Бих желала да попитам може ли анални жлези да се възпаляват заради кастрация с оставени яйчници и съответно разгонване. Питам защото при моята немска овчарка, първо имах диагноза дерматит, после се появи мокра екзема в областта на ануса, и съответно възпалени жлези със сив до черен секрет след изтискване, дерматитът мина, явно е бил заради жлезите, но след седмица жлезите пак се пълнят и ануса на кучето ми цъфва като майска роза, сега три седмици след поредното изтискване и кортикостероид, положението е същото плюс че е неразположена. Година след операция на матката (беше възпалена, пиометра или нещо такова), кучето ми започна да се разгонва и разбрах, че лекарят не е махнал всичко, и сега нещо вътре си кърви два три пъти годишно вместо матка, и се замислих, че може да доведе до възпалени анални жлези. Възможно ли е? И какви изследвания трябва да направя?
Анална жлеза
Публикувано: 18 January 2013 - 12:04 PM
Кървене от влагалището има или от отлющената лигавица на матката при разгонване или ако проблема е в пикочната система. Изключение ка туморите във влагалището, но тогава пък и при възпалението пикочния мехур или бъбреците няма да е периодично и циклично. Та друго освен матка няма какво да е. Попитайте колегата като не е матка какво е и защо кучето се разгонва. Аман от кастрации, при които не се махат яйчници.

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 19 January 2013 - 11:00 AM
Стероид-зависим анал сак тумор?

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 22 January 2013 - 09:07 AM
drjeliazkov, в 19 January 2013 - 09:00 AM, написа:
Стероид-зависим анал сак тумор?
Нямам ни най-малка идея как това заболяване може да се свърже с кървене от влагалището ама айде...

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 29 March 2013 - 03:05 PM
Относно немската ми овчарка с проблемната жлеза, когато и свърши разгонването, анусът и не беше така подут (макар постоянно да изтича нещо от него, въпреки че изпражненията са твърди). Реших да изчакам със следващото изтискване на жлези поне 4 месеца (четох, че по-често от този интервал е много вредно). До преди една седмица, когато кучето ми започна да мирише зловонно, и над опашката отново започна да се зачервява кожата. Днес отидохме на лекар, и при изтискването имаше кръв в секрета. Докторът каза, че левият сак е възпален, може би от предното стискане. Каза и че няма връзка между калпавата кастрация и сегашното положение. (преди ми беше казвал, че трябва да се наблюдава, понеже има вероятност да се образува тумор от разгонването, но не знае кое точно кърви, и я беше огледал с един инструмент обстойно, за да ми каже че такъв не вижда.)Сега и сложи антибиотик и стероид, и каза да наблюдавам, защото има вероятност да е хемороид, ако не се повлияе от антибиотика. Сега като чета из нета, срещам много статии, че кучетата нямат хемороиди. Може ли някой лекар да се включи с второ мнение по въпроса, и на какво може да се дължи кървав секрет от ануса?