Dog.bg Форуми : Парвовироза

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Парвовироза

#121 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 20 October 2009 - 11:32 PM

Цитат(vet_voychev @ Oct 18 2009, 08:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
В нашате клиника на стопаните с Ротвайлери препоръчваме и четвърта ваксина срещу Парвовироза

Съгласна съм. Опитваме се да наложим и ние подобна практика при малките ротове. И въпреки това пак не сме категорични за изградения имунитет.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#122 Потребителят е офлайн   D-r Koko Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 21 October 2009 - 08:55 AM

Както беше казал колега по-рано и сто ваксини да сложите ако няма да изгради имунитет положението си остава същото.
User's Signature

ветеринарен кабинет "Д-р КОКО" гр. Пловдив
тел: 0887415207 032/693578
Аз не съм най-добрия лекар, аз просто си върша работата.

#123 Потребителят е офлайн   d-r Bobadova Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 21 October 2009 - 09:50 AM

Факът обаче е, че след като увеличихме ваксинациите при ротовете процентно заболяванията при тях намаляха. И пак казвам, че това не е достатъчна гаранция.
User's Signature

Ветеринарна клиника "Добро хрумване!" ул. "Княз Борис I" N125, София
тел: 929 80 29; 0896 604 835
Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 11 February 2010 - 03:00 PM

Здравейте !
След всичко, което прочетох имам питане - имате ли наблюдения за продължителността на живота на оцелели от паравироза ? Склонни ли са към определени заболявания ?
User's Signature

Akita Bagatur Ken
за връзка тел.088 7 982 645, 088 8 982 645

"АКО ВЕДНЪЖ ВЛЕЗНЕШ ВЪВ ФОРУМ ЗА КУЧЕТА, НЯМА КАК ДА НЕ СЕ НАУЧИШ ДА ХАПЕШ"
Петя Кръстева

#125 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 12 February 2010 - 10:29 AM

Цитат(Петя Кръстева @ Feb 11 2010, 01:00 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Здравейте !
След всичко, което прочетох имам питане - имате ли наблюдения за продължителността на живота на оцелели от паравироза ? Склонни ли са към определени заболявания ?

Склонни са към миокардити например. Изоставане в развитието. Не е задължително обаче да има някакво отражение. Всичко зависи от тежестта на протичане на заболяването.

User's Signature

д-р Живко Д. Желязков, двм, специалист хирург
Център PROVIA ветеринарна хирургия
СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#126 Потребителят е офлайн   Moda Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 27 February 2010 - 01:15 AM

Здравейте
моето кученце беше болно от парвовироза. Излекуваха я успешно дива е много, което може само да ме радва разбира се wub.gif
Минаха няколко месеца и реших да я кастрирам, след като са и били упойката и е спряло дишането. Отново за голяма радост тя пак си е вкъщи и дивее (без да е кастрирана) wub.gif
Доколкото разбрах не е алергична реакция от упойката, а нещо като непоносимост към точно тази упойка...
Нямам представа дали просто още е била слаба и сгреших с кастрацията, може би просто е било твърде рано за организма и...
Мога само да кажа огромно Благодаря на докторите, който не за първи път я спасиха ...

#127 Потребителят е офлайн   Pavlov Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 02 March 2010 - 05:51 PM

Здравейте , незнам дали това е точното място да споделя моя проблем , но ако не е се извинявам ...
Днес сутринта като станах ротвайлерчето ми беше доста унило , стомахчето й къркореше и се бунтуваше страшно много ... Започнах да приготвям закуската й , но тя въобще не е погледна . Изведох е навън да се облекчи и забелязах , че имаше разтройство . Като се прибирахме по стълбите едвам едвам се изкачихме и като влязохме вкъщи веднага легнахме ... Обадих се на ветеринарят и е отидохме при него . Той измери температура ни , потвърди че е висока и инжектира Tylosin , Drotaverin , Metanizole , Injectavit ... Каза на другия ден да отида пак . Прибрахме се и досега само лежим не приемаме нито вода нито храна . Какво да правя ? Възможно ли е да е болна от първолиза или от нещо друго ? Ротвайлера ми е на 4 месеца домашно куче е и е гледано с внимание .

#128 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2010 - 10:39 AM

И още един въпрос - преболедувало куче от паравироза възможно ли е да се разболее след време отново ? От лекари съм чувала противоречиви становища, "че не се разболяват повече, заради изграден имунитет" или че е възможно пак да се заразят ?
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#129 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Interests:Плуване, бойни изкуства, музика( свиря на ударни инструменти), кино, политика....

Публикувано: 11 March 2010 - 10:55 AM

Остават трайни носители и разпространители на инфекцията, но за рецидив е нищожна вероятността.
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#130 Потребителят е офлайн   Петя Кръстева Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 March 2010 - 03:13 PM

Цитат(drjeliazkov @ Mar 11 2010, 09:55 AM) <{POST_SNAPBACK}>
Остават трайни носители и разпространители на инфекцията, но за рецидив е нищожна вероятността.

Трайни носители и разпространители на инфекцията.......въжможно ли е това ?!?!
User's Signature

Akita Bagatur Ken

Петя Кръстева

#131 Потребителят е офлайн   MickeyYP Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 23 March 2010 - 09:17 AM

И мен ме вълнува колко трайни?
Мой приятел осинови една госпожица,която преболедува парво,мина курс на лечение и сега е добре(слава богу),но искам да знам кога тя може да бъде събирана с други кучета,без да има опасност за тяхното здраве?

#132 Потребителят е офлайн   drjeliazkov Икона

• drZH
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 23 March 2010 - 11:02 AM

Изолирането от вирусоносутели не е начина за предпазване от инфекцията! Тя така или иначе е почти навсякъде.
ЕЕдинствения начин е правилното ваксиниране на майката и бебетата и това е строго и индивидуално!
Ветеринарният лекар е този, който определя кой е точният момент за ваксиниране на бебетата (чрез тест или други методи), за да има ефект.
User's Signature

СТАРА ЗАГОРА

Лична страница

#133 Потребителят е офлайн   PL_ Икона

Публикувано: 19 April 2010 - 12:38 PM

Здравейте,
преди 7 дни заведох кученцето ми (лабрадорче на 3,5 месеца) на контролен преглед, след като преди няколко дена имаше някакви проблеми с пикочния мехур и веднъж се случи да пишка кръв. Както и да е казаха , че се е оправил. Същатата вечер повърна 3 пъти. На другия ден пак го заведохме на вет. дадоха му някакви лекарства и глюкоза и пак вкъщи. На следващия ден пак същото и ни казаха да го оставим при тях да го прегледат. След няколко часа се обадиха като казаха, че са му правили тест за парво и е положителен. Откъде го е хванал този вирус, той никога не е излизал, няма достъп до обувки до нищо от външния свят. Мисля си, че са го заразили в клиниката, като някой от лекарите е проявил небрежност. Както и да е, който и да е виновен вече е късно за обвинения. Вече 6 дни е там на системи. Вчера ми казаха , че от над 30 часа не е повръщал и не е имал разтройство, дори го бяха захранили и не беше повърнал храната. Казаха , че имало някаква критична нощ, след която вече щяло да се види изхода какъв ще е.
Така че въпроса ми е

каква е тая КРИТИЧНА НОЩ, ако някой знае нека обясни.

След малко ще ходя натам да го видя малкия, силно се надявам да оздравее, това е първото ни кученце и много го обичаме.

#134 Потребителят е офлайн   mararita Икона

Публикувано: 15 June 2010 - 05:45 PM

Със сълзи на очи изчетох всички постове до тук.
Моето кученце от 8 дни е с парвовироза. Реагирах мигновено още при първите симптоми - заведох го на ветеринар. Диагнозата беше поставена след 3 дни. Първоначалните съмнения бяха за поглъщане на чуждо тяло, което се случвало често при малките песлета. То живее в двор и се допускаше. Едва, когато повърна кръв и аз пак го заведох, започнахме адекватно лечение. Теста показва парвовироза. Веднага се вля система, направиха се доста инжекции.
Оставихме го в клиниката и е там вече 5-ти ден.
Всеки ден се информираме за състоянието му.Едва от днес е по-добре, играело в двора. Но опашлето още не е вдигнато, ушлетата са още настрана. От утре ще правят опити със захранване.
Не писах, че симтома даде на 5-ти ден след 1-вата ваксина.
Питам се... дали може от ваксината да развие заболяването...Или просто си се е заразило, защото аз го извеждах на 15 минутни разходки почти всеки ден.
Разбирам, че няма гаранция за последващи усложнения, но за сега се моля само да оцелее! Също питам има ли критичен ден и кой е той?
Моля, ако някой знае, то нека пише веднага, за което предварително благодаря от цялото си сърце.
Кученцето не е породисто - майка Сибирска лайка, баща красив и подобрен.

#135 Потребителят е офлайн   tomii Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Да гледам моя пухкав английски кокер-Томи.

Публикувано: 15 June 2010 - 08:15 PM

Класификация на причинителя

Вирус от семейство Parvoviridae, означаван като парвовирус от кучешки тип II.По своята морфологична ,културелна и антигенна характеристика причинителят е много близък с причинителя на панлевкопрнията при котките

Устойчивост на химически и физически фактори

Температура: Значителна устойчивост на високи температури
pH: Голяма устойчивост на различно рН
Химикали: Резистентен на етер,алкохол,дезинфектанти от групата на четвъртичните амониеви бази и фенол
Дезинфектанти: Добро дезинфекционно действие имат 2%-овите разтвори на формалина,хлорните съединения (натриев хипохлорид) и натриевата основа
Оцеляване: Запазва жизнеността си за дълги периоди в тъкани,фекалии,вода

ЕПИДЕМИОЛОГИЯ

Високо контагиозно
Гостоприемници

Възприемчиви са кучета,норки,котки,но не и човек
Заразяване

Основен източник на заразата са преди всичко болните животни,които чрез повърнатото стомашно съдържание и фекалиите замърсяват трайно и интензивно околната среда
Съществува значително и трайно заразоносителство и заразоотделителство при преболедували животни
Предаването на заболяването се осъществява главно по алиментарен път чрез замърсени храна,вода или директно близане и допир
В определени периоди от годината (за страните с умерен климат обикновено през лятото)болестта проявява голяма интензивност;най-тежко протича при малади кучета на възраст от 4 до 8 седмици,като при тях заболеваемостта се приближава до 100%,а смъртността надвишава 10%;кучета по-възрастни от 5-6 месеца боледуват рядко,като при тях инфекцията притича обикновено инапарентно или латентно,в резултат на което в организма им се образуват специфични антитела.Преболедувалите животни изграждат стабилен имунитет.
Източници на вируса

Повърнато стомашно съдържание и фекалии
Замърсена храна и вода

ДИАГНОЗА

Инкубационен период 3-14 дни при експериментално заразяване

Клинична диагноза

При млади животни (4-8 седмици)

Повръщане и угнетено тежко състояние
Учестено и затруднено дишане в резултат на възникващ белодробен едем
Постепенно засилваща се диария,като изпражненията отначало са сивобелезникави,размекнати,по-късно добиват по-жълтеникав цвят,стават по-течни и едновременно с това кървави
При някои животни през първите 24-48 часа при наличието на повръщане,кървава диария и белодробен едем се наблюдава и повишена температура до 40,5-41°C,тахикардия,аритмия и вестибуларна екстрасистолия,което дава основание за лоша прогноза
Кръвните показатели във всички случаи сочат силно изразена левкопения с неутропения и повишено количество на еритроцитите и хемоглобина
След преболедуване в част от животните под 10-месечна възраст остават трайни сърдечни и сърдечно-съдови увреждания
При възрастни животни

Обикновено оздравяват и се възстановяват напълно,като добиват стабилен имунитет
Лезии

Увеличени мезентериални лимфни възли
Черно оцветяване на тънките черва и петехии и екхимози по вътрешната им страна
Тъмночервена изтъняла мукоза и кърваво слузно съдържание на тънките черва
Диференциална диагноза

Салмонелоза
Колисептицемии
Лептоспироза
Инфекциозен хепатит
Корона и ротавирусни ентерити
Интоксикации и др.
Лабораторна диагноза

Директна имунофлуоресценция
Хемаглутинация
Микроскопско изследване на хистологични срезове от тънки черва

ЛЕЧЕНИЕ

Хиперимунни серуми и гама-глобулини
Средства за компенсиране на дехидратацията и ацидозата
Срещу диарията-адсорбенти,антимикробни средства
Щателни процедури по почистване и дезинфекция
Болните се поставят в изолация и им се предлагат хигиенни условия и лесносмилаеми витаминни храни

ПРЕДПАЗВАНЕ И КОНТРОЛ

Медицинска профилактика

Ваксиниране на бременните и подрастващите с високоимуногенни ваксини

автор: http://www.bgvet.com
ТОВА ГО ВЗЕХ ОТ НЕТА

#136 Потребителят е офлайн   mararita Икона

Публикувано: 21 June 2010 - 11:01 AM

Kucheto mi be uspeshno izlekuvano, blagodarenie na burzite merki. V klinikata ostana 8 dni. Ima porajeniq po cherniq drob i sega pie Karsil. Nadqvam se, che shte otshumi do mesec!

#137 Потребителят е офлайн   kriskris94 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 09 April 2011 - 07:11 PM

Здравейте, аз също загубих кученце, Голдън, заради парвивироза! Борихме се пет дни,но ..... Въпросът ми е следния. Това се случи в Несебър, а ние попринцип живееме в София. Таа какво ще ме посъветвате. Колко да изчакам преди да си взема ново кученце. (Сега съм в София и ще се върна в Несебър след 2 месеца) Как да изчистя в Несебър, дрегите, обувките?
Благодаря Предварително

#138 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 10 April 2011 - 01:31 AM

Поровете из темите - мисля, че е коментирано. Но периодът не е малък.
Добър вариант е да вземете малко по-голямо куче, което вече има "голямата" ваксина, която включва парвото.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#139 Потребителят е офлайн   kriskris94 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 10 April 2011 - 07:02 PM

Някой може ли да каже от къде мога да си взема Голдънче от ЛИЦЕНЗИРАН развъдник или магазин?
Благодаря предварително

#140 Потребителят е офлайн   arina Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 10 April 2011 - 07:16 PM

Показване на мнениетоkriskris94, в 10 April 2011 - 07:02 PM, написа:

Някой може ли да каже от къде мога да си взема Голдънче от ЛИЦЕНЗИРАН развъдник или магазин?
Благодаря предварително

Вижте тук http://www.bulgoldens.com/

• (8 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни