напълно, е на кучето.
По-долу, само няколко заглавия:
1.Dog Coat Color Genetics
2. Genetics of the Dog
3. The Genetics of the Dog
4. The Genetic of the Dog
5. Genetics for Dogs
6. Veterinary Genetics Laboratory
7. German Shepherds - Color Genetics
8. The Dog Genome Project
9. Australian Shepherd Health & Genetics
10. Dog Color Genetics
11. Erfelijkheid bij honden
Николай Атанасов
http://www.cynology.info
Публикувано: 14 November 2005 - 10:46 PM
Аз те уважавам ,ти си един първите доайени на кинологията в България.
Но генетиката в световен мащаб е на много ниско ниво.
Аз лично в 8-ми клас завърших курс генно инжинерство в ЮЗУ-Благоевград ,и по причини не касаещи мен,не можах да продължа обучението.
Но си мисля че генетиката е длъжник на човечеството.
Не е достатъчно напреднала за да я исползваме правилно и сигурно в кинологията.
Всеки развъждач работи на тъмно.
Не е доказано кое как се унаследява.
Много е лесно теоретично да се доказва дадена теза.
Много е трудно обаче практически тя да бъде доказана.
Затова ще цитирам Реиманд Опенхаимер :
Тои е написал 20 правила на селекцията.
Не взимаите съвети от хора ,които никога не са били добри развъждачи.
Ако техните принципи са верни ,те ще ги приведат в деиствие.
Публикувано: 15 November 2005 - 08:57 AM
Цитат
Тои е написал 20 правила на селекцията.
Не взимаите съвети от хора ,които никога не са били добри развъждачи.
Ако техните принципи са верни ,те ще ги приведат в деиствие.
Тук нещата са много, ама много условни, защото не е само прилагане а и възможност от прилагане.
Цитат
Една от държавите която прави най-много изледвания е САЩ. За да се направя едни изледвания е нужно финансиране, там където има пари това се прави, където няма нищо не се прави.