Физическото наказание - анкета и дискусия
Публикувано: 13 October 2007 - 11:56 AM
Целта не е да санкционираме тези които удрят или не удрят животните си, а да поговорим за това доколко /ако изобщо/ ударът е необходим и подходящ при възпитаване на кучето. Както и за особеностите на този вид корекция при различните породи.
ПОЯСНЕНИЕ: За отговор 2 и отговор 5: При 2 става въпрос за общия брой единични удари вообще, докато при 5 за случаи, в които кучето е било бито силно и напоително в момент на ярост.
Ако можете да дадете повече от 1 отговор на този въпрос, отговорете с с този, който се отнася с по-голяма вероятност за вас.
Ако решите, можете да обосновете подхода си в мнение под анкетата.
Публикувано: 13 October 2007 - 12:18 PM
Случвало ми се е два пъти през кучкарската ми практика да бия куче със жестокост и усърдие. И в двата случая беше за проявена агресия към човек. И двете кучета не проявиха съпротива, но ако бяха, щях да ги бия докато не се предадат.
За подчиняване на непослушно, но неагресивно куче използвам метода: тръшкане по гръб на земята. Държа животното така до неговото успокояване.
Мисля, че повечето случаи, когато съм удряла животните си са били резултат от моя грешка - недостатъчно възпитание, излишна нервност, подадена команда в момент, когато очевидно няма да бъде изпълнена.
Имала съм обаче кучета, които въпреки старателното ми занимаване с тяхното обучение не са реагирали на друга корекция освен на бой. Нещо повече едно от тях имаше "нужда" да получава редовни порции бой, за да помни, че не може да се изкачва по йерархичната стълбица на семейството.
Така че не бих казала, че съм против боя като средство на възпитание. Струва ми се, че има случаи, когато друго не може да помогне, за да се пребори човек с кучешки доминтант. И все пак - най-напредничавите методи на възпитание напълно изключват удара.
Публикувано: 13 October 2007 - 02:06 PM
Публикувано: 15 October 2007 - 12:16 PM
Публикувано: 15 October 2007 - 12:31 PM
Публикувано: 15 October 2007 - 12:42 PM

прочети правилата за подписите
Публикувано: 16 October 2007 - 10:18 AM
Иначе ЗНАМ, да ,с бой не става - не им пука на тези моите.Само забатачвам нещата ,ако удрям- нито им пука от болка, нито им доказвам ,че съм права с това.За тях най-ужасното наказание е игнорирането- тогава се съсипват - и са готови да пукнат ,но да си общуваме.(Игнорирането не значи затваряне някъде сам - значи да се правя, че е невидим - никой в къщи не си говори с него ,никакво общуване и обикновено казваме всички в къщи като се домъкне за моли за пощада " Никой не си си говори с теб-ти си лош"-и си покажем гърба.Много ги боли от такова нещо - честна истина.Но и другото е - да усетим кога да спрем с това - щото може да прекалим..).Ако не се водя от едната утвърдена моя Справедливост като шеф и от умението да използвам постигната връзка с животното , за да го наказвам и възпитавам - по-добре е да не отглеждам такова.

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !
Публикувано: 16 October 2007 - 11:13 AM
Дразня се от хора, които казват - ами то сърце не ми дава да го ударя... и кучетата им се качват на главите и правят каквото сами решат, щото така били родени. Ежедневие са хората, които не могат да се справят по тази причина с кучетата си. Дори вързани и на повод те не могат да ги контролират. Кучетата ги влачат, спускат се по хора, кучета, лаят агресивно ... а те стоят на другия край на повода все едно нищо не се случва, нито коригират кучетата, нито им се скарват... стоят като мумии и аман от такива от немски овчарки до боболнки и пинчерчета, които често могат да направят голяма беля с това си поведение.

JulyVell Siberians
Публикувано: 16 October 2007 - 03:07 PM
Дори наказанието някак си не е нещо, което може да накара кучето да се замисли преди да реагира. По скоро някаква преценка на нещата и поведението преди някаква реакиця. Или просто да вдигна ръце и да ги оставя да правят каквото си искат и да се надявам да проявяват някакъв здрав разум. Забелязвам, че най-им харесва да се движат по ръба на това да ядосат някой.
Между другото, знам че тук става въпрос за кучета, но котките се изживяват като сериозни възпитатели. Кучето си отнесе доста сериозен бой от баба си Дейза 3 месеца след като ги запознах. До преди това никоя котка не му е посягала, но не помня за какво му се скарах след което трябваше да го вадя от ъгъла на банята, където тя го беше навряла. От тогава мен продължава да не ме слуша, но на котките стои на равнис. :P
Публикувано: 16 October 2007 - 03:13 PM
Публикувано: 16 October 2007 - 08:08 PM

Няма лошо куче,има лош стопанин.
Публикувано: 17 October 2007 - 09:23 AM

JulyVell Siberians
Публикувано: 17 October 2007 - 10:58 AM

Публикувано: 19 October 2007 - 11:10 AM
Цитат
И аз излозвам удъра, т.е. шляпването най-вече при хапането на ръце, мебели, кабели и т.н. Сега като се замисля не съм я шляпвала за нищо друго.. Хапането на първо място, а при пишкане на забранено място и се карам. Ако тръгна да я гоня ще мине поне половин час докато я хвана. Тя разбира като и се скарам, но докато хапе мен и като се скарам го приема точно на игра.
Публикувано: 01 November 2007 - 06:05 PM
Публикувано: 03 November 2007 - 08:46 AM
Удрянето за корекция е безполезно, тъй като когато се коригира трябвада се покаже на кучето точно какво се иска от него, а не просто да се наказва. Например при команда "на ред" целта на корекцията с повода е да се покаже на кучето точно къде да застане, ако го ударите ефектът ще е обратен.
Удрял съм сериозно с повод (мек платнен повод) когато беше на 4-5 месеца, с цел превенция да не взима храна от земята и да не яде изпражнения и други подобни. За целта нарочно го водих покрай подобни "лакомства" и в момента в който се наведе да подуши "лакомството" си отнася един, точно един удар с повода. Целта е да свърже миризмата с болката. След 2-3 такива "упражнения" в рамките на седмица в различни ситуации и на различни места целта е постигната.
Задължителните условия за успех, според мен, са това да се направи в ранна детска възраст когато кученцето все още опознава околния свят, да не е опитвало от "лакомствата", да не разбере точно кой го е ударил. За това стопанина е заобиколен плътно от други хора и веднага след удара повода се крие за да не свързва повода с болката и после да се крие като види размахан повод. Също так след удара всички хора продължават да се държат нормално все едно нищо не е станало, без възклицания от сорта на "олеле", "милото" и т.н.
Публикувано: 17 November 2007 - 11:06 PM
И докато "удрянето" (казвам го така, защото по-скоро е тупване по муцуната) като корекция имаше ефект - чорапите и джапанките ги заряза като играчки, а като захапе нещо, "пусни" е достатъчно, то за ударите със сила мисля, че грешката е в мен. Вследствие на недобро обучение или недооценка на ситуацията. Което си е изцяло моя вина. Не на кучето.

Дивото зове - гласът на кръвта!
Публикувано: 20 November 2007 - 06:59 PM
От няколко дни в нашето семейство се размотава ново момче българска овчарка на 50-тина дни. За момента всичко добре, но взеха да се получават интересни моменти. През деня например е ангелче, играе, тича, обаче слуша. Когато му се каже нещо го изпълнява почти веднага. Мине ли 17ч обаче става нетърпим. Почва да се закача, да ръмжи, да недоволства. Знам, че с удар нищо няма да стане. Ветеринарят каза, че може с дърпане на кожата на врата, но така видимо то се раздразва повече и става по-лошо. Днес вече тотално прекали със скачането по краката и хапане със сила. Обикновено го разсейваме с играчка или нещо, но вече като че ли е целенасочено. Получи 10 мин наказание в коридора и след това около половин час на пълно игнориране, все едно го няма. Видимо му стана много мъчно, дори по едно време дойде лекичко и плачейки легна и ме гледа. Помирихме се, но за малко. Току-що пак се нахвърли така на майка ми. Ужким играе, но сега и с добро не стана и се наложи баща ми (когото приема като главатар) да го "сдави" с кожата на врата. Та се появяват две притеснения: да не стане прекалено агресивен или пък да не стане прекалено лигав. За всичко друго слуша, но нахвърлянето по краката (и последващия инат) започват да стават нетърпими... С какъв метод да пробвам да го отуча от това?

Вход

Горе
Цитиране +