Dog.bg Форуми : БЯС!Дайте съвет...

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
Страница 1 от 1
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

БЯС!Дайте съвет...

#1 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 28 December 2007 - 07:21 PM

Здравейте!Пиша Ви за да получа съвет за едно страшно добро кученце.Първо да започна че не е мое,но на мои близки.Гледат го в двор на вилата им,малко е към 1год. непородисто.Да,но преди седмица избягало.Днес го намерихме до къщата накуцвайки и с голяма рана до врата.Заведохме го на вет.лекар,каза че е ухапан от нещо,и понеже там има и диви животни-чакали например а и кучета дори,доктора каза че може да има бяс.Утре ще го оперират,но казаха че трябват 14 дена за да се види дали има бяс.Проблема е там,че тези мои близки имат и други животни там,контакта трябва да изчезне м/у тях.Няма нужда да споменавам че няма никакви ваксини,защото те случайно го намериха и започнаха да го хранят.Та въпроса ми е,дали знаете дали може веднага или за по малък период от време да се разбере дали има бяс,за да не го мъчим...Мерси.
User's Signature

Вани и Лори

#2 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 28 December 2007 - 10:20 PM

Това за четиринадесетте дни не го разбрах. Принципа е, че всяко животно болно от бяс може да започне да предава заразата само по време на клиничната изява или до 14 дни по-рано. Ако кучето беше ухапало друго животно , то се изолира и ако в 14 дневен период не развие признаци, значи и ухапаното няма бяс. Иначе ако ще го чакате да ви предупредя, че инкубационния период е около половин година. Бързо изследване става като се резне главата и се изследва мозъка. Не е обаче сто процента сигурен метод.Серологично щом не е ваксинирано също може да се изследва за титър на антитела, но се прави само в определени лаборатории в Европа.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#3 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 29 December 2007 - 11:42 AM

То си е за страх...не е шега работа. Но спокойно. Наистина съмнителните кучета се изолират 14-15 дни и си показват дали са заразени. Така че изолация, даже кокошките да не припарват до него и най-късно след 14 дни ще е ясно. В хуманната медицина даже чакат 9 дни, ако са успели да хванат кучето разбира се....
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#4 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2007 - 11:51 AM

Благодаря за отговорие.Днес беше на лекар.Доктора го пипаше доста спокойно без ръкавици...Иначе се оказа че има не само едно ухапване.Доктора каза, че не е виждал толкова голяма захапка и каза че животното е било достаа по голямо от него самия.При захапването е счупил и някаква костица...Намазал го е с антибиотик и така нататък,но е казал че ще накуцва цял живот...Абе важното е да се оправи.А за бяса силно се надявам да няма.В тази вила която живее,Лазарчо долазил до двора и за това се казва Лазар ;)Станал си приятел със старото им куче-Пурко и котката Куки.И  така...ама глупачето избягало и ето сега...Дано се оправи и благодаря... :'(
User's Signature

Вани и Лори

#5 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 December 2007 - 05:47 PM

Цитат

То си е за страх...не е шега работа. Но спокойно. Наистина съмнителните кучета се изолират 14-15 дни и си показват дали са заразени. Така че изолация, даже кокошките да не припарват до него и най-късно след 14 дни ще е ясно. В хуманната медицина даже чакат 9 дни, ако са успели да хванат кучето разбира се....

Е, те по-голяма простотия не бях чувал. Хайде сега, драги ми Желязков обясни етиология, патогенеза и клинични изяви на беса и покажи къде го има описано, че до четиринайстия ден след ухапването се стига до клинична изява. Този въпрос май си го изпуснал по инфекции.
В хуманната медицина не чакат ако има ухапан човек от съмнително за бяс животно. Там правят постинфекциозна ваксина, която се прави НАЙ-КЪСНО до ПЕТИЯ ден след ухапването. Ако се пропусне остава само да се моли ухапания да е втория човек на света излекуван от бяс. Вече има един. Но само един.
User's Signature

#6 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2007 - 06:13 PM

Аз не разбирам от тези неща,за това слушам лекарите.Казаха,че кучетата не се лекуват от това.Ако имат ваксина може би,но той няма.Казаха ми да го наблюдаваме и ако стане агресивен,яде клечки и т.н. значи има бяс и трябва да го приспим.Надявам се че няма.А ако е така както казвате вие значи че скоро няма да разберем,което си е страшно... :'(
User's Signature

Вани и Лори

#7 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 29 December 2007 - 06:28 PM

Беса може да бъде в две форми. При едната бързо настъпва парализа, която обхваща първо лицевите мускули и после и останалото тяло. При втората преди да се парализира и умре, кучето проявява агресия. Но и при двете се наблюдават преди това склонност към изминаване в една посока на дълги разстояния, извратен апетит, започва слюноотделяне, защото не могат да преглъщат и пак поради тази причина и болката в гърлото "страх" от това да пият вода. Но това ще стане най-рано след половин година. Просто толкова продължава инкубационния период.
Запомнете- ЗА 14 ДНИ СЕ ИЗОЛИРА ХАПЕЩОТО ЖИВОТНО, НЕ УХАПАНОТО!
User's Signature

#8 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 29 December 2007 - 09:24 PM

Малко не разбрах последното.То е ухапано,но може да стане и хапещо...Ние искаме да предпазим другите животни,ако той има бяс де.Мислехме 14 дена да го гледаме на друго място,и ако няма проблем да го върнем при другото куче.Вие какво смятате?Защото половин година е мн дълъг период за да го гледаме на друго място(просто няма къде).ще се радвам да и дадете съвет. ;)
User's Signature

Вани и Лори

#9 Потребителят е офлайн   D-ra Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 December 2007 - 01:03 PM

И В Канада също се изолират за 14-15 дни, независимо дали са хапещи или ухапани....все тая...! Няма разлика, и в двата случая може животните да са заразени.
Нали стопаните не знаят дали тяхното куче не е било нападател, a и колкото по-близо е раната до ЦНС, толкова по-бързо се проявяват признаците....
Вашите ветлекари са прави, доверете им се за кучето. Иначе за хората е друго.

#10 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 30 December 2007 - 06:07 PM

Абе, д-ра, Желязков, ти съвсем ли оглупя или си тъп инат? Ако бясно животно ухапе твоето куче след 14 дни на кучето ти все още съвсем нищо няма да му има , не разбра ли? Вирусното заболяване се развива бавно и едва след 6 до 12 месеца ще настъпят клиничните признаци. И само ако в четиринайседневен период ПРЕДИ настъпването на признаците или когато клиниката вече се е развила твоето куче ухапе, може да бъде опасно за околните. Как по-просто да го обясня, че да ме разберете. Това, което е трябвало да направят колегите е пост инфекциозна ваксина до петия ден. Всичко друго като изолация за две седмици и т.н. са пълни глупости. Затова, когато едно куче бива ухапано от друго изолират хапещото за 14 дни и ако не покаже признаци на бяс значи няма страшно. Преди директно режеха главата на хапещото куче и търсеха телца на Негри, но има една особеност, че ако ги има значи има Бяс, но ако ги няма, не означава, че не е болно.Айде бягай да четеш и да мечтаеш за Канада.
User's Signature

#11 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 30 December 2007 - 08:10 PM

Мен лично като един страничен човек на медицината  ме е срам да чета това.Става въпрос за БЯС!!!Не просто е сериозно, но и е свръх!!!Докторажелязков, или там каквото - можеше поне да си погледнеш в учебника.
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#12 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 30 December 2007 - 08:34 PM

ОК. Мисля че схванах до някъде.Хубаво,но нещото което е ухапало кучето е неизвестно-не се знае куче ли е чакал ли е,камо ли дали има бяс.В такъв случай какво правим?Извинявам се,ако задавам глупави въпроси или пак не съм разбрала... :huh:
User's Signature

Вани и Лори

#13 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 31 December 2007 - 09:09 AM

Би било добре да приложите хиперимунен серум,след ухапването/така правят и при хората/.Тъй като такъв за кучета няма,пък и не трябва да има,просто ваксинирайте кучето.Ваксинирайте така също другото куче и котката против бяс!

#14 Потребителят е офлайн   dakelche5 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 31 December 2007 - 10:34 AM

Благодаря на всички за съветите!Стискайте палци да се оправи този смелчага.. :yahoo:
User's Signature

Вани и Лори

#15 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 02 January 2008 - 12:03 PM

За много години най-напред !!! ЧНГ 2008!
Споко бе смелчаци! Не четете ли, че стопаните не знаят дали кучето им не е нападател всъщност !
Така че изолацията си остава в сила. Поне докато не дойдат тестовете за бяс.
Иначе на всяко  куче с ухапна рана (и нападателите ги хапят, нали? )трябваше да му режем главата, за да го изследваме, за по-сигурно. Да не би да развие бяс след 1 годинa....
А и Д-ра е прав за отметката, че раната е много близо до ЦНС. А това е много важно за бързата поява на клиника.

P.s. Пишещите и четящите да ме извинят ако не съм отговорил на някой И-мейл....
Благодаря за оказаното доверие !
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#16 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 12:26 PM

И все пак за успокоението на стопаните и за справка на останалите :
" Зоонози - Болести общи за животните и човека " - Издание на БАН, (проф. д-р вмн, чл. кор. Рашко Арсов, ст.н.с.2ст.д-р м.н. Асен Дурмишев !!!)!

Цитат 166 стр.  : "Вирусоотделянето започва още през инкубационния период - 5-8, най-много 14-15 дни, преди появата на клиничните признаци"
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#17 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 03 January 2008 - 12:37 PM

Цитат

И все пак за успокоението на стопаните и за справка на останалите :
" Зоонози - Болести общи за животните и човека " - Издание на БАН, (проф. д-р вмн, чл. кор. Рашко Арсов)!

Цитат : "Вирусоотделянето започва още през инкубационния период - 5-8, най-много 14-15 дни, преди появата на клиничните признаци"

ПРЕДИ появата на признаците, а това значи ли, че появата е 14 ден СЛЕД ухапването или може да е и половин година след  него?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#18 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 01:26 PM

....стр. 176 : " При съмнения за бяс, животните се изолират и се наблюдават клинично 15 дни.! "

15 ден е максималния срок, след, който вече вирусът може да се докаже с отпечатъчни препарати дори и от конюнктивата и роговицата, т.е. може да се докаже или отхвърли дг.
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#19 Потребителят е офлайн   hihik Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 03 January 2008 - 03:56 PM

И аз имам един въпрос. Вчера кучето ми откри лисица в парка и се сборичка с нея. Доколкото знам от 2001 насам не е имало случаи на бяс тук, но съвсем скоро в Белгия имаше. Като хванах кучето ми го огледах добре, не беше ухапан, само имаше драскотини, които повече ми приличат на драскотини от храсталаците, отколкото от лисицата.

Кучето ми има ваксина валидна за три години (двойна и казват тук), така че той не е проблем. Въпросът ми е обаче, по него май имаше слюнка, аз си измих добре ръцете след това и го забърсах. Но има ли все пак риск, ако не съм го обърсала добре и АКО (макар и да е МНОГО малко вероятно) лисицата е заразена, после като го галим да се заразим? Покрай всичките данни в интернет не открих, или съм пропуснала в четенето, колко време живее вируса извън тялото.

Аз лично не се притеснявам, но обещах на мъжа ми че ще попитам, а нашата лекарка е във ваканция май- не я откривам.

А да, лисицата изглеждаше абсолютно нормална. Беше я страх и се беше свила в един храсталак. Нито е била агресивна, нито "ошашавена".

Благодаря предварително!

#20 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 03 January 2008 - 04:34 PM

Вирусът отделян чрез слюнката може да е опасен ако попадне върху наранената кожа на човек( напр. скорошни одрасквания или незаздравяли рани). При ненаранена кожа няма такава опасност. Все пак се пазете да не вдишате слюнка или тя да попадне в очите ви (конюнктивално заразяване)
Аерогенното заразяване се наблюдава в дупки и пещери (прилепи)и е изкл. рядко.
За кучето ви няма опасност щом е с редовна ваксина п-в бяс ( в РБ законодателството в това отношение е по-стриктно ваксинират се всяка година)
  Иначе вирусът издържа до 2 год, на студено (под 5 град.). Чувствителен е към топлина (прането на 90 градуса го убива за 1 мин. ). За дезинфекция - тризон и ПАВ. (дезинф. сапуни)

Апропо тихото поведение на лисицата не означава, че не може да е болна от бяс. Добре е все пак, че природния бяс се разпространява по-трудно от т.н. антропогенен, макар слюнката от една лисица за едно денонощи да може да зарази 6 млн. .лисици (чисто количествено).
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

Страница 1 от 1
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни