Dog.bg Форуми : Анална жлеза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Анална жлеза

#61 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 November 2007 - 05:48 PM

Идеята е, вие стопаните да разберете, че прословутата жлеза не е отговорна за всички злини на този свят - да, и тя боледува като всички други части от кучето, но не по-често. Трябва да се изкорени масовата практика да се тормозят животните с тази в 95% от случаите абсолютно ненужна манипулация.

#62 Потребителят е офлайн   mi6eto_i_ashley Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Retrievers, AGILITY
Публикувано: 07 November 2007 - 07:27 PM

Днес ходихме пак заради прословутия проблем при ветеринарите... Понеже козината изпопада и има лишеи, държах да се вземе проба от косми- слава Богу няма нищо! Всичко отново опира до аналната жлеза- беше ужасно възпалена  :rolleyes: Промиха я (за първи път) и сега 3 инжекциики (незнам какви) и дано се оправи! Иначе я махам!  :-
User's Signature

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!
Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 November 2007 - 07:37 PM

Само да отбележа, че за трихофития и микроспория, по известни като ''гъбички'' няма как да бъде поставена сигурна диагноза за един ден. Разбира се, да се обясни всичко с ЖЛЕЗАТА е къде по-лесно и разбираемо.

#64 Потребителят е офлайн   D-ra Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 08 November 2007 - 12:18 PM

Цитат

Идеята е, вие стопаните да разберете, че прословутата жлеза не е отговорна за всички злини на този свят - да, и тя боледува като всички други части от кучето, но не по-често. Трябва да се изкорени масовата практика да се тормозят животните с тази в 95% от случаите абсолютно ненужна манипулация.

Манипулацията е ненужна, когато няма нужда !! Но дали има нужда, се определя от специалист !
Не бива да се игнорира проблема !!!
Дайте секрета от жлезата на кучето и да видите с какъв апетит ще го оближе !
Има си конкретна причина за този "апетит" и тя никак не е случайна !!!

#65 Потребителят е офлайн   bellissima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2007 - 02:17 AM

Ох, мита около тези анални жлези е толкова размит, че неможе да се сложи границата къде е необходимост и къде не. Както казах доктора за здравей здрасти цедеше жлези на всичко де що е четириного (хубаво, че не беше погнал и стопаните  ;D ;D ;D ;) ) - после прибавя задължителните 2 лв към сметката, която така или иначе изведнъж се оказва главозамайваща и тези 2 лв се струват толкова незначителни - как да е - въпроса е в това, че много ветеринари спекулират с обичта на хората към техните любимци. С огромна усмивка им се втълпява, че това е едно от най - големите злини за животинките ама така се прави бизнес. Няма лошо, но народа вече си мисли, че това е част от необходимото зло и ветеринарите до такава степен са ги "обучили", че като идат на лекар с пухчо сами си искат изстискването..а ако бъде пропуснато от някой съвестен лекар то това им се струва нещо конспиративно свързано с познанието на съответното лице.
Да - ясно ми е - има моменти когато жлезата е наложително да се прочисти и да се лекува, когато предизвиква заболяване или някакви други последици когато обаче е в следствие имено нарушеното й обичайно състояние и невъзможността да се прочиства по естествен път.
Ами да - кучетата ако им поднесеш секрета винаги ще го ближат като обезумели, но тук също могат да се разискват няколко въпроса и пак опираме до природа....все едно след като се изпишат или изакат повечето не се завъртат да се "почистят"...природа - какво да го правиш - толкова може, да не е като нас - с WC хартия  ;) ;D ;) ;D ;D

#66 Потребителят е офлайн   borisova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2007 - 01:31 PM

Възпаление на аналните жлези

Жлезите се намират от двете страни на аналния отвор на 4 и 8 часа от него. Техният изходен канал се намира точно до самия анален отвор. Всички хищници дори и скунксът имат анални жлези. Начинът, по който те ги използват обаче е различен. Скунксът използва техния секрет, за да се предпазва от хищници докато кучетата ги използват за комуникация или да маркират територията си. При кучетата и котките всяко дефекиране би трябвало да оказва налягане върху жлезите, което е достатъчно, за да се покрият фекалиите с тънък слой от този секрет. Така другите кучета и котки могат да познаят кой е минал през това място дори дни след това. Освен това кучетата, както всички знаете, имат навика да се душат под опашките и понеже всяко куче има уникална миризма така те се опознават. Проблемите, свързани  с аналните жлези, които могат да възникнат, са запушване, възпаление и абсцес. Поради различни фактори като конституция на тялото, консистенция на фекалните маси, някои заболявания като дисплазия на тазобедрената става и т.н. изходните канали се запушват и проблемите за кучето започват.

Какви са признаците

Животните сядат на земята със задните си крака напред и се придвижват с предните, като по този начин влачат задницата си. И кучетата и котките може да се лижат продължително в областта на аналния отвор. Често заедно с това жлезите се възпаляват, а в някои случаи дори абсцедират. Това е много болезнено и кучетата проявяват свръхчувствителност в областта над опашката. Когато ги галите в тази област, те може да реагират, като започват да се чешат и да се хапят. В тези области може да се появи опадване на козината, разраняване и възпаление на кожата.

Диагноза и лечение

Поставянето на диагноза, както и лечението не е трудно. Трябва да знаете обаче, че някои от вас ще трябва да се борят с това заболяване през целия живот на любимеца си. Когато забележите, че домашният ви любимец прояви симптомите, които са описани по-горе, най добре е да го заведете при вашия ветеринарен лекар. Ако този проблем притеснява вас и вашето куче в продължение на месеци и процесът на възпаление хронифицира, най-доброто решение е хирургическото премахване на жлезите. Това е една доста проста процедура, която почти никога не води до усложнения. Животни, които имат проблеми със самото отделяне на секрета, могат да се поставят на диета, богата на фибри, които да втвърдят фекалиите и да увеличат обема им, като по този начин увеличават натиска върху жлезите и по този начин улесняват изпразването на жлезите.

#67 Потребителят е офлайн   borisova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2007 - 02:06 PM

Ето още една статия, мисля ,че лекарите водят  безмислени спорове, по- добре да помагат със съвети на попиталите ги. ;D

Възпалението на аналните жлези се наблюдава най-често при кучетата от дребни породи.Аналните жлези се намират от двете страни на ануса,на границата между лигавицата и кожата.Те отделят секрет,който има специфична за всяко куче миризма.Когато секрета се задържа,в жлезите проникват бактерии и се размножават бързо.Признаци-дефекацията му се затруднява, чувства болка,която се проявява с постоянно тъпчене напред,назад и встрани.В по-напредналите стадии кучето предпочита да лежи с часове.Телесната му температура може да се повиши .Мускулите най-често от задната част на тялото са болезнени. Лечение-Гнойта се отстранява  от жлезите чрез изцеждане.Може да се направи промвка на жлезите със слаби дезинфекационни разтвори от калиев перманганат или реванол.Препоръчва  се  в продължеие на  3-4  дни  да се дава аспирин и аналгин от  половин до 2 таблетки в зависимост от големината на кучето.При тежки случаи е наложително инжектирането на антибиотици и сулфамиди.Източник-ОБИЧАШ ЛИ КУЧЕТО СИ.

Толкова много информация има, че няма какво да се спори.Който се интересува , винаги намира къде да я търси, нямам пред вид себе си, защото аз се доверявам само на лекарите си за болести. ;D

#68 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 09 November 2007 - 02:32 PM

Аз спор между лекари поне по тази тема не виждам. Иначе - да, статии бол. Особено в специализирани сайтове.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#69 Потребителят е офлайн   borisova Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2007 - 03:31 PM

Ами сбърках , спора май беше за кокалите. ;)

#70 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 November 2007 - 09:33 PM

И за кокалите няма спор - има само един на който трябва да му се вземе дипломата  ;D ;D ;D

#71 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 March 2008 - 06:50 PM

Препоръчвам на стопаните на кучета с постоянни проблеми с аналната жлеза да дават ЦИСТОН /2лв. хранителна добавка/ - значително намалява натрупването на гнусотия.
User's Signature

Качена снимка

#72 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 23 March 2008 - 07:07 PM

Цитат

Препоръчвам на стопаните на кучета с постоянни проблеми с аналната жлеза да дават ЦИСТОН /2лв. хранителна добавка/ - значително намалява натрупването на гнусотия.

Сигурна ли си, че става дума за Цистон? Той е за проблеми с бъбреци, уринарен тракт?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#73 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 23 March 2008 - 11:11 PM

Пумба като куцаше на брат ми лекаря каза, че е от аналните жлези и там му би инжекция и му стиска нещо там... После кучето веднага живна, ама казаха, че трябвало по - малко да го храним, че от много ядене му ставал проблема...
User's Signature

Качена снимка

#74 Потребителят е офлайн   Annimar Икона

Публикувано: 09 December 2008 - 10:08 PM

Здравейте, моля помогнете ми, имам голям проблем.

Женска котка на 6 години. (кастрирана). От близо година започна да проявява странни симптоми - вечер става неспокойна, тича, удря се в стените, ближе се под опашката и по гърба, тръска си крачетата, все едно е стъпила на мокро, маха нервно с опашката и козинката на гърба й потреперва като спазъм, все едно я гъделичка нещо.

Вече една година я водя на лекар, досега при трима доктори, които много уважавам. Имаше теории за възпаление на прешлени, за нервно разтройство, за алергия и за нещо с аналната жлеза. Сменях и храната и тоалетната и какво ли още не. Има периоди в които е по-добре и такива в които се влошава. Когато е зле, го прави всяка вечер. Забелязах, че често се случва след като се изходи и това ме кара да мисля, че е аналната жлеза. Лекуваха я с Преднизон, не помогна.

Днес беше много зле. Реших да и измия дупето, ако може да се облекчи с нещо положението и само като и повдигнах опашката се изцеди секрет. Без никакво притискане.

Моля Ви, помогнете ми, знам че това не е типично за котки. Не знам вече какво да правя, като я видя с този уплашен поглед и ми се свива сърцето.

#75 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 09 December 2008 - 10:53 PM

Само за протокола....Сиамска ли е?
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   Annimar Икона

Публикувано: 09 December 2008 - 11:10 PM

Не, тигрова маца
http://rentalaptop.bg/Mihaela/1.jpg

#77 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 12 January 2009 - 12:46 PM

Много е изписано за аналните сакове (или както там ги наричат още специалистите).
Ще е полезно да се видят тук мнения от:
1. Стопани на кучета, с вече отстранени хирургично анални сакове /състояние на кучето след операцията, плюсове, минуси и т.н/
2. Ветеринарни лекари, които са лекари на кучета с отстранени анални сакове /състояние на кучето след операцията, плюсове, минуси, наблюдения, препоръки и т.н/
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#78 Потребителят е офлайн   4afi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 14 January 2009 - 12:40 PM

:o :o Чудя се дали да вярваме на док. Коджабашев и на D-ra, та те са на възраст по на 8 годинки ;D(така пише под аватара им) ;D

#79 Потребителят е офлайн   misheto7 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 June 2009 - 09:02 PM

Пфуу съжелявам .че след толкова време се включвам точно в тази тема ,но място не мога да си намеря от притеснение.Преди около две седмици започна одисеята с възпалените анални жлези .Започна се със зверски сърбеж и чесане на едната лапа до кръв.Отидохме на лекар провериха жлезите и при изстискването излезна светлозелена слуз .Направиха промивка на жлезите и ни изписаха антибиотик за 7 дни.На седмия ден отидохме на контролен преглед и секрета пак беше същия цвят.Минахме още седем дни на антибиотик .Същата история ,макар и като количество да беше по-малко .Сега сме 3 дни на друг антибиотик и контролен преглед в сряда.Притесняваме факта ,че чесането не спира ,не се храни нормално и изпражненията му са меки .

Обясниха ми,че ако антибиотика не помогне варианта е с оператвино отстраняване на жлезите ,което меко казано ме ужасява .Има ли някой които да е минал по-този път с такъв вид операция и това ли е единствения вариант :dh_188:

п.с за тези които са ме забравили става въпрос за мъжки кокер на почти три години.Храни се с Про план и тича поне по 3-4 часа на ден .

#80 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 01 June 2009 - 10:07 PM

Питайте колегата дали е чувал за Acral lick dermatitis. И как ще обясни чесането ако не изчезне след отстраняването на жлезите.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

• (6 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни