Гризачи
Публикувано: 03 June 2007 - 01:23 PM
достигат полова зрялост между 35 и 45 ден(зависи от качеството на храната-мойте на 30 дена бяха "готови"), но за развъждане трябва да се изчака още малко. Женските трябва да са най-малко на 8-10 седмици, а мъжките на 10-14 седмици. Хамстерите-джуджета трябва да са поне на 3-4 месечна възраст.
Мъжките и женските хамстери трябва да бъдат разделени след чифтосването, понеже в противен случай женската може да убие мъжкия индивид или да го скопи.(след оплождането женската образува вагинална запушалка,става по-нервна,прави отделно глездо и "бие" мъжкия)
При златистият хамстер малките са между 5 и 15 малки, а при джуджетата от 2 до 10 на брой(моето хамсти-джудже на първо раждане имаше 6).
1. ден Кожата е червена и неокосмена. Очите са залепени. Крайниците са неоформени и слаби. Движениятя са некоординирани.
2. ден Кожата започва да се пигментира
5. ден Започва окосмяването(появяват се и малки мустачки). Първо поемане на твърда храна (която е занесена от майката в гнездото). Първи опити за миене.
6. ден може да се определи пола
10-14.ден Все още сучат,но се опитват да гризкат от храната на майка си.
14. ден Хамстерът напускат гнездото и си играе с братятя и сестрите си.Майката започва да ги отбягва.(сега е момента да започнете със "социализирането" на малките,ако ги пипате по-рано,майката може да спре да се грижи за тях)
13-15. ден Очите се отварят. Започва сам да пълни и изпразва бузите си. Напълно самостоятелно чистене. Самостоятелно отделяне на урина без помощта на майката.
21. ден Хамстерът е напълно самостоятелен.Малките могат да се прехвърлят в отделелно жилище.(ако ги отделие по-рано,може да "докарате" мастит на майката)
Сега самостоятелното поколение може да бъде раздадено на новите им собственици (за препаръчване е обаче да се изчака до осмата седмица).
Малко след отделянето на малките майката е отново годна за оплождане, добре е обаче да й се остави малко по дълго време за да се възстанови напълно.

"Ако живееш с мисълта за победата,нищо не може да ти се опре"
Публикувано: 04 June 2007 - 08:25 PM
Преди години имах мини хамстери казваха се Лили и Лари. b)
Много си ги обичках но за съжаление Лари се разболя и умря. s) После и Лили се спомина. cl) angelpik
tedito много ти е хубаво свинчето r)

Когато остарееш
никой не чука на вратата ти
Нито потокът ,със сребърна риба
нито жребчето с влажни очи
нито разцъфналата ябълка,никой
само аз
Публикувано: 17 June 2007 - 06:46 PM
Публикувано: 17 June 2007 - 07:22 PM
Цитат
И аз си мислех че не е хубаво да се къпят но след като се кансултирах с няколко доцента и преподаватели разбрах че няма проблеми само да не им влезе вода в очите или ушите!Налага се да го къпя тъй като е бял и доста се цапа като яде и като пишка!а и ми е по-лесно да го подстригвам на мокро b)
Публикувано: 18 June 2007 - 10:47 AM
Цитат
аз моите даже в ръка не мога да ги държа....егати зверовете дето са тия хамстери-джуджета s)
Аз имам дългокосместо морско свинче и е доста едър- вече е почти 500г!!!
Подстригвам го, защото в тези горещини му е доста горещо и е предразполовен към топлинни удари, затова! b)
Публикувано: 18 June 2007 - 11:22 AM

- Някои от моите, да – отвърна старецът. – Някои, но не всички; още по-малко пък веднага или докато ги сънуват.
Публикувано: 18 June 2007 - 01:04 PM
Поздрави! drink
Публикувано: 18 June 2007 - 06:15 PM
а относно храненето-предполагам,че всеки който се грижи за гризач в този форум малко или много е попрочел нещо относно храненето (то като гледам тук пишем само 2-3 потребителя...)
не приемай нещата лично cheers

Публикувано: 18 June 2007 - 07:04 PM
ся ми е малко напрегнато и за тва 1super сори
Публикувано: 19 June 2007 - 12:34 PM
Голям е зора щото имам изпити за след 7ми клас ,а и ми измраха животните s) s)
Публикувано: 19 June 2007 - 09:27 PM
Публикувано: 20 June 2007 - 07:47 PM
от първо раждане 8...горката oleeee
djokova мислех да ти предложа хамстерче-джудже,но щом имаш морско свинче....мен не ме бърка де drink

Публикувано: 20 June 2007 - 08:36 PM
Ама ще видим ,че като гледам наще как ги гледат....скоро очаквам да ми предложат да си земем котка ,че да намалеят малко пилетата,мишките,свинчетата..... b) l)
Публикувано: 21 June 2007 - 02:15 PM