Преди някъде около месец, кучето ми започна да кашля още на следващия ден отидох при ветеринарния лекар. Предписаха му противовъзпалителни и хапчета против кашлица (антитусиф им казват). Кашлицата мина бързо, точно на 5-тиа ден я нямаше. Може би ще е нужно да се знае, че той беше взет от приют и е бил 100% ваксиниран срещу "кучешка кашлица".
Моите въпроси обаче идват от факта, че докато го разхождах в парка, чувах в далечината другите редовни посетители кучета, да кашлят. Тъй като избягвах контакт с други кучета, да не е заразно, нямах възможност да говоря със стопаните. Сега обаче, вече стана ясно, че абсолютно всички постоянни посетители на парка са били болни- някои много тежко. Проблемът е, че никой не знае точно какво е било. Повечето хора знаят по-малко и от мен (аз поне разбрах, че кучето ми има инфектирани горни дихателни пътища, което може да изглежда очевидно, но някои и толкова не знаеха), се пусна идеята, че става въпрос за известната сред стопаните "кучешка кашлица".
Говорейки с другите хора разбрах, че на никое куче не е взиман секрет за изследване, но пък са ги посъветвали да избягват кучешка компания не само докато мине кашлицата, ами и месеци след това. На някои хора, техните ветеринари бяха казали, че кучетата им ще са заразни до 6м след това.
Аз скоро, покрай празниците, ще трябва да събирам моето куче с други. Особено се притеснявам за едно от кучетата, което е вече на 13г. Искам да попитам, съществува ли и най-малкия риск за това куче, при положение че моето вече не кашля?
Също така бих била благодарна, ако някой ми каже дали има рискове от повторна инфекция в близко време, защото все още има нови "кашлящи" попълнения в парка? Отново питам не толкова заради моят пес, той е млад (2г) и да чукам на дърво- силен, но имаме възрастни и по-слаби кучета в обкръжението, не бих си простила, ако от незнание им направим нещо.
Извинявам се за дългия пост, ама вече ме е срам от ветеринарната ни лекарка, че постоянно задавам въпроси и искам пояснения, та реших да ви потормозя малко вас ;D.
Въпроси за кучешката кашлица
Публикувано: 08 November 2007 - 04:38 PM
Под понятието "кучешка кашлица" обикновенно се разбира заболяване на горните дихателни пътища-трахеобронхит,протичащо с характерна клинична картина причинено от вируси,бактерии или и двете съвместно.
Обикновенно то е доста заразно и се пренася по въздушно-капков път/както грипът при хората/.Инкубационният период обикновенно е 3,4-7,8 дни, а оздравяването при неусложнената форма става след около 10 дни.Понякога особенно при кучетата с по-слаба имунна система може да доведе до пневмония или да хронифицира,а даже и да има фатални последици.Въпросът е доста актуален,защото напоследък имам доста пациенти с това заболяване/сезонност през есенните и зимни месеци/.Кучето може да контактува свободно с други кучета,най-рано около 20 дни след изчезване на последните симптоми на заболяването,така че стопани моля бъдете колегиални и към другите кучета и не ни натоварвайте излишно с работа.
Обикновенно то е доста заразно и се пренася по въздушно-капков път/както грипът при хората/.Инкубационният период обикновенно е 3,4-7,8 дни, а оздравяването при неусложнената форма става след около 10 дни.Понякога особенно при кучетата с по-слаба имунна система може да доведе до пневмония или да хронифицира,а даже и да има фатални последици.Въпросът е доста актуален,защото напоследък имам доста пациенти с това заболяване/сезонност през есенните и зимни месеци/.Кучето може да контактува свободно с други кучета,най-рано около 20 дни след изчезване на последните симптоми на заболяването,така че стопани моля бъдете колегиални и към другите кучета и не ни натоварвайте излишно с работа.
Публикувано: 25 January 2008 - 01:56 PM
И аз имах проблеми с кашлица. И то не чак толкова отдавна. Един ден родителите ми бяха в едно далечно село при познати на гости на. Аз останах вкъщи с кучката и както обикновено си вършех домакинската работа. Изведнъж тя взе да кашля адски много, чак се давеше и накрая на два пъти направи мини - локвички от бял секрет върху леглото. Обадих се на нашите, но те се забавиха. Вечерта по спешност отидохме на доктор, защото тя продължаваше да вади "храчки". Дадоха ни някакъв там антибиотик и казаха да отидем през деня за иследвания и да я водим за инжекции всеки ден или да и даваме едни хапчета, които също били някакъв антибиотик. Понеже нямах финансова възможност веднага да дам 100 лв за пълните изследвания се забавих няколко дни с доктора, през които антибиотика нищо не направи. После направихме всички изследвания и рентгенова снимка. Докторът каза, че бронхите и били разширени/уголемени.... 7 дни всеки ден ходехме да и бият антибиотик и витамини. Докторът не беше категоричен какъв е проблемът. Или било от противопаразитната каишка, или "заразна кучешка кашлица", или сърдечен проблем, за който докторът ни чете от един учебник. Засега се стабилизирахме и нямаме проблеми. Но докторът не беше никак любезен и ми се караше едва ли не като го питах нещо и след като се стабилизирахме спряхме да го посещаваме. След седмица ще ходим при друг...

Публикувано: 18 April 2016 - 04:21 PM
Директен въпрос по темата- кучето ми е с кашлица, неваксинирано е, изкара един курс 10 дена Амоксиклав, оправи се и докато дочакам да я ваксинирам след 10 дена, на петия пак започна да кашля и наново антибиотик , но с него ми препоръчаха и сироп Проспан.Питам има ли по-добър вариант от този сироп, тези хапчета, за които автора на темата спомена, но не каза името им?
За протокола- Кучето е на 8 год., наскоро спасено от улицата, изчистено от ерлихия, след това- кастрирано.
За протокола- Кучето е на 8 год., наскоро спасено от улицата, изчистено от ерлихия, след това- кастрирано.

....нито дъжд,нито смях,нито слънце....
Страница 1 от 1