Дидо Георгиев, в 15 December 2010 - 11:26 PM, написа:
всичко хубаво,ама какво общо да има гн Попов с кучетата които качи тук сега?
Ще Ви отговоря съвсем добронамерено. Просто бях в няколко известни питомника и направих някоя и друга снимка с телефона си . Да, не са добри фотосите, но с тях целя да покажа, че хората не залитат в крайности като нас в България защото са много грамотни и отлично съзнават че в екстериора е заключен интериора. Пример за това е и самия Спартак на Тошко Гергов, който е публикуван по-горе и може да се каже е и любимия ми азиатец. Да той е изключителен боц и рицар, но това не му пречи да бъде победител и в много екстериорни изложби. И сега в момента още не виждам по-изградено анатомически куче с толкова шарм и привлекателна външност, пропорции, но и сила и прекрасна кинематика. Той е и порода и красота и могъщество в чудесна хармония и затова е такъв на ринга и такива са и почти всичките му приплоди ако не и всички! Та нима вице световния шампион Тахир из Мариной Рошчи на Георгий Онишченко не е бил тестовак преди да излезе на екстериорния ринг? Та нима синът му Амал и другите му приплоди не изтрепаха всичко живо по екстериорните рингове в Украйна, Русия, в Европа и по света? Не мислете в никакъв случай че съм против съхраняването на работните качества на породите. Просто съм решително против кръстоските. А макар и победители в много от преборванията, кавказките вълкодави не са нищо друго освен кръстоски на азиатец с бог знае какво. Създадени са само за боища и не притежават много от другите безценни качества на азиатеца. Най-малко три четвърти от кръвта им е САО та и повече с вливания на кръв от кавказец, дого аржентино, различни видове мастифи, дори питбули и догове и др. Е аз макар че признавам че от тях има и много интересни кучета осъзнато съм против това явление, тъй като в крайна сметка води до повече негативи отколкото до плюсове. Кучето, което Ефти е пуснал във форума по-горе е много интересно и атлетично, но ако му отрежат опашката си е азиатец та знае ли се и надявам се никой здравомислещ човек няма да го отрече. Е да ама е КВ. и като гледам скоро ще има няколко еднакви породи на базата на САО : самия азиатец, КВ, туркменски алабай, туркменски вълкодав, туркменско овчарско куче, киргизка овчарка, иранска овчарка, казахска овчарка, дагестански боец, афганистански вълкодав и други. А истината е че всички те са едно и също-просто овчарското куче в Средна Азия, което се е развило и живяло много дълъг период от време, в един много голям по площ регион, но с огромни миграционни процеси на етноси и стада осигурили непрекъснат генообмен между овчарските кучета. В питомниците, които имах възможност да посетя по покана на собствениците, хората отделят изключително внимание на екстериора, но нито един от тях не подценява тестовете за селекционна годност и без да е проверено едно куче било то мъжко или кучка, не го допускат до развъждане. Вярно че съвместяването на двете направления в селекционерското търсене в Украйна, Русия, и други страни е много сложен въпрос, но така е в живота сложно е да се постига високо спортно майсторство или каквито и да е постижения.