Публикувано: 22 December 2007 - 02:07 PM
Мили хора, какви боеве, мелета, рани, дупки... Бр-р-р!
Лично аз мразя агресивността - както в хората, така и в кучетата, и си взех куче от неагресивна порода. Нищо лично против кучетата, склонни към агресивно поведение, нито към собствениците им - убедена съм, че тези кучета имат и други качества и достойнства, за които заслужават да бъдат харесвани и обичани от стопаните си. Но защо, за бога, се разхождат въобще кучета, агресивни или не, БЕЗ повод и БЕЗ контрол от стопанина си?! Аз водя моето куче на повод, макар че единствената агресивност, която проявява, е да облае несимпатичния срещнат - човек или куче, за което, разбира се, получава мъмрене, дърпам я за повода, извинявам се на човека... А под път и над път срещам по улиците свободно развяващи уши домашни кучета, стопаните на които се мъкнат две преки след тях с ръце в джобовете и не им пука какво става! А за това време могат да станат много неща ... включително и с фатален край.
Извинявам се, ако отклонявам темата, но аз търся за себе си отговор на поставения в заглавитето въпрос и не мога да го намеря. И през ум не ми минава да пускам кучето си да се бие, да го грабна на ръце и да бягам е гадно и унизително, да вадя "оръжие" срещу аресора - ами аз мразя агресията и не искам да плаша или наранявам никого. Да го увещавам мило да не ни яде? Да пълня джобовете с лакомства за отвличане вниманието? Да зашия шамар на стопанина, ако се появи?
Според мен въобще няма да има този проблем, ако стопаните водеха кучетата си на повод на всички обществени места. Без повод - само на "кучешки полянки", далеч от улици и централни алеи на паркове, но и там - под погледа и под контрола на стопанина и само за обучени кучета, които се подчиняват на команди. Иначе - има планини, гори, поля... Е, малко неудбства за стопаните, но трябва ли да превърнем целия град в "кучешка поляна" и арена на кучешки битки за надмощие, а ние да умуваме как да участваме в тези битки - активно или пасивно.
С бездомни кучета досега не сме имали проблеми - единствено и само с домашни. Е, не ходим в Южния парк по мръкнало...