Заплождане,бременност и раждане при чау-чау
Публикувано: 28 June 2008 - 03:43 PM
1. Неонатален период (0-12 ден)
2. Преходен период (13-20 ден)
3. Период на социализиране (4-12 седмица)
Неонатален период (0-12 ден). Започва със самото раждане на кучето и продължава по-малко от две седмици. Новороденото кученце е все още глухо и сляпо, но другите му сетива са активни. То може да усеща мирис, вкус, допир, налягане, движение, разлика в температурата и болка. Мирисът е сетивото, което е основен източник на информация за бебето-куче. Веднага след раждането майката започва за облизва бебетата мирисът на нейната слюнка е едно от първите съобщения за бебетата от външния свят. Информацията, която облизването дава може да се изрази така: Помни, аз съм твоята майка и така мирише моята слюнка. Запомнянето на тази миризма е особено важнен момент за оцеляването на малките. Тъй като майката облизва своите зърна и им придава същата миризма, което е начин за сигнализиране на тяхното местонахождение. Различни изследвания показват, че ако зърната на майката са измити със сапун и вода малките не могат да ги открият. Това е също и причината за затрудненото хранене на бебета кучета от изкуствени биберони, дори ако са пухнати директно в устата на бебетата. Те просто не миришат на майка им. Ако все пак ги намажем със слюнка от майката бебетата сучат с желание, дори от изкуствени биберони.
На този етап от развитието на бебетата техния мозък е незрял до такава степен, че в електроенцефалограмата (ЕЕГ) няма разлика между будното и спящото им състояние. Въперки това обаче мозъкът е способен на учене и опита, който бебетата придобиват по това време има много голямо влияние върху ума им. В тези първи дни от живота на кучетата, те изглеждат безпомощни и повечето от нас биха се опитвали да ги предпазят от какъвто и да е стрес. Това обаче е грешен подход. Изследвания ясно показват, че умерен стрес като държането в ръце, докосването, галенето, както и промените в температурата, в този ранен етап са от голяма полза за развитието на бебето.
Кученца, които са били държани в ръце и подлагани на лек стрес по време на този чувствителен период, израстват като като по-уверени, по-малко плашливи и по-добре справящи се с проблемите кучета. Те също така са по-любопитни за заобикалящият ги свят и се стряскат по-малко от неочаквани събития, силни шумове и силна светлина на по-късни етапи от живота си. Прекомерното държане на бебетата обаче не е необходимо, тъй като около 3 минути дневно е напълно достатъчно за малките им мозъчета. Ефектите от подобен род стимулации са толкова сигурни, че някои развъдчици (включително Американските Военно-Ветеринарни части) ги прилагат рутинно при отглеждането на кучилата. Те отбелязват забележителен напредък в емоционалната стабилност, устойчивостта на стрес и способността за запомняне на кучетата.
Вместо да оставяте майката да се грижи за своято кучило сама, както препоръчват редица книги, изключително полезно е държането на бебетата в ръка и прилагането на някои малки упражнения. Всяко бебе да се държи в две ръце. Първоначално за 10 секунди с главата по-високо от опашката, след това за 10 секунди с опашката по-високо от главата. Повторете това нежно люшкане няколко пъти. След това подръжте в ръката си парченце лед за десетина секунди. Подпъхнете охладената си ръката под кученцето. То може да се размърда малко, но тъй като ръката ви ще достигне бързо телесната ви температура това ще е наистина умерен температурен стрес за кратък период от време. Подобен ефект би имало и поставянето на бебете върху студена повърхност за няколко секунди всеки ден. След това полюшкайте бебето отново, като галите коремчето, главичката и ушичките му с пръсти. Накрая вземете памучна марля и я постелете върху възгламвичките на крачетата му, след което го гъделичкайте между пръстите. Тази серия от упражнения отнема около 3-5 минути дневно на бебе (не мога да ви мисля ако имате 14 бебета мители J, защото това означава над 1 час дневно!!!). Колкото и да са бебетата в кучилото осигурете им тези минути на упражнения, защото бебета, които са минали подобен курс се развиват по-бързо, започват по-бързо да иамт координирани движения и елктроенцефалограмите на мозъка им показват, че той нараства по-бързо.
Преходен период (13-20 ден). Това е период на бързо развитие и много промени. Това е периодът, в който бебето започва да се движи, да се храни самостоятелно и да събира повече информация от заобикалящият го свят. Безпомощното поведение от ноенаталния период изчезва се превръща в поведение на младо куче. Този сложен процес трае една седмица. В края на периода бебето вече може да се храни и само от купичка с мляко, което обаче не е препоръчително, тъй като често бебето е цялото омазано с храната, от която не е хапнало почти нищо...... В края на този период бебетата престават да лазат по корем и започват да правят несигурни опити да се изправят и да ходят.
През този период останали сетива на кученцата започват да функционират. Преходния период започва с отварянето на очите на бебетата (около 13-тия ден). Доказателство, за това че очите функционират е факта, че те реагират на насочен светлинен лъч със затваряне на зеницата. В края на този период се отваря и ушния канал. Направените ЕЕГ показват различия при будно и спящо състояние, което индикатор, че мозъкът функционира.
Това е моментът, в който кученцето за първи път показва преднамерено социално поведение. То започва да играе и да се бори с другите бебета в кучилото. По време на тези игри то маха с опашка, лае и дори ръмжи. То става социално осъзнато и вече не възприема другите бебета от кучилото единствено като източник на топлина. Ако по това време бебето бъде поместено в друга среда, макар и да е нахрането и да е на топло, то показва симптоми на дистрес.
По време на преходния период също така трябва да се прилага серия от упражнения, с които да постигнете отглеждане на перфектното куче. Трябва да продължите държането в ръце и люшкането от неонаталния период, тук вече трябва да има стимули и с човешки глас или с други думи да му говорите. Говоренето на кучето е с цел то да се свикне с човешкия глас и така в по-късна възраст да го възприема по-добре. Като допълнение може да оставяте включен телевизор или радио, което също подпомага развитието на кученцето. В този период може да доставите на кученцето нови източници на информация играчки или други обекти, които могат да бъдат изследвани от кученцата в рамките на леговището им. Също така може да занасяте бебетата в други стаи на дома, където има различно осветяване, различна настилка и различни обекти. Оставете ги да душат и изследват сами. Прилагането на подобен род упражнения подпомагат развиването на кученцата като емоционално стабилни и по-лесно справящи се със задачите индивиди.
Публикувано: 28 June 2008 - 04:52 PM
честно казано нямам много време за толкова изчерпателна инфо,пък и с какъв опит съм аз-малък в сравнение с този на keri14,за което инфо и благодаря.темата имаше нужда от едно такова включване. :->)
това е изключително полезно и точно.
аз мога да кажа че за моите терористчета съм осигурила идеалната среда за растеж.говоря им и даже като кажа ''хайде'' и всички тичат към мен.за практикуването ''борба свободен стил''всички се досещате.
а ние вече сме в период на социализиране(от вчера) и те веднага превзеха половината ни жилище :rolleyes:.аз една щастливка :yahoo:
това е Топчица,всъщност се казва Тайра,но е кръгличка от всякъде.
Публикувано: 01 July 2008 - 07:51 PM
пускала ли съм ви тази дебеланка-Айра??
Публикувано: 02 July 2008 - 07:27 AM
1-ва ВАКСИНА-на 42-45 ден се поставя за парвовироза и гана.
2-ра ВАКСИНА-на 60 дни или повече,тривалентна ваксина против гана,парвовироза и хепатит.Интервалът между 1-та и 2-та ваксина трябва да е 22 дни.
3-та ВАКСИНА на 90 дни.Когато кученцето навърши три месеца му се поставя и последната ваксина против бяс,поставя се и чипа и 15 дни след това вече може кученцето да се вади на разходка.
Сега навършихте 30 дни,захранваш със Стартер това сесе ни го препоръча изпитано е,и е голямо улеснение за работещите стопани.При теб нещата са лесни защото Симба храни малките перфектно и е в идеално здраве,храни се и смогва за малките.Ти ще прецениш дали е нужно пето дохранване за деня в момента си на четири плюс млякото на Симба.Иначе се дава така:До навършване на възраст около 2 месеца сутрин кученцето може да се захранва предимно с млечна храна,като преди обяд може да получи месен бульон с малко хлябче.След два три часа дажбата му може да се състои от накълцано месо със зеленчуци,а същото може да се повтори и в ранния следобед.Привечер хранителната дажба трябва да е лека/млечна/ и денят трябва да приключи /5-то хр./с по-стабилно хранене,включващо месо с овесени ядки или ориз.Приятен апетит на малките ти мечета. ;) :wub:
Публикувано: 02 July 2008 - 08:22 AM
вета ми предложи освен всичко-овесени ядки,ориз,да им варя и по малко грис,особено сега когато зъбките им растат,той става на меки гранулки,така ще им е по-разнообразно,мога да го правя и с мляко и с месо.иначе за стартер си права.той е балансиран точно за техните нужди.първите пъти пасирано на каша,а вече си им давам натиснати парченца и всеки ден забелязвам,че искат по-голяма и по-голяма дажба.прасета си имам,не кутрета.вчера им купих нови купички,за всяко да има отделение за хранене,че в едно голямо става бой,бутане..сами си намират водичката не е нужно да ги подсещам за нея.напредваме доста с възпитанието.
а докато пиша едно ми се качва по крака и ме дере,а две ми гризат пръстите на краката. :rolleyes:веселба.
за глисти нито едно не изкара.
на 15.07 сме на първа ваксина.
Публикувано: 08 July 2008 - 10:38 PM
2.3 малката ''Биберона'',както я нарече keri14,-Тайра.
4.Ричи-вечно спящия ни красавец(само където беше най-непослушен днес ;)).
другите много шават и се крият.тях не можах да ги снимам днес.утре ;)
лека нощ на всички мечета.
Публикувано: 10 July 2008 - 07:45 AM
малките ми кръгли пакостници растат всяка минута.голямо шоу са.днес като се разлудеят ще им правя водео клипче.борба,кросчета,все едно цяло стадо коне тича.такова тупуркане се чува.
от вчера минахме на роял канин джуниор,той също е толкова ситен,но забелязвам че по-лакомо го ядат.сигурно е по-вкусен-с мляко,с месно булионче-яко лапане пада.с тия купички се родих-сега като се подредят за всяко си има отделение.аз ги строявам в редица и ми приличат на прасенцата в свинефермите :prase:(и звука е същия от мляскането :prase:) ;D ;D ;D.
маминка я отделихме от тях,тя последните дни не им смогваше,и на размерите и на бройката.сега е в пълен релакс.апетит има,но много отслабна.точно в този период за майките е най-трудно.както каза sara92,майките чау са направо жертвоготовни,не се жалят,но се съсипват,ако не отбият малките навреме.
по-късно ако имам време снимки.има какво да се види. :rolleyes:
Публикувано: 11 July 2008 - 07:58 AM
Публикувано: 11 July 2008 - 02:50 PM
пак по точки ще ви пиша кой кой е
1.мамина златна -бебето пазач-Дундичка,мисля за напред да се казва Съни.очичките и все се смеят.
2.мамина топчица-Тайра,колко е невинна,нали?да,ама вижте следващата снимка.
3.истински звяр..
4.нашите мъже-Ричи и Роби(а Роби все гледа да захапе някой).
приготвила съм още няколко,но по-късно.
Публикувано: 11 July 2008 - 03:12 PM