Говорилня за Туркмен Алабай
Публикувано: 18 March 2009 - 07:09 PM
Anna 3, в Mar 18 2009, 05:56 PM, написа:

Публикувано: 18 March 2009 - 07:15 PM
Това е селекцията - стремежът да ги сведеш до минимум /недостатъците/ при порода и линия, която ти е на сърцето и която би ти била полезна в мераците.

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 March 2009 - 07:36 PM
за да заключиш дали едно куче има "дефект", т.е. че е НЕЗДРАВО и следователно НЕРАБОТОСПОСОБНО - първо, трябва да се увериш, че е отгледано правилно и второ, трябва да го видиш да работи.
Ако има отклонения в работоспособността си - било то физически или поведенчески, кучето е брак и е препоръчително да не се използва в разплод. Простичко казано.
Поздрави!

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 March 2009 - 07:41 PM
Mad Max, в Mar 18 2009, 07:36 PM, написа:
за да заключиш дали едно куче има "дефект", т.е. че е НЕЗДРАВО и следователно НЕРАБОТОСПОСОБНО - първо, трябва да се увериш, че е отгледано правилно и второ, трябва да го видиш да работи.
Ако има отклонения в работоспособността си - било то физически или поведенчески, кучето е брак и е препоръчително да не се използва в разплод. Простичко казано.
Поздрави!
Трябва да му хвърля един поглед от 30секунди и ще ти кажа дали има дефект в правилния смисъл на думата "дефект"

ХУКНАЛ ДЖОНИ НАШ ДА ПИТА,КАК ДА СВИКНЕ СЪС ТРУДА,
НО СЕ СПЪНАЛ И ПОЛИТНАЛ,ЗЪРНАЛ МРАВКАТА В ПРАХА.
Публикувано: 18 March 2009 - 07:49 PM
Laikata, в Mar 18 2009, 06:41 PM, написа:
Mad Max, в Mar 18 2009, 07:36 PM, написа:
Поздрави!
Трябва да му хвърля един поглед от 30секунди и ще ти кажа дали има дефект в правилния смисъл на думата "дефект"

Публикувано: 18 March 2009 - 09:24 PM

" НЕВЕДОМИ СА ПЪТИЩАТА ГОСПОДНИ "
Публикувано: 18 March 2009 - 09:27 PM
Mad Max, в Mar 18 2009, 09:13 PM, написа:
пс. Г-н Димитров,
как плътната обратна захапка се отразява на работоспособността на кучето? /знам, че захапките са една от любимите ви теми/
Не знам за кое куче става въпрос,ако е за азиат ,нещо бъркате.Плътна обратна захапка имат кане корсо или ка де бо примерно.

Публикувано: 18 March 2009 - 11:25 PM
Anna 3, в Mar 18 2009, 08:24 PM, написа:
и трябва дане се плашат от отворен чадьр и дрьнкане по тенджера

Публикувано: 18 March 2009 - 11:41 PM
Laikata, в Mar 18 2009, 08:27 PM, написа:
Ще задам въпроса си по-ясно:
Как плътната обратна захапка се отразява на работоспособността на представителите на породи кучета, пазачи на стада?
пс. Koй е правилният смисъл на думата "дефект"?

Вълк вълка не хапе.
Публикувано: 18 March 2009 - 11:50 PM
Mad Max, в Mar 18 2009, 11:41 PM, написа:
Кое овчарско куче е с обратна захапка???
Дефекта(недостатък) при кучето може да бъде в анатомията и екстериора.Когато е в характера,това си е направо порок.

Публикувано: 19 March 2009 - 01:07 PM
Laikata, в Mar 18 2009, 09:50 PM, написа:
Предполагам че г-н Димитров ще ни отговори като опитен съдия-лично на мен ми е много любопитно да науча.!
Когато кучето е отглеждано с цел изложби и екстериор-то трябва да е обучено да бъде такова.
Но лично аз-мое мнение е че нашите кучета не трябва да се определят в ринга по този начин-за мен злобата която показват е нормално поведение.
Тези кучета не са плюшени играчки които се отглеждат за да забавляват някого.
Отличен пазач-може ли да позволи да му се бърка в устата от всеки -да се проверява за два тестиса.
Има много други неща които трябва да определят кучето като такова-и това трябва да се гледа.
Лекота при походката, визия, косъм, правилни и добре развити крайници,анатомията като цяло -а характерът е задължителен-то знае по добре за какво сме го взели и за какво го използваме-ПАЗАЧ.
Аз честно да ви кажа никога не съм харесвала тези големи и страшни на вид кучета да бъдат като големи плюшени играчки на изложбите-това не се вписва като кучето пазач- НЕ и според мен.
Съжалявам ако не съм права- но това е моето мнение.
И поради тези причини които изброих много от хората отглеждащи този тип кучета не ги водят на изложби-за съжаление.Истинските кучета не могат да бъдат пречупени в домашни любимци-това което се пише в оценителните листове-като агресивност в ринга-всъщност е истинския характер на тези кучета.
Не го казвам просто така а защото го знам със сигурност.
п.п Извинявам се че пиша в тази тема-но дискусията беше тук.
Публикувано: 19 March 2009 - 02:14 PM

Публикувано: 19 March 2009 - 02:20 PM
Mad Max, в Mar 18 2009, 01:53 PM, написа:
dog.bg, в Mar 17 2009, 09:50 PM, написа:
Настоящият стандарт на САО е създаден по описанието на туркменският вълкодав от 1931 г., има изменения до толкова, до колкото да позволява повече възможни интерпретации..
Политически ход. Базата е една. Границата на човешката амбиция расте, документите я следват и оправдават.
Лично познавам няколко човека които могат да разчетат стандарта на туркменската овчарка. Нито един от тях не членува в организация под шапката на ФЦИ.
Не съм много съгласен за базата, но това е мое лично мнение. В случая не се интересувам от ФСИ стандарта на средноазиатска овчарка, а от оригинален валиден стандарт на туркменски алабай към днешна дата, ако има такъв, независимо на коя организация е - има ли такъв или не ?
Примерно - на сайта на Американския департамент по повод Туркменистан е заявено, че в Туркменистан коренното куче, наречено Alabay, се смята за национално богатство и е забранено за износ, без предварително разрешение. Как се развъждат тези кучета в Туркмения - само по работни качества, има ли стандарт и ако има, къде може да се прочете ?
Предварително благодаря за отговорите.