Dog.bg Форуми : За какво ходим на изложба?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

За какво ходим на изложба? Оцени темата: -----

#1 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 31 August 2006 - 07:01 AM

Хрумна да изясним този въпрос, понеже сега зачетох един спор на тази тема подхванат в тема Джуниър Хендлинг.
За повечето просто кучкари, ходенето на изложба е някакъв вид снобария - да се исфукаш с лъскавото си куче пред публика. Истината е, че ходененето на изложби няма нищо общо с нашето човешко его.
Правилният израз, който се употребява за една киноложка изложба е "Преглед на развъдната дейност" , тоест точно на изложбата развъдчика проверява дали развъждането му върви в правилна посока. Същия този развъдчик представя бъдещите си производители, които също да получат оценка от експерт. Експерта би трябвало обективно да оцени плюсовете и минусите на всеки един екземпляр - това също е важно с оглед на бъдещите връзки на кучетата производители, за да се получи максимално добро поколение.
Тук е мястото да уточня и още нещо важно, нещо от което доста от хората се разочароват на една изложба.
Идеално куче няма!!! Идеала за всяка една порода е описан от кинолози във стандарта на породата. Всеки един екземпляр се сравнява с този стандарт, но не съответства на 100% на него!!! Експерта може да посочи недостатъците на кучето в оценителния лист - това е с единствената цел да отворим очи за тези недостатъци, които емоционалното обвързване с нашето куче ни пречи да видим сами, да ги имаме предвид при евентуално бъдещо развъждане, за да не се получи така, че да ги дублираме и при двамата родители, което на 100% означава, че те ще се унаследят и в поколението.
Например екземпляр с непълна зъбна формула е редно да се кръстоса с куче с пълна зъбна формула. Малко по-високо от стандарта куче е добре да се кръстоса не със ниско куче, а с куче с идеален ръст. Малко по-късо или дълго куче, трябва да се кръстоса с идеално на дължина такова. Куче с по-ниско поставена опашка, трябва да се кръстоса с куче с точно поставена опашка и т.н Това разбира се не гарантира, че поколението ще е 100% идеално, но е максималното, което можем да направим стремейки се към идеала за породата. От тази гледна точка е много важно да знаем точните недостатъци на нашето куче.
Та да се върнем към изложбите - на изложбата печели кучето което според експерта в конкретния ден е в идеална форма и кондиция и има най-малко недостатъци от всички предстаявени сравнено със стандарта на породата.
Отделно и като бонус от цялото мероприятие, изложбата е мястото на което можеш да срешнеш бъдещи партньори в развъждането, приятели с които споделяш същите интереси и имате еднакво обсебващо хоби, собственици на бъдещите поколения от твоето куче, пртньор за твоето куче и т.н От тази гледна точка изложбата може да е просто един приятно прекаран ден в конпанията на кучкари и кинолози.
Хората, които ходят на изложби , за да получат голям брой титли на всяка цена, сърдят се , когато кучето им не спечели, преживяват тежко факта, че някой намира недостатъци в кучето им и т.н, нека да не забравят, че каквото и да се е случило на изложбата най-хубавото куче си отива с тях в къщи! Обичайте си кучетата независимо от екстереорните им недостатъци и не ги тормозете само за това, че на са спечелили!

#2 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 08:48 AM

Цитат

Хората, които ходят на изложби , за да получат голям брой титли на всяка цена, сърдят се , когато кучето им не спечели, преживяват тежко факта, че някой намира недостатъци в кучето им и т.н, нека да не забравят, че каквото и да се е случило на изложбата най-хубавото куче си отива с тях в къщи! Обичайте си кучетата независимо от екстереорните им недостатъци и не ги тормозете само за това, че на са спечелили!

1super bravoS

#3 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 August 2006 - 10:10 PM

Това винаги съм си го мислел и съм съгалсен напълно. Браво.

#4 Потребителят е офлайн   Elizabeth Bathory Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 02 September 2006 - 08:26 PM

Аз също! bravoS bravoS
Някак си не гледам изобщо с добро око на хора които прекалено много се вълнуват от това точно за да си покажат че кучето му е "по-добро от съседското"и подхранвайки си по този начин егото.....има и такива за жалост,определено ми е направило впечатление че има...

#5 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 September 2006 - 07:10 AM

Че има, има!!! Има и такива, които отиват при експерт с убеждението, че знаят повече от него и всеки експерт, който напише някакви недостатъци на кучето се обявява за глупак!
Сред 5 години съжителство, аз точно знам конкретните екстериорни недостатъци на моето куче. Когато експерт ги види и опише от първо виждане за 4-5 минути в ринга, свалям шяпка на този експерт за мен той има много точен поглед върху породата! А пак казвам куче без недостатъци няма!

#6 Потребителят е офлайн   bonboni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2006 - 12:53 AM

Наистина идеално ку4е няма,но те ни оби4ат безрезервно,както при хората така и при тях всяко си има собствен 4ар,а и съдиите са хора и те си имат вкус,нека сме склонни да ги разбираме.При две хубави еднакви ку4ета накрая съдията трябва да избере едното,ами той ще го избере по 4ара и излъ4ването му,въпрос на вкус.Ако сме положителни,доброжелателни и 4ове4ни по изложбите удоволствието от тях ще е неповторимо super best
User's Signature

"Някои хора са като 1 стотинка - двулицеви и не струват нищо!! "

Качена снимка MASTERPIECE OF BALKAN-NEWFOUNDLAND KENNELКачена снимка

#7 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 08 September 2006 - 09:15 AM

bonboni, извинявам се, че се намесвам ... чара и излъчването нямат нищо общо с съдийството. Това не е зооревю, а киноложко мероприятие. Съдията е длъжен да избере най правилното куче, съответстващо на стандарта. Две еднакви кучета няма. Може да има две кучета или повече с отлични оценки, но няма еднакви. Съдията на ринга не съпоставя едното куче с другото, а едното куче с стандарта, другото куче с стандарта и е длъжен, трябва да избере това, което съответства най много или най много се доближава до идеала на стандарта на породата.

#8 Потребителят е офлайн   pin4er4eto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 09:19 AM

Цитат

bonboni, извинявам се, че се намесвам ... чара и излъчването нямат нищо общо с съдийството. Това не е зооревю, а киноложко мероприятие. Съдията е длъжен да избере най правилното куче, съответстващо на стандарта. Две еднакви кучета няма. Може да има две кучета или повече с отлични оценки, но няма еднакви. Съдията на ринга не съпоставя едното куче с другото, а едното куче с стандарта, другото куче с стандарта и е длъжен, трябва да избере това, което съответства най много или най много се доближава до идеала на стандарта на породата.

дог е прав наистина нямат нищо общо!!!

#9 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 03:22 PM

Позволявам си да се включа, като един от коментираните.Принципно дог. е прав, НО истината е на страната на bonboni, тя е абсолютно права тук.Това е ,като закона и морала, хората казват за някого, според закона има право,но веднага добавят, а има ли морално право да го иска!?Т.е. има стандарт, когато две кучета са на кантар, нормално е за съдията да види какво излъчване има кучето(положително или отрицателно), та нали съдиите казваме и го записваме често в оценителния лист(ако им обръщате внимание) кучето не може да се представи, а не водача не може да го представи.Ако нещо в тази област ви интересува, питайте, ще ви отговоря доколкото мога, мисля ,че доста добре поз навам тази материя,не че мойто мнение е меродавно за всички, а още по- малко за всички съдии.

#10 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 September 2006 - 04:32 PM

Цитат

Т.е. има стандарт, когато две кучета са на кантар, нормално е за съдията да види какво излъчване има кучето(положително или отрицателно)

Ще съм благодарна да се дефинират понятията положително и отрицателно излъчване.
Нали говорим за съдене.
Бих се чувствала неловко да представям кучето си пред съдия, който работи с недефинирани критерии.

Не за друго, той може съдията да има отрицателно излъчване и да накара положителното ми куче да излъчва не както трябва. Тогава ще трябва да подавам контестация и е добре да знам какво да пиша в нея.

#11 Потребителят е офлайн   judge Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 September 2006 - 05:57 PM

Извинявайте , mil, но за мен това не е въпрос, не искам да се правя на велик и да почвам да изнасям лекции, както някой го правят във форума.Мисля, че ясно съм написал за оц. листа ,когато съдията пише:кучето не може да се представи, а друго е когато пише: водача не може да представи кучето.Отговора е вътре в едно от двете описания.Надявам се , че ги знаеш тези неща щом ходиш по изложби?? Ако нещо конкретно ви интересува, питайте, ако е в моята компетенция ще отговоря.Поздрав.

#12 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 September 2006 - 06:01 PM

Цитат

ясно съм написал за оц. листа ,когато съдията пише:кучето не може да се представи, а друго е когато пише: водача не може да представи кучето.

Не съм чувала за оценка "кучето не може да се представи". Не съм присъствала на поставянето на подобна оценка. Не съм чела такава в оценителен лист.
Представата ми за изложба е, че хора представят кучета.
Именно заради това помолих да ми се разясни. В какво се изразява непредставянето си от страна на кучето?

#13 Потребителят е офлайн   mitaksi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 September 2006 - 10:08 PM

Цитат

haha имат, защото не винаги е така и почти винаги е субективен /съдията / по редица прични, това сме го говорили и с приятели, и цвета може да е решаващ при две отлични кучета..., но това е друга теам, аз само давам мнението си

#14 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 10 September 2006 - 05:22 PM

mitaksi, съдията винаги е субективен ... той е човек, а не компютър. Всъщност на съдията се пада тежката и отговорна задача да съди, а съденето е именно селекция. Затова едни от най добрите съдии за дадена порода са именно селекционери, доказали се развъдчици с поглед върху породата. Съдията трябва не само да избере най доброто куче, а и да види, предвиди развитието на дадено куче, особено ако е в малките класове - имам предвид по възраст. Съдията трябва да знае, че дава облика на една порода, защото кучета с оценка от него влизат в разплод. Затова съдията трябва да се отнася отговорно към работата си и освен субективния фактор, да знае и помни, че неговите решения рефлектират в бъдещето на породата. Или както казва един приятел - добрите съдии са като белите лястовички - има ги и си заслужава да се ходи при тях. Иначе - всеки съдия има и гради собствено виждане. Стандартите на всички породи допускат достатъчно възможност за интерпретация. Но тя трябва да е в стандарта на породата, съобразена с изискванията на породата и нейното приложение, дори произход. Поне така си мисля аз ...

#15 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 10 September 2006 - 07:41 PM

Цитат

mitaksi, съдията винаги е субективен ... той е човек, а не компютър. Всъщност на съдията се пада тежката и отговорна задача да съди, а съденето е именно селекция. Затова едни от най добрите съдии за дадена порода са именно селекционери, доказали се развъдчици с поглед върху породата. Съдията трябва не само да избере най доброто куче, а и да види, предвиди развитието на дадено куче, особено ако е в малките класове - имам предвид по възраст. Съдията трябва да знае, че дава облика на една порода, защото кучета с оценка от него влизат в разплод. Затова съдията трябва да се отнася отговорно към работата си и освен субективния фактор, да знае и помни, че неговите решения рефлектират в бъдещето на породата. Или както казва един приятел - добрите съдии са като белите лястовички - има ги и си заслужава да се ходи при тях. Иначе - всеки съдия има и гради собствено виждане. Стандартите на всички породи допускат достатъчно възможност за интерпретация. Но тя трябва да е в стандарта на породата, съобразена с изискванията на породата и нейното приложение, дори произход. Поне така си мисля аз ...

Напълно съгласна. Освен това съдията трябва да направи преценката си за 5те минути в които оценява кучето. Не винаги е в състояние да забележи всичко . Тези, които успяват са рядкост. И все пак аз съм много щастлива, когато в описанието, макар и с посочени недостатъци откривам своето куче, а не получавам типово описание, същото което са получили освен моето мъжко, женска и друг мъжки от друга порода. Това означава, че съдията е работил и е гледал, без значение как точно е класирал.

#16 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 October 2006 - 08:53 PM

Уважавам хората които се занимават професионално с това ,но аз не съм от тях.ДОстатъчна ми е изложбата когато изляза да се поразходя с него и хората са възхитени от красотата му.Това е моята титла.Милсля ,че му е достатъчен стреса да го карам да бяга от единия до другия край на морската градина и той вижда как другите си играят свободни.Аз знам ,че се прибирам с най -хубавото куче ,че когато ме целуне и го прегърна ,аз имам всичко..аз съм пълноценен човек.Вероятно има потенциал на шампион...може би световен...но незнам дали той би бил щастлив.Аз пак няма да го лиша от чувалчето с Роял Канин и разни лакомства и всеки ден му казвам ,че е най красивото Дого в целия свят и ,че го обичам а той маха с опаши.Не ми е необходима купа,сартификат да го знам ...някой ден с някое друго куче в живота ми може би бих се появила..може да размисля някога-никога не казвам "никога" ,но засега не смятам ,че е необходимо. w)
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#17 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 16 October 2006 - 10:54 AM

Така е, не го лишаваш от храна и обич и никой не се съмнява в това.
Но лишаваш себе си от още познания за породата и конкретно за твоето куче, които би могъл да ти даде експертът.
Лишаваш кучето си поколение, което да може да се регистрира и участва в произволна киноложка дейност.
Лишаваш любителите на породата от възможността да се запознаят с твоето куче.
Не е кой знае каква жертва да се отиде на 2 изложби и да се получат 2 оценки b) .

#18 Потребителят е офлайн   Monka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2006 - 01:02 PM

Виж това е моят избор.Всъщност се чудя защо съм длъжна да се явя на изложба за да продължа поколението му ? Това не ми е ясно - не може ли експерт да го оцени без да се явявам. Специално за Дого знаете как се обича с други кучета.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#19 Потребителят е офлайн   impres91 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2006 - 01:45 PM

Цитат

Виж това е моят избор.Всъщност се чудя защо съм длъжна да се явя на изложба за да продължа поколението му ? Това не ми е ясно - не може ли експерт да го оцени без да се явявам. Специално за Дого знаете как се обича с други кучета.

Ne si dlagna! Kinologkata deinost e po gelanie- -hobiza povecheto hora. Ne se li interesuvasch kak izglegdat drugite predstaviteli ot porodata i kak e tvoito kuche megdu tiah? Krivokrako, ednooko, dvuzabo(naptimet) (Tova e schga)!

I sega seriozno: chudia zasto togava si si vzela kuche ot dadenata poroda? Zaradi vanschnia vid, ili zaradi haraktera?
User's Signature

Качена снимка; Качена снимка
Качена снимка

#20 Потребителят е офлайн   duchi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 16 October 2006 - 04:15 PM

Предлагам да се пуснат надомни експерти да оценяват кучетата. Само трябва да има някакъв правилник. Щот си мисля, че при кучетата малко кат при жените - разликата между грозно и хубаво е към 150-200 грама твърдо гориво.

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни