Цитат
Очите трябва да са овални,а не кръгли,ушите трябва да са високо поставени,а не отстрани, костната система трябва да е здрава,именно защото това са работни кучета,стопа трябва да е плавен,а не ясно изразен.Повече няма да изброявам,тъй като кучето не е снимано в стойка,а и не обичам да давам стопроцентови оценки по снимка.Все пак не е трудно да откриеш целия стандарт на бордъра по интернет и когато пак видиш въпросното куче сама да различиш къде не съвпадат нещата.Знай,че стандарта е валиден както за работни,така и за екстериорни кучета.
"но заради разликата в грижите се вижда и разлика в кучетата"-това не е съвсем така,защото колкото и добре да се грижиш за едно куче,ако то не отговаря на стандарта и ако е без родословие,няма как да става за изложби.
Снимките на кучетата показани от теб са взети от американски сайт и не мога да твърдя че тези кучета са само работни.
Не бих се месил в дискусията ако не бях живял с бордъри докато стажувах в Германия.
Хазяйката ми имаше две такива сладурчета и заради тях си беше купила...овце, 14 на брой.
b) Не е смешно. b)
Всяка вечер ходехме с велосипеди при овцете и кучетата работеха на около 2 декара ама наистина виждал съм го с очите си. И това защото цитирам: " Ако Фели (Това е името на едната женска, другата беше Кейт) не поработи един ден почва да чува мухи из стаята и да ги гони" И това съм го виждал l) ако и наподобиш звука от муха пощуряваше милата r) .
Четейки постовете останах с чуството, че sheltie описва и показва снимки на перфектни екземпляри, които ако се срещаха навсякъде, стандарта щеше да е постигнат. А пък такива неща не се случват. Развъждането има за цел да постигне стандарта, но ако някой познава развъдчик стигнал стандарта, този развъдчик мнооого се е "похвалил".
Р.S. Обещавам да сканирам малко снимки и да ги кача някъде да ги видите и двете женски бяха родени в Шотландия и закупени от развъдници, но ходеха само по работни изпитания. r)