Dog.bg Форуми : Естетика versus Работни качества

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Естетика versus Работни качества Оцени темата: -----

#81 Guest_Guest_Nicholay Atanassov_*

• Група: Гости

Публикувано: 20 May 2005 - 03:25 PM

Цитат

Цитат

Напротив, всяко куче трябва да бъде съчетание от екстериор и работни качества - да може да си върши работата, за която е селекционирано или обучавано и в същото време спокойно да бъде вкарано в изложбения ринг и да има външните достойнства, за да спечели награда.

Така наречената комплексна преценка на кучето включва в себе си:

1. Преценка по произход.
2. Преценка по екстериор.
3. Преценка по работни качества.
4. Преценка по потомство.

Само куче, издържало всичките преценки може да бъде определено като разплодник, имащ право да става основоположник на линия.

Абсолютно сте ясен.И е така.
Тук няма никакво значение колко пъти някой е присъствувал на квартална сбирка или изложба.
4-те вида преценки са постулати.
В комплекс се оценява и екстериора,така че редовните участници на изложби могат да разберат идеята за комплексност при оценяване на качествен възпроизводител. b)

Здравейте, Мартен!

Ще ми се просто малко да допълня предишното, написано от мене. Иначе, разсъжденията Ви са абсолютно правилни и не са предмет на анализ от моя страна, а още по-малко - на подлагане на съмнение.

Четирите вида преценки: (по произход, по екстериор, по работни качества и по потомство) съвсем не се провеждат в изложбения ринг и това може да се твърди само от хора, които са много далеч от развъждането и селекцията, свеждайки всичко единственно до показността.

Преценката по Произход се извършва на базата на родословни свидетелства при възраст на кучето от наколко седмици до няколко месеца, обикновено това е време, когато такова животно въобще няма място в изложбения ринг. Това е така наречената «документна преценка» и в случая самия индивид все още не играе почти никаква роля.

След като кучетата са преценени по произход (на база на данните от родителите и дедите), се идва до момента, когато те вече се появяват за пръв път в изложбения ринг или в съответния клуб, за да се извърши преглед на породата, където се осъществява първия оглед на външните им форми (екстрериора) и се търси зависимост с различни породни и индивидуални белези. Тази Преценка (по Екстериор) започва да се извършва ежегодно, особено докато кучето завърши напълно своя физически растеж и развитие. Тя е единствената, която изисква участие в това, което някои наричат изложба

Преценката по Работни качества се извършва на съответния полигон или терен, в зависимост какво е естеството на работа, за която проверяваме кучето (лавинар, спасител при земетресения, спасител на давещи се, работещо в одорологична банка и т. н.). така че и тук изложбения ринг няма никакво място, за да бъде вметван като твърдение.

Най-отговорната, сериозна и изключително научна преценка е Преценката по Потомство. За да се извършва трябва да се познават редица закони на науката «Развъждане» и методите, които се използват, за да се направи тази преценка. Тя е, така да се каже «кабинетно» мероприятие при нея се използва математика, вариационно-статистически показатели, корелативни връзки и други от този род, които просто не могат да бъдат извършени на полянката или на стадиона, където са събрани кучетата.

Така че за да се извърши Комплексна Преценка (всички гореизброени и обединени като едно цяло) е много по-важно да се води корректна и пълна статистика за проучваните животни, отколкото само и единственно да се дефилира с тях по изложбените рингове.

Поздрави!

Николай Атанасов

#82 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 May 2005 - 03:42 PM

Здравейте !

Мое мнение - посещението на изложби е важно. На тях освен титли, кучето получава и експертна оценка от специалист - в случея съдията. В тази връзка смятам, че киноложката изложба не е шоу, а важно киноложко мероптиятие - важно за развитието и правилното оценяване на кучето, важно за неговото бъдеще. r)

#83 Guest_Guest_Nicholay Atanassov_*

• Група: Гости

Публикувано: 20 May 2005 - 03:56 PM

Цитат

Здравейте !

Мое мнение - посещението на изложби е важно. На тях освен титли, кучето получава и експертна оценка от специалист - в случея съдията. В тази връзка смятам, че киноложката изложба не е шоу, а важно киноложко мероптиятие - важно за развитието и правилното оценяване на кучето, важно за неговото бъдеще. r)

Вярно, но относително.

Каква е стойността за една порода, ако на съответната излоба има само няколко нейни представителя или ако изложбата е за породи, на които се гледа как са фризирани, напудрени, сресани и други от този род. С какво резултатите от такава оценка за съответното куче имат стойност за по-нататъшната селекция на породата.

"Хвала" и на такива експерти, които са Експерти (например) и за немски овчарски кучета и за дакели, и за хъскита и за гончета и за йоркширски териери и т.н. (породите цитирам относитлено). Явно това са хора Енциклопедисти, да но времето на енциклопедистите отмина, доколкото си спомням преди около 200 години. Човек или е специалист по нещо или просто е специалист по нищо.

Всеки уважаващ себе си експерт знае по какво е експерт и в чужди води не навлиза. Само във федерациите има такива широки специалисти. Преди години ми разказваха случай за един немски съдия по екстериор на дратхаари. Попитали го да даде някакво разяснение по отношение на структурата на космената покривка на породата и той отговорил: "Обърнете се към еди кой си. То е специалист по косъма". Това съвсем не искам да звучи като онзи виц за ушния лекар дето казал на бабата: "А, бабо! Тебе те боли лявото ухо. Аз съм специалист по десните".

За повече обяснения за съжаление нямам време, но мисля, че който може ще ме разбере.

#84 Потребителят е офлайн   dog.bg Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Root Admin

Публикувано: 20 May 2005 - 04:16 PM

r) Усмихвам се ... това за сресването ми звучи гот, че Кевин го реша по няколко часа преди изложба.

Сега сериозно - Стойността се определя не само от броя на присъстващите кучета, а и от експерта - така мисля за момента, все пак това е мое лично мнение. Останалото е конкуренция и колкото повече я има, толкова по високо е нивото, но това ниво би било безсмислено само заради бройката - важно е качеството на представяните кучета.

Иначе ... знаете или, кучето ми изглежда по съвсем различен начин, когато е сресано и оправено и когато е мръсно. За мен, разберете ме правилно, е гордост да излизам с него и правя всичко, което е по силите ми за да изглежда то добре и да бъде представено добре. Излизам, за да представям любимото си куче, любимата си порода - винаги ще излизам добре облечен, с отлично изглеждащо куче - това е начин, по който показвам уважението си към него. Иначе ... Кевин си е най обикновенно куче, играе по цял ден, къса тапетите, тича, цапа в локвите - то не разбира, но аз разбирам и имам своята отговорност то да изглежда добре, даже отлично в всеки един момент.

Все пак киноложките изложби са върха на айсберга и са елемент от развъдния процес, който е в основата на кинологията. Затова съм и напълно съгласен, че науката има своето място и без нея не може и не трябва да се работи, напротив - заедно за доброто на кучето, защото в крайна сметка всичко е за неговото добро, за неговото бъдеще и за тези, които го обичат истински и са посветили живота си на него r) d)

#85 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 May 2005 - 04:53 PM

Цитат

Каква е стойността за една порода, ако на съответната излоба има само няколко нейни представителя

Към мнението на dog.bg ще добавя, че на изложба принципът не е да се сравняват кучетата едно с друго, а всяко едно да се сравнява със стандарта. Накрая се избира най-близкият до стандарта.
По тази причина е възможно отсъждането на BOG, BIS и другите конкурси.

#86 Потребителят е офлайн   Хлебаров Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 May 2005 - 04:55 PM

Как ви звучи мнението "не ходете на изложби, няма смисъл - ако искате оценка идете при специалисти. Като Н.А. например" ???

Между другото на немските овчарки не се гледа "как са фризирани, напудрени", но също се гледа как са "сресани" и особено "...други от този род" - триминг, дължина на косъма, общо състояние на космената покривка, цветове и наситеност.

Такива ми ти "други от този род" b)

#87 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 06:10 PM

Цитат

Цитат

Каква е стойността за една порода, ако на съответната излоба има само няколко нейни представителя

Към мнението на dog.bg ще добавя, че на изложба принципът не е да се сравняват кучетата едно с друго, а всяко едно да се сравнява със стандарта. Накрая се избира най-близкият до стандарта.
По тази причина е възможно отсъждането на BOG, BIS и другите конкурси.

Уважаема Мил, ще си позволя да ти кажа нещо, което се разминава с твоето твърдение.

На една изложба (говоря за Сериозна изложба) в ринга се извършва двустранно съпоставяне на кучето - веднаж, спрямо стандарта и веднаж, спрямо участващите кучета. Ако в една държава има, да кажем 500 официално регистрирани, отговарящи на всички изисквания на породата, немски овчарски кучета и в същото време за участие в изложба са записани примерно 5 или 10 кучета. Тяхната стойност и получени оценки какво значение ще имат за породата и нейното развитие при условие, че изложбата е елемент от селекцията - Преценка по екстериор.

Ако едно от тези кучета е получило оценка Отличен, тя е на базата на съпоставяне с останалите 5 или 10 кучета и разбира се изискванията на стандарта. То може да бъде обявено за шампион на изложбата, но не и за шампион на породата - именно тук е различието. Първото титулуване си е чисто шоу, докато второто - вече е елемент на кинологията. Да оценяш десеттина кучета и да даваш титла Best of The Breed (Най добър в Породата), моля да Бъда извинен, но е чиста проба глупост и ако това се пуска от федерациите, то е недопустимо в сериозните клубове или организации, контролиращи дадена порода.

Какво означават думите Ви да избираш куче, най-близко до стандарта. От много години насам има олкова стандартно изравнени кучета, че просто присъждането на оценка по екстериор е чиста проба лично пристрастие и субективизъм.

Затова, когато говоря за комплексна преценка, част от която е преценката по екстериор имам пред вид, че това в последствие изисква съставяне на така наречения Случен план, който е началото в диктуването на новите тенденции в дадена порода.

дано съм бил ясен в обясненията си.

С най-добри чувства!

Николай Атанасов
User's Signature

"Давай наставления само на този, който търси знания,
осъзнавайки своето невежество."

Качена снимка

#88 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 06:32 PM

Цитат

r) Усмихвам се ... това за сресването ми звучи гот, че Кевин го реша по няколко часа преди изложба.

Сега сериозно - Стойността се определя не само от броя на присъстващите кучета, а и от експерта - така мисля за момента, все пак това е мое лично мнение. Останалото е конкуренция и колкото повече я има, толкова по високо е нивото, но това ниво би било безсмислено само заради бройката - важно е качеството на представяните кучета.

Иначе ... знаете или, кучето ми изглежда по съвсем различен начин, когато е сресано и оправено и когато е мръсно. За мен, разберете ме правилно, е гордост да излизам с него и правя всичко, което е по силите ми за да изглежда то добре и да бъде представено добре. Излизам, за да представям любимото си куче, любимата си порода - винаги ще излизам добре облечен, с отлично изглеждащо куче - това е начин, по който показвам уважението си към него. Иначе ... Кевин си е най обикновенно куче, играе по цял ден, къса тапетите, тича, цапа в локвите - то не разбира, но аз разбирам и имам своята отговорност то да изглежда добре, даже отлично в всеки един момент.

Все пак киноложките изложби са върха на айсберга и са елемент от развъдния процес, който е в основата на кинологията. Затова съм и напълно съгласен, че науката има своето място и без нея не може и не трябва да се работи, напротив - заедно за доброто на кучето, защото в крайна сметка всичко е за неговото добро, за неговото бъдеще и за тези, които го обичат истински и са посветили живота си на него r) d)

Здравейте,

кога можем да говорим за качествена характеристика - когато в една изложба извършваме преценка между 5 или да кажем - 500 кучета. Най качественото между петте, може да се окаже на опашката между петстотинте.

Относно ресането. То е елемент от хигиената и е абсолютно задължително ежедневно, понякога по 10-15 минути. Естествено че за всяко куче, независимо от каква порода е, трябва да се полагат грижи за космената покривка.

Но имам питане. Как съдията например ще направи екстериорна преценка на едно староанглийско овчарско куче (Бобтейл), над гърба на което се развява 30 см, тупирана и талкирана космена покривка. Как този съдия визуално ще разбере формата и наклона на гръбната линия, постановката на холка и крупа, свързванията между гръб и поясница, между поясница и кръстец и т. н. и това не се отнася само за цитираната от мене порода, а може би за 50 % от официално признатите и участващите единствено на шоу спектакли.

По принцип цветът на космената покривка не корелира с работните качества. Той е важен дотолкова, доколкото стандарта го изисква. Контраста в оцветяването, блясъкът на косъма имат стойност дотолкова, че могат да бъдат показател за здравословното състояние на кучето. Но това, което съм наблюдавал по време на изложби понякога ме кара да си мисля, че съответния собственик има отклонения в името на суетността и някакви криворазбрани критерии, например да подрязва дългите осезателни косми на кучето, за да предаде някаква си там измислена форма на муцуната...

Примерите са без брой.
User's Signature

Качена снимка

#89 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 07:00 PM

Все пак да погледнем повече прагматично върху Изложбите.Това че има случаи на некомпетентност на експерти или нагласеност в някои изложби по света,не означава че трябва да ги отречем.
По скоро трябва да се коригира избора на експерт.И това зависи от организатора на изложбата.Той пък сигурно си има своя политика за първите места и така,кръгът се затваря.
Погледнато математически - това е винаги допустимата грешка при такъв тип оценка на расови животни.Неизбежна е,поради чисто емоционалния фон който придружава кинологията.
От друга страна,Изложбите имат следните предимства:
1.Единствено официално призната форма за получаване на екстериорна оценка на расово животно.Биват многопородни,монопородни,клубни,извеждане на племенни животни и други.Друг е въпросът че извеждане на племенен оглед тук не се е правило или аз поне не знам за това.
2.Сравнителен преглед на представените животни от дадена порода.
колкото и да ми се струва че моето куче е например едро,ще стане ясно дали е така,ако до него застане друго.Ако твърдя че е особено пропорционално,то трябва да поставим други до него,за да сравним.Не можем да твърдим че нещо е черно,ако не поставим бялото до него.
3.Дават една по ясна преценка за търсене на животни от дадена порода.
Тук е важно да се погледне не откъм търговската,а от към племенната страна на въпроса.Предварителната оценка за търсене ще е свързана с решения за разплод.Невярната преценка е свързана с увеличаване броя на уличните популации.
4.Срещите уредени на изложбите дават възможност за обмяна на опит и мнения и затвърждават добри отношения.
Животните не могат в комплекс да се опишат математически.Тук присъствуват чуства,емоции,полезност.Липсата на такава среда ще изведе отглеждането на расови животни в лабораториите.
Разбира се,аз съм последния който ще каже че дефилирането по ринговете е единствено равно на кинология.Но все пак,горното са факти и трябва да ги съобразим.Отричането им ще ни доведе до заблуда че правим нещо в името на нещо,което всъщност не е нужно.
Факт е също и залитането само по изложбена дейност,като се пренебрегват факти доколко оценката е дадена от специалист или неспециалист и каква е тя,как ще се анализира и прочие.
Но с това също можем да се справим.
Важното е това което става тук на този сайт.Хората научават повече и по важни неща за кинологията.Ориентират се по лесно и вече формират собствено мнение.
Това е важното.
User's Signature

Marten BG

#90 Потребителят е офлайн   Marten BG Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 07:12 PM

[quote] [quote name='dog.bg' date='May 20 2005, 04:16 PM'] r) Усмихвам Но имам питане. Как съдията например ще направи екстериорна преценка на едно староанглийско овчарско куче (Бобтейл), над гърба на което се развява 30 см, тупирана и талкирана космена покривка. Как този съдия визуално ще разбере формата и наклона на гръбната линия, постановката на холка и крупа, свързванията между гръб и поясница, между поясница и кръстец и т. н. и това не се отнася само за цитираната от мене порода, а може би за 50 % от официално признатите и участващите единствено на шоу спектакли.

[/quote]
Ако става въпрос за куче от породата,с която се занимавам ,изучавам и оценявам дълги години - ако ще и срещу косъма да е сресана и топирана,лакирана - просто ще видя недостатъците.
Всичките.
Мануално,визуално,движения,стойки,проверка характер с незабележими движения на ръка или тяло........
Същото предполагам се отнася за експерт на бобтейл.

Ъглите,връзките по гръбнака,пропорциите са силно свързани с движенията,стойката.....
могат да ме заблудят единствено протези на тестисите b)
User's Signature

Marten BG

#91 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 May 2005 - 07:29 PM

Цитат

Да оценяш десеттина кучета и да даваш титла Best of The Breed (Най добър в Породата), моля да Бъда извинен, но е чиста проба глупост и ако това се пуска от федерациите, то е недопустимо в сериозните клубове или организации, контролиращи дадена порода.

Ето тук не мога да се съглася с вас. Всеки може да се запише за изложба и да участва, какво пречи на останалите

Цитат

500 официално регистрирани, отговарящи на всички изисквания на породата
кучета да излязат в ринга и да се състезават? В Ринга ще се види кое от 500-те е добро, по-добро, най-добро. Изложбите са за това, ако собствениците на 490 кучета не ходят по изложби поради ред причини, защо останалите 10 трябва да се откажат?
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#92 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 07:35 PM

Аз пък ще добавя,че участник в дадена изложба с дадена порода куче няма никаква вина за това че няма конкуренция.Който иска от конкурентите да се записва,а ако не иска,проблема си е изцяло негов.
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#93 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:12 PM

Цитат

Аз пък ще добавя,че участник в дадена изложба с дадена порода куче няма никаква вина за това че няма конкуренция.Който иска от конкурентите да се записва,а ако не иска,проблема си е изцяло негов.

Именно затова сериозните развъдчици ходят там, където се събират повече представители на породата им, а не - където участващите кучета са десеттина.

Вижте колко немски овчарски кучета участват на Bundessiegercuchtshau (възможно е да допускам грешка в изписването, доста време не ми се е налагало да пиша тази дума, но казано с други думи - това е Световната изложба на разплодните кучета на породата немско овчарско куче) и колко на мероприятия, организирани от FCI. Това от своя страна ще Ви покаже къде и кое е стойностното мероприятие, кое диктува тенденциите в породата и къде се участва "просто ейтака - между другото".

Кучето, вписано в един от томовете на книгата на Гинес като куче, спечелило най-много международни и световни титли е едно немско овчарско куче на един богат американец, чиято единствена цел е да се прехвърля от самолет на самолет, от държава на държава и от изложба на изложба. И понеже животинката му е много красиво (наблягам "КРАСИВО") животно, титлите се трупат една след друга, докато се стигна до Гинес. Но същото това куче нито веднаж не е допуснато и не е участвало на изложба на WUSV, защото не отговаря на поредица от изисквания по отношение на племенотото (породистото) немско овчарско куче.

Съгласен съм, че никой участник няма вина, че на съответната изложба няма конкуренция. Но, ако този участник подхожда обективно, не би трябвало да се заслепява от радост, ако му е присъдена висока оценка. Ако човек иска да си "свери часовника" трябва да е там, където са многото и разплодните животни, а не тези от т.н. "открит клас", от които не се иска нищо друго, освен да са красиви и "да пълнят окото."
User's Signature

Качена снимка

#94 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:20 PM

Цитат

Цитат

Да оценяш десеттина кучета и да даваш титла Best of The Breed (Най добър в Породата), моля да Бъда извинен, но е чиста проба глупост и ако това се пуска от федерациите, то е недопустимо в сериозните клубове или организации, контролиращи дадена порода.

Ето тук не мога да се съглася с вас. Всеки може да се запише за изложба и да участва, какво пречи на останалите

Цитат

500 официално регистрирани, отговарящи на всички изисквания на породата
кучета да излязат в ринга и да се състезават? В Ринга ще се види кое от 500-те е добро, по-добро, най-добро. Изложбите са за това, ако собствениците на 490 кучета не ходят по изложби поради ред причини, защо останалите 10 трябва да се откажат?

Явно не съм бил разбран. Никой не пречи на останалите да се запишат и да участват, но ако те уважават себе си не биха допуснали един, който е "специалист" по няколко породи, че често и от различни групи да дава оценка на кучето им.

В историята на породата Немско Овчарско Куче от времето на Щефаниц до наши дни нито един съдия не си е позволил да демонстрира компетентност да оценя други породи кучета, защото знае на какво се е посветил, знае си цената и знае каква е каузата.

Как бихте се чувствали, ако виждате, че кучето ви се оценя от "експерт", който малко преди това е бил също "експерт" та кажем на дакели или гончета, нямащи нищо общо с Вашата порода.

Вече казах някъде из форума, времето на енциклопедистите отмина преди около 200 години и в същото време те бяха по-скоро авторска измислица на някого или на определени кръгове, но не и продукт на науката.
User's Signature

Качена снимка

#95 Потребителят е офлайн   sheltie Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:26 PM

Г-н Атанасов,имайте предвид че не всички хора притежаващи хубави кучета имат финансовата възможност да посещават силни изложби в които конкуренцията е голяма.А такива изложби се правят в страни които не се намират близо до България.

P.S. Аз също имам куче което кандидатства за Гинес!Освен това развъдника ми също кандидатства за Гинес!
User's Signature

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ И ВНОСИТЕЛ НА КУЧЕШКИ И КОТЕШКИ ХРАНИ  BOSCH ОТ ГЕРМАНИЯ[br][br]ARMONIA DI COLORI- БАЛКАНСКИЯ РАЗВЪДНИК ЗА ШЕЛТИ И КОЛИ!!!

#96 Потребителят е офлайн   Furia_S Икона

• Вещица
  • PipPipPip
  • Interests:Кинология, генетика на окраска, обучение на кучето, развъдна дейност, ЧАУ-ЧАУ.

Публикувано: 20 May 2005 - 08:30 PM

Nicholay Atanassov
Разбирам, но защо да загърбваме силни и компетентни съдии и експерти? Във всяко нещо има както лоши, така и добри специалисти. Не можем да отричаме самите изложби, мисля че са абсолютно необходими:-)
User's Signature

Чау - кучето, близнало небето...

#97 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:31 PM

Цитат

Все пак да погледнем повече прагматично върху Изложбите.Това че има случаи на некомпетентност на експерти или нагласеност в някои изложби по света,не означава че трябва да ги отречем.
По скоро трябва да се коригира избора на експерт.И това зависи от организатора на изложбата.Той пък сигурно си има своя политика за първите места и така,кръгът се затваря.
Погледнато математически - това е винаги допустимата грешка при такъв тип оценка на расови животни.Неизбежна е,поради чисто емоционалния фон който придружава кинологията.
От друга страна,Изложбите имат следните предимства:
1.Единствено официално призната форма за получаване на екстериорна оценка на расово животно.Биват многопородни,монопородни,клубни,извеждане на племенни животни и други.Друг е въпросът че извеждане на племенен оглед тук не се е правило или аз поне не знам за това.
2.Сравнителен преглед на представените животни от дадена порода.
колкото и да ми се струва че моето куче е например едро,ще стане ясно дали е така,ако до него застане друго.Ако твърдя че е особено пропорционално,то трябва да поставим други до него,за да сравним.Не можем да твърдим че нещо е черно,ако не поставим бялото до него.
3.Дават една по ясна преценка за търсене на животни от дадена порода.
Тук е важно да се погледне не откъм търговската,а от към племенната страна на въпроса.Предварителната оценка за търсене ще е свързана с решения за разплод.Невярната преценка е свързана с увеличаване броя на уличните популации.
4.Срещите уредени на изложбите дават възможност за обмяна на опит и мнения и затвърждават добри отношения.
Животните не могат в комплекс да се опишат математически.Тук присъствуват чуства,емоции,полезност.Липсата на такава среда ще изведе отглеждането на расови животни в лабораториите.
Разбира се,аз съм последния който ще каже че дефилирането по ринговете е единствено равно на кинология.Но все пак,горното са факти и трябва да ги съобразим.Отричането им ще ни доведе до заблуда че правим нещо в името на нещо,което всъщност не е нужно.
Факт е също и залитането само по изложбена дейност,като се пренебрегват факти доколко оценката е дадена от специалист или неспециалист и каква е тя,как ще се анализира и прочие.
Но с това също можем да се справим.
Важното е това което става тук на този сайт.Хората научават повече и по важни неща за кинологията.Ориентират се по лесно и вече формират собствено мнение.
Това е важното.

Никой разумен развъждач, не би твърдял, че изложите трябва да се отрекат. напротив, те са задължителен елемент от селекционния процес. Въпросът е кой, как и защо ги организира.
User's Signature

Качена снимка

#98 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:38 PM

Цитат

Г-н Атанасов,имайте предвид че не всички хора притежаващи хубави кучета имат финансовата възможност да посещават силни изложби в които конкуренцията е голяма.А такива изложби се правят в страни които не се намират близо до България.

P.S. Аз също имам куче което кандидатства за Гинес!Освен това развъдника ми също кандидатства за Гинес!

Не го оспорвам. Просто не трябва да ни заслепява светлината на прожекторите. Аз зная много добре какво коства като финансови средства едно участие на Световна изложба на немски овчарски кучета. Зная, че изключително малко хора могат да си го позволят.

Но има нещо друго. Изключвайки финансовата страна, има редица изисквания, които са по-скоро въпрос на умела селекция и работа с кучето, отколкото заделяне на пари, за да се отиде до Германия.

И ако някой не може да отиде поради финансови съображения, но претендира да е сериозен развъдчик, никой не може да го спре да следва постулатите на съответните правилници и да "работи" с кучето си така, че все едно ще заминава за световна изложба.
User's Signature

Качена снимка

#99 Потребителят е офлайн   Nicholay Atanassov Икона

• Senior Lecturer
  • PipPipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:42 PM

Цитат

Nicholay Atanassov
Разбирам, но защо да загърбваме силни и компетентни съдии и експерти? Във всяко нещо има както лоши, така и добри специалисти. Не можем да отричаме самите изложби, мисля че са абсолютно необходими:-)

Някъде да съм твърдял подобно нещо?

С риск да се повторя вече за незнам кой път - изложбите са абсолютно необходимо развъдно мероприятие!!! Без тях селекцията е немислима!!!

Но изложбата като самоцел не е нищо повече от изпразнена от съдържание показност.
User's Signature

Качена снимка

#100 Потребителят е офлайн   Apacs Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 20 May 2005 - 08:47 PM

Г-н Атанасов, привет

Радвам се че, в този форум(дог.бг) се появи човек с реални и задълбочени познания, в чисто научния смисъл на кинологията. Вашите изказвания корено се различават от "общоприетия тон" в този форум(дог.бг)" каквото каже гурото е вярно" и сега (поне според мен)не е трудно да се отсее плявата.
Сърдечни поздрави!

• (7 Страници) +
  • « Първа
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни