БЯС!Дайте съвет...
Публикувано: 28 December 2007 - 07:21 PM

Вани и Лори
Публикувано: 28 December 2007 - 10:20 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 29 December 2007 - 11:42 AM

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 29 December 2007 - 11:51 AM

Вани и Лори
Публикувано: 29 December 2007 - 05:47 PM
Цитат
Е, те по-голяма простотия не бях чувал. Хайде сега, драги ми Желязков обясни етиология, патогенеза и клинични изяви на беса и покажи къде го има описано, че до четиринайстия ден след ухапването се стига до клинична изява. Този въпрос май си го изпуснал по инфекции.
В хуманната медицина не чакат ако има ухапан човек от съмнително за бяс животно. Там правят постинфекциозна ваксина, която се прави НАЙ-КЪСНО до ПЕТИЯ ден след ухапването. Ако се пропусне остава само да се моли ухапания да е втория човек на света излекуван от бяс. Вече има един. Но само един.

Публикувано: 29 December 2007 - 06:13 PM

Вани и Лори
Публикувано: 29 December 2007 - 06:28 PM
Запомнете- ЗА 14 ДНИ СЕ ИЗОЛИРА ХАПЕЩОТО ЖИВОТНО, НЕ УХАПАНОТО!

Публикувано: 29 December 2007 - 09:24 PM

Вани и Лори
Публикувано: 30 December 2007 - 01:03 PM
Нали стопаните не знаят дали тяхното куче не е било нападател, a и колкото по-близо е раната до ЦНС, толкова по-бързо се проявяват признаците....
Вашите ветлекари са прави, доверете им се за кучето. Иначе за хората е друго.
Публикувано: 30 December 2007 - 06:07 PM

Публикувано: 30 December 2007 - 08:34 PM

Вани и Лори
Публикувано: 02 January 2008 - 12:03 PM
Споко бе смелчаци! Не четете ли, че стопаните не знаят дали кучето им не е нападател всъщност !
Така че изолацията си остава в сила. Поне докато не дойдат тестовете за бяс.
Иначе на всяко куче с ухапна рана (и нападателите ги хапят, нали? )трябваше да му режем главата, за да го изследваме, за по-сигурно. Да не би да развие бяс след 1 годинa....
А и Д-ра е прав за отметката, че раната е много близо до ЦНС. А това е много важно за бързата поява на клиника.
P.s. Пишещите и четящите да ме извинят ако не съм отговорил на някой И-мейл....
Благодаря за оказаното доверие !

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 January 2008 - 12:26 PM
" Зоонози - Болести общи за животните и човека " - Издание на БАН, (проф. д-р вмн, чл. кор. Рашко Арсов, ст.н.с.2ст.д-р м.н. Асен Дурмишев !!!)!
Цитат 166 стр. : "Вирусоотделянето започва още през инкубационния период - 5-8, най-много 14-15 дни, преди появата на клиничните признаци"

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 January 2008 - 12:37 PM
Цитат
" Зоонози - Болести общи за животните и човека " - Издание на БАН, (проф. д-р вмн, чл. кор. Рашко Арсов)!
Цитат : "Вирусоотделянето започва още през инкубационния период - 5-8, най-много 14-15 дни, преди появата на клиничните признаци"
ПРЕДИ появата на признаците, а това значи ли, че появата е 14 ден СЛЕД ухапването или може да е и половин година след него?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 03 January 2008 - 01:26 PM
15 ден е максималния срок, след, който вече вирусът може да се докаже с отпечатъчни препарати дори и от конюнктивата и роговицата, т.е. може да се докаже или отхвърли дг.

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница
Публикувано: 03 January 2008 - 03:56 PM
Кучето ми има ваксина валидна за три години (двойна и казват тук), така че той не е проблем. Въпросът ми е обаче, по него май имаше слюнка, аз си измих добре ръцете след това и го забърсах. Но има ли все пак риск, ако не съм го обърсала добре и АКО (макар и да е МНОГО малко вероятно) лисицата е заразена, после като го галим да се заразим? Покрай всичките данни в интернет не открих, или съм пропуснала в четенето, колко време живее вируса извън тялото.
Аз лично не се притеснявам, но обещах на мъжа ми че ще попитам, а нашата лекарка е във ваканция май- не я откривам.
А да, лисицата изглеждаше абсолютно нормална. Беше я страх и се беше свила в един храсталак. Нито е била агресивна, нито "ошашавена".
Благодаря предварително!
Публикувано: 03 January 2008 - 04:34 PM
Аерогенното заразяване се наблюдава в дупки и пещери (прилепи)и е изкл. рядко.
За кучето ви няма опасност щом е с редовна ваксина п-в бяс ( в РБ законодателството в това отношение е по-стриктно ваксинират се всяка година)
Иначе вирусът издържа до 2 год, на студено (под 5 град.). Чувствителен е към топлина (прането на 90 градуса го убива за 1 мин. ). За дезинфекция - тризон и ПАВ. (дезинф. сапуни)
Апропо тихото поведение на лисицата не означава, че не може да е болна от бяс. Добре е все пак, че природния бяс се разпространява по-трудно от т.н. антропогенен, макар слюнката от една лисица за едно денонощи да може да зарази 6 млн. .лисици (чисто количествено).

СТАРА ЗАГОРА
Лична страница

Вход

Горе
Цитиране +