FANFAN, в 19 October 2011 - 12:27 PM, написа:
Flawless, в 15 October 2011 - 12:46 PM, написа:
Витамините и хранителните добавки е добре да се дават периодически и като превантивна мярка срещу възникването на проблеми с козината и от друго естество, а не да се чака тяхното появяване.
Моето мнение е по-различно. Тъй като, такива проблеми могат и да не се появят никога, за това аз отдавна не давам на кучетата си излишно разни препарати в желанието си да ги "предобря". Макар и понякога да се захласвам в това си желание. Аз самата също не приемам често допълнителни витамини, минерали, добавки, билки и т.н. с цел избягване на такъв или онакъв проблем, това или онова заболяване. Иначе трябва да не спирам ... да се заредя с шишенца и блистерчета и да ги редувам в стремежа си да не забравя някоя възможна болест. За това аз мисля, че тези неща трябва се приемат предимно по необходимост и предимно по лекарско предписание с конкретни дози и време на приемане. Специално за кучетата си аз залагам на т.нар. пълноценни "рацион и моцион"
Изключенията при мен са за бременни и кърмещи кучета, растящи и евентуално възрастни с вече известни проблеми и имащи нужда от подобрение и поддръжка. Съгласете се, че има стотици препарати, за превенции на стотици неща. За това личното ми мнение е, че ако няма нужда, по-добре е да не се дават допълнително витамини, минерали, добавки и т.н. Ако имам проблеми с косата, пия нещо за коса, мажа я с нещо и така, а не обратно - нямам проблем, но пия и се мажа, да не би да проимам. А ако забележите, че нещо не е на ред или не сте доволни от резултата, винаги можете да се консултирате със специалист. Още един препарат за здрава и хубава кожа и козина е Виакутан.