Анална жлеза
Публикувано: 07 November 2007 - 05:48 PM
Публикувано: 07 November 2007 - 07:27 PM

The more people i meet, the more i like my Golden Retrievers!

Публикувано: 08 November 2007 - 12:18 PM
Цитат
Манипулацията е ненужна, когато няма нужда !! Но дали има нужда, се определя от специалист !
Не бива да се игнорира проблема !!!
Дайте секрета от жлезата на кучето и да видите с какъв апетит ще го оближе !
Има си конкретна причина за този "апетит" и тя никак не е случайна !!!
Публикувано: 09 November 2007 - 02:17 AM
Да - ясно ми е - има моменти когато жлезата е наложително да се прочисти и да се лекува, когато предизвиква заболяване или някакви други последици когато обаче е в следствие имено нарушеното й обичайно състояние и невъзможността да се прочиства по естествен път.
Ами да - кучетата ако им поднесеш секрета винаги ще го ближат като обезумели, но тук също могат да се разискват няколко въпроса и пак опираме до природа....все едно след като се изпишат или изакат повечето не се завъртат да се "почистят"...природа - какво да го правиш - толкова може, да не е като нас - с WC хартия ;) ;D ;) ;D ;D
Публикувано: 09 November 2007 - 01:31 PM
Жлезите се намират от двете страни на аналния отвор на 4 и 8 часа от него. Техният изходен канал се намира точно до самия анален отвор. Всички хищници дори и скунксът имат анални жлези. Начинът, по който те ги използват обаче е различен. Скунксът използва техния секрет, за да се предпазва от хищници докато кучетата ги използват за комуникация или да маркират територията си. При кучетата и котките всяко дефекиране би трябвало да оказва налягане върху жлезите, което е достатъчно, за да се покрият фекалиите с тънък слой от този секрет. Така другите кучета и котки могат да познаят кой е минал през това място дори дни след това. Освен това кучетата, както всички знаете, имат навика да се душат под опашките и понеже всяко куче има уникална миризма така те се опознават. Проблемите, свързани с аналните жлези, които могат да възникнат, са запушване, възпаление и абсцес. Поради различни фактори като конституция на тялото, консистенция на фекалните маси, някои заболявания като дисплазия на тазобедрената става и т.н. изходните канали се запушват и проблемите за кучето започват.
Какви са признаците
Животните сядат на земята със задните си крака напред и се придвижват с предните, като по този начин влачат задницата си. И кучетата и котките може да се лижат продължително в областта на аналния отвор. Често заедно с това жлезите се възпаляват, а в някои случаи дори абсцедират. Това е много болезнено и кучетата проявяват свръхчувствителност в областта над опашката. Когато ги галите в тази област, те може да реагират, като започват да се чешат и да се хапят. В тези области може да се появи опадване на козината, разраняване и възпаление на кожата.
Диагноза и лечение
Поставянето на диагноза, както и лечението не е трудно. Трябва да знаете обаче, че някои от вас ще трябва да се борят с това заболяване през целия живот на любимеца си. Когато забележите, че домашният ви любимец прояви симптомите, които са описани по-горе, най добре е да го заведете при вашия ветеринарен лекар. Ако този проблем притеснява вас и вашето куче в продължение на месеци и процесът на възпаление хронифицира, най-доброто решение е хирургическото премахване на жлезите. Това е една доста проста процедура, която почти никога не води до усложнения. Животни, които имат проблеми със самото отделяне на секрета, могат да се поставят на диета, богата на фибри, които да втвърдят фекалиите и да увеличат обема им, като по този начин увеличават натиска върху жлезите и по този начин улесняват изпразването на жлезите.
Публикувано: 09 November 2007 - 02:06 PM
Възпалението на аналните жлези се наблюдава най-често при кучетата от дребни породи.Аналните жлези се намират от двете страни на ануса,на границата между лигавицата и кожата.Те отделят секрет,който има специфична за всяко куче миризма.Когато секрета се задържа,в жлезите проникват бактерии и се размножават бързо.Признаци-дефекацията му се затруднява, чувства болка,която се проявява с постоянно тъпчене напред,назад и встрани.В по-напредналите стадии кучето предпочита да лежи с часове.Телесната му температура може да се повиши .Мускулите най-често от задната част на тялото са болезнени. Лечение-Гнойта се отстранява от жлезите чрез изцеждане.Може да се направи промвка на жлезите със слаби дезинфекационни разтвори от калиев перманганат или реванол.Препоръчва се в продължеие на 3-4 дни да се дава аспирин и аналгин от половин до 2 таблетки в зависимост от големината на кучето.При тежки случаи е наложително инжектирането на антибиотици и сулфамиди.Източник-ОБИЧАШ ЛИ КУЧЕТО СИ.
Толкова много информация има, че няма какво да се спори.Който се интересува , винаги намира къде да я търси, нямам пред вид себе си, защото аз се доверявам само на лекарите си за болести. ;D
Публикувано: 23 March 2008 - 07:07 PM
Цитат
Сигурна ли си, че става дума за Цистон? Той е за проблеми с бъбреци, уринарен тракт?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 09 December 2008 - 10:08 PM
Женска котка на 6 години. (кастрирана). От близо година започна да проявява странни симптоми - вечер става неспокойна, тича, удря се в стените, ближе се под опашката и по гърба, тръска си крачетата, все едно е стъпила на мокро, маха нервно с опашката и козинката на гърба й потреперва като спазъм, все едно я гъделичка нещо.
Вече една година я водя на лекар, досега при трима доктори, които много уважавам. Имаше теории за възпаление на прешлени, за нервно разтройство, за алергия и за нещо с аналната жлеза. Сменях и храната и тоалетната и какво ли още не. Има периоди в които е по-добре и такива в които се влошава. Когато е зле, го прави всяка вечер. Забелязах, че често се случва след като се изходи и това ме кара да мисля, че е аналната жлеза. Лекуваха я с Преднизон, не помогна.
Днес беше много зле. Реших да и измия дупето, ако може да се облекчи с нещо положението и само като и повдигнах опашката се изцеди секрет. Без никакво притискане.
Моля Ви, помогнете ми, знам че това не е типично за котки. Не знам вече какво да правя, като я видя с този уплашен поглед и ми се свива сърцето.
Публикувано: 09 December 2008 - 11:10 PM
Публикувано: 12 January 2009 - 12:46 PM
Ще е полезно да се видят тук мнения от:
1. Стопани на кучета, с вече отстранени хирургично анални сакове /състояние на кучето след операцията, плюсове, минуси и т.н/
2. Ветеринарни лекари, които са лекари на кучета с отстранени анални сакове /състояние на кучето след операцията, плюсове, минуси, наблюдения, препоръки и т.н/
Публикувано: 14 January 2009 - 12:40 PM
Публикувано: 01 June 2009 - 09:02 PM
Обясниха ми,че ако антибиотика не помогне варианта е с оператвино отстраняване на жлезите ,което меко казано ме ужасява .Има ли някой които да е минал по-този път с такъв вид операция и това ли е единствения вариант

п.с за тези които са ме забравили става въпрос за мъжки кокер на почти три години.Храни се с Про план и тича поне по 3-4 часа на ден .
Публикувано: 01 June 2009 - 10:07 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.