Надявам се, че няма да се разсърдите, че и хора които нямат хъскита и по-точно тези с аляските маламути пишем тук, уверявам ви че не е за заяждане, а по-скоро за участие в интересната дискусия - на мен темата ми е интересна, защото както каза milenskii - от всичките северни кучета на хъскитата и маламутите най-много им личи вълчото в тях: и външно, и като поведение - гледала съм филми за вълците, най-много ми допадна "Живот сред вълци" - ами като гледам моите кучета какво поведение и общуване имат, и тези от глутницата във филма - едно към едно.. наблюдавала съм и хъскита - там е същото...
А от не-северните породи имам честта да общувам много често с 5 чешки вълчака - смея да кажа, че те имат много близко поведение до северняците, с тази разлика, че те са ориентирани повече към човека и имат повече доминантност/агресия към себеподобни - т.е. много трудно съжителстват два мъжки и две женски примерно...
Колкото до филмите направени по Джек Лондон, бих искала да направя няколко уточнения (за тези, които бяха написали, ролята в Белия зъб се играе от НОК): В няколкото филма, които съм гледала за ролята на Белия зъб участва хибрид - Аляски маламут - Вълк (за хъски не знам) - но може и да има друга версия на филма, която не съм гледала). НОК участва в "Дивото зове" - мисля от 1994 г. , а в по-предната версия от 1972 г. отново в "Дивото зове" ролята на Бък я играе куче порода леонбергер... в тези два филма хъскитата и маламутите играят ролите на другите във впряга

.... А в "Дивото зове - 3D" последния филм, който излезе мисля 2010 г. - хъски играе главната роля - даже на някои от кадрите много добре си личи как са му боядисали лицето, за да прилича повече на вълк - но кучето наистина е много готино и си прилича на вълк
milenskii Не знам дали Джек Лондон е бил вдъхновен да напише разказа си заради куче маламут, но пък за сметка на това един от героите, които се срещат често в разказите му се казва Мелмют Кид (Malamute Kid) ...
Ето Белия зъб - от филма 1991 г., кучето се казва Jed (хибрид вълк-аляски маламут ) - ако някой се интересува може да прочете за него тук:
Jed - Movie Dog
Това кучето от "Белия зъб-2" на мен лично си ми прилича на маламут, за съжаление нищо не можах да намеря като информация за него:
И хъскито от дивото зове 3Д
Това мнение е редактирано от Finwe: 25 November 2011 - 11:08 AM