Dog.bg Форуми : Мерки срещу кърлежите!

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Мерки срещу кърлежите!

#61 Потребителят е офлайн   monika_25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители
Публикувано: 16 April 2008 - 09:33 PM

Здравейте!Казвам се Моника и имам шпиц,той е със доста дълга и гъста козинка и искам да попитам как мога да разбера,че има кърлеж и как да му го махна? :rolleyes: :o :huh: :- Благодаря предварително. Поздрави: Мони и Айс
User's Signature

Качена снимка

#62 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 16 April 2008 - 10:31 PM

По последните проучвания на водещи фармацевтични компании кърлежа не заразява животното в първите 24часа от забиването си. Това е достатъчно време да се отиде до лекаря. Имал съм и почти ежедневно имам случаи, при които собственика идва при мен и казва-Докторе, кучето имаше кърлеж, изкарахме го,ама виж кво стана след два дни - и ми посочват зачервена подутина, обикновено нескопосано разчоплена да се търси дали му е останала "главата" на кърлежа вътре и естествено инфектирана. От тези последици искам да ви предпазя, като ви казвам да ходите на лекар.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#63 Потребителят е офлайн   Дури Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 April 2008 - 12:54 AM

В линка отдолу ако кликнете на всяка една снимка, може да се видят в голям размер различните видове кърлежи, как изглеждат като се впият.
http://commons.wikim...idae?uselang=bg

#64 Потребителят е офлайн   monika_25 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
Публикувано: 17 April 2008 - 07:31 AM

Мерси за снимките и за съветите.Поздрави :wub:
User's Signature

Качена снимка

#65 Потребителят е офлайн   Finve Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2008 - 07:34 AM

Цитат

въпроса е как се маха кърлеж  :-

Ето един изпитан, но много ефективен метод - при който главата на кърлежа не се откъсва и не остава в животното, няма наранявания, освен това самото куче не изпитва нищо и стои спокойно:

Напоявате памуче с олио - обилно (но не да капе олиото разбира се) - целта е да се задуши кърлежа, поставяте памучето върху кърлежа (през памучето напития с кръв кърлеж лесно се усеща от пръстите) и започвате да въртите памучето обратно на часовниковата стрелка - след 10-15 завъртания кърлежа излиза без проблем и е залепнал на памучето - след което запалвате памучето за да го изгорите
User's Signature

Finwe-Land - Alaskan Malamutes[br][br]

Величието и моралният напредък на една нация    могат да се оценят по отношението й към животните"  Махатма Ганди

#66 Потребителят е офлайн   misha Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2008 - 08:31 AM

Цитат

Важно е да не се стиска силно при манипулацията и в никакъв случай да не се маже с мазнина или друго вещество.

#67 Потребителят е офлайн   albena Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 17 April 2008 - 09:01 AM

капка-две фронтлайн и... готово  ;D

#68 Потребителят е офлайн   Silvia_85 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2008 - 12:32 PM

Аз съм за метода с олиото на Finve :->) Правя същото и е доста ефикасно и никога не съм имала проблеми , с тази разлика че не въртя памучето,а изчаквам кърлежа да си излезе сам. :blink:

#69 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 17 April 2008 - 12:35 PM

По спомени от четеното - когато се задушава, кърлежа "изплюва" това, което е погълнал + разни гадости и именно тогава е много вероятно да зарази кучето. Заради това не се препоръчвал този метод.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#70 Потребителят е офлайн   idol ike Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 17 April 2008 - 12:46 PM

Това с олиото е от миналия век! Купете пинцета за кърлежи от зоомагазина. С нея, независимо в коя посока въртите, кърлежа излиза бързо с все "глава, човка и мустаци"!  ;)  ;D
User's Signature

"Животните са толкова добри приятели- никога не задават въпроси и никога не критикуват".

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   street.force Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2008 - 02:28 PM

днес реших че лекаря знае наи добре  ;) въпреки че темата е полезна ако няма лекар наоколо  ;D

#72 Потребителят е офлайн   buddy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 April 2008 - 03:10 PM

Аз по принцип съм ЗА ходенето на лекар, даже ми се подиграват вкъщи, че за най-малкото съмнение търча при ветеринаря.
Обаче с кърлежите се справям сама по метода с олиото и въртенето в обратна на часовниковата стрелка.  Особено след като си водих детето /не кучето/ на лекар - в Пирогов, защото в поликлиниката ми отказаха да го обработят, щото нямали консумативи  :o  А там, след 1 час чакане го извадиха по най-елементарния начин. Слава богу, нямаше проблеми, но и аз можех да мажа със спирт и да човъркам 10 минути с игла.  :huh:  Наистина, това беше преди няколко години, надявам се нещата да са се подобрили оттогава.

А откакто слагаме противопаразитна каишка напролет не съм намирала кърлежи на кучо.

#73 Потребителят е офлайн   Finve Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 07:20 AM

Цитат

Това с олиото е от миналия век! Купете пинцета за кърлежи от зоомагазина. С нея, независимо в коя посока въртите, кърлежа излиза бързо с все "глава, човка и мустаци"!  ;)  ;D

Наистина не знаех за пинсета за кърлежи - живея в село, където няма нито ветеринар, че за всеки кърлеж да тичам до града, нито зоомагазин - в близкия град има няколко магазина, но асортимента им не е богат - но все пак ще проверя дали имат такава пинсета. Така че на нас ни се налага да ползваме методите от миналия век. Съжалявам, че се намесих в темата
User's Signature

Величието и моралният напредък на една нация    могат да се оценят по отношението й към животните"  Махатма Ганди

#74 Потребителят е офлайн   Eni Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 09:48 AM

Цитат

Наистина не знаех за пинсета за кърлежи - живея в село, където няма нито ветеринар, че за всеки кърлеж да тичам до града, нито зоомагазин - в близкия град има няколко магазина, но асортимента им не е богат - но все пак ще проверя дали имат такава пинсета. Така че на нас ни се налага да ползваме методите от миналия век. Съжалявам, че се намесих в темата

Finve, не съжалявай, дори в град да живееш, пак може да се окаже, че трябва сам/а да се справяш с такава ситуация.Това, че някои пишат категорични постове и с по-рязък тон, си е проблем на тяхното възпитание. Форумът е за споделяне на мнения. Аз също съм чела, че с олиото и маста и подобни начини не трябва да се използват, но факт е, че точно ветдоктор ми каза да намажа кърлежа с мас хубаво, да изчакам малко и с въртене да го махна. След това да намажа хубаво мястото с йодасепт. Така че понякога се действа според обстоятелствата и ситуацията. Разбира се, като намерите пинсета - купете си. И за човек е по-безопасно, защото не пипа кърлежа с ръка.
User's Signature

прочети правилата за подписите

#75 Потребителят е офлайн   Finve Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 April 2008 - 10:12 AM

Цитат

Цитат

Finve, не съжалявай, дори в град да живееш, пак може да се окаже, че трябва сам/а да се справяш с такава ситуация.Това, че някои пишат категорични постове и с по-рязък тон, си е проблем на тяхното възпитание. Форумът е за споделяне на мнения. Аз също съм чела, че с олиото и маста и подобни начини не трябва да се използват, но факт е, че точно ветдоктор ми каза да намажа кърлежа с мас хубаво, да изчакам малко и с въртене да го махна. След това да намажа хубаво мястото с йодасепт. Така че понякога се действа според обстоятелствата и ситуацията. Разбира се, като намерите пинсета - купете си. И за човек е по-безопасно, защото не пипа кърлежа с ръка.

Кърлежа не го пипам с ръка - ползвам памуче, кърлежа се усеща през него, също и когато вече се е извадил. След което - памучето отива направо в печката заедно с кърлежа... Разбира се, че след това обработвам мястото с йодасепт след което с още едно лекарство, но в момента не мога да ви кажа името (препоръчано ми от ветеринарен лекар).
Ще попитам ветеринарите за тази пинсета, не зная какво представлява тя, и поради това ми е чудно с нея не се ли стиска този кърлеж все пак, и как така той остава цял без да "изплюва" разни неща. С олиото и памука той излиза цял, без никакви странични неща по кожата...
User's Signature

#76 Потребителят е офлайн   idol ike Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 18 April 2008 - 10:36 AM

Eni, не ти разбрах поста, пиша съвсем добронамерено, просто влагам и хумор, ако не си разбрала!  ;)
Finve, пинцета направена така, че с нея кърлежа не се притиска, тя само го фиксира от към главата. Дори не се налага да се върти много, а просто го вадиш. После дезинфекцираш ухапаното място. Лесно, пробвай, а и струва евтино! Успех!  ;)
User's Signature

"Животните са толкова добри приятели- никога не задават въпроси и никога не критикуват".

Качена снимка

#77 Потребителят е офлайн   liubka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 April 2008 - 10:35 PM

И ние имам проблем с кърлежите,защото з не мога да ги вадя,а когато отидохме първия път при ветеринаря,той ни се изсмя,че отиваме за такава дреболия.А втория път,когато му се обадих,че Рея има кърлеж на клепача,отказа да го извади... :angry:.
Та на Рея кърлежите ги вади една приятелка по следния начин:Първо натрива кърлежа с памуче напоено с олио(или нещо мазно).След няколко минути захваща кърлежа с пинсета и върти по посока,обратна на часовниковата стрелка и готово.
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#78 Потребителят е офлайн   tey4e Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 19 April 2008 - 10:53 PM

Е,как може да е отказал да махне кърлежа!И изобщо не е вярно,че не трябва да се търси помощ от ветеринарен лекар,за да се махне кърлеж.Не е вярно и това за посоката обратна на часовниковата стрелка-кърлежът няма резба,т.е искам да кажа,че не е винт,за да се върти наобратно ;D.Няма значение накъде се върти,важно е да не се дърпа. ;)
User's Signature

In memoriam
Качена снимка
За да си човек,бъди му приятел!

#79 Потребителят е офлайн   Sisy and Max Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2008 - 03:40 PM

Понеже нямам възможност в момента да заведа Макси на лекар, току що извадих един кърлеж. Удавих го в лакочестител и отпред, където предполагам е главата има 2 пипалца, много късички. Дали това е главата?

#80 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 28 May 2008 - 06:21 PM

Абе тоя лакочистител няма ли да им повреди кожата на кученцата? Доколкото съм чувала тя била мноооого нежна и не смея така да си правя експерименти. Сутринта намерих по 2 - 3 кърлежа във всяко ухо и се сетих за лакочистителя, ама ме достраша да не я повредя и и напълних ушите с пудра.  ;D
User's Signature

Качена снимка

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема