Публикувано: 02 September 2011 - 09:24 AM
Чета дискусията тук и си задам сама на себе си въпроса: ЗАЩО И АЗ СЪМ ИСКАЛА КУЧЕТО МИ ДА СПИ ВЪТРЕ/където и да съм била, а аз го водя навсякъде със себе си/. На х Дерменка спа вътре, но не в хижата, въпреки че ми разрешиха, а в някакъв склад, нощува вътре, защото бяхме там на 1 април, разбирайте съвсем през зимата, вятър с висока скорост денонощно, температури под нулата, при които след три часа през нощта всичко е обледенено. Нощува вътре най-вече поради дивите животни - мечки и вълци, на чиито следи съвсем пресни попаднахме на сутринта при прехода ни до х.Добрила. Живеем в апартамент, където спи на леглото до мен, има свободен достъп до всички помещения, в мини вана го возя на бял чаршаф, но такива претенции мога да имам само за у дома. Наложи се да го дам на хотел при една моя командировка, в хотела за кучето си плащаш всичко, не като по хижите и хотелите за хора, където минава без пари, втори път дано не ми се налага да го давам в хотел, защото то го преживя, ама аз още - не. Какви претенции може да имаме за хижите, които по принцип са за хора и защо искаме да спи кучето вътре, след като ни е мизерно дори на самите нас. В повечето хижи, високопланинските в спалните помещения е влажно дори през лятото, може ли да очакваме кучето ни да спи вътре в х. Рай примерно, където посещаемостта е многократно надхвърляща допустимата броика легла от 120 капацитет. На х. Мазалат също спа отвън, макар че бе още на месеци и през един или три часа цялата нощ слизах да го гледам, но нямаше да съм по-спокойна ако бе с мен в стаята, където на дюшеци върху голия под спахме десет човека натъркаляни един до друг съвсем непознати.След като така или иначе и на нас ни мирише на влага и мухъл, не е ли по-добре да спи на открито, поне е на чист въздух. Скъпо е по хижите - да ,на някои места неоправдано скъпо, като на х. Рилски езера, нощувката е 57лв, защото лифта стига до хижата, а не защото има условия на хотел три звезди. Но какво да кажем за х. Иван Вазов, която е толкова трудно достъпна, някой задава ли си въпроса как се качва една каса бира на тази височина при дадените географски и климатични условия, не е като х. Плевен, където по въжената линия за багаж може да се качи всичко. Като тръгваме на хижа нали затова не отиваме в спа комплекс, за да ни е диво, първично, адреналиново предизвикателно, като искаме да се глезим отиваме на сауна, тангентор и масаж в тузарски хотел, където плащаме съответната цена и можем да имаме претенция , че на кучето ни не са подрязани съвсем правилно ноктите. На мен ми е най-яко на палатка, с гаджето и кучето, което задължително спи при нас в палатката, освен ако не предпочете да се самоизнесе пред входа, да гледа звездите, да слуша воят на чакалите и да улавя с ноздрите си нощните миризми. Да не забравяме, че кучето има по-различни интереси и нужди от нас.