Dog.bg Форуми : Къде е границата за близостта с нашите любимци?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Къде е границата за близостта с нашите любимци?

#21 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 15 March 2008 - 03:09 PM

Спокойна съм вече, че не само аз си целувам кучето и не само мен ме лигавят...
User's Signature

Качена снимка

#22 Потребителят е офлайн   mommo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2008 - 06:45 PM

Това го правят всички. Ако човек се грижи правилно и последователно за своето животно и спазва ежедневна нормална хигиена няма проблем да го целува и то да му спи в леглото. Това обаче не е препоръчително спрямо чужди животни, било то и добре гледани домашни, както и докато човекът или животното са болни и се предполага, че имунната им система не функционира адекватно. Иначе няма разлика дали целувате котката си  или друг член от семейството. А пипането на улични животни или домашни, но с неясни грижи винаги трябва да е следвано от старателно миене на ръцете и определено целувките не са добра идея.

#23 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2008 - 07:16 PM

Спането на кучето в лвглото на стопанина е знак за равенство в йерархията. Това често създава нежелани поведенчески проблеми.

#24 Потребителят е офлайн   lonesome Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2008 - 07:45 PM

Нашата глезла винаги спи на леглото... напоследък даже между мама и татко. Само не разбирам защо спи наобратно? (с краката към главите им...)
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   Джуди Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 March 2008 - 07:52 PM

Цитат

Спането на кучето в лвглото на стопанина е знак за равенство в йерархията. Това често създава нежелани поведенчески проблеми.
Винаги съм се сттремяла за равенство .И то не само когато спи в леглото ми а и в всичко.Нямам поведемчески проблеми на лротив стреми се да прави всичко което ми е приятно.А и да си ппризнаем всички няма по хубаво от това
User's Signature

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив... Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.Ще се грижиш ли за мен..страх ме е...маничка съм а мама я няма ". Смешно е, но и аз не вярвах че един поглед на едно такова малко животно може да породи такива безкрайни емоции . ДЖУДИ

#26 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 17 March 2008 - 08:17 AM

Цитат

Цитат

Винаги съм се сттремяла за равенство .И то не само когато спи в леглото ми а и в всичко.Нямам поведемчески проблеми на лротив стреми се да прави всичко което ми е приятно.А и да си ппризнаем всички няма по хубаво от това

Този ти стремеж към равенство е огромна грешка. Кучетата живеят в глутница, а в глутницата равенство няма, има строго определена йерархия и точно тя прави кучетата спокойни.

#27 Потребителят е офлайн   DessyD Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Група: Без дом

Публикувано: 18 March 2008 - 12:51 AM

Едва ли знам много за йерархията, но моите всичките си спят при мен и нямам проблеми с лидерството  B)  Този въпрос трябва да се реши още със стъпването на кучето в дома (поне според мен). Моето обяснение за общото място за спане е много простичко - ние сме от една глутница и аз, като техен лидер, решавам кой къде ще спи, а в случая съм решила - всички спим заедно  ;D  Дори когато ни дойде куче на гости, пак си го вземаме при нас, защото не може да се "цепи" от групата. Нали знаете, че който се цепи от групата, тя му го ....  връща  ;D  Имам само един проблем - не знам как им влияя, но сутрин аз се събуждам първа, а те продължават да се излежават и да се правят на дълбоко заспали. А най-дъртичката, Ванеса, става след продължителни "кандърми" и заплашителни подвиквания, че ще я оставя сама. Понякога даже си мисля, че както бавно се протяга и изпъва, така и ми тегли по една "майна" всяка сутрин. За нея 8 часа си е направо посред нощ.
Иначе, постоянно си ги гушкам и целувам. Мисля, че имам нормални хигиенни навици и не се втрисам ако забравя да си измия ръцете.
User's Signature

Това, което ни тревожи не е това, което НЕ ЗНАЕМ, а това, което ЗНАЕМ, ЧЕ НЕ Е ВЯРНО.
"Животът е трагедия за този, който чувства и комедия за този, който мисли" Фрасоа дьо Ларошфуко
"Можеш да победиш другите със собствените си доводи. Но да ги убедиш можеш само с техните."
Жозеф Жобер, "Мисли, максими и есета"
God says: Animals are my quite beings. Now they remain silent to cruelty but the day of reckoning they will talk!.." Mevlana Celaleddin Rumi

#28 Потребителят е офлайн   Джуди Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 09:04 AM

Цитат

Едва ли знам много за йерархията, но моите всичките си спят при мен и нямам проблеми с лидерството  B)  Този въпрос трябва да се реши още със стъпването на кучето в дома (поне според мен). Моето обяснение за общото място за спане е много простичко - ние сме от една глутница и аз, като техен лидер, решавам кой къде ще спи, а в случая съм решила - всички спим заедно  ;D  Дори когато ни дойде куче на гости, пак си го вземаме при нас, защото не може да се "цепи" от групата. Нали знаете, че който се цепи от групата, тя му го ....  връща  ;D   Имам само един проблем - не знам как им влияя, но сутрин аз се събуждам първа, а те продължават да се излежават и да се правят на дълбоко заспали. А най-дъртичката, Ванеса, става след продължителни "кандърми" и заплашителни подвиквания, че ще я оставя сама. Понякога даже си мисля, че както бавно се протяга и изпъва, така и ми тегли по една "майна" всяка сутрин. За нея 8 часа си е направо посред нощ.
Иначе, постоянно си ги гушкам и целувам. Мисля, че имам нормални хигиенни навици и не се втрисам ако забравя да си измия ръцете.
Не мога да разбера много от присъстващи те ужким много си обичат кучето,а го наричат домашен любимец ,тоет играчка,а не равен и пълно правен член на глутницата/семеиството/.Лриучават го на несвоиствени за породата неща.Говорят за една глутница но то не е включено към нея ,гнусят се от него.Много ми е приятно ,че има и такива като вас за които то е част от тях и то много важна и ценна
User's Signature

Ако обичаш едно цвете, което съществува само в един екземпляр сред милионите и милиони звезди, стига ти да погледнеш звездите, за да бъдеш щастлив... Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите.Ще се грижиш ли за мен..страх ме е...маничка съм а мама я няма ". Смешно е, но и аз не вярвах че един поглед на едно такова малко животно може да породи такива безкрайни емоции . ДЖУДИ

#29 Потребителят е офлайн   lozev_1976 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 09:52 AM

Граница ,че има ли такава!Любовта граници  не знае!
Та ние нашата самоедка я приемаме като наше си детенце!

#30 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 18 March 2008 - 11:05 AM

Доста хора лишават кучетата си от възможността да бъдат кучета.

#31 Потребителят е офлайн   Майкенце Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 10:57 AM

Цитат

Док я го обясни това?
User's Signature

Качена снимка

#32 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 March 2008 - 11:42 AM

Цитат

Цитат

Док я го обясни това?
Да очовечаваш кучето, да му вменяваш човешки емоции и човешко поведение, да се държиш към него като към малък човек, не отчитайки кучешките норми, език и нужди - не е в услуга на кучето.
Док, нещо такова?  :blink:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#33 Потребителят е офлайн   д-р Коджабашев Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 11:56 AM

Точно така.

#34 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 12:38 PM

Веднъж чух нещо, което ме потресе. Възрастни хора, които до толкова са се впуснали в разбиранията за равенство, че сутрин докато си пиели кафето, сипвали и на кучето на масатамляко със захар и му четяли вестник ;D :huh: :yahoo:

Много е прав д-р Коджабашев, такива хора не позволяват на кучето да бъде просто куче, а то е щастливо да бъде именно куче и нищо друго. Обичано, разхождано, полезно, тренирано, но именно куче.

#35 Потребителят е офлайн   totschica Икона

• groomer
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Груминг на пудели, афганки, " космати" териери ( скоч, фокс, ердейл, " уести" ... )и др.

Публикувано: 19 March 2008 - 12:59 PM

И аз съм от тези, които приписват човешки качества на кучетата си, но от това никой май не страда! Проблеми с йерархията нямам( аз съм шефа), нито пък с послушанието. Даже напротив! Последното куче, което дойде в къщи беше много " безумно" и никой от семейството ми не вярваше, че ще се " очовечи" и ще стане " нормална" някога! Десет месеца не се отказах да я гушкам, целувам и галя през цялото ми свободно време и тя наистина изведнъж се промени коренно! Спи на спалнята, но винаги се съобразява с мен къде да легне( но не и с мъжът ми ;D)

#36 Потребителят е офлайн   Джуди Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 03:39 PM

Цитат

д-р Коджабашев съгласна съм с вас. Например според мен не е кучешко ТЪИ НАРЕЧЕНОТО СОЦИАЛИЗИРАНЕ.Дали е кучешко в глутницата да не си пазиш храната да остояваш и браниш територията  все кучешки неща ,които ние се стремим да премахнем.
User's Signature

#37 Потребителят е офлайн   insomnia Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 03:44 PM

Цитат

Дали е кучешко в глутницата да не си пазиш храната да остояваш и браниш територията  все кучешки неща ,които ние се стремим да премахнем.

Това зависи от позицията в глутницата.
User's Signature

It is true that Pitbulls grab and hold on. But what they most often grab and refuse to let go of is your heart, not your arm.

#38 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 19 March 2008 - 03:45 PM

Цитат

Цитат

д-р Коджабашев съгласна съм с вас. Например според мен не е кучешко ТЪИ НАРЕЧЕНОТО СОЦИАЛИЗИРАНЕ.Дали е кучешко в глутницата да не си пазиш храната да остояваш и браниш територията  все кучешки неща ,които ние се стремим да премахнем.

ДА, не си пазиш храната от ВОдача - даваш му каквото поиска.  ;D
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#39 Потребителят е офлайн   liubka Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 March 2008 - 04:02 PM

Какво значи да лишим кучето си от възможността да бъде куче?
Когато имаш куче трябва да се стремиш да правиш всичко необходимо,за да се чувства то добре и да бъде щастливо.Това ще рече,да поддържаш хигиената му,да го извеждаш често на разходка,с неговите себеподобни,да му осигуряваш полезна за него храна,както и доброто възпитание ,когато сте сред хората и т.н.
Все пак кучето си е куче,но домашното куче трябва да бъде социализирано.Представете си,че имате малко дете и куче в апартамента си не можеш да си позволиш да му дадеш храна и когато детето ти мине покрай него-то да ръмжи и да се чудиш дали сега ще пази  храната си и дали няма да нападне теб или твоето семейство,защото му навлизате в територията.
Моето куче спи в леглото ми и яде от моята храна понякога,но това според мен не е очовечаване.Когато му се скарам си знае мястото.Слуша ме за всичко.
Кучетата в глутницата не си получават храната наготово,а си я търсят.До като в апартамента е малко трудно това да стане.А и в глутницата никой не глези и е гали кучетата.Според вас не трябва да пипам и да гушкам моето куче,защото ще вземе да се очовечи
User's Signature

Всеки ден в България умират десетки кучета от човешка ръка.Ако и ти си против нечестните убийства на кучета сложи това под подписа си.Нека помогнем на най-добрите приятели на човека да живеят в този суров и нечестен свят!

#40 Потребителят е офлайн   Майкенце Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 19 March 2008 - 05:26 PM

без да обиждам никого, попитах, защото според мен границата е доста тънка... Моят куч примерно е късокосмест и за това зимата му обличам дрехи. това по принцип е очовечаване, но в неговия случай задължително. Това с миенето на зъбите и спрейовете за лош дъх - отново. ресането и постригването - пак. смисъл без да искам да изнервям някого мисля, че съвременното отглеждане на кучовци не може без очовечаване
User's Signature

Качена снимка

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни