Dog.bg Форуми : Задължителна ли е кастрация, преди професионално обучение при мъжките кучета?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Задължителна ли е кастрация, преди професионално обучение при мъжките кучета? Оцени темата: -----

#41 Потребителят е офлайн   Dara Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 20 March 2008 - 08:15 AM

Цитат

Dara,всички предполагам са съгласни относно безразборното развъждане на кучета.От самото начало пишеш за това.Тук темата е друга........................Ся да не вземеш пак да се сърдиш? :blink:

Във форумите място за сърдене няма, тъй като само четеш, не можеш да усетиш нюансите от тона, жестовете... губи се обратната връзка, много често хората тълкуват думите неправилно, така че, сърденето е неуместно :)
Лично за мен темата е малко странна. Въпросът е хем на пръв поглед безумен, хем не съвсем.
От една страна кастрацията не влияе на обучението и това е факт. Ако не можеш да научиш едно куче на елементарните команди, без да е кастрирано, то ефектът ще е същият и след кастрацията.
Кастрацията обаче е един от начините да се намали агресията, ясни са ти биохимичните процеси и отделянето на хормони, така че няма нужда да го пишем надълго и широко. Слава богу при нашата порода, проблемът с агресията не е толкова сериозен, но нали все пак говорим по принцип.
Обаче както при хората, така и при кучетата, всичко в крайна сметка е строго индивидуално, не всички кучета се обучават по един и същи начин, търсим подход към всяко куче. Не всички кучета се кротват след кастрация, някои повече, други по-малко, трети изобщо. Но при положение, че в България имаме сериозен проблем с бездомните кучета, трябва да втълпяваме на хората, че ако кучето не е доказан представител на породата, който ще бъде използван за разплод е най-добре да се кастрира и че в това няма нищо страшно, унизително и оскърбително.

П.С. И друго нещо ми прави впечатление по форумите. Хората които имат проблеми с обучението, обикновено не ни дават цялата информация, която в крайна сметка е доста важна и започват да си търсят оправдания от типа - кучето ми се сърди, много е тъпо, много е своенравно и т.н. А после като видиш наживо как работи с кучето и ти иде да се застреляш. На много хора не им е ясно, че най-важното е между хората и техните кучета да има създаден контакт, ясни правила, йерархия. Те не играят с кучетата си, срам ги е да ги похвалят и смятат, че кучето трябва да разбира техните команди и обяснения от рода " Айде идвай тука бързо, че трябва да си ходим" или " айде сега да седнем, да не се излагаме пред хората" 

П.С.2. Предишният ми послеслов не е насочен към никой конкретно, да не вземе някой да се обиди.

#42 Потребителят е офлайн   NANIOX Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: German Shepherd Dog
  • Interests:http://www.youtube.com/watch?v=fag9c50wJE0

Публикувано: 20 March 2008 - 09:08 AM

Това вече е приказка.Сега вече говорим на един език :palec:.Тук съм съгласен и просто няма кво да кажа........... :->)

#43 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 20 March 2008 - 09:23 AM

Моля,Joana приеми извиненията  за предишния ми пост.Грешката е моя .
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#44 Потребителят е офлайн   Joana* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 20 March 2008 - 01:18 PM

Няма проблем  ;)

#45 Потребителят е офлайн   Юлия Икона

• Newbie
  • PipPipPipPipPip

Публикувано: 26 March 2008 - 02:54 PM

Цитат

Вижте, авторът на темата не пише и започнаха всякакви предположения.
Ами пита се за професионално обучение, без да е ясно за какво точно става дума.
Доколкото съм чувала, водачите на слепи непременно се кастрират, например. Може да има и други такива случаи.
Под професионално обучение имам в предвид специалист, който да обучи кучето ми правилно на основни команди. Свързала съм се с няколко, за които имам информацията че са професоналисти в областа, а не само любители. И от тук се започна - "кастрирай задължително" или в "никакъв случай". В момента се чудя какво да правя, защото мненията са на двете крайности.

#46 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 March 2008 - 03:09 PM

В конкретния случай изборът е изцяло Ваш. Аз вероятно бих го кастрирала след като така или иначе няма да го развъждам, просто за да избегна проблеми, свързани с излишък на "мъжки" хормони и бих го направила, докато е млад за да бъде ефекта по-добър (имам предвид, че още няма да е съзрял физически и психически, за да разбира що е то кучка и да свързва миризмата на такава с желание да я следва и да се налага над "конкуренцията") - това, повтарям би било лично моето решение. Но това няма да помогне при поведенчески проблеми, а вероятно ще изключи само част от тях (повтарям, не е гаранция но ако е младо кучето може да помогне донякъде). Ако мислите, че кастрацията ще превърне кучето в добро и социално същество вероятно се лъжете и ще останете разочаровани... Тя може да е от помощ, но не е "лечение" на поведенческите проблеми и липсата на контрол - за това си трябва упорита работа и вероятно драстична промяна на отношението и разбиранията ви относно контактите с кучето Ви.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#47 Потребителят е офлайн   John Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 March 2008 - 09:10 PM

Това е така.Интересно ми е ,за кучетата водачи на незрящи,дали за тях е задължителна кастрацията?Тъй като това беше единственият случай за който,си мисля че това е желателно.
User's Signature

Няма лошо куче,има лош стопанин.

#48 Потребителят е офлайн   sundy Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
Публикувано: 26 March 2008 - 09:41 PM

Нямам представа дали е задължителна, но е логично да дава доста предимства - от тези кучета се очаква да са спокойни и съсредоточени в работата си, а разгонването ги прави неработоспособни за не малък период от време... Все пак това е моя логика, която не се базира на личен опит :blink:
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка

#49 Потребителят е офлайн   Joana* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2008 - 09:48 PM

Абсолютно задължителна е-независимо дали кучето е женско или мъжко!

• (3 Страници) +
  • 1
  • 2
  • 3
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни