Ами значи айде ще ти пиша публично, за да видят и други хора евентуално ако искат да пробват.
От Маргото научих за Екзематина. Той много помогна на Бери когато и окапа козината от алергичната реакция. Благодарение на него и порасна козина на 90% от увредения участък
Много помага за бърз растеж на козината. Например за участъци, където оредява козината (от триенето на нагръдник/ нашийник примерно) може да се третира мястото директно.
Може да се ползва като "маска" преди баня. Малко мирише обаче

С памуче може да се намаже козината в основата на корените. Кучо да поседи така 30 мин и после марш в банята

Може и с пулверизатор да се напръска обилно. ДОкато седи може да сложиш някоя стара дрешка, за да не омажете всичко или просто да отидете в банята и да си свършите другите хигиенни процедури. Рязане на нокти, чистене на гънки и уши и т.н. и то времето си минава.
Другия вариант е с тривитаминол (това напълно замества бадемови масла и прочие) По същия начин мажеш да седи 30-40 минути преди банята и после изплакваш с топла вода и ако е необходимо 1-2 шампоана.
Още нещо, което е важно - шампоана никога директно върху козината! Първо се разпенва в ръцете и тоггава се втрива. Така се предпазва от поява на пърхот. Това са общовалидни правила и за хора и кучета. Както и маските може да ги полваш за себе си.

Абе мажеш тебе мажеш кучо и влизате в банята ахахах
Друг алтернативен вариант вместо тривитаминол - чист зехтин (тука вмъкваме как се избира хубав зехтин от магазина: колкото е по-зелен, толкова по-добре)
По принцип тези маски изискват време и малко нерви, но аз лично съм доволна от ефекта. Става като ходещо пухче

Дори и да нямаш време да го държиш толкова може просто преди да започнеш къпането да го намажеш за 10тина минути, докато подготвяте банята и да изплакнеш после хубаво.
Понеже нашите не се къпят често (аз поне къпя веднъж на месец) може през другото време да ползваш добавки.
Днес говорих с ветовете за нашия проблем с крака и ми казаха че мога да давам хранителни добавки за козина стави и т.н. Вече дозирането зависи от килограмите на кучо и от милиграмите на съответния продукт, НО все пак е добър вариант. Всичко що съдържа Омега 3 и 6 е ОК. Ако сравниш съставките на различни добавки ще видиш че повечето от тях имат Омега 3 и 6 или поне една от двете.
Нещо, което знам от опит за лъскава и здрава козина е храненето с варени яйца. По половин до едно яйце през ден два е напълно достатъчно. Мен лично ме е страх да давам често заради склонността към алергии, но ако кучето няма проблеми бих хранила по-често с яйца. разбира се добре сварени, за да убием гадините.
Не се сещам още какво мога да ти препоръчам, но това са достъпни и евтини варианти. Иначе винаги може да дадеш 40 лв за кучешки шампоан и балсам и да получиш същия ефект, но в козметиките се залага на бърз и видим ефект и затова повечето са чиста химия. Виж натуралните продукти са по-евтини и достъпни, но изискват повече време и постоянство. ВЪпрос на избор като цяло.
Леле изписах цял роман. Другия път в чата с теб
п.п. някой ако знае други изпитани рецепти, да пише! Ние винаги сме готови да тестваме