Тортата е станала чудесна, не знам защо се притесняваше! Честити да са му трите годинки на Скай, голям е чаровник!
И сега се извинявам за офф топик-а, но - Това с ръмженето е много лошо!! Трябва да можеш да му вземеш от устата всичко, когато си пожелаеш! Без значение храна, играчка, кокал.. Ръмженето е признак, че Скай смята, че заема по-високо място в йерархията във вашата глутница (колкото и странно да звучи, семейството, макар и човешко е глутница в очите на Скай), от вас. Когато е изръмжал, не е трябвало да го карате да си играе с топката, защото това си е един вид поощрение на поведението му. Правилната реакция би била да му повишите тон, да го отдръпнете от яденето/кокала/любимата играчка, да го обърнете по гръб или да го хванете за врата и да го разтърсите, след това му взимате храната. Трябва да действате решително и да не отстъпвате, дори и да ви ръмжи, това е опит да ви сплаши, не мисля, че би ви ухапал. Ако се откажете, когато ви изръмжи му показвате, че му се подчинявате и става неговата.. По-късно може да пробвате отново да му дадете храната/лакомството/играчката и да опитате да го галите.. по гърба и постепенно да преминете към по-чувствителните зони на тялото, като корема, около главата и муцунката. Трябва да можете да го галите където и да е докато яде, също така и спокойно да можете да бръкнете в купата докато се храни, или съответно да извадите кокала/играчката от устата му.
Всъщност съм чела за различни начини за наказание на подобно поведение, но този е който съм запомнила и използвала. Въпросът е, че трябва да му покажете, че вие определяте кога и какво да се случва и че той трябва да ви слуша, трябва да му покажете, че сте водач, от какъвто той се нуждае.
От 3 години гледате куче, за преди това не знам, но съм убедена, че занете, че това не е правилно поведение на кучето. Тук във форума несъмнено има материал по тази тема и моят съвет е да потърсите, да прочетете и да приложите наученото. Подобно доминантно поведение е най-добре да се прекрати в ранен етап, за да не доведе до по-нататъшни проблеми.