Dog.bg Форуми : Как да предпазим кучето и себе си от нападение на други кучета!?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Как да предпазим кучето и себе си от нападение на други кучета!?

#1 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• Afrodita of Angel's staff
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
  • Interests:American Staffordshire Terrier
Публикувано: 19 December 2007 - 06:12 PM

Това е въпрос, който отдавна ме вълнува! Всеки от вас може би поне веднъж е бил нападан, когато е разхождал кучето си или дори когато е вървял сам спокойно по улицата. Случва се, напада куче което не е на повод... от близкия двор злобно куче си къса синджира, прескача оградата и напада.. глутница бездомни кучета проявяват агресия и нападат... Какво да направим за да защитим себе си и кучето си?
Като се има предвид, че много хора тук във форума имат изложбени кучета, може би знаете колко може да струват белезите по вашето куче... счупените зъби.. а и най-лошото - смъртта на любимеца ви...
Темата винаги ще е актуална, затова очаквам съвети как предпазвате кучетата си от такива инциденти. Евентуално съвети за използването на отблъскващи спрейове, ултразвук, електрошок...

#2 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 December 2007 - 06:19 PM

Същата тема..
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#3 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 19 December 2007 - 06:23 PM

Бушка, видях я, но смятам, че заглавието на темата е неподходящо.. и не представя проблема в точния му вид. Тук въпроса не е за поведението, а за конкретните средства, които можем да използваме за да се измъкнем от такава ситуация. В другата тема има много офтопик, който я е разводнил. Нека да опресним и да коментираме тук, защото е важно.. Дори днес имаме случай на нападение на член от форума ни... Целия е бил в кръв, якето му скъсано, в шок е... Не е шега работа. Нека да я има тази тема, и давайте съвети. Благодаря на всички включили се предварително.

П.П: Така, давам ви малко повод за размисъл: тук

#4 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 December 2007 - 07:24 PM

100% защите ясно, че няма - иначе най-добрия начин - ефективен закон, дотогава - бързо бягане. Това с бягането само в случай, че имате наблизо къде да се скриете и преди да сте нападнати - примерно при куче, с което вече сте имали сблъсък и е ясно, че няма да се размине. И понеже най-често нападат домашни кучета на индивиди със съмнителен умствен багаж - хубаво е да избягваш местата и часовете им за разходка или предварително да опиташ да се разбереш с тях - трудна задача. Иначе щом искаш размисъл:
Спрейове и прочие - не мисля, че ще ти стигнат ръцете, а и кучетата са бързи. За ултразвука - чела съм при информацията от производителите, че различни кучета реагират различно - може неприятния звук да ги ядоса повече и вместо да избягат да нападнат. При спрея може също така да се получи. А с електрошока не знам - не рискуваш ли да скачате всички дружно? Тоест вършат работа предимно при по-страхливи кучета - ама там е работата, че не те нападат. Извод - ниска успеваемост. Мисля, излишно е да уточнявам, че до това се прибягва в краен случай и при непосредствена опасност! А не профилактично при всеки Рошльо, лаещ от няколко метра  предупреждавайки...

Знам, че нищо ново не ти казах, ама на, и аз се питам как...

П.П-Само не мога да се въздържа да отбележа, че на моето неизложбено куче му е неприятно да го нападат не по-малко отколкото на изложбените. А и придобитите белези не мисля, че имат отношение към качествата, които трябва да влияят на развъждането. Не се заяждам, просто се дразня от такива изказвания...
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#5 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 19 December 2007 - 07:43 PM

Извинявам се че засегнах пряко въпроса за изложбените кучета. Но съгласи се примерно, че си си внесъл куче от на майната си за хиляди пари, и съседския злобен Мурджо си татуира зъбите навсякъде върху него? Аз лично бих извършила престъпление, ако ми се случи такова нещо. Да ми наранят кучето, да го наплашат и стресират... Та така, не говоря само за изложбените кучета, нито само за малките беззащитни кучета от дребните породи. Говоря за всички възпитани, добронамерени кучета, които всеки ден се разхождат със стопаните си и понякога биват нападани безпричинно. Във всички случаи, ако съм сама ще бягам, бягам доста бързо.. Но ако съм с кучето? Как да го защитя? Смятам, че използването на спрей ще засегне и моето куче, дори и мен, тъй като спрейовете правят облак от лютив газ, който не може да се насочи единствено срещи нападателя. Следващото - догчейсъра? На мнение съм, че не би подействал, и най-малкото ще предизвика неприятни усещания и на моето куче.
За електрошока обаче все още мисля.. Може би наистина има ефект, естествено ако не е толкова мощен, понеже използван срещу куче, той може да му спре сърцето. А целта ми не е да убивам, а да отблъсквам нападащи кучета. Плюс това шока не може да се използва, ако кучета вече са едно връз друго, понеже ще засегне и двете.
Какво правим тогава? Вече се чудя дали носенето на една бутилка с вода няма да има по-добър ефект? Примерно, ако стане кучешки бой, да се полеят кучетата с вода за да спрат и едва след това да се вземат други мерки.
Наистина се чувствам объркана. Тренирала съм 7 години бойни изкуства и мога да защитя себе си, но не ми стига въображение как мога да предпазя кучето си...

#6 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 19 December 2007 - 07:51 PM

Предишното ми куче беше нападнато от питбул. Разбира се, никой от семейството ми не беше очаквал такова нещо и естествено, в момента на нападението нямахме ефективно решение. Ужас и стрес преживяхме кучето и цялото ни семейство (кучето тогава оцеля, с разкъсан врат, физически се възстанови за около 2-3 месеца, но психически не - от игриво и социално стана плашливо, стресирано куче без дух, което се плаши от сянката си). След нападението при всяка следваща разходка носех нещо като бухалка и бях силно мотивирана да я вкарам в гърлото на всяко животно, което нападне. Зададох си същия въпрос - как можем да предпазим себе си и кучето си от такова нападение. Дори поставих някъде из форумите темата (преди около 4 години). За себе си реших, че искам вариант, който е ефективен без да наранявам трайно друго живо същество. Тогава в коментарите изплува една идея. Може и да не е приложима на 100 %, но все пак ще я споделя: По време на разходка може се носи малка бутилка от минерална вода, но от тези на които пише "спорт" със специален отвор отпред така че при стискане, водата може да излиза на силна струя. Отворя се само с издърпване напред (не е на винт). При нападение или ако вече захапването е факт, с тази бутилка е възможно сравнително бързо да се насочи силна струя вода в носа на захапалото животно. За да си поеме въздух то ще бъде принудено да отвори уста. Общо взето това е идеята. Не съм я пробвала лично и дано не ми се налага, но все пак може би не е лош вариант. Темата ме интересува много и аз също се надявам някой да сподели други идеи за бърза и ефективна намеса в подобни ситуации.
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#7 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 19 December 2007 - 10:52 PM

Ето, има достатъчно случаи, които са доказателство, че това е сериозен проблем! Наистина и аз смятам, че водата е добро решение, но това е когато нападението е осъществено само от 1 куче. А ако са 2? Ако е глутница. И тук не става въпрос за бездомни кучета, те повечето пъти са кротки, естествено има и изключения.. а за пуснати, невъзпитани, агресивни домашни кучета.
Значи какво правим ние в нашето общество с побойниците, престъпниците, убийците? Естествено, биват наказвани. Същото трябва да се случва и с кучетата с асоциално поведение. Естествено всички тук обичаме кучетата, и не вярвам някой да има желание да ги наранява, но все пак трябва да имаме средства за самозащита в такива ситуации....

#8 Потребителят е офлайн   Maggi Икона

• супа за душата
  • PipPipPip
Публикувано: 20 December 2007 - 10:14 AM

Разбира се, Весела и аз така мисля. За подобни случаи трябва да се измисли нещо, което бързо да влезне в действие, като при това не нараняваме себе си или собственото си куче. Например кучегона не ми се струва удачен защото и нашето куче би реагирало; спрей - в суматохата вероятността да напръскаме себе си или собственото си куче е голяма; електрошок - и тук има риск пък и ако батерията точно в този момент вземе че се окаже с недостатъчен заряд ще се окажем в нелепа и опасна ситуация ; Палки и бухалки - може би ще помогнат в някаква степен, но също не ги намирам за практични - ако държим кучето си на повод и в същото време се опитваме да размахваме палка, общо взето движенията ни са ограничени; водата - да, защото ще изненада неприятно нападащото куче, но 1 бутилка определено няма да стигне за глутница...  :(  Така, че и аз не съм открила начин, който да работи при всякакви нападения от агресивни кучета. И абсолютно съм съгласна, че агресията в 99 % от случаите идва от домашни кучета, а не от бездомни.
User's Signature

Качена снимка

Отделете малко време и вижте защо държим на кастрацията

#9 Потребителят е офлайн   Nadq And Karma Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2007 - 11:23 AM

Специално за питбулите мога да кажа, че не пускат, ако ги пръскаш с вода, те не пускат, ако ги риташ, камо ли от водна струйка.Нас като ни нападне куче крещя, заплашвам го, ако трябва мен ще нахапе, но не и Карма.
User's Signature

Представете си само каква тишина щеше да настане,
ако хората говореха само това, което знаят.

#10 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 20 December 2007 - 11:31 AM

Не съм пробвала кучегон и незнам, може и да е ефективен.. Но истината е, че той не действа на всички кучета, дори напротив, би могъл да озлоби още повече нападащото куче. А палки и бухалки - абсурд, понеже ударите биха озлобили още повече, естествено ако не са смъртоносни, което аз не желая. Водата май е най-добър вариант, обаче само срещу 1 куче и то за кратко. Аз мога да дам само един съвет... ако някое куче захапе вас или вашето куче.. хванете го колкото се може по-бързо за гръкляна и стиснете силно. Това действие води до притискане на трахеята на хапещото куче и то отваря захапката си понеже се дави. Само така човек може да се освободи от нападащо куче, естествено трябва да има здрави пръсти. И още нещо, ако някое куче нападне моето бих си подложила собствената ръка, за да надупчи нея, за да мога след това да скъсам собственика от жалби и да го дам под съд...

#11 Потребителят е офлайн   dmst Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 December 2007 - 07:06 PM

По въпроса за кучегона-в нашия район има една дама с изключително неприятно булоноподобно кученце,което се заяжда непрекъснато и с всичо наоколо,било е добре изпохапано заради характера си и дамата носи кучегон,веднъж с Чоки бяхме наблизо когато тя го използва срещу едно бездомно куче,което лаеше нейното-резултата беше,че едвам удържах кавказеца да не налети отгоре и,явно го е подразнило...с две думи не знам какъв ще е ефекта при непознато куче,може да е обратно на очаквания!Иначе аз се оправям за сега с думи,с подходяща строга интонация и най-вече без нотки на страх,само веднъж ми се наложи да сритам една нарочно насъскана немска овчарка,докато сваля намордника на Чоки,после той сам я прогони.Противно на очакванията едрото куче много повече е обект на нападения от останалите-най-вече от страх може би,имам фенерче с вграден електошок,но е неудобно да се носи,защото ръцете ми трябват като водя кучето,просто си пожелавам да нямаме страшни инциденти !

#12 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 December 2007 - 03:30 PM

Цитат

Това е въпрос, който отдавна ме вълнува! Всеки от вас може би поне веднъж е бил нападан, когато е разхождал кучето си или дори когато е вървял сам спокойно по улицата. Случва се, напада куче което не е на повод... от близкия двор злобно куче си къса синджира, прескача оградата и напада.. глутница бездомни кучета проявяват агресия и нападат... Какво да направим за да защитим себе си и кучето си?
Като се има предвид, че много хора тук във форума имат изложбени кучета, може би знаете колко може да струват белезите по вашето куче... счупените зъби.. а и най-лошото - смъртта на любимеца ви...
Темата винаги ще е актуална, затова очаквам съвети как предпазвате кучетата си от такива инциденти. Евентуално съвети за използването на отблъскващи спрейове, ултразвук, електрошок...

Изключвам  разходки в райони ,в  които има бездомни кучета, които не познаваме .Също и такива ,в които има домашни ,които не познаваме.Съобразявам се с часовете на разходка на кварталните  кучетормозители - знам ги наизуст на коя леля са и на кой момък са  ....Правила съм го винаги - без да  значение дали кучето ми е изложбено ...  .
Спрейове ,елекрошокове и там прочее глупости - на мен са ми смешни- честно.Не защото не съм имала приключения ,а заради обратното....
Защитата на кучетата ни зависи в огромна тепен от нас самите - повишено внимание и мисъл.Така можем да изключим по-голямата част от ужасите.За по-малката - няма начин.Кучегони ,самогони и секви гони и  кании само и единствено ще ви направят ненормални след употребата им -  в секъв смисъл..

Много сори ,ма като чета как хващаш нападащо куче за гръкляна, дето разправяш и как  то си отваряло  захапката - пак от твоите съвети  - ми иде да експлоадирам ....
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#13 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2007 - 03:41 PM

Ако сте с дребно куче - гушвате кучето и отминавате. Под дребно куче - всичко до около 15 кг. 
Обикновенно като вдигна кучето нависоко агресивното настроение се сменя с любопитно и се опитват само да я подушат застанали на задни крака и без да ми обръщат внимание.
И ако дамската аудитория ме попита как се вдига на  високо куче 15 кг мога да ви кажа, че с достатъчно адреналин и 40 ще вдигнете.  :P

#14 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 December 2007 - 03:50 PM

Цитат

И ако дамската аудитория ме попита как се вдига на  високо куче 15 кг мога да ви кажа, че с достатъчно адреналин и 40 ще вдигнете.  :P

да бе..ела го вдигни ти -36  кг пръхтящ вкопал  краката си  в земята непоклатим  и риещ да отговори на атаката ..... ;D ;D
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#15 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 21 December 2007 - 03:52 PM

Цитат

Ако сте с дребно куче - гушвате кучето и отминавате. Под дребно куче - всичко до около 15 кг. 
Обикновенно като вдигна кучето нависоко агресивното настроение се сменя с любопитно и се опитват само да я подушат застанали на задни крака и без да ми обръщат внимание.

Странно, аз съм наблюдвала друго. При нападащи кучета - вдигането на мишената ги прави още по-смели, настървени и нападателни - нападат смело, хапят бутовете на не можещото да се защити, както и ръцете ви, защото са там някъде. Това става особено ако кучето е малко по-голямо от 5-6 кг и особено, ако не спира да се звери от ръцете ви.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#16 Потребителят е офлайн   emetic Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2007 - 04:11 PM

А не знам. Аз само с 3 момичета(по различно време не и 3-те накуп) съм се разправяла, и 3-те с акъл на малко кученце нищо че между 10-15 кг. Ходеха да се заяждат само с вързани кучета, и ако някои излезе от някой двор обикновено тичаха към мен да ги спасявам.
Може би това обяснява до някъде липсата на агресия към тях от другите кучета, знам ли.

#17 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2007 - 06:50 PM

Номера с вдигането на ръце ми е помагал веднъж, щото така дадох време на собствениците на другото куче да реагират, но ако не бяха там не бих рискувала, особено при по-едри кучета - най-много да се озова по гръб в средата на мелето. Иначе предполагам ще свърши работа и при по-дребен нападател, който няма шанс да докачи кучето или да ви събори.
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#18 Потребителят е офлайн   Vesela_5 Икона

• PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 21 December 2007 - 07:42 PM

Цитат

Много сори ,ма като чета как хващаш нападащо куче за гръкляна, дето разправяш и как  то си отваряло  захапката - пак от твоите съвети  - ми иде да експлоадирам ....

Извинявай, ама това не съм го измислила аз, ами го учат хората в специализираните курсове по самозащита. Плюс това това е единствения ефективен метод да накараш питоподобно куче да пусне ръката ти, вместо да си събере зъбите и да ти отхапе 1 кило месо от ръката. Това се прави в случай не срещу нападащото куче, а след като вече те е захапало и стиска здраво. Ако само крещих и пищиш няма да пусне...

#19 Потребителят е офлайн   rimela Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 December 2007 - 09:19 PM

Чета, чета ... и страшно ми става. Аз съм новоизлюпена кучкарка, нямам опит, и, да си призная честно, не бих и искала да имам ТАКЪВ опит. Шпрейове, кучегони, бухалки, електрошокове, стиснати гръкляни ... В джунгла ли живеем? Това война ли е?

#20 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 December 2007 - 10:25 PM

Ми никой не иска, но ако все пак ти се наложи малко теория няма да ти навреди. :kisel:
User's Signature

• (13 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни