Dog.bg Форуми : Хъскита и вълци

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (26 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Хъскита и вълци

#301 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 December 2011 - 02:02 PM

Много сте далеч от реалноста :wb_052: . Хъски в истинска гора където има вълци няма как да оцелее , ще го изпапкат вълците това е ясно , при нашите условия също няма да оцелее ще го гръмнат ловците , смятам че знаете как ловците гърмят по всяко свободно разхождащо се куче в гората , а хъскитата нямат този инстинкт да избягват хората , тук не говоря за недоверчивост а за това да не се доближават до хората на по малко от изстрел разстояние :md_064: .
А доколкото дали хъскитата имат вълча кръв вие сами сте си отговорили , щом хъскитата според вас са най-древната порода на по-вече от 3000г то значи и най малко имат нещо общо с вълците. А точно такива млади породи като чешкия вълчак които са създадени преди 30-40г. са най-близко до вълците .

#302 Потребителят е офлайн   Letty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2011 - 02:34 PM

Ок! Аз съм съгласна, че чехословашкич вълчак се доближава повече до вълка отколкото хъскито, спор няма, ама да ми твърдят тука, че НОК-а се доближавал най-много до вълка.....
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

15.03.1997 - 10.12.2011 - R.I.P. Rino! Always in my heart...

#303 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 04:59 PM

Показване на мнениетоredy, в 08 December 2011 - 12:02 PM, написа:

Много сте далеч от реалноста :wb_052: . Хъски в истинска гора където има вълци няма как да оцелее , ще го изпапкат вълците това е ясно , при нашите условия също няма да оцелее ще го гръмнат ловците , смятам че знаете как ловците гърмят по всяко свободно разхождащо се куче в гората , а хъскитата нямат този инстинкт да избягват хората , тук не говоря за недоверчивост а за това да не се доближават до хората на по малко от изстрел разстояние :md_064: .
А доколкото дали хъскитата имат вълча кръв вие сами сте си отговорили , щом хъскитата според вас са най-древната порода на по-вече от 3000г то значи и най малко имат нещо общо с вълците. А точно такива млади породи като чешкия вълчак които са създадени преди 30-40г. са най-близко до вълците .

То по тази логика и ние може да не оцелеем в големият град, защото може някоя сграда в центъра на София да се срути върху нас, или излизайки от дискотека късно вечер някоя мутра да ни гръмне :md_064: ...Сибирското хъски има уникалната способност да се приспособява към различни климатични и битови условия, има изострен ловен инстинкт и не само според мен може да оцелява и без човешка намеса поради ред качества, които други породи не притежават! :af_089:
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#304 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 06:28 PM

Значи имал развит ловен инстинкт, защо ли не съм чул досега да се ползва хъски за лов, а и нали не си мислите, че вашите кучета дето спят от поколения на дивана имат нещо общо с хъскитата от романите на Джек Лондон . Всички породи без изключения , които не се ползват по предназначението им загубват работните си качества, единствено естествения подбор и селекция създава това, на което се възхищавате.

#305 Потребителят е офлайн   Имаме мечка вкъщи Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:чау-чау , пътешествия , кулинария и др.

Публикувано: 08 December 2011 - 06:39 PM

Цитат

И аз съм чела и съм гледала, че едни от малкото кучето които могат да оцелеят в природата без хората са Хъскитата и чао чао. Всъщност в едно предаване по анимал планет на скоро казаха именно тези две породи като единствени, имаше и редица факти, доказателства и обосновки, но вече не помня кое предаване беше.

lizka , много интересна информация! Ще ми се да гледам подобно предаване... дали случайно не помниш как се е казвало?
Иначе мойте 2 чау немога да си ги представя сами сред природата да оцелеят...особено женската ми :db_046: Мъжкият е по-самостоятелен и голям хитрец, той би имал по-големи шансове май. Но иначе като всички северняци и те са със собствено мислене, че даже и отгоре и на 100% преценяват ситуацията и ползите от нея :ab_041:

Няма да взимам отношение по въпроса дали хъскитата приличат на вълците , но вижте какво четох наскоро

http://www.canismajo...dog/wolves.html
User's Signature

Качена снимка

#306 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 08 December 2011 - 06:59 PM

Сега след като винаги се споменава инстинкта се замислих над нещо. Колкото и да е силен нека се съгласим,че даже малките вълчета се учат да ловуват гледайки от другите. Едва ли се надявате да го пуснете и да почне да лови глигани и елени. Не съм сигурен дали ще има достатъчно време успее да се адаптира.

#307 Потребителят е офлайн   lizka Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 December 2011 - 07:20 PM

В предаването не ставаше въпрс за ловци и т.н. от които никое диво животно не е защитено. Лети много добре го е описала. Говорим по-скоро за инстинкти за адаптация. Хъскитата са с по спецефичен обмен на веществата, могат с по-малко храна да изкарат по-дълго време и неща от този тип. За справка безпородния ми Бетовен, който е на колограмите на Бък изяжда точно два пъти повече гранули. И двамата са атлетични, никой не е затлъстял или мършав.
User's Signature

Качена снимка

#308 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2011 - 08:21 PM

Показване на мнениетоparcheka, в 07 December 2011 - 07:34 AM, написа:

Аз си мисля,че няма да оцелее.Всички сме гледали "Осем герои" ,ама то на кино и много други неща стават. Домашно гледано куче което е свикнал да му слагат паницата пред муцуната няма голям шанс. Единствения му шанс е да се върти покрай някое село и да яде пилета,ама самостоятелно в гората не бих казал. Другия вариант за който се сещам е до колкото ще му издържат резервите от Роял канина и да се моли някой да го намери през това време (ама това не е честно)

Всички са гледали филма, но дали всички знаят историята, по която е правен? А филмът е правен по действителен случай. "Осем героя" е нов филм. Доста преди него има друг филм за японската експедиция, която оставя 15 кучета в базата в Антарктида. Гледала съм и двата филма и съм чела за експедицията. Това, което помня е, че японците оставят тези кучета, защото им се налага спешно да се евакуират по технически причини. Не са имали възможност да вземат много със себе си в хеликоптерите. Така кучетата биват обречени на смърт. Известно време, след като кучетата са оставени, историята се разчува. Японците много се вълнуват и народа излиза на улиците в знак на протест и в подкрепа на спасяването на кучетата. Тогава в Токио издигат и паметник на тези 15 героя. Когато успяват да се върнат отново в базата, това се случва след близо две години, намират там две от кучетата. Не е ясно как са успели да оцелеят, защото там няма много ядене и не е лесно да бъде уловено. Предположенията са, че кучетата са се опитвали да ловят тюлени, но тъй като това било почти невъзможно и животните бързо изчезвали под водата, те в същност успявали да изядат изпражненията, които тюлените оставяли след себе си от страх. Има издигнат паметник и на тези две кучета, и той се намира в развъдника, от който те са били взети за експедицията. Така или иначе, това е факт, случило се в края на 50-те години на миналия век и няма нищо общо с действителността, която повече или по-малко смешно се описва сега тук.

Що се отнася до лова - в условията на създаване и отглеждане на породата дълги години на етап каменна ера, кучетата са били използвани и за лов задължително. Включително и в лова на бели мечки с капани. Така, че закрепяването на ловни качества е било изключително важно в борбата за оцеляване. Хъскито е ловец, но не точно като другите кучета. То е ловец за собствена сметка, а не за сметка на ловеца, за това в днешно време не намира приложение като ловно куче. Важно условие за оцеляването на тези кучета на Север е било - те да могат да се изхранват сами през лятото. За щастие, това принадлежи отдавна към миналото, макар да има хора, които и до ден днешен се гордият с това, че убиват диви животни с помощта на кучета. Неволно съм запозната с част от лова на глигани у нас, и знам за едно хъски, което участва в това заедно с кучета от породата дого аржентино. (разбира се в съвсем различен стил)

А на redy искам само да кажа, че няма естествен подбор има естествен отбор. А друго е подбор и селекция и то е изкуствено, защото се извършва от човека.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#309 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 09:33 PM

Eстествено - няма кой да го напише по-добре от Haskypower :rc_036:
Спокойна вечер!
http://www.youtube.c...p&v=A5rN1m2nJzk
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#310 Потребителят е офлайн   beep Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 09:45 PM

Показване на мнениетоHuskypower, в 08 December 2011 - 08:21 PM, написа:

Показване на мнениетоparcheka, в 07 December 2011 - 07:34 AM, написа:

Аз си мисля,че няма да оцелее.Всички сме гледали "Осем герои" ,ама то на кино и много други неща стават. Домашно гледано куче което е свикнал да му слагат паницата пред муцуната няма голям шанс. Единствения му шанс е да се върти покрай някое село и да яде пилета,ама самостоятелно в гората не бих казал. Другия вариант за който се сещам е до колкото ще му издържат резервите от Роял канина и да се моли някой да го намери през това време (ама това не е честно)

Всички са гледали филма, но дали всички знаят историята, по която е правен? А филмът е правен по действителен случай. "Осем героя" е нов филм. Доста преди него има друг филм за японската експедиция, която оставя 15 кучета в базата в Антарктида. Гледала съм и двата филма и съм чела за експедицията. Това, което помня е, че японците оставят тези кучета, защото им се налага спешно да се евакуират по технически причини. Не са имали възможност да вземат много със себе си в хеликоптерите. Така кучетата биват обречени на смърт. Известно време, след като кучетата са оставени, историята се разчува. Японците много се вълнуват и народа излиза на улиците в знак на протест и в подкрепа на спасяването на кучетата. Тогава в Токио издигат и паметник на тези 15 героя. Когато успяват да се върнат отново в базата, това се случва след близо две години, намират там две от кучетата. Не е ясно как са успели да оцелеят, защото там няма много ядене и не е лесно да бъде уловено. Предположенията са, че кучетата са се опитвали да ловят тюлени, но тъй като това било почти невъзможно и животните бързо изчезвали под водата, те в същност успявали да изядат изпражненията, които тюлените оставяли след себе си от страх. Има издигнат паметник и на тези две кучета, и той се намира в развъдника, от който те са били взети за експедицията. Така или иначе, това е факт, случило се в края на 50-те години на миналия век и няма нищо общо с действителността, която повече или по-малко смешно се описва сега тук.

Що се отнася до лова - в условията на създаване и отглеждане на породата дълги години на етап каменна ера, кучетата са били използвани и за лов задължително. Включително и в лова на бели мечки с капани. Така, че закрепяването на ловни качества е било изключително важно в борбата за оцеляване. Хъскито е ловец, но не точно като другите кучета. То е ловец за собствена сметка, а не за сметка на ловеца, за това в днешно време не намира приложение като ловно куче. Важно условие за оцеляването на тези кучета на Север е било - те да могат да се изхранват сами през лятото. За щастие, това принадлежи отдавна към миналото, макар да има хора, които и до ден днешен се гордият с това, че убиват диви животни с помощта на кучета. Неволно съм запозната с част от лова на глигани у нас, и знам за едно хъски, което участва в това заедно с кучета от породата дого аржентино. (разбира се в съвсем различен стил)

А на redy искам само да кажа, че няма естествен подбор има естествен отбор. А друго е подбор и селекция и то е изкуствено, защото се извършва от човека.

Respect!

#311 Потребителят е офлайн   parcheka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:Чехословашки вълчак

Публикувано: 08 December 2011 - 09:56 PM

Е който си е чел си е чел!!! :flagbg:
Все пак в случая за да бъдем обективни трябва да отбележим няколко факта
1 Годината 1950
2 Това са били работни впрегатни кучета,които са калени в боя :be_107:
Кучета гледани и живяли в толкова тежки условия имат наистина далеч по-голям шанс да оцелее само.
Годината я отбелязах поради факта,че за 60 години селекция може би има известна промяна в породата. Сега повечето хъскита които имаме са с наблегнати екстериорни характеристики. Тогава подбора е бил по работни качества.Както казахте сами са търсели храна през лятото,а не гранули
Не приемайте поста ми като някакво оборване или спамене по темата :ba_025:

#312 Потребителят е офлайн   redy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 09:58 PM

Показване на мнениетоHuskypower, в 08 December 2011 - 06:21 PM, написа:

Аз имах предвид точно естествения подбор , който са правили хората , кучетата които са показвали нужните качества са оцелявали и са се размножавали, а сега какви качества показват , че бягат по 20-30м с хендлера пред някакви съдии или имат сини очи :ea_103: .

#313 Потребителят е офлайн   hrisi14 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 December 2011 - 10:01 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 08 December 2011 - 07:33 PM, написа:

Спокойна вечер!

+1 :smile:

#314 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 December 2011 - 10:31 PM

Показване на мнениетоПетя Кръстева, в 08 December 2011 - 07:33 PM, написа:

Спокойна вечер!

Благодаря ти Петя! Всеки път, когато гледам това, се сещам за т.нар. синдром на Маугли, или децата отгледани от вълци. Предимно в Индия, но четох и за други страни, дори Русия (Сибир). Хем интересно, хем страшно ... абе много страшно!
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#315 Потребителят е офлайн   fnqkhhhzzz Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 December 2011 - 10:22 AM

Заболя ме диафрагмата от смях! Това да си собственик на хъски си е диагноза! Не сте случайни ей... точно за хъскита сте си... тоя дето се изказа,че породата била на 3000г. и за това със сигурност имало нещо общо с въллците ... направо ме гръмна с това изказване. Аз за това ви сложих и снимка на един Вълчи шпиц... да видите колко прилича на вълк... пък за шпицовете казват,че са изобщо една от най-древните породи... хиихихи.
Междодругото... котките долу пред блока,мисля... съвсем сериозно че имат далечни роднини от африка. Едната... кръстили сме я ТОДОРКА има същите окраски като една пантера,която видях по Нешънъл джеографик,да не говорим,че ловния инстинкт май и е силно развит,защото е бездомна и оцелява.. е не е в гората..ама сигурен съм просто... че 99% от кръвта и е същата като тези на дивите котки... пък и много прилича Тодора на оная ви казвам от телевизията. Същата е... и понеже не е само тя... а са 4,5 броя... ги наблюдавам как общуват... същински прайд са.....така че като ги гледам тях.. колко общо имат с пантерите лъвове и др. от семейство котки... защо пък не същото и да не се отнася за хъскитата и вълците... !!! Така,че да.. прави сте от всякъде взимам вашата страна изцяло.. :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ab_041: :ab_041: :ab_041:

#316 Потребителят е офлайн   Meto Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 09 December 2011 - 10:34 AM

Показване на мнениетоfnqkhhhzzz, в 09 December 2011 - 10:22 AM, написа:

Заболя ме диафрагмата от смях! Това да си собственик на хъски си е диагноза! Не сте случайни ей... точно за хъскита сте си... тоя дето се изказа,че породата била на 3000г. и за това със сигурност имало нещо общо с въллците ... направо ме гръмна с това изказване. Аз за това ви сложих и снимка на един Вълчи шпиц... да видите колко прилича на вълк... пък за шпицовете казват,че са изобщо една от най-древните породи... хиихихи.
Междодругото... котките долу пред блока,мисля... съвсем сериозно че имат далечни роднини от африка. Едната... кръстили сме я ТОДОРКА има същите окраски като една пантера,която видях по Нешънъл джеографик,да не говорим,че ловния инстинкт май и е силно развит,защото е бездомна и оцелява.. е не е в гората..ама сигурен съм просто... че 99% от кръвта и е същата като тези на дивите котки... пък и много прилича Тодора на оная ви казвам от телевизията. Същата е... и понеже не е само тя... а са 4,5 броя... ги наблюдавам как общуват... същински прайд са.....така че като ги гледам тях.. колко общо имат с пантерите лъвове и др. от семейство котки... защо пък не същото и да не се отнася за хъскитата и вълците... !!! Така,че да.. прави сте от всякъде взимам вашата страна изцяло.. :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ub_013: :ab_041: :ab_041: :ab_041:

Те котките могат да имат и общо, но ти със сигурност нямаш нещо общо със мислещо същество!

Приятен ден! ;)
User's Signature

Which is harder? To raise a child or train a dog? The child can talk and tell what he wants. Although this may not be displeased by what you do about him! The dog can not speak, to say what he wants. But this is not a barrier to retain his overwhelming love and respect to you! For a your dog you will be always best of best.

#317 Потребителят е офлайн   xael Икона

• Perfect Stranger
  • PipPipPip

Публикувано: 09 December 2011 - 11:36 AM

Показване на мнениетоparcheka, в 08 December 2011 - 09:56 PM, написа:

Е който си е чел си е чел!!! :flagbg:
Все пак в случая за да бъдем обективни трябва да отбележим няколко факта
1 Годината 1950
2 Това са били работни впрегатни кучета,които са калени в боя :be_107:
Кучета гледани и живяли в толкова тежки условия имат наистина далеч по-голям шанс да оцелее само.
Годината я отбелязах поради факта,че за 60 години селекция може би има известна промяна в породата. Сега повечето хъскита които имаме са с наблегнати екстериорни характеристики. Тогава подбора е бил по работни качества.Както казахте сами са търсели храна през лятото,а не гранули
Не приемайте поста ми като някакво оборване или спамене по темата :ba_025:

Повечето хъскита, които имаме тук са плод на човешкото нежелание да се образова и развива. Демек "аз имам мъжки, ти имаш женска, готова работата". И екстериорните характеристики на "българското" хъски са - извънгабаритни размери, навити опашки, големи уши и изпъкнали, кръгли очи, дълги и остри муцуни, нетипична козина и тн. Но пък задължително черно-бяло и синеоко! Останалото, което отговаря на стандарта на породата най-често не се оприличава на хъски! Факт...

Хъскито като порода обаче няма нищо случайно написано в стандарта си. Всичко е съобразено с неговите работни функции. Да, има промени от 1950 до сега, но те не са толкова значини, че да променят облика на кучето коренно.
И естествено, че има и развъдници, които произвеждат екестриорно отлични кучета, залагайки много на козина, изражение и тип глава, а забравяйки неща като движения и балансираност на кучетата, които при нашата порода са от особена важност.

Ето няколко снимки на хъскита през годините:

Valuiki Of Cold River
Починало 1942:

Качена снимка

Фриц:
1915-1932
Качена снимка

Sapsuk Of Seppala
Починал 1931
Качена снимка

Monadnock’s Pando
1955-1969
Качена снимка

Пак около 1950:
Качена снимка
Ch. Monadnock's King, Ch. Monadnock's Pando, and Mulpus Brook's the Roadmaster

родено 1963:
Vanka of Seppala III
Качена снимка

Качена снимка

По-скорошно родени във времевата линия, но починали.
Innisftree Red Roaster (далечен роднина, но пък затова многократно наслоен в родословието на Джек)
починал 1977
Качена снимка

Innisfree Brannigan:
1986-1996
Качена снимка

Того:
Роден около 1913-16
Качена снимка

И хъскита, които са все още живи!
Качена снимка

Качена снимка

Innisfree Yankee Drummer
Качена снимка

Innisfree Kimlan Fire Eater
Качена снимка

А ето и интересно четиво, ако си добре с английски и ти се чете. Тук е обяснено защо стандартът е написан така, а не иначе :ab_041:

My link
User's Signature

Five exclamation marks, the sure sign of an insane mind.
Sindarin Siberian husky kennel

#318 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 12 December 2011 - 01:34 PM

Показване на мнениетоLetty, в 08 December 2011 - 02:34 PM, написа:

Ок! Аз съм съгласна, че чехословашкич вълчак се доближава повече до вълка отколкото хъскито, спор няма, ама да ми твърдят тука, че НОК-а се доближавал най-много до вълка.....

В интерес на истината през 60те чехите кръстосали ГДР - линии на НОК с карпатски вълк и точно тази селекция е дала породата чехословашки вълчак и чешките работни линии на НОК. Така че поне генетично (не визуално) тази линия на породата е доста по-близо до вълка от хъскито - останалите не.
User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...
Качена снимка Качена снимка

#319 Потребителят е офлайн   ultima Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:ветеринарна медицина, немски овчарки, обучение, генетика, кинология

Публикувано: 12 December 2011 - 01:52 PM

User's Signature

Cave canem, te necet lingendo - Beware of the dog, he may lick you to death...
Качена снимка Качена снимка

#320 Потребителят е офлайн   Letty Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 12 December 2011 - 04:51 PM

Показване на мнениетоfnqkhhhzzz, в 09 December 2011 - 08:22 AM, написа:

Е, да де....Семейство котки :ab_041:
User's Signature

Качена снимка

Качена снимка

15.03.1997 - 10.12.2011 - R.I.P. Rino! Always in my heart...

• (26 Страници) +
  • « Първа
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни