Dog.bg Форуми : Мислене, условни и безусловни рефлекси при кучето

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Мислене, условни и безусловни рефлекси при кучето Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: German Shepherd Dog
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

Публикувано: 14 February 2008 - 01:52 PM

Но пак казвам не ангажирам никого с мнението си. ;)

#22 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 14 February 2008 - 02:45 PM

Ами всъщност това, което си написал, си е така, просто то не изчерпва всичко. Павлов е автор на теорията за условните рефлекси, но той самият никога не е отричал мисловните процеси при кучето. Негови последователи, обаче, са "втвърдили" нещата и дълго време са обяснявали поведението на животните единствено рефлекторно.
Крушинский не отрича рефлексите, но доказва, че има още нещо.
Поведението на кучето се състои от 3 компононета:
- Инстинкти (сложни безусловни рефлекси)
- Минал опит (условни рефлекси)
- Мислене.
На практика в социалното поведение много рядко може да се срещне изолирано някой компонент в чист вид.

Както видяхме по-горе, не можем да сравняваме мисленето на кучетата с това на хората. Ще кажа със свои думи: съществува предметно мислене (елементарна разсъдъчна дейност) и абстрактно мислене. Второто е присъщо само на хората. В момента, в който свеждаме понятието мислене само до абстракно мислене - да, наистина ще заявим, че животните не могат да мислят.
Крушинский е провел страшно много изследвания върху животните, ползвал е инструментите на много науки, вкл. математика и е доказал наличието на разум у животните, което вече не се поставя под съмнение от учените.

#23 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2008 - 02:57 PM

Ами значи говорим за едно и също,но по различен начин......... ;)

#24 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 14 February 2008 - 03:17 PM

А тези беседи ми доставят голямо удоволствие.....................

#25 Потребителят е офлайн   Petyo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 February 2008 - 01:13 AM

Според мен кучетата мислят.....и ще дам пример които ме кара да мисля така :) моето куче е малко на 8 месеца разхождам го на плажа един път седмично ( горе долу). Веднъж като се разхождахме беше около 15 градуса кучо бяга измори си и реших да отидем до плажа след като пристигнахме там се получи следната ситуация :) жаждата й я караше да се приближава до вълните но когато те идваха към нея тя от страх се одръпваше и нямаше как да пие вода , след което тя забеляза докаде стигат вълните и когато вълната се одръпна тя изкупа дупка след това вълната доиде дупката се запълни с вода и докато се одръпваше вълната тя отиде да пие вода ....така 3 4 пъти и се напи с вода :)

#26 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 30 March 2008 - 11:08 PM

Кучетата,определено имат мисловна дейност.Това дали тя е определена от първични рефлекси или от поредица свързани последователни действия,зависи от средата,в която е израснало.Колкото повече,е общувано с него докато е малко,толкова речника му е по-богат.А,това означава свързване на думи,изрази с определени ситуации,като реакцията зависи и от емоционалният заряд на ситуацията.Имах късмета да гледам малко куче с 2 малки деца,и убедено твърдя,че малко куче=малко дете,пораснало куче=пораснало дете.Мнението ми е формирано от личния ми опит с кучетата като домашни любимци.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#27 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 31 March 2008 - 09:04 PM

Ами ти говориш за условни рефлекси.Ми много ясно че колкото повече общуваш с него ,толкова повече рефлекси ще създадеш.

#28 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 01 April 2008 - 07:05 PM

Може би,не съм се изразил както трябва.Идеята ми е,че мисловната дейност е използването на тези условни рефлекси в различни комбинации в зависимост от ситуацията.Това означава: следене на конкретната ситуация,сравнение с предишен опит и съответна реакция.Тези неща съм ги виждал достатъчно за да твърдя,че има мисловна дейност.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#29 Потребителят е офлайн   mentality Икона

Публикувано: 11 August 2008 - 11:49 PM

Цитат

Темата за мисленето при кучето, условните и безусловните рефлекси, макар да я обърнахме на шега, е изключително интересна и важна. Нека почетем и малко теория.
Автор на идеята, че животните са способни да мислят или казано по научному - способни са на елементарна разсъдъчна дейност, е руският учен Крушинский. Ето една статия на руски за него и неговите изследвания, при първа възможност ще преведа части от нея:
http://ethology.ru/persons/?id=40

Крушински не е автор на идеята.
По темата първи предположения изказват още древните мислители.

Кьолер (Германия) е човекът, който извежда едни от класическите в това отношение опити с маймуни, опити са извършвани от Ладыгина-Котс, гениалния И. П. Павлов, Конрад Лоренц и цяла плеяда учени - първоначално природоизпитатели, впоследствие - бихевиористи, гещалт психолози, етолози.

Крушински е човекът, който доказва реалното съществуване на вече отдавна породили се хипотетични предположения. Разработва методики за определяне нивото на елементарна разсъдъчна дейност при изключително голям видов диапазон (птици, водоплаващи, бозайници - хищни и тревопасни, кучета и т.н.)

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни