Специално за това вилно селище "Романтика" историята на забраната за кучета е такава, поне както ми я разказаха местни:
Те там от години си имат куче-пазач Роко, огромен рошав пес, нещо от шнауцер има в него. Хранят го си риба, можеше да преплува язовира след лодката на стопанина си - страхотно куче! Жалко, че вече остаря...
Та Роко винаги се е разхождал свободен около вилите, не е агресивен, но е достолепен мъжкар и не търпи досадници.
Та един ден си спял той под пейката, а подпийнал летовник се опитал да го погали и го стреснал. В резултат - откарали мъжа в Доспат да му шият ръката. Сигурно са имали бая неприятности покрай тази история, та решили мъдро - Роко на верига и никакви други кучета във вилното селище!
А място там бол да му направят заграждение, за да си седи там, докато има посетители - няколко месеца в годината, да си го разхожда стопанинът му наоколо - планина голяма. През останалото време на годината да го оставят отвързан да пази, щом трябва.
Ама на - измислили решение - "забранява се"! Роко е тъжен вързан - видяхме го заедно с новия им пазач, явно негов син, и той на верига...
Посетители няма - нито с кучета, нито без кучета.
Много "мъдро", ама това е положението... толкова им е акълът!
А иначе аз съм била там с куче преди забраната - имаше и други всякакви, ставаше голям купон!