Говорилня
Публикувано: 20 May 2009 - 02:11 PM
drjeliazkov, в May 19 2009, 01:55 PM, написа:
techichi, в May 19 2009, 01:06 PM, написа:
drjeliazkov, в May 19 2009, 11:14 AM, написа:
Идята е дали не е на някой от развъдниците. Много ми харесва. Кучето е от БГ, това знам за сега...
Поздрави!

Mod няма ли да ми честити юбилеен 400 коментар...?

Кученцето определено не е от никой наш легитимен развъдник!Общо взето ние си знаем помежду ни кой какво има!Както казах при нас с чихуатата все още не сме изпростели до там,че да се плюем взаимно,а гледаме да сме културни и да има взаимственост.
Милото,наистина с този бижутериен размер буди умиление,но на мен не може да ми хареса не само заради ръстчето си ,но и заради тази муцунка-острилка.Ама какво да се прави-джудже!
Много съм доволен пак!
Идеята ми е да се говори свободно и конкретно кой какво точно харесва или не харесва в даден екземпляр и по този начин да се изгражда "чихиската" култура в БГ! Поздрави!
На мен например страшно ми наресва размера, но не и "сърнистата" окраска, също и леко заострена муцунка наистина!
За да просължим тона, ще си призная, че на моето куче не харесвам увисналите гърди, ама да ми е живо и здраво...!

Желязков,съвсем съм съгласна,че всеки е хубаво да си изкаже мнението за обсъждано куче!Това обогатява познанието на всички ни.Но това не значи да се възпитава вкус неотговарящ на стандарта на породата.Целта е хората да се ограмотяват,а не да получават неправилна представа с показвани кофти екземпляри.Хубаво е да се показват качествени и НЕкачествени кучета едновремено и да се прави сравнение,но правилно.Бих искала да го правите Вие това ,след като се заехте с тази идея.Е разбира се за тази цел трябва да се познава отлично стандарта и да имате и някакъв опит.Ние ще помагаме с каквото можем.Нека се забавляваме!

MINI MUZZLES
chihuahua kennel
Sofia
Публикувано: 20 May 2009 - 02:41 PM
Публикувано: 20 May 2009 - 03:01 PM
То е моят фаворит все пак. Имам слабост към късокосместите (истинските чихи)...
Някой Вижда ли кусур...? Ако е от някой развъдник тук, свалям шапка

С добри чувства...!!!

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 20 May 2009 - 03:07 PM
drjeliazkov, в May 20 2009, 01:01 PM, написа:
То е моят фаворит все пак. Имам слабост към късокосместите (истинските чихи)...
Някой Вижда ли кусур...? Ако е от някой развъдник тук, свалям шапка

С добри чувства...!!!
Благодарим за добрите чувства,дано!
Имам въпросче.Защо късокосместите да са истинските,дъгокосместите какво са?

MINI MUZZLES
chihuahua kennel
Sofia
Публикувано: 20 May 2009 - 03:30 PM
Какво означава късокосмето-истинско чихи? Дългокосместите нещо дефектни ли са?
Публикувано: 20 May 2009 - 03:56 PM
В историята на чихито пише, че истинското ацтецско чихи е късокосместо. Дългокосместите са създадени много по-късно в Европа чрез допълнителни кръстосвания...
Намерените рисунки на чихи от 14 век в Мексико са само късокосмести...кучето на жреца....Това съм чел, това знам...И звучи правдоподобно.
Само царката фамилия и жреците са имали такива кучета, затова мсля е "царска миниатюра".
Жреците са били луди по тях предполагам (мое мнение вече) заради отворената фонтанела...сигурно са си мислели, че са медиуму като тях...А като гледам как моето предугажда 2 ход а напред какво ще направя - нищо чудно да е така.
Всъщност е загадка как е създадено от индианците това същество (самоед-течичи-мексиканска хрътка линията не ми се вижда правдоподобна, макар да е официалната версия - все големи породи са, а преди тях е само канис лупус-пряка издънка на вълка!!!)....Мирише ми на извънземна намеса в генома .....

Темата ми дойде добре за разсейване....
.....отивам да оперирам едно коляно. Пожелайте му успех! До скоро ....след 2 часа...

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 20 May 2009 - 04:19 PM

Прикачени снимки
Публикувано: 20 May 2009 - 05:01 PM
Първо това:

Това сигурно го знаете:

Наясно съм разбира се, че по снимка е трудно да се направи обективна оценка, но моля все пак да коментирате формата на главата, ушичките. муцунката, за да се ориентирам.
И още

Мисля си, поправете ме ако греша, че крачетата на чихитата са прави, а на пинчерите леко криви и някак си по-здрави. Ушите на пинчерите са по-големи, а муцунките им по-продълговати. Нослено на чихито е шръкнало нагоре, а това на пинчиту (ох лига голяма) стърчи напред и е малко по-голямо като че ли(нослето)
Главата на чихуато е по-кръгла, а на пинчера продълговата.
Правилно ли се ориентирам?
Публикувано: 20 May 2009 - 05:23 PM
Публикувано: 20 May 2009 - 05:27 PM
Трябва да чакам до 45-50 ден :) т.е. още около 20ина дни.
Аз чакам, но се информирам междувременно. :)
Публикувано: 20 May 2009 - 05:35 PM
Публикувано: 20 May 2009 - 06:41 PM
Shonned, в May 20 2009, 03:01 PM, написа:
Първо това:

Това сигурно го знаете:

Наясно съм разбира се, че по снимка е трудно да се направи обективна оценка, но моля все пак да коментирате формата на главата, ушичките. муцунката, за да се ориентирам.
И още

Мисля си, поправете ме ако греша, че крачетата на чихитата са прави, а на пинчерите леко криви и някак си по-здрави. Ушите на пинчерите са по-големи, а муцунките им по-продълговати. Нослено на чихито е шръкнало нагоре, а това на пинчиту (ох лига голяма) стърчи напред и е малко по-голямо като че ли(нослето)
Главата на чихуато е по-кръгла, а на пинчера продълговата.
Правилно ли се ориентирам?
Shonned,
и на чихуата и на истинските мини пинчери краката са абселютно прави.Много малко са породите в които се изисква краката да са изкривени.Колкото по дебели са краката и при двете породи толкова са по-желани.Никой не харесва солети.Макар,че сме били свидетели на това как хора,които искат да си купят ,,пинчерче,,го искат с колкото може по-тънки крачета.На чихуато ушите са много големи,но ако не са такива това е дребен недостатък.Ушите на пинчера са със средна големина.Муцуната на пинчера е 1:1,което означава,че дължината на муцуната е равна на дължината на черепа.При чихуато дължината на муцуната е най-много половината от дължината на черепа.Колкото по-къса е муцуната толкова е по-предпочитана.Не е чак от такова значение дължината на муцуната когато самото куче е качествено,т.е. хармонично,черепът правилен.Много късата муцуна се постига изключително трудно и едва ли някой развъдчик би си дал такова куче освен ако няма някакъв дефект и то на висока цена.Желателно е носът при чихуато да е хоризонтален.Главата на пинчера е плоска,а на чихуато трябва да е куполообразна,както съм давала пример на друго място,представете си топка разрязана на две и един хоризонтален нос.

MINI MUZZLES
chihuahua kennel
Sofia
Публикувано: 20 May 2009 - 08:38 PM
По-горе европейския дългокосместия, дядото на Аспарух е безапелационен..!!
Нямам думи за него !!

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 21 May 2009 - 07:20 AM
ivan-z, в May 20 2009, 04:35 PM, написа:
Точно в това е проблема, реално не съм виждала кученцето. Ще ми се обадят когато стане време - след 2-3 седмици чак. Ами ако не си допаднем?
techichi, мерси много за информацията. Започвам и аз малко по малко да разбирам от чихита.