Мерки срещу кърлежите!
Публикувано: 16 April 2008 - 10:31 PM

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.
Публикувано: 17 April 2008 - 12:54 AM
http://commons.wikim...idae?uselang=bg
Публикувано: 17 April 2008 - 07:34 AM
Цитат
Ето един изпитан, но много ефективен метод - при който главата на кърлежа не се откъсва и не остава в животното, няма наранявания, освен това самото куче не изпитва нищо и стои спокойно:
Напоявате памуче с олио - обилно (но не да капе олиото разбира се) - целта е да се задуши кърлежа, поставяте памучето върху кърлежа (през памучето напития с кръв кърлеж лесно се усеща от пръстите) и започвате да въртите памучето обратно на часовниковата стрелка - след 10-15 завъртания кърлежа излиза без проблем и е залепнал на памучето - след което запалвате памучето за да го изгорите

Finwe-Land - Alaskan Malamutes[br][br]
Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 17 April 2008 - 12:35 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 17 April 2008 - 12:46 PM
Публикувано: 17 April 2008 - 03:10 PM
Обаче с кърлежите се справям сама по метода с олиото и въртенето в обратна на часовниковата стрелка. Особено след като си водих детето /не кучето/ на лекар - в Пирогов, защото в поликлиниката ми отказаха да го обработят, щото нямали консумативи :o А там, след 1 час чакане го извадиха по най-елементарния начин. Слава богу, нямаше проблеми, но и аз можех да мажа със спирт и да човъркам 10 минути с игла. :huh: Наистина, това беше преди няколко години, надявам се нещата да са се подобрили оттогава.
А откакто слагаме противопаразитна каишка напролет не съм намирала кърлежи на кучо.
Публикувано: 18 April 2008 - 07:20 AM
Цитат
Наистина не знаех за пинсета за кърлежи - живея в село, където няма нито ветеринар, че за всеки кърлеж да тичам до града, нито зоомагазин - в близкия град има няколко магазина, но асортимента им не е богат - но все пак ще проверя дали имат такава пинсета. Така че на нас ни се налага да ползваме методите от миналия век. Съжалявам, че се намесих в темата

Величието и моралният напредък на една нация могат да се оценят по отношението й към животните" Махатма Ганди
Публикувано: 18 April 2008 - 09:48 AM
Цитат
Finve, не съжалявай, дори в град да живееш, пак може да се окаже, че трябва сам/а да се справяш с такава ситуация.Това, че някои пишат категорични постове и с по-рязък тон, си е проблем на тяхното възпитание. Форумът е за споделяне на мнения. Аз също съм чела, че с олиото и маста и подобни начини не трябва да се използват, но факт е, че точно ветдоктор ми каза да намажа кърлежа с мас хубаво, да изчакам малко и с въртене да го махна. След това да намажа хубаво мястото с йодасепт. Така че понякога се действа според обстоятелствата и ситуацията. Разбира се, като намерите пинсета - купете си. И за човек е по-безопасно, защото не пипа кърлежа с ръка.

прочети правилата за подписите
Публикувано: 18 April 2008 - 10:12 AM
Цитат
Цитат
Наистина не знаех за пинсета за кърлежи - живея в село, където няма нито ветеринар, че за всеки кърлеж да тичам до града, нито зоомагазин - в близкия град има няколко магазина, но асортимента им не е богат - но все пак ще проверя дали имат такава пинсета. Така че на нас ни се налага да ползваме методите от миналия век. Съжалявам, че се намесих в темата
Finve, не съжалявай, дори в град да живееш, пак може да се окаже, че трябва сам/а да се справяш с такава ситуация.Това, че някои пишат категорични постове и с по-рязък тон, си е проблем на тяхното възпитание. Форумът е за споделяне на мнения. Аз също съм чела, че с олиото и маста и подобни начини не трябва да се използват, но факт е, че точно ветдоктор ми каза да намажа кърлежа с мас хубаво, да изчакам малко и с въртене да го махна. След това да намажа хубаво мястото с йодасепт. Така че понякога се действа според обстоятелствата и ситуацията. Разбира се, като намерите пинсета - купете си. И за човек е по-безопасно, защото не пипа кърлежа с ръка.
Кърлежа не го пипам с ръка - ползвам памуче, кърлежа се усеща през него, също и когато вече се е извадил. След което - памучето отива направо в печката заедно с кърлежа... Разбира се, че след това обработвам мястото с йодасепт след което с още едно лекарство, но в момента не мога да ви кажа името (препоръчано ми от ветеринарен лекар).
Ще попитам ветеринарите за тази пинсета, не зная какво представлява тя, и поради това ми е чудно с нея не се ли стиска този кърлеж все пак, и как така той остава цял без да "изплюва" разни неща. С олиото и памука той излиза цял, без никакви странични неща по кожата...

Публикувано: 18 April 2008 - 10:36 AM
Finve, пинцета направена така, че с нея кърлежа не се притиска, тя само го фиксира от към главата. Дори не се налага да се върти много, а просто го вадиш. После дезинфекцираш ухапаното място. Лесно, пробвай, а и струва евтино! Успех! ;)
Публикувано: 19 April 2008 - 10:35 PM
Та на Рея кърлежите ги вади една приятелка по следния начин:Първо натрива кърлежа с памуче напоено с олио(или нещо мазно).След няколко минути захваща кърлежа с пинсета и върти по посока,обратна на часовниковата стрелка и готово.

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!
Публикувано: 19 April 2008 - 10:53 PM

In memoriam

За да си човек,бъди му приятел!
Публикувано: 28 May 2008 - 06:21 PM