Натурално хранене- рецепти
Публикувано: 12 June 2008 - 11:41 PM
Както гледам mil_ на доста народ им е направила анализ с дневните дажби. Дано не прозвучи много нахално, но ще я помоля и аз за един такъв :) Значи сегаммм кучо е Кавказка овчарка на 6месеца и малко и тежи 37кг.
Дневната му дажба е:
Воденички, фенери, рагу или свински дроб - 250/300гр.
Варен ориз - 400/500гр.
Овесени ядки - 50гр.
Извара - 100гр.
Хляб Добруджа - 200гр.
Морков - 1бр.
Яйце варено - 1бр. (2-3 пъти седмично)
Също давам и по един кокал дневно да си се занимава ;)
Отделно давам витамини и калции, но това е друга тема на разговор.
Ееее това ни е манджата в общи линии. Така го храня от съвсем малък. Кучо поне по мои наблюдения се чувства много добре и не сме имали проблеми до сега (с изключение на един случай преди време когато бая дълго време дрискахме) ;D
Публикувано: 13 June 2008 - 06:44 AM
Не знам дали сте се натъквали на този сайт:
Dog Food Analysis
Независим сайт за оценка на марките готови храни. Интерсно, всички, ама всички храни, предлагани тук като супер ултра примиум не надхвърлят двете звезди. Това е заради ужасяващото съдържание на въглехидрати и растителни протеини.
Разгледайте храните с оценка 6 звезди. В тях въглехидратите не надхвърлят 15-17 % от теглото, което се изразява в 10-15% от калориите. В някои въглехидратите са 3%! Затова пък вижте стойностите на протеините (42%) и мазнините (22%), което е по 40-45 %(горе-долу поравно) от калориите.
Сега започвам да чета усилено за разпределението на енергийните източници. Може пък да си променя виждането в полза на протеините, не знам още, но за въглехидратите съм категорична - максимум 20% от дневните калории, може би дори ще сляза на 15. 20% при хората са нормата, под която се изпада в кетоза, ама нашите добитъци дали не са си устроени така, че постоянно да трябва да са в кетоза или пък изобщо не изпадат в такова състояние??? Ще се чете.
Намали ориза, увеличи воденичките, разкарай кокалите, добави някакво олио - малко зехтин и ленено. Давай повече яйца - кучето расте и му трябва качествен протеин. Давай поне понякога риба, телешко и свинско.
Публикувано: 13 June 2008 - 07:07 AM
http://bglabrador.bo...000052-000-40-0
Има хубави менюта в картинки от руски форуми за хранене на лабрадори.
За съотношението белтъчини, въглехидрати, мазнини съм чела в една руска статия, че е 2 към 2 към 1. Трябва да я издиря и да ви я пусна.
Публикувано: 13 June 2008 - 07:56 AM
Бързите въглехидрати разиграват нивото на кръвната захар и инсулина и завършват пътя си често като натрупани мазини. Това пречи да се разграждат приетите с храната мазнини, защото организмът не може едновременно да синтезира и разгражда мазнини. В крайна сметка куч дебелее, а енергия липсва.
Бавните се метаболизират сложно. За нас са приемливи, но за простичката и късичка храносмилателна система на кучовете са голяма тежест. Тези пък завършват пътя си най-вече като ако.
Публикувано: 13 June 2008 - 08:12 AM
Иначе за суровите яйца ( това е още от началото на темата) цитирам от книжката на Хилари Хармър, главата за хранене на бременната женска
" Вареното яйце съдържа белтъци, колкото 56 гр месо с добро качество.Суров на кучето може да се дава само жълтъка, ако давате яйцето цяло, то трябва да го сварите или да е на омлет. Суровия белтък съдържа авидин, който свързва един от витамините В, преработван от бактериите в червата в биотин. По този начин, ако на кучето се дават по-голямо количество сурови яйца или белтъци, то при него в края на краищата се стига до недостатъчност на биотина, което от своя страна видимо се отразява на състоянието на козината. "
Публикувано: 13 June 2008 - 05:29 PM
Снощи просто съм пропуснал да спомена, че давам риба 3-4 пъти месечно (само леко запечена).
Давам също от време на време и телешка кайма :) На тема олиото еми всяка тенджера с ориз я варя с по 3-4 супени лъжици олио т.е. връзва се по 1-1,5 лъжици на ден, незнам дали е достатъчно и ако трябва ще слагам допълнително :)
Публикувано: 13 June 2008 - 05:49 PM
Защо вариш ориза с олиото? Растителните мазнини трябва максимално да се пазят от загряване, иначе се образуват отровните трансмазнини. Затова са за предпочитане студено пресованите нерафинирани (рафинирането се извършва при висока температура).
Особено слънчогледовото е зле в това отношение, защото има ниска точка на кипене в сравнение със зехтина да кажем.
Заливай храната с неварено, непържено, по възможност студено пресовано олио. Това е омега 6. Добави ленено за омега 3.
Давай яйца на момчето по две, не се стискай.
Публикувано: 13 June 2008 - 06:19 PM
Цитат
Каво общо има онази тема с тази тук? В момента говорим за съвсем друго нещо. В крайна сметка се оказа че разсройството не беше свързано с храната, беше вирус! Храната не съм му я променял нито тогава нито сега. Единствено по време на разтройството го оставих 3-4 дена на оризова диета.
Мерси mil_ ще започна да давам отделно олио.
Варя го заедно с ориза за да не се слепва той
Току що попаднах на този калкулатор и сметнах дажбата на кучо. При варянта с воденичките излезе 1560 Kcal, а със свински дроб 1550Kcal. Ако е вярна табличката от първа страница кг/Kcal това означава че съм надвишил с 50-60Kcal дневната му дажба. В дните когато давам и яйце надхвърлям с около150Kcal. Да разбирам ли, че калориите са в рамките на нормалното или пък се бъркам?
Публикувано: 14 June 2008 - 06:32 PM
Публикувано: 04 July 2008 - 10:48 PM
Публикувано: 04 July 2008 - 11:15 PM
Публикувано: 04 July 2008 - 11:18 PM
Публикувано: 05 July 2008 - 12:20 AM
Публикувано: 15 July 2008 - 11:30 AM
Публикувано: 19 July 2008 - 01:52 PM
Дано да ви е полезна. :blink:
Диета за куче САО от 2 до 5 г. възраст с тегло 60 - 65 кг, умерена физическа активност
Описание:
Диетата е предназначена за продължително хранене на кучета от едрите породи с масивна физика, създавани на агнешко месо и млечни продукти (САО, БОК, Кавказка овчарка и др.), за периода "зряла възраст". Съобразена е и със специфичните особености на тези породи( опасност от превъртане на стомаха ). Добре е да бъде разделяна на 2 приема.
Да не се прилага при:
-Растеж, бременност и кърмене
-Стари кучета
-Алергия към някоя от съставките
-Кучета от средни и дребни породи, както и при кучета от едри породи с атлетична физика.
Абсолютни противопоказания:
-Панкреатит и екзокринна недостатъчност на панкреаса
-Колит
-Сърдечна и/или бъбречна недостатъчност
-Епилепсия
Състав:
300 г агнешки бут без кост
100 г ориз
100 г обезсолено краве сирене
4 жълтъка
черупките от четирите яйца
30 мл Megaderm Virbac
Начин на приготвяне:
Агнешкото се нарязва на дребни късове и се вари 30 минути в 400 мл вода. Оцежда се. В така получения слаб бульон се слага ориза и се вари до поемането на всичката вода. Сваля се от котлона. Добавят се агнешкото, жълтъците, натрошеното сирене, стритите яйчни черупки и се разбърква. Оставя се да се охлади. Добавя се Мегадерм-а и отново се разбърква.
Баланс:
Метаболитна енергия - 2200 ккал.
Енергийна плътност 2.2 ккал./г
Протеин - 115 г
Мазнини - 145 г
Въглехидрати- 85 г
Калций - 3 г
Фосфор - 2 г
Калций : Фосфор - 1.5:1
Омега 6 мастни киселини - 20 г
Омега 3 мастни киселини - 3.75 г
Омега 6 : Омега 3 - 5.33:1

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4
тел. 032/588-948 GSM 0888864255
Специализиран магазин за висококачествени лечебни и профилактични храни
Ветеринарни диетологични консултации при заболявания и специални нужди
Публикувано: 19 July 2008 - 05:47 PM
Харесва ми много. Благодаря. Въпросът ми е само защо избягвате белтъците, които биха дали още ~28 г висококачествен протеин? Сварени. Предполагам целта е да не се надхвърлят 2г протеини /кг тегло, но някак ми е жал за тези белтъци ;)
И още един въпрос: в кои естествени продукти има хондропротектори - глюкозамин и хондроитин?
Публикувано: 19 July 2008 - 07:49 PM
Цитат
Харесва ми много. Благодаря. Въпросът ми е само защо избягвате белтъците, които биха дали още ~28 г висококачествен протеин? Сварени. Предполагам целта е да не се надхвърлят 2г протеини /кг тегло, но някак ми е жал за тези белтъци ;)
И още един въпрос: в кои естествени продукти има хондропротектори - глюкозамин и хондроитин?
Избягвам белтъците поради три причини:
-За да не надхвърлям 2г протеин/кг тегло, както сте се досетили.
-За да избегна много източници на протеин и от там по-голяма вероятност за проява на алергогенност на диетата.
-За да не "разводнявам" диетата - тоест за да не падне енергийната плътност под 2.2 ккал/г готова храна, а това може да причини много вреди.
И аз съжаляжам за тях, защото са евтин и пълноценен протеин, но дебалансират диетата за този тип кучета.
Глюкозамин и хондроитин се съдържат в достатъчни количества във фасциите и сухожилията на агнешкия бут. Останалото кучето ще си синтезира само. Глюкозамин и хондроитин не са незаменими съставки на храната за кучета.Все пак това е диета за здраво, зряло куче с умерена физическа активност. Това е мое виждане по въпроса и не сте длъжни да се съобразявате с него. В диетологията школи много.
Ако някой държи на хондропротекторите, то нека да замени яйчните черупки с 5г прах от черупките на зеленоуста мида или да остави диетата така и да дава добавки които ги съдържат. Това обаче ще оскъпи и без това скъпата диета.
Още нещо: баланса Омега 6 : Омега 3 - 5.33:1 не е предвиден за животни със ставни заболявания, при тях съотношението е съвсем друго.
ПП. Радвам се, че диетата Ви е харесала.

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4
тел. 032/588-948 GSM 0888864255
Специализиран магазин за висококачествени лечебни и профилактични храни
Ветеринарни диетологични консултации при заболявания и специални нужди