Dog.bg Форуми : Парвовироза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Парвовироза

#61 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Ветеринарен лекар
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 04 November 2008 - 10:44 AM

100 % диагноза означава (по АВМ принципите), че са измерени параметрите на т.н. антиген/антитяловата крива. След ДКК (%лимф) се снема и съотвентия коефициент и тогава чисто математически се изчислява "%надежда" с точност 5%...Алгоритъм, нищо повече, но хората го правят.
Затова казвам по-горе, че един ден и ние ако започнем да го правим, ще съм доволен.
Слава богу засега пречките са повече от финансов характер : стойността на китовете и труда излиза окол 250 лв. И това, за да се влезе само в алгоритъма...
Та като казвам Доказателствена медицина, изобщо не става дума за приказки и предположения, а точно установен математически модел, формула, при които субективният фактор е сведен до минимум. Ето така работят хората. Ето така е доказано, че смъртността при парвивироза е над 90 %, като  не се броят усложненията при оживелите. Всичко останало са общи приказки.
П.П.: Редовете нямат за цел да унижат ничии способности, не го приемайте лично. И аз мечтая един ден да работим така....
Поздрави !  ;)
User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#62 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 04 November 2008 - 10:46 AM

Лично приемам само това, че плашите хората, въпреки че шанс има!
Не можете да ме унижите, няма как да стане :)
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#63 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 04 November 2008 - 11:59 AM

Цитат

A някой от Вас има ли куче, изкарало парво? Днес по АП казаха, че обикновено ги приспиват, защото дори и да оцелеят, остават много болнави и не могат да водят нормален живот. Не знам, дали е така. Не познавам никого с куче, преживяло парво.
По-горе дадох линк към темата на 42-те кучета от границата. 8 оцеляха, а си бяха болни. През какво минаха, не ме питай. Особено пита беше все взел-дал. В темата има препратка, а и негови снимки - кучето е в прекрасно здраве. Както и другите 7 оцелели.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#64 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 04 November 2008 - 05:00 PM

Д-р Желязков е много забавен........
Алабализмите около диагностиката няма да обсъждам, така не и не ми стана ясно за какви алгоритми говори. Ала бала алабализми.
    Диагнозата се базира на откриване на вирус в изпражнения. Тестовете с коитоработим са достоверни в много висока степен. Разбира се не 100%, но почти толкова.
      Колкото до преживяемостта. Който има Kirk's Current Veterinary Therapy /това е една много сериозна книжка/, нека отвори на стр. 630 и там ясно пише, че преживяемостта на лекуваните е 80 - 90%
      Който иска да потърси из нета и ще срещне подобни данни. Като например това:
http://en.wikipedia....ine_parvovirus

#65 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 04 November 2008 - 05:13 PM

Образоването от енциклопедии е нещо доста по-различно от това, за което говоря. Неразбирането го потвърждава.
Нищо лично д-ре, по добре прочетете за Доказателствената медицина (ако може не от енциклопедии попълвани от читатели-съвет)

Отказах се от облога, между другото...
Моите реверанси! :wub:

P.S.: За да докажа, че съм добронамерен, съм готов да ви изпратя как и с какви китове се измерва АГ/Ат кривата и коефициентът...! ( засега в БГ е възможно само при Парвовироза, Гана и Котешкия Имунодефицит)
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#66 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 05:18 PM

Желязков!!!! Свят ми се вие като чета откровените глупости, които пишеш!
МОЛЯ ТЕ, СПРИ! Не пренасяй вредителството извън частната си практика, нека да не разпространяваме некомпетентността ти извън твоя кабинет. Чети, учи се, ама моля ти се - НЕ ПИШИ ТУК ПОВЕЧЕ!!!
Благодаря.

User's Signature

Качена снимка

#67 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 05:26 PM

Още един засегнат...!!!
Нищо чудно.
Добре. Ще пусна линковете все пак....

Ама потрудете се малко - търсете  Еvidence-Вased medicine.
Успех.

Надявам се да сме все по-полезни......ВЕСИ има последната дума- все пак тя започна темата...!
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#68 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 November 2008 - 05:58 PM

Цитат

Здравейте
Вчера писах за едно мопсче, което е болно от парвовироза...
Кученцето е в младост в лечебницата ... Втори ден е там, само на системи ... Втори антибиотик му вливат с тея системи ... и май е по зле .... иначе температура вече няма ...
Кажете ми нормално ли е да минава през някакъв по критичен период и после да се оправи защото душичката е само на 40 дена и е колкото шепичка?!
А какво ще кажете за тая клиника ... АНИМО ... струват ми се много ненадеждни?!

Kaква стана тя...ВЕСИ не смее да се включи от това, че всеки се прави на модератор.

МОД: След като няма начин да ви накараме да спрете, се налага кратка принудителна почивка.
Друг път не превръщайте тема на тежко болно кученце в цирк.

User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#69 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Interests:ветеринарен лекар<br />

Публикувано: 04 November 2008 - 07:30 PM

Защо,Инсулт,мислите,че д-р Желязков пише глупости????????
д-р Бобадова,мисля,че не сте напълно права/усложнения се наблюдават не само в сърцето,но и в други органи/,ще имате повече случаи и ще го разберете!!!!!
Ето,какво е моето мнение:8 от 42 не прави 50%,нали!!!!!!!/въпреки серумите,системите и т.н.
Според мене,поради масовите ваксинации,парвовирозата се наблюдава много по-рядко,отколкото в началото на 90-те,когато беше повсеместна!/поне аз,съм имал общо над 100 случая годишно/.Смъртността беше по-малка от сега.Обяснавам си го по няколко начина:
1.Заболяването се наблюдава най-често при импортни кученца с неясен произход.
Причините могат да бъдат както от неспазване на вет.медицинските изисвания от страна на продавачите/отгледали си особенно вирулентен щам/ ,така и от внасянето на на генетично неблагополучни,по отношение на имунитета кученца.Нормално е при тях смъртността да много по-висока.
2.Възрастта на кученцата е изключително важна за оцеляването-при малки/1-2месеца/,е една,а съвсем различна е при 4-8месечна.
Понякога,наистина е излишно,наистина да вдъхваме прекалени надежди на стопаните!!!!!!или ОЗДРАВЯВАТ,но дали това ще стане точно при вашето кученце никой/дори д-р Бобадова/,не може да каже,съгласен съм с д-р Коджабашев и донякъде с д-р Желязков

#70 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 04 November 2008 - 08:05 PM

Темата прилича на цирк според мен.
Ако позволите една забележка - колега Шишков - не е нужно да ползвате толкова удивителни, това е инфантилно.
Драмата тук е, че аз виждам надежда във всичко. Колегите не го харесват. Не харесват май, че съм млада също, така ли е, д-р Шишков? Не ми харесва тонът тук. Вместо да се дават креативни идеи, вместо да се каже - колежке, аз съм виждал и това и това, се размахват назидателни показалци и меко казано тонът е неуважителен. Колко случая на парвовироза съм имала или не знае единствено и само амбулаторният ми дневник. Единствен тук, за пореден път, д-р Коджабашев се държи нормално.
За разлика от вас обаче, аз надежда виждам. Днес изписахме Кане Корсото - вече здраво. Въпреки доказаната парвовироза.
Запомнете, колеги! Уважавайте колегите си. Дракане, наставнически тон, плюене...Няма да ви помогнат много, най-много да отвратят някой. Аз че съм погнусена не е важно.
Благодаря за вниманието.
С което приключвам участието си тук.
User's Signature

Качена снимка

#71 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 04 November 2008 - 08:36 PM

Kirk's.............
посочен по-горе е доста сериозна книга. Това също.
http://www.merckvetm...tm/bc/23301.htm

#72 Потребителят е офлайн   agalina Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 November 2008 - 12:36 AM

Цитат

Цитат

A някой от Вас има ли куче, изкарало парво? Днес по АП казаха, че обикновено ги приспиват, защото дори и да оцелеят, остават много болнави и не могат да водят нормален живот. Не знам, дали е така. Не познавам никого с куче, преживяло парво.
По-горе дадох линк към темата на 42-те кучета от границата. 8 оцеляха, а си бяха болни. През какво минаха, не ме питай. Особено пита беше все взел-дал. В темата има препратка, а и негови снимки - кучето е в прекрасно здраве. Както и другите 7 оцелели.

Така и не разбрах защо  теоретически ,според някои, не си струва да се побориш за нечий живот.
Пример 1- Марс, питоподобнокуче, от 42те гранични - преболедува парвовироза .Следи се редовно здравният му статус - няма засега патология откъм  сърце , храносмилателна и др.
Пример 2- Калинка ,напълно аут от породооприличаване ,от 42те гранични.Преболедува парвовироза.Няма косвени здравословни проблеми , изхождащи от парвовироса.
Пример 3- Ръсти  , мое квартално  куче ,безпородно.Преболедувало парвовироза.С изключително явна клиника и остра симтоматика.Остана си с  гастрит.Т.е.не е  нещо кой знае какво - режим и т.н. от новите стопани ,но  евтаназия????
Пример 4-  Алина ,кучето на съседа ми ,безпородно ,ма хептен.Преболедува парво, доказано с  антигенни  тестове .Напълно витално и здраво куче е - след упорито лечение .Факт.
Пример  5- ХХХХ- .....Породен.Клубен.Известно име има кучето.Собственикът му е потребител тук.След две ваксини и всякакви мерки - оказа се парво.Живее си кучу.Че и поколения си има вече- напълно легитимни ,па и здрави!.След страхотна борба за живота му.Честна истина.
И т.н..и т.н.-това се сещам на прима виста.Малко ли  е ,много ли е - не знам.Но май си струва да се Опитаме да се  изправим срещу шибания вирус .
User's Signature

PUNISH THE DEED , NOT THE BREED !

#73 Потребителят е офлайн   margokk Икона

• Грънчарско колело
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 05 November 2008 - 07:56 AM

Цитат

Така и не разбрах защо  теоретически ,според някои, не си струва да се побориш за нечий живот.

Не съм казала нещо подобно. Просто попитах, защото ме интересува и получих задоволителен отговор.  :blink:
User's Signature

"Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере вкъщи с гъска." Г.Лихтенберг

Ако се интересувате от някое от предлаганите животинки, пишете на margokk@abv.bg

#74 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 November 2008 - 01:47 PM

Защото,колежке,Бобадова,не трябва толкова категорично да се дават надежди на стопаните.Не съм искал да,Ви,обидя,но истината е,че както казва колегата Коджабашев,никой доктор със сигурност не може да каже дали ще успее конкретния пациент ще оживее.Когато,собствениците от самото начало са убедени,че изходът ще е благополучен и изведнъж кученцето им умре,в повечето случаи те/и с пълно право/,ще обвинят лекуващия лекар,който ги е подвел.Тази ваша прекомерна категоричност/дори,когато не сте права/,не ми харесва,но се надявям с времето и повечко стаж,да отмине!!!!!!Иначе нищо лично!!
Не съм съгласен,с колегата Желязков за ефтаназия,но разбирам твърдението му относно сериозността на заболяването и неговият често фатален край.
П.С.д-рБобадова,мога ли да попитам как точно КОНТРОЛИРАТЕ сърдечните усложнения настъпили вследствие вирусният миокардит при парвовирозата?

#75 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 05 November 2008 - 02:01 PM

Категорично надежда има. Дали конкретно някой ще се справи (животното, не лекарите или стопаните) никой не знае, никъде не съм твърдяла обратното. Но надежда има. Пък ако ще и да се тръшнете.
User's Signature

Качена снимка

#76 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 05 November 2008 - 04:47 PM

Цитат

P.S.: За да докажа, че съм добронамерен, съм готов да ви изпратя как и с какви китове се измерва АГ/Ат кривата и коефициентът...! ( засега в БГ е възможно само при Парвовироза, Гана и Котешкия Имунодефицит)

Айде г-н Желязков, покажете че сте добронамерен:)

#77 Потребителят е офлайн   Vessi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2008 - 11:49 AM

Искам да споделя с вас че малката душичка си отиде  :'( Просто недейте да правите грешката да си водите кучетата в Анимо ... даже не бяха 100% сигурни че е паровироза ... Сега имам друг въпрос ... след като малкото бебче е било в един дом то е било докарано болничко от Словения и е било около три дни в този дом ... Колко време след това може пак да има кученце в този дом ебз опастност и какво може да се направи за да се пречисти ли как да се изразя този дом от тази болест! Кажете ми моля ви ...

#78 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона

Публикувано: 06 November 2008 - 11:57 AM

Цитат

Adichka, ако е наистина парво все пак в условията на най-елементарна хигиена е достатъчно да се измие с белина и всички дрехи да се изперат на 60 градуса. Опасно - може да го пренесеш на други кучета.
"Парвовирусите показват необикновена стабилност.Те издържат на ph от  3,0 до 9,0 и на температура до 60 градуса (целзий) за един час и затова са извъдредно устойчиви във външна среда.
..Инфекциозните вириони са резистентни спрямо липидни, солвенти, трипсин и повечето дезифектанти.Инактивират се от 0,5 % формалин, разтвор на хипохлорид, бетапропиолактон , оксидиращи агенти ,ултравиолетова светлина.CPV-2 вирусът преживява 15 мин на 80 градуса ,1 час на 60 градуса ,24 час на 56 градуса, 3 месеца на 20 градуса и най-малко 6 месеца на 4 градуса.Той се съхранява с години в изпражненята във външна среда"  (проф  Х.Хараламбиев ,"Актуални вирусни инфекции по кучетата и котките").За сравнение - вирусът CDV на кучешката гана е много по- лесен за инактивиране - "за 10 мин при 45 градуса намалва титрите си наполовина и бързо се инактивира от хлороформ, етер, формалин ,хипохлориди",( цитат ,пак оттам).
Така ,че единственият проблем е за други кучета.И то сериозен .Хората не са застрашени.

User's Signature

Качена снимка

#79 Потребителят е офлайн   Vessi Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2008 - 12:10 PM

Ама независимо колко време е било в дома ... няма значение .... така ли ? А примерно ако в някоя от стайте не е влизало въобще вируса?  А ако има и 2-рата ваксина има ли опасност? Мерси Предварително

#80 Потребителят е офлайн   AXEL Бултериерът Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 06 November 2008 - 06:45 PM

Съжалявам за бебето! :(.Не избързвай с ново кученце в къщи,първо направи дезинфекция/както колежката е посочила/,и после/най-рано след месец/ си вземи друго кученце с поне две последователни ваксини против парво и то най-рано 14 дни след втората.
И накрая!!!!!!!Не са виновни колегите от "Анимо",а търговците от които си купила бебето :angry:.,затова за предпочитане е при покупка на дом. любимец да го направиш от хора отглеждащи кучета от съответната порода и членуващи във съответния клуб.Там освен,че ветеринарното обслужване е на по-високо ниво,получаваш и ценна информация как да отгледаш безпроблемно бебето си.
Както съм обяснил по-горе,твърде често търговците купуват евтино/почти без пари/ кученца от чужбина с неясен произход,заразени или с генетично слаба имунна система.За съжаление д-ра Желязков се оказа прав по отношение изхода на заболяването.Пожелавам ти късмет в избора и дълголетие на следващото бебе!

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни