Цитат
Dara,всички предполагам са съгласни относно безразборното развъждане на кучета.От самото начало пишеш за това.Тук темата е друга........................Ся да не вземеш пак да се сърдиш? :blink:
Във форумите място за сърдене няма, тъй като само четеш, не можеш да усетиш нюансите от тона, жестовете... губи се обратната връзка, много често хората тълкуват думите неправилно, така че, сърденето е неуместно :)
Лично за мен темата е малко странна. Въпросът е хем на пръв поглед безумен, хем не съвсем.
От една страна кастрацията не влияе на обучението и това е факт. Ако не можеш да научиш едно куче на елементарните команди, без да е кастрирано, то ефектът ще е същият и след кастрацията.
Кастрацията обаче е един от начините да се намали агресията, ясни са ти биохимичните процеси и отделянето на хормони, така че няма нужда да го пишем надълго и широко. Слава богу при нашата порода, проблемът с агресията не е толкова сериозен, но нали все пак говорим по принцип.
Обаче както при хората, така и при кучетата, всичко в крайна сметка е строго индивидуално, не всички кучета се обучават по един и същи начин, търсим подход към всяко куче. Не всички кучета се кротват след кастрация, някои повече, други по-малко, трети изобщо. Но при положение, че в България имаме сериозен проблем с бездомните кучета, трябва да втълпяваме на хората, че ако кучето не е доказан представител на породата, който ще бъде използван за разплод е най-добре да се кастрира и че в това няма нищо страшно, унизително и оскърбително.
П.С. И друго нещо ми прави впечатление по форумите. Хората които имат проблеми с обучението, обикновено не ни дават цялата информация, която в крайна сметка е доста важна и започват да си търсят оправдания от типа - кучето ми се сърди, много е тъпо, много е своенравно и т.н. А после като видиш наживо как работи с кучето и ти иде да се застреляш. На много хора не им е ясно, че най-важното е между хората и техните кучета да има създаден контакт, ясни правила, йерархия. Те не играят с кучетата си, срам ги е да ги похвалят и смятат, че кучето трябва да разбира техните команди и обяснения от рода " Айде идвай тука бързо, че трябва да си ходим" или " айде сега да седнем, да не се излагаме пред хората"
П.С.2. Предишният ми послеслов не е насочен към никой конкретно, да не вземе някой да се обиди.