Dog.bg Форуми : Тестване на характера в българската действителност

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Тестване на характера в българската действителност Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 08 January 2008 - 05:16 PM

Цитат

В случая не визирам вас, а Ръководителя на НГРК, който ръководи клуба с  идея да пресява годните и негодни за разплод . Затова казвам, че това не е работа на клуба. Един развъдчик, особено ако е отгледал кучето от малко има най-точна представа за характе му. За това отклоненията дали са наследствени или в последствие придобити в резултат на някакво събитие.
Освен това куче дори и лабилно психически или агресивно към стопанина си  може да издържи изпита за развъдна годност, ако по стечение на обстоятелствата е в кондиция този ден.

Ми то за това отговаря "Отговорник за развъдната дейност",не ръководителя!!!
И ако кучето е агресивно % да не покаже агресия при изпита е минимален! Говоря за изпити на НКР и НКГР :) Други не мога д акоментирам,тъй като само на такива съм присъствала!И съм ТВЪРДО за тях!

#22 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 05:28 PM

Цитат

Освен това куче дори и лабилно психически или агресивно към стопанина си  може да издържи изпита за развъдна годност, ако по стечение на обстоятелствата е в кондиция този ден.

Уважаема, Иглика!

Повярвай ми, че колкото и да е в кондиция кучето ти този ден от такива мръсници подли като мен няма да можеш да скриеш дали е агресивно, страхливо, дали не обича водата, дали си няма и идея за апортиране и ред други ТИПИЧНИ за породата неща:) да не говорим че за статистиката кучето ще бъде ДЕТАЙЛНО измерено с линийка и метър и данните от тези мерилки и теглилки ще останат за статистиката и историята на КЛУБА а оттам и на ПОРОДАТА КАТО ЦЯЛО ... все неща от които се плашите незнайно що като дявол от тамян. историята е доказала, че съвестните хора по правило са изключение! по-голямата част от тях са на принципа "никой няма да забележи" а след мен и потоп...само за статистиката: у нас в момента имам кучета родени от повторна порочна връзка дала УЖАСНИ генетично обусловени проблеми в поколението още при осъществяването на първата връзка. този "добросъвестен" собственик на иначе НАЙ-ДОБРИТЕ КУЧЕТА ОТ ТАЗИ ПОРОДА У НАС, въпреки че ЗНАЕ за резултатите от раздъждането си е ПОВТОРИЛ връзката, а доколкото разбирам няма да се посрами и да я потрети...само едно ще кажа: ЗА ТАЗИ ПОРОДА КУЧЕТА У НАС НЯМА КЛУБ който да контролира нещата, оставени в ръцете на ДОБРОСЪВЕСТНИЯ!
User's Signature

РАЗВЪДНИК ЗА РОТВАЙЛЕРИ "v. TISHEVITSA"

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#23 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 05:30 PM

Тук става някакво объркване.
ДессиД предлага "тест за психологическа устойчивост" и към нея е предложението да ни предложи такъв.
Вашия  "ИЗПИТ ЗА РАЗВЪДНА ГОДНОСТ:" е друго нещо и коментара е друг.
Що се отнася до Пропагандата, тя е само на Еволюцията, защото сигурен съм, че дори и ти Орлине, с твоята немска закалка понякога търпиш еволюция.
Притеснява ме също моментът, в който въпреки 30-години стаж, само един човек взема решенията и дава насоките. Ами представи си, че този човек е с кофти характер, поддава се на лични пристрастия, отмъстителен е или пък след години се окаже, че е допускал грешки в представите си за породата и я е насочил в неправилна посока. Ами ако е бил прекалено строг и много ценни екземпляри са били отхвърлени от разплод, само защото Той така е решил. Само си го представи. Защото се е случвало много пъти, в Германия също.

#24 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 05:38 PM

Цитат

Тук става някакво объркване... Орлине, с твоята немска закалка понякога търпиш еволюция.
Притеснява ме също моментът, в който въпреки 30-години стаж, само един човек взема решенията и дава насоките. Ами представи си, че този човек е с кофти характер, поддава се на лични пристрастия, отмъстителен е или пък след години се окаже, че е допускал грешки в представите си за породата и я е насочил в неправилна посока. Ами ако е бил прекалено строг и много ценни екземпляри са били отхвърлени от разплод, само защото Той така е решил. Само си го представи. Защото се е случвало много пъти, в Германия също.

Ей не пада по гръб и тва си е:) ... нека обаче отбележа, че именно за да не се случи злият изпитващ да е лошо настроение, УЖАСНИЯТ ИЗПИТ се провежда ПРЕД КОМИСИЯ и ЯВНО ЗА ВСИЧКИ ... затова субективният фактор се свежда до МИНИМУМ!
айде давай още еволюция:)
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#25 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 05:38 PM

Цитат

Тук става някакво объркване.
ДессиД предлага "тест за психологическа устойчивост" и към нея е предложението да ни предложи такъв.
Вашия  "ИЗПИТ ЗА РАЗВЪДНА ГОДНОСТ:" е друго нещо и коментара е друг.
само един човек взема решенията и дава насоките...

"Изпита за развъдна годност" включва "тест за психологическа устойчивост"
Комисия взима решения,не 1 човек,който сам коли и беси:)изпита се провежда пред свидетели и други изпитвани!Няма скрито покрито,че да може някой да своеволничи!

#26 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 January 2008 - 05:44 PM

Цитат

Не съм специалист по психология на кучетата, защото породата, с която се занимавам(Булдог) има много рядко проблеми с психиката. Опита, който имам ми показва, че когато едно куче има проблеми с психиката, причината е винаги в стопаните му, т.е. във възпитанието му и то от най-ранна бебешка възраст. Тук ни се предлага  ИЗПИТ ЗА РАЗВЪДНА ГОДНОСТ като панацея, която ще реши всичките ни проблеми. Да, но този изпит се провежда, когато кучето е навършило някаква възраст. Нека специалистите със служебни породи кажат каква е, аз не я знам. Психическите проблеми на кучето, обаче му се залагат още от най ранна възраст, най-често от неопитни стопани или преднамерено от комплексари с мерак за зли кучета. Мисля, че в случая ще има много по-голям ефект от работа по просвещаването на новите стопани на кучето, отколкото от ограничителни и рестриктивни мерки. Нищо не пречи да се прилагат и двата подхода едновременно, разбира се. Това, което ме притеснява, обаче е, че с  ИЗПИТА ЗА РАЗВЪДНА ГОДНОСТ ние констатираме едно състояние на кучето в определен момент, когато може би е вече много късно да се направи каквото и да е, за да се подобрят нещата, т.е. ние следваме събитията, а не ги изпреварваме и предизвикваме.

По горе зададох въпроса и никой не го коментира от тази гледна точка. ЗАЩО?
Каква полза за породата като констатираш допуснати грешки? Не е ли по добре да ги предодвратиш? Или трябва винаги да се учим от собствените си грешки?

#27 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 08 January 2008 - 07:49 PM

За провеждането на такъв тест съм виждала и чела документите на няколко клуба за РР и далматини, предполагам, че има такива и за други породи. Не е нещо свръхсложно и се провежда от комисия, в която има лицензирани треньори, лица от клуба и от съответната федерация. Бяха ми подарили един бюлетин на австрийския РР-клуб, в който подробно описваха кучетата и съответните изпитания, на които са подложени, като бяха записани и постигнатите резултати. Този тест е част от техния правилник за допискане до разплод и се прави последен по ред, защото не може да се яви куче без да е изпълнило другите медицински изисквания и екстериорни оценки. Според мен, хората са си измислили топлата вода много отдавна и не е необходимо чак толкова "размисли и страсти" ;) от наша страна. Ето, виждам, че клуба на ротвайлерите имат въведен такъв, предполагам и те са го заимствали от някъде - за другите клубове не коментирам защото там нещата отидоха в друга посока.
А от личен опит ще ви кажа, че всяка грешка във възпитанието може да бъде отстранена от съответния треньор, но в същото време хората, които се занимават с обучение много добре знаят, че вродената/наследената агресия или страх не могат да се прикрият и те могат лесно да се провокират на един такъв тест. Защото никой не може да ме убеди, че е нормално възрастен екземпляр да напада малки или "да не ги обича", или пък да се държи неадекватно към противоположния пол. Подобен е проблема и със страхливите кучета, за които често съм чувала определения като "нервен", "сприхав", "емоционален", които маскират един доста голям проблем. Повечето от вас знаят, че най-честата проява на агресия е вследствие на страх. А това за съжаление съм го срещала и пак, за съжаление, такива кучета са пускани в разплод от добросъвестни развъдчици. Само ще спомена, че в правото незнанието не е извинение и не облекчава присъдата. В този смисъл, това, че в кучилата на тези разплодници тези аномалии са частично проявени не е голямо успокоение, нали?
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#28 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2008 - 11:03 AM

DessyD - аз не знам къде има такива тестове за далматини, не съм виждал и чувал. Знам на няколко места където правят бонитация, което е различно от това.

Цитат

Morti
нещо не разбрах- аз си определям правилата и се проверявам???така ли излиза:)))?

Ти си определяш критериите и там всичко зависи от твоите критерии, дали са завишени или не са.
Никой не спира никой да го направи. Въпрос на желание.
Ето примерно развъдник (питомник Мартен България), проведе ТЕСТОВЕ ЗА ПОРОДНА ГОДНОСТ, през 2006. Без никой да го е карал. Той е сметнал, че има нужда от такова нещо и го прави. Извика специалист Власенко Александр Николаевич и се проведоха 3 дневни тестове.
Ето темата: http://www.martenbg....index.php/topic,232.0.html
Видео: http://www.martenbg....omponent/o...nc,select/id,2/
Някой приеха тези тестове, други не.
В случая по-важното е, че не е нужно да има задължаващи правила за да се направи. Винаги всичко е зависило от развъдчиците и тяхната отговорност. Винаги ще има и от едните и от другите.

Темата се разпада. Казва се трябва да се направи, супер ами който има желание нека го направи. Да покаже и т.н.
Тук във форума нищо няма да се реши. Всичко това става на клубно ниво, там могат да се вземат такива решения.

#29 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 11:37 AM

Цитат

Ето примерно развъдник (питомник Мартен България), проведе ТЕСТОВЕ ЗА ПОРОДНА ГОДНОСТ, през 2006. Без никой да го е карал. ..................
...................супер ами който има желание нека го направи.

Да,зная за тестовете на Мартен още когато ги провеждаше,както и за тестовете,които направи 2007 г. и казвам ЕВАЛА на този човек:) Както и на Kross,който също участва в тези тестове с КГБ териерите си:)
НО колко други такива като тях има?Аз поне не съм чувала,може и да има,знам ли
Иначе точно това,че "който иска да го прави,който не иска,да не го прави"-  много ясно,че хората дето ще се затормозяват и ще го правят ще са единици! българина е такъв- ако някой не го накара- ЗАБРАВИ:)
проблема няма да се реши с тази тема,то е ясно,но предполагам,че ще отвори очите поне на няколко ОБИЧАЩИ ПОРОДАТА СИ ГОРДИ СОБСТВЕНИЦИ НА ПОРОДИСТИ КУЧЕТА:))))))))))

#30 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 11:41 AM

Цитат

Винаги всичко е зависило от развъдчиците и тяхната отговорност. Винаги ще има и от едните и от другите.

Това е тънкия момент- ако има правила и са задължителни,трудно ще има и от "другите":)))

#31 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 11:43 AM

Цитат

Ти си определяш критериите и там всичко зависи от твоите критерии, дали са завишени или не са.Въпрос на желание.Ето примерно развъдник (питомник Мартен България), проведе ТЕСТОВЕ ЗА ПОРОДНА ГОДНОСТ, през 2006. Без никой да го е карал. Той е сметнал, че има нужда от такова нещо и го прави.

ако само до теб не е стигнало, нека поясня още веднъж: да оставиш развъждането и опазването на една порода в ръцете на ОТДЕЛНИЯ индивид и да разчиташ на съвестта му води само и единствено до подобряване на развъждането на СЪЩИЯ ТОЗИ ОТДЕЛЕН ИНДИВИД...и като ПРАВИЛО тази практика е изключение и е за хора които истерично бягат от правилата ... защото често обичат да ги заобикалят, надявайки се после да си признаят грешките и с това да им се размине...като пресен пример ще дам потребителя iglika (виж. вчерашната дискусия тук с него) ... да правиш по този начин нещата означава да загърбиш опазването на ПОРОДАТА като цяло ... а нали в крайна сметка уж и ти за нея се бориш!?

с уважение:

о.м.

User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#32 Потребителят е офлайн   Valeri Peev Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 01:01 PM

Всъщност двете тези не се изключват взаимно, а могат да се прилагат едновременно. Това, да има строги правила не пречи да има развъдчици, които да си поставят още по-високи критерии и да ги изпълняват. И обратното, ако в един клуб правилата са по-либерални, това не означава, че някой "истерично бяга от правилата".
Мойто мнение е, че когата правилата са по-строги, хората в клуба се осланят на тези правила и разчитат, че някой ще им спусне отгоре наредби, правилници, изпити и т.н. и самите те оставят някой друг да поеме инициативите вместо тях. Освен това колкото по-строги са правилата, толкова по-голямо желание ще има да се заобиколят, а начини има много.
Освен това не бива да подценяваме силата на личния пример, т.е. когато "се подобри развъждането на СЪЩИЯ ТОЗИ ОТДЕЛЕН ИНДИВИД" той ще покаже на другите какво биха могли да направят и те, че дори и повече, което според мен е най-сигурния начин да се подобряват нещата. Разбира се, ще се увеличат много тези, които правят компромиси с породата, но нали след това кучетата на едните и на другите се срещат в ринга и публиката пита "Каква порода е това куче?"(компромисното). И тук с риск да стана банален ще кажа, че пак опираме до качеството на изложбите, като критерии за това кой как се справя. Без качествени изложби не е възможно да се развива която и да е порода, дори и при най-добро желание от развъдчиците, и при най-строги правила и изпити.

#33 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2008 - 01:08 PM

Именно заради отделния индивид/и са опазени много породи и ги има и днес. Да правиш нещо само защото някой е казал, че трябва да се прави или така е решил не е решение и не е спасение.
Това че в Германия, имат много изисквания, не ги прави водещи или по-добри от останалия свят и че при тях всичко е ок.
Ако ти като индивид не осъзнаеш нуждата от дадено нещо, правилата няма да помогнат (не става дума да навредят).
По самите изпитания:
Примерно, лесно можеш да научих едно куче ако се страхува от изстрели, да привикне към тях и да не реагира и да мине през изпита, само че това не показва кучето че има устойчива психика и никога не е ясно как ще реагира в последствие и въпреки това той ще е минал изпита.  ;)

Morti
И не са само те има и други. След време ще станат още повече.

п/с Аз нямам нищо против такива изпитания(тестове), ако трябва да преминавам точно определен изпит наложен от някой, ще го правя и въпреки това, след това аз ще кажа от миналите изпита кой ще влезе в разплод и кое няма.
Един изпит като изпит не решава нищо.

#34 Потребителят е офлайн   Morti Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 01:36 PM

Цитат

Примерно, лесно можеш да научих едно куче ако се страхува от изстрели, да привикне към тях и да не реагира и да мине през изпита, само че това не показва кучето че има устойчива психика и никога не е ясно как ще реагира в последствие и въпреки това той ще е минал изпита.  ;)

С това обаче не мога да се съглася- не само изстрели има на изпита,за да се тества психиката на кучето ,а ред други изпитания ,като: минаване покрай коли,който палят двидателя,бипкат,тряскат си вратите; минаване по улица с колиездачи,минаване на деца(непознати) със скейтборди покрай кучето, минаване на чужди кучета,неадекватно движещ се странен човек, рязко биближаващи се хора около кучето и т.н,това се сещам в момента:)
И ако кучето ти е с лабилна нервна система няма как да не се издъни:)

Иначе по темата,аз мисля ,че няма смисъл повече да пиша  :sos: просто сме на различни менения :- ;)

#35 Потребителят е офлайн   KOKO_ko Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 02:06 PM

Цитат

Примерно, лесно можеш да научих едно куче ако се страхува от изстрели, да привикне към тях и да не реагира и да мине през изпита, само че това не показва кучето че има устойчива психика и никога не е ясно как ще реагира в последствие и въпреки това той ще е минал изпита.  ;)...Един изпит като изпит не решава нищо.

искрено се извинявам, но горното ти изказване говори единствено за нулев опит както в областта на етологията, така и в познанията ти относно това що за чудо е нещото наречено ТЕСТ НА ХАРАКТЕРА и как се провежда такъв в рамките на един клуб ... повярвай ми: денонощно да тренираш няма да излъжеш комисията, че кучето ти не е агресивно или, че не се страхува от силни шумове :huh:, най-добрите зъболекари да хванеш да сложат протеза на кучето ти - ще го видим ние тоя гнил зъб :huh:, на кокили да го сложиш - пак няма да напишем, че достига в ръста си стандарта  :huh:...и когато всичко това СЪГЛАСНО ПРАВИЛНИКА НА КЛУБА ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ЗА ВСИЧКИ е записано черно на бяло развъждай си колкото искаш с това куче. НЕ ОБАЧЕ В КЛУБА! И НЕ ЗА НЕГОВАТА И ТАЗИ НА ПОРОДАТА СМЕТКА!
User's Signature

Качена снимка

всичко за ротвайлера ...

#36 Потребителят е офлайн   Face Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 09 January 2008 - 02:36 PM

Разговора става започна да става безсмислен.
Аз не видях от всичко написано, някой да отрича тестовете за характер както ги нарекохте или че те са лоши и т.н..
Никой не упреква това което прави ротвайлер клуба и едва ли ще има човек който да го направи. Вие знаете какви са резултатите и щом са добри, значи сте намерили правилния път.
Казах моето мнение, на теб не ти харесва, нормално всеки има свое виждане.
Пак ще кажа, не е нужно нещо да се налага за да се прави.

#37 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 03:06 PM

Според мен е по-правилно да се нарече ТЕСТ ЗА ОЦЕНКА НА ПОВЕДЕНИЕТО, както например го е описал А.Н.Власенко тук:
http://www.martenbg....index.php/topic,233.0.html
Този тест специално в случая е съставен от два компонента:
1. Общ Тест. /разделен на 15 етапа/
2. Нощен Тест. /разделен на шест етапа/

С няколко думи:
Провеждането на общият тест е свързано с допуск в развъждане. Провеждането на нощния тест е свързано с подбор на селекцията допусната до развъдна дейност. Тези тестове изпитват устойчивостта на нервната система на кучето във възходящ ред, т.е. всеки следващ етап е по-сложен от предходния; оценяват способността на кучето бързо да установи степента на опасност; готовността да прояви агресия, изхождаща от непознати източници, както и степента на доверие към собственика. В комплекс тестовете дават реална представа за поведението на кучето, както е описано в стандарта - за САО например, до колко кучето е способно да взема самостоятелни решения, до колко е готово смело да защити своя "обект на охрана" и т.н. Провеждани системно могат да дадат оценка за отклонения или подобрения в селекционната дейност на дадения развъдчик и до колко едно определено куче предава поведението си в поколенията. В тези тестове могат да участват специално обучени кучета, или кучета, които никога не са били обучавани.
На тези тестове могат да вземат участие всички кучета навършили 18 месеца, съответно и по-възрастни.
Куче, което не е издържало Общият тест /за издържало или не се определя чрез точкова система и долен праг на точки, които кучето ви трябва да събере, която е описана в самите директиви/, може да се яви повторно на този тест най-рано след 6 месеца.
От изключителна важност е по време на тестиране на кучето, то да бъде предвождано от човек, когото кучето счита за свой собственик. За управление на кучето могат да се използват дадени команди, които са предварително заучени, с изключение на тези етапи, където използването им е ограничено.
За желателно поведение при преминаването на всички етапи се счита: уверено, спокойно, или умерено агресивно при среща на непознат дразнител; както и изразена готовност към защита, доверие към собственика и готовност на кучето да го последва. НАй-висок бал получава кучето, което има такова поведение.
За куче, което не е издържало тестовете се счита такова, което отказва да следва собственика си на повече от един етап, не е достатъчно уверено,  по време на етапите проявява агресия към собственика си, и изобщо куче, което има по-малко от 50% от точките, образуващи бала. Ако кучето е дисквилифицирано на който и да е от етапите по време на теста за проява на страхливост или за отказ да следва собственика си, на участника се дава възможност да успокои кучето, за да му покаже че отсъства каквато и да било опасност, но не се допуска кучето да продължи в следващите етапи на теста, както и към следващите тестове.
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#38 Потребителят е офлайн   Mad Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 09 January 2008 - 06:21 PM

Цитат

ТЕСТ ЗА ОЦЕНКА НА ПОВЕДЕНИЕТО

И това се явява един от компонентите, които са определящи за това дали едно животно е племенно, или не. Дали селекционните решения на Еди-Си-Кой заслужават да бъдат продължени и разработени, или не, в лицето на животното което стопанисваме.

Познавам само един развъдчик, който постоянно работи върху усъвършенстване на Селекционните критерии в развъдната си програма - Николай Събев. Той, например използва тези тестове, предложени от А.Н. Власенко към които пуснах линк по-горе. В допълнение от дерективите и работа по развъдна годност, описвам по-долу:

ТЕСТ ЗА ОЦЕНКА НА ФИЗИЧЕСКАТА ХАРАКТЕРИСТИКА
РАБОТНИ ИЗПИТАНИЯ /тук си позволявам да отворя една скоба - охрана на обект, стадо, територия и др.. в зависимост от целта и предназначението на кучето/
ТЕСТ ЗА ТАЗОБЕДРЕНА ДИСПЛАЗИЯ
КОМПЛЕКСНА ЕКСТЕРИОРНА ОЦЕНКА от специалист коментиращ по стандарт - недостатъци и преимущества.

Искам да задам няколко въпроса към хора с опит в отглеждането, развъждането и селекцията на овчарски породи кучета. Тъй като те са преди всичко охранители, нека се включат и други с опит в по-горе изброените области.

Неведнъж съм слушала и виждала кучета, които имат поведение на "космонафти" преди да съзреят умствено. Под "космонафт" влагам кучета чиято психика в ранен етап ескалира в крайности - ту много плашливо, ту неразумно смело.. В един прекрасен момент кучето навършва 3 или 4 години и изведнъж си намира златната среда на поведение. Върши си отлично работата, не се плаши от нищо, взема самостоятелни решения и сякаш няма нищо общо с онова до вчера "олигофренче".

Кога едно охраняващо куче завършва своят умствен растеж?
Как да сме сигурни, че кучето вече е улегнало и готово да бъде подложено на тест за оценка на поведението му?
За кучетата охраняващи стадата - предвид, че се развиват изключително бавно, в сравнение с другите охранителни породи, 18 месеца не е ли рано за такъв тест и за категоречното отсъждане "ДА, това куче трябва да дава поколения" или "Не, това куче, няма да участва в развъдната дейност"?

Тестът за оценка на поведение е пряко свързан с работните изпитания през които е желателно да мине едно куче от работна порода. Както и този за физическата издържливост и ТД.
Ако приемем, че втората двойка тестове могат да бъдат направени веднага след навършване на 18-месечна възраст, то дали е подходящо в същото време да бъдат извършени и първата двойка тестове?
User's Signature

Вълк вълка не хапе.

#39 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 10 January 2008 - 02:11 AM

Егати, какъв мармалад стана !!!!  :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:
Откъде тръгнахме, къде стигнахме ... тц...тц...тц ...  :o
Аз ще си продължа темичката по-спокойно, защото искам да изясня въпроса за себе си. Много се радвам, че между кръстосания огън се появи и много полезна (поне за мен) информация. Та, значи, както вече споменах, за провеждането на такъв тест при РР-ите имам бюлетин с разяснения и резултати. А за далматините - виждала съм резултати от такива тестове в документи на кучета и параграфи за провеждането на такива в правилниците на някои клубове. Нямам предвид бонитировката - знам, че това е нещо различно. Направи ми впечатление, защото не съм мислела, че за тази порода е необходимо такова изпитание. Продължавам да твърдя, че такъв тест би обогатил информацията относно кучетата годни за разплод. Дали това да е задължителен изпит? Аз, лично, съм от хората, които не правят нещо под натиск, но пък в същото време познавам доста хора, за които това е начин за въздействие. Мисля, че въвеждането им в част от европейските клубове не е въпрос на мода или сляпо следване на определени решения, а по-скоро е било въпрос на необходимост. Да, елементарен принцип в селекцията е, че когато не разполагаш с огромна популация, трябва да използваш целия наличен генофонд, но пък е хубаво да имаш критерии за отсяване на екземплярите.  Освен това, считам, че всеки положен изпит/тест трябва да има необходимата легитимност за да бъде валиден. Не мога да си правя тестове сама на собствените ми кучета и после да обяснявам как са ги издържали, нали?  ;) Похвално е, че ротвайлерите и САО са си въвели такива тестове, но съгласете се, че техните популации са значително по-големи от тези на РР, далматини, бигъли, РЧТ и т.н. В този смисъл, за клубовете на тези породи не може да се възприеме като задължително включването на такъв тест в правилника им за развъждане. Те, просто, имат нужда от целия генофонд на породата в момента. Но нищо не пречи той да бъде препоръчителен. Така, с времето, хората ще се убедят в ефективността му.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#40 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 January 2008 - 03:23 AM

Мисля си - възможна е и полза от либерализацията.
Но либерализиране дотолкова, че да може да има повече от един клуб по порода. По този начин ще има клубове с различни правила и реална конкуренция между клубовете. Който иска ще развъжда, който не иска ще размножава.
Защо? Защото тези, които искат по-леки правила винаги ще са повече от тези, които искат по-строги. То се е видяло, че желаещите да плодят въпреки всичко са огромна сила. По този начин поне няма да бъдат отстранявани тези, които имат идеята клубът да насърчава целенасоченото развъждане. Пък в един момент ще се вижда кой какво постига.

Истината е, че който е искал да направи е направил. Аз поне се уморих да "спасявам" другите. Гледам в своя си двор, а на другото цъкам с език и нищо не ме изненадва.

Деси, всъщност можеш да "си правиш тестове сама". Издържаш изпит за ВН в клуб "Сириус" и си спокойна, че кучетата ти са достатъчно устойчиви, за да вземат този изпит.

Моля ви, не си говорим кой клуб "докъде го е докарал".
ПП Само едно уточнение за изискванията на НГРК, понеже като човек, участвал в писането на правилниците, се чувствам пряко засегната от коментара за ставите и оценките от изложба. Ето тук е описано състоянието на ставите, при които кучето се допуска до разплод. А оценките "добър" за женско куче действително бяха наложени от по-либералната маса на клуба по онова време. Отделен е въпросът какво означава оценката "отличен" от българска изложба. По мое скромно мнение - абсолютно нищо. Именно затова в правилника на НГРК заложихме "капана" - "3 оценки, една от които задължително трябва да е от клубен съдия" с идеята, организираните от нас изложби винаги да са със съдии, чието мнение е съществено и значимо, т.е. да са хора, чието мнение за кучето да е реално и важно. Както и да е.
User's Signature

Качена снимка

• (4 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни