Dog.bg Форуми : Осъзнайте фактите преди да развъждате хъскито си

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (11 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

Осъзнайте фактите преди да развъждате хъскито си

#121 Потребителят е офлайн   Rositoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 25 March 2008 - 08:51 AM

Темата за мен се получи доста поучителна :blink:
Всеки който писа по нея разбра че света няма да се промени ;D Родословни ще има, и неродословни ще има, това е. И навсякъде ще се сблъскваме с това, дори на улицата :P
В тази тема за хъскитата, лично аз познавам само Huskypower и North face, като развъдчици, и им казвам евала и аз, за усилията. Това че развиват толкова добре породата и я запазват до някаква степен. :palec:

Научих много за родословните кучета, прочетох много мнения и изказах мнение. На мен темата ми беше полезна :->) Разбрах какви изследвания трябва да се направят преди да се реши да има поколение неродословно куче, разбрах какъв е света от другата страна. Естествено е всеки да си защитава своето, и от там идва спора.  :rolleyes: ВЕЧНИЯ СПОР

Wyvern  защитава тезата за кастрацията на неродословните хъскита (поне така разбрах от написаното  ;))......, за мен това си е един вид операция. Казвали са ми че е добре да се направи, за да не боледува по нататък, но просто...... сърце не ми дава :( Може много от вас да не го разберат или да си помислят че е заради финансови възможности и т.н., но не е така. Ако го реша проблеми никакви, но просто....както казах вътрешно ще ми е адски гадно. Просто не мога :(

Не искам кучето ми да има малки само заради парите, парите са си пари, все пак тя е живо същество и не мога да я сложа на кантар с тях. Това е НЕДОПОСТИМО ЗА МЕН!!! Аз съм си казала, че преди да решим да има малки, ще отидем за експертна оценка ( 2 пъти най-добре според мен, пък и някъде назад бяха писали че така трябвало  :blink: ), ще и направя абсолютно всички тестове (тогава ще ви взема акъла с въпроси  ;D  ;) ), ще я запиша в клуба, дай Боже, ако се представим добре, но ще изисквам всичко това и от мъжкаря. За мен най-важното е бебетата да са здрави и да са от здрави, силни родители. А пък дай Боже и по нататък да получат бяло родословие :->)

Евала на всички, които са решили да направят всичко това, че и ако излезе, още! :OK: Не бива да се действа импулсивно и пибързано, а всичко трябва да се обмисли и направи по реда си :blink: Аз съм решила това за моето куче, много други дори не са си го и помисляли, но се занимават с развъждане. Е това е, светът е устроен така, за голямо мое съжаление, ама няма да седнем и да си блъскаме главите я :mazohist: :samoubiec:  ;D

Хъскоподобно звучи гадно, не се обиждаме, но не ни и става приятно. Според някои е грубо поднесена истина, за други е просто дума, за трети е начин за обида, за четвърти..... ;D ;D ;D и т.н. За мен звучи като хибрид, между нещо и хъски :o, което ми е много неприятно, предполагам и на други, затова дано вече не се използва ;)

Мисля че модераторът беше написал, че е трябвало самата тема още от началото да се заключи, но тъй като са се включили много потребители и са изказали мнения, няма да се премахне, и по добре, лично за мен :blink: ;)
User's Signature

http://www.vbox7.com/play:d880ab65

Turn the lights down low, take it off, let me show, my love for you is insatiable...

#122 Потребителят е офлайн   Wyvern Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 March 2008 - 09:08 AM

Цитат

Wyvern  защитава тезата за кастрацията на неродословните хъскита (поне така разбрах от написаното  ;))

Не точно. Защитавам тезата че неродословните не трябва да имат поколение. Дали ще е кастрирано кучето или не няма значение. Специално при женските ако бъдат кастрирани преди първото разгонване риска от рак на матката намалява с 20-30% (не съм съвсем сигурен за %) по този начин се улеснява живота на самото куче. Няма хормонален срив през периода на разгонване, няма смущения в храненето, няма мъжки кучета които да я тормозят, няма и промени в настроението на кучето. Накрая просто си имате едно спокойно и уравновесено животно и чудесна компания.
User's Signature

In Life only Death is certain.

#123 Потребителят е офлайн   monenci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 March 2008 - 10:59 AM

Да изкажа и аз едно по-сериозно мнение, понеже като се пошегувах със сравнение,не казвам, че е намерено удачно, вие го приехте буквално и се изнервихте.  ;D Не това ми беше целта, а и малко ми омръзна този спор, гарниран с обидни квалификации на неродословните Хъскита...
И аз като собственик на неродословно Хъски засега не смятам да правя заплождания, въпреки съветите, които получавам от близки или от мераклии за кученце.И на мен ми се иска Тара да мине през ескпертни оценки и поне частични изследвания.Проблема е, че тук едва ли има такава клиника.Друг проблем е,че няма да намеря и съответен баща с експертна оценка и изследвания, за родословие да не говорим.
Освен това на този етап се страхувам да подлагам Тара на това, а и аз самата не разплагам с толкова свободно време и място за гледане на едно кучило.Смятам, че това е голяма отговорност!!!, каквото и да говорите, в смисъл, че ние собствениците на хъскоподобните не носим отговорност за създадените от нас кученца.Миналия ден във ветеринарния кабинет видях човек с домашно отглеждани кученца от породата БОК, които от родени 6 бр.бяха останали 3: доктора ги преглеждаше,слагаше им инжекции, а те трепереха милите и квичаха.За себи си мога да кажа, че не съм готова да посрещна подобни проблеми и да гледам как ми измират кученца в ръцете! :-
За кастрация-не ми се иска да подлагам Тара на това.В краен случай може би ще ползвам инжекция, при второто ни разгонване, не съм решила това все още със сигурност.Не казвам, че не е добро решение, за тези, които са го предпочели. B)
Също така много добре разбирам, че в развъдниците се пази чиста породата!-за това няма място за спор.Естествено това струва пари, грижи и отговорност!  :blink:
Другата страна на медала са огромните популации на домашно развъжданите неродословни кучета, от всякакви породи.Рисковете тук за екстериорни промени, генетични заболявания и поведенчески проблеми са много големи.Такова развъждане си е рисково от тази гледна точка, но и достъпно за масата хора, които искат да си имат домашен любимец.Тук всеки собственик си решава индивидуално и си носи отговорност за действията или липсата им.
Wyvern говориш за приключване на темата, след което питаш дали можем да докажем произхода на нашите Хъскита в поколенията назад: ами ако можехме то тогава нашите кучета нямаше да бъдат наричани хъскоподобни, нали?!
User's Signature

Качена снимка

#124 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 25 March 2008 - 12:42 PM

Цитат

За кастрация-не ми се иска да подлагам Тара на това.В краен случай може би ще ползвам инжекция, при второто ни разгонване, не съм решила това все още със сигурност.

Инжекцииите са хормонални препарати (и за това е писано много в този форум), които са вредни, опасни. Не знам какво знаеш за последствията от кастрацията, но за последствията от хормоналните инжекции (нищо, че някои твърдят, че има и много хубави  :rolleyes:) можеш да намериш информация: рак на млечни жлези, пиометра, диабет и т.н. Така че по-добре  не я подлагай и на "това", ако си обичаш кучето.
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#125 Потребителят е офлайн   monenci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 March 2008 - 12:55 PM

Еми кой тогава е най-безвредния вариант в този случай? Да оставя процеса да си отшуми от само себе си, да ходим с гащи 25 дни, както първия път.Като гледам-май така ще е  B)
User's Signature

Качена снимка

#126 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 25 March 2008 - 11:20 PM

Цитат

Еми кой тогава е най-безвредния вариант в този случай? Да оставя процеса да си отшуми от само себе си, да ходим с гащи 25 дни, както първия път.Като гледам-май така ще е  B)

Да, чакаш да й мине (и за това има теория, че също е възможно тази "хормонална буря" да предизвика тумори на млечните жлези), но не може да се мери с вредността на хормоналните препарати.

Друг вариант: кастрация.

За всички има и плюсове и минуси. Човек чете, ама чете много и си решава.
Само за хормоналните препарати няма много мнения "за", всичките са "против".
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#127 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 March 2008 - 11:34 PM

Аз съветвам кастрация. Не е нито лошо, нито вредно, нито толкова страшно като операция. Нормално е човек да се притеснява. При млади кучета естествено минава много по-леко. Имам кастринана женска, притеснявах се много при операцията и след нея, но не съжалявам. Успяла съм да убедя поне 6-7 човека също да си кастрират кучетата. За всеки в началото е било страшно и трудно да се реши, но никой от тях днес не съжалява, някои даже ми благодарят за съветите и помощта.
User's Signature

HUSKYPOWER - THE POWER WITHIN!
JulyVell Siberians

For the world I'm just a person, for my dogs I'm just the world!

Качена снимка

#128 Потребителят е офлайн   KypBapbT Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 March 2008 - 10:24 AM

Аз искам само да попитам един въпрос... Примерно ако едно женско хъски има родовсловие и роди от някой мъжкар също с документ за родословие , но обаче стопанина на женската не е записал кочилото там кадето трябва и кочилото остава без родословие... това значи ли че по никакъв начин неможе да се направи нищо по въпроса и неможе да се издаде  на малките лист хартика наречена "родословие" след време...

#129 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 26 March 2008 - 10:35 AM

Не, няма как да стане за съжаление. Никой не е документирал връзката и във всеки един момент всеки може да казва - аз имам кученца от този или онзи мъжки, пък те да не са от него... просто постфактум нещата не се приемат. Всеки може да излъже и за това си има процедура и документи, които се попълват предварително още преди кучетата да се заплодят.

А това, че и двете кучета имат родословия и собствениците им не са си дали труда дори за оформянето на документи за кучилото си е просто още един пример за безхаберие и безотговортост.

Освен това ако си чел и другите теми, знаеш, че само родословието не е достатъчно за допускане в разплод на кучето.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#130 Потребителят е офлайн   monenci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 26 March 2008 - 11:13 AM

т

Цитат

ова значи ли че по никакъв начин неможе да се направи нищо по въпроса и неможе да се издаде  на малките лист хартика наречена "родословие" след време...

Maikal, ами нали точно за този "лист хартийка", както казваш ти е цялата борба и периодично разгарящите се спорове тук! На Тара бащата бил с родословие-ок! Ама в поколенията назад аз нищо не зная как стоят нещата, а и майката е неродословна.Не мога да докажа нищо, една тъмнина е произхода й в поколенията.Мога да се надявам само, на малък %, че всичко ще е наред.
За кастрация мисля, но аз самата не съм добре информирана как точно протича тази операция, какво се прави на женското куче, боли ли, как го преживява...и проблема е, че се страхувам да не стане някоя беля с Тара.Ще поразпитам вета за повече инфо и кога е най-добре да се предприемат такива действия.Като зная тукашните доктори какви са неграмотни, направо ми настръхва косата: аз самата съм лежала в болница, заради лекарски грешки и пропуски, затова се страхувам
User's Signature

Качена снимка

#131 Потребителят е офлайн   d_taseva Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 21 April 2008 - 10:26 AM

Привет и от мен. Не можах да прочета всичко изписано до тук, че ме заболяха и очите и главата. Мнения всякакви.
Ще помоля членовете на форума, които са с далечповече знания и опит от моя за информация, като се надявам да я получа.
От октомври си имаме хъски. Осиновена е, в смисъл, че предишния собственик не можеше да й осигури достатъчно добри условия (не че нашите са перфектни). Сега тя е на година и два месеца. Казаха ми че била с родословие. не съм виждала въпросната "хартийка" и не знам кои са и родителите, но щом се стигне до там ще го направя.
Интересувам се как може да й се направи експертиза, да стане член на клуб, нищо че обноските й лично според мен не са за клубно куче (тя от малка не е обучавана) и оттам насетне ако стигнем до развъждане какви изследвания трябва да се правят, за да бъдат здрави кученцата.
Може да ви звуча много профански, но разчитам на отговор от хора, които се занимават с това и могат да дадат компетентен отговор. Смятам, че кучето си е хубаво и ако е наистина с родословие (което съм напът да разбера) не си струва да я хабя.
С извинение, ако съм засегнала някого!

#132 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2008 - 10:39 AM

задължителни очни изследвания и за дисплазия също. Родословието не е хартийка, а доказване на произхода, доказателство че кучето е хъски. Ако имате такова, ако го намерите( в което позволете да се съмнявам след толкова време и различни собственици) може да отидете на изложба, за целта трябва да знаете команди, да сте обучени да стоите в стойка, да бяга до вас без да скача отгоре ви, да позволи да и видят зъбите...трябва ви изложбен повод. Ако нямате родословие се явявате на експертна оценка след изложбата, където също ще трябва да демонстрирате че знаете все пак някакви кманди. За мъжкарят трябват 2 или 3 екс. еценки, а за женските вече нз.

#133 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 21 April 2008 - 11:01 AM

На изложбите не се демонстрира изпълняването на някакви команди. Кучето просто трябва да позволява оглед. Това означава - собственика му да може да му показва сам захапката и зъбите, да позволи да бъде пипано от съдията. Да стои право докато го оглеждат и описват и да тича в тръс със собственика си за да могат да бъдат преценени движенията и анатомията му. Това са неща които се научават, и не е демонстрация на изпълнение на команди.
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#134 Потребителят е офлайн   monenci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 21 April 2008 - 11:06 AM

Май тук не е точното място за такива напътствия и обяснения.Има други теми в които сме разисквали подробно твоите въпроси  d_taseva:blink: Аз също разпитвах по тези теми миналата седмица, понеже в Асеновград на 26, 27 април има    CAC и ми се иска да отидем, дори и за инфо само. ;)Виж темата за изложбите-там ще научиш необходимото и за изложбения повод също пише.
Ако е имала родословие, би трябвало да ви го дадат още в началото старите й собственици.Може би са имали предвид ветеринарен паспорт.
За да бъде допусната до разплод трябва да минете 2 бр.експертни оценки от различни съдии.Но ако до тази възраст не е обучавана, определено ще ви е трудно, но нищо не пречи да се опита.Успех :blink:
User's Signature

Качена снимка

#135 Потребителят е офлайн   eli_happy Икона

Публикувано: 07 June 2008 - 07:34 PM

и аз търся женска за моето ку4е B) Креки.Женската трябва да има паспорт! :blink:

#136 Потребителят е офлайн   Huskypower Икона

• Rebel At Heart!
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 June 2008 - 11:08 PM

Ама вееерно ли? Цял паспорт? И защо ти е? И твойто ли е с паспорт? :huh:

Ти изобщо прочете ли темата, в която пускаш мнение?  :rolleyes:
User's Signature

JulyVell Siberians

Качена снимка

#137 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 08 June 2008 - 09:27 AM

;D

#138 Потребителят е офлайн   monenci Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2008 - 09:29 AM

Ами, да така става, като не се четат писанията преди това ;D ;D ;D
Тази тема стана толкова смешна и сводническа :-
User's Signature

Качена снимка

#139 Потребителят е офлайн   h1sky Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 June 2008 - 09:47 PM

аз предлагам модератора,ако има време да я заключи или изтрие!
темата стана безполезна и както гледам за заплождането и родословието се говори вече във всяка 2ра тема,не виждам смисъл и тук да се говори за това ;)
особено когато някой неориентиран човек иска женска за неговия мъжки,но женската ЗАДЪЛЖИТЕЛНО с паспорт :blink: само да попитам,каишката и повода задължителни ли са,че не съм сигурна ;D
това е най-тъпото нещо,което съм чувала!
ако искате оставете темата,за още неориентирани,търсещи да забогатеят от своето разгонено куче,хора :) нямам нищо против ;) просто не виждам смисъл ;)

#140 Потребителят е офлайн   yay_plam Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 12 June 2008 - 09:08 AM

темата не бива да се изтрива, за да я прочетат хората!!!А и това вече е обсъждано.

• (11 Страници) +
  • « Първа
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • Последна »
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Темата е заключена

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни