Dog.bg Форуми : Натурално хранене- рецепти

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (38 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • Последна »
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Натурално хранене- рецепти Оцени темата: ***** 1 Гласове

#101 Потребителят е офлайн   yasoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Група: Потребители

Публикувано: 12 June 2008 - 11:41 PM

Хммм доста интересна тема, само дето съм толкова на "Вие" с калориите, въглехидратите, протеините.... и т.н. че няма на каде повече  :rolleyes:
Както гледам mil_ на доста народ им е направила анализ с дневните дажби. Дано не прозвучи много нахално, но ще я помоля и аз за един такъв :) Значи сегаммм кучо е Кавказка овчарка на 6месеца и малко и тежи 37кг.

Дневната му дажба е:
Воденички, фенери, рагу или свински дроб - 250/300гр.
Варен ориз - 400/500гр.
Овесени ядки - 50гр.
Извара - 100гр.
Хляб Добруджа - 200гр.
Морков - 1бр.

Яйце варено - 1бр. (2-3 пъти седмично)
Също давам и по един кокал дневно да си се занимава ;)
Отделно давам витамини и калции, но това е друга тема на разговор.
Ееее това ни е манджата в общи линии. Така го храня от съвсем малък. Кучо поне по мои наблюдения се чувства много добре и не сме имали проблеми до сега (с изключение на един случай преди време когато бая дълго време дрискахме)  ;D

#102 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 13 June 2008 - 06:44 AM

Ще ти направя сметката, но и без нея ти казвам - много въглехидрати, малко месо, съвсем малко мазнини. Калориите ми изглеждат малко като цяло. Изобщо няма омега 3 и 6.
Не знам дали сте се натъквали на този сайт:
Dog Food Analysis
Независим сайт за оценка на марките готови храни. Интерсно, всички, ама всички храни, предлагани тук като супер ултра примиум не надхвърлят двете звезди. Това е заради ужасяващото съдържание на въглехидрати и растителни протеини.
Разгледайте храните с оценка 6 звезди. В тях въглехидратите не надхвърлят 15-17 % от теглото, което се изразява в 10-15% от калориите. В някои въглехидратите са 3%! Затова пък вижте стойностите на протеините (42%) и мазнините (22%), което е по 40-45 %(горе-долу поравно) от калориите.
Сега започвам да чета усилено за разпределението на енергийните източници. Може пък да си променя виждането в полза на протеините, не знам още, но за въглехидратите съм категорична - максимум 20% от дневните калории, може би дори ще сляза на 15. 20% при хората са нормата, под която се изпада в кетоза, ама нашите добитъци дали не са си устроени така, че постоянно да трябва да са в кетоза или пък изобщо не изпадат в такова състояние??? Ще се чете.

Намали ориза, увеличи воденичките, разкарай кокалите, добави някакво олио - малко зехтин и ленено. Давай повече яйца - кучето расте и му трябва качествен протеин. Давай поне понякога риба, телешко и свинско.

#103 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 07:07 AM

Много хубава и полезна тема. Изчетох я на един дъх. Ние в лабрадорския форум също се мъчим да си споделяме опит  на тема натурално хранене - това е темата
http://bglabrador.bo...000052-000-40-0
Има хубави менюта в картинки от руски форуми за хранене на лабрадори.
За съотношението белтъчини, въглехидрати, мазнини съм чела в една руска статия, че е 2 към 2 към 1. Трябва да я издиря и да ви я пусна.

#104 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 June 2008 - 07:56 AM

iglika, ама това пак са много въглехидрати. Не ми допада това съотношение.
Бързите въглехидрати разиграват нивото на кръвната захар и инсулина и завършват пътя си често като натрупани мазини. Това пречи да се разграждат приетите с храната мазнини, защото организмът не може едновременно да синтезира и разгражда мазнини. В крайна сметка куч дебелее, а енергия липсва.
Бавните се метаболизират сложно. За нас са приемливи, но за простичката и късичка храносмилателна система на кучовете са голяма тежест. Тези пък завършват пътя си най-вече като ако.

#105 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 13 June 2008 - 08:12 AM

mil_Трябва да намеря статията да видя, каква им е аргументацията, защото твоите разсъждения за въглехидратите ми се струват логични. Не знам как стои въпроса със сложните въглехидрати по време на растежа, знам, че за човешките деца са много важни. А  иначе, от примерните менюта на руснаците гледам, че и при тях въглехидратите са много малко.
Иначе за суровите яйца ( това  е още от началото на темата) цитирам от книжката на Хилари Хармър, главата за хранене на бременната женска
" Вареното яйце съдържа белтъци, колкото 56 гр месо с добро качество.Суров на кучето може да се дава само жълтъка, ако давате яйцето цяло, то трябва да го сварите или да е на омлет. Суровия белтък съдържа авидин, който свързва един от витамините В, преработван от бактериите в червата в биотин. По този начин, ако на кучето се дават по-голямо количество сурови яйца или белтъци, то при него в края на краищата се стига до недостатъчност на биотина, което от своя страна видимо се отразява на състоянието на козината. "

#106 Потребителят е офлайн   yasoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 June 2008 - 05:29 PM

Мерси за инфото mil_ :)
Снощи просто съм пропуснал да спомена, че давам риба 3-4 пъти месечно (само леко запечена).
Давам също от време на време и телешка кайма :) На тема олиото еми всяка тенджера с ориз я варя с по 3-4 супени лъжици олио т.е. връзва се по 1-1,5 лъжици на ден, незнам дали е достатъчно и ако трябва ще слагам допълнително :)

#107 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 June 2008 - 05:41 PM

Защо имам чувството, че в темата за разстройството на кучето ти вече стана въпрос за грешките в храненето при него? Дано сега да се поправят.  :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка

#108 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 June 2008 - 05:49 PM

Това за олиото е важно инфо. Ще ти направя точната сметка и ще видим калориите, но имай предвид, че в момента кучето ти трябва да яде повече, отколкото ще яде като отраснало.
Защо вариш ориза с олиото? Растителните мазнини трябва максимално да се пазят от загряване, иначе се образуват отровните трансмазнини. Затова са за предпочитане студено пресованите нерафинирани (рафинирането се извършва при висока температура).
Особено слънчогледовото е зле в това отношение, защото има ниска точка на кипене в сравнение със зехтина да кажем.
Заливай храната с неварено, непържено, по възможност студено пресовано олио. Това е омега 6. Добави ленено за омега 3.
Давай яйца на момчето по две, не се стискай.

#109 Потребителят е офлайн   yasoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията

Публикувано: 13 June 2008 - 06:19 PM

Цитат

Защо имам чувството, че в темата за разстройството на кучето ти вече стана въпрос за грешките в храненето при него?

Каво общо има онази тема с тази тук? В момента говорим за съвсем друго нещо. В крайна сметка се оказа че разсройството не беше свързано с храната, беше вирус!  Храната не съм му я променял нито тогава нито сега. Единствено по време на разтройството го оставих 3-4 дена на оризова диета.

Мерси mil_ ще започна да давам отделно олио.
Варя го заедно с ориза за да не се слепва той

Току що попаднах на този калкулатор и сметнах дажбата на кучо. При варянта с воденичките излезе 1560 Kcal, а със свински дроб 1550Kcal. Ако е вярна табличката от първа страница кг/Kcal това означава че съм надвишил с 50-60Kcal дневната му дажба. В дните когато давам и яйце надхвърлям с около150Kcal. Да разбирам ли, че калориите са в рамките на нормалното или пък се бъркам?

#110 Потребителят е офлайн   iglika Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 14 June 2008 - 06:32 PM

Още един калкулатор за натурално хранене на руски
http://www.sammy.ru/nutrcalc.php

#111 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 July 2008 - 10:48 PM

тази рецепта минава ли за натурално хранене? - http://www.championp.../orijen/orijen/

#112 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 July 2008 - 10:56 PM

Звучи много добре. Само дето натурално, защото все пак е гранула... Не ме кефи, че няма таблици със съдържание.
User's Signature

Качена снимка

#113 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 July 2008 - 11:15 PM

има, как да няма - http://www.championp...ltanalysis.aspx, това е за adult ама има и за другите видове. аз специално търсих щото лепенката с превода на български беше точно върху английския текст и тъй като нямам вяра на българските преводи го намерих на сайта на производителя

#114 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 04 July 2008 - 11:18 PM

http://www.championp...ngredients.aspx - това е със съставките и ми звучи добре

#115 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 04 July 2008 - 11:36 PM

Ами звучи супер. Само малко повече можеше да се мазнините. Къде намери тази храна? Колко струва?
User's Signature

Качена снимка

#116 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 05 July 2008 - 12:20 AM

в Дружба, в едно малко магазинче до 22 бл, там ми е квартирата в момента, влязох да купя нова купа и го видях. цената беше малко под 8 лева ама имаха само този чувал /адълт/ и един за котка. зареждали ги всеки вторник и сега съм поръчал още един да ми донесат за един приятел. щели да имат и другите видове ама във вторник. 

#117 Потребителят е офлайн   animals_fan* Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 15 July 2008 - 11:30 AM

Намерих едни клипчета в интернет с рецепти за приготвяне на натурална храна за кучета.Ето го и линка http://www.expertvil...de-dog-food.htm

#118 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 19 July 2008 - 01:52 PM

По желание на част от потребителите на този форум, и по специално от темата "Храненето - ден първи до ден последен" ви предоставям диета, използвана за продължително хранене на САО. Диетата е лично изчислена от мен, така че приемам  забележки. :blink:
Дано да ви е полезна. :blink:

Диета за куче САО от 2 до 5 г. възраст с тегло 60 - 65 кг, умерена физическа активност
Описание:
Диетата е предназначена за продължително хранене на кучета от едрите породи с масивна физика, създавани на агнешко месо и млечни продукти (САО, БОК, Кавказка овчарка и др.), за периода "зряла възраст". Съобразена е и със специфичните особености на тези породи( опасност от превъртане на стомаха ). Добре е да бъде разделяна на 2 приема.
Да не се прилага при:
-Растеж, бременност и кърмене
-Стари кучета
-Алергия към някоя от съставките
-Кучета от средни и дребни породи, както и при кучета от едри породи с атлетична физика.
Абсолютни противопоказания:
-Панкреатит и екзокринна недостатъчност на панкреаса
-Колит
-Сърдечна и/или бъбречна недостатъчност
-Епилепсия
Състав:
300 г агнешки бут без кост
100 г ориз
100 г обезсолено краве сирене
4 жълтъка
черупките от четирите яйца
30 мл Megaderm Virbac
Начин на приготвяне:
Агнешкото се нарязва на дребни късове и се вари 30 минути в 400 мл вода. Оцежда се. В така получения слаб бульон се слага ориза и се вари до поемането на всичката вода. Сваля се от котлона. Добавят се агнешкото, жълтъците, натрошеното сирене, стритите яйчни черупки и се разбърква. Оставя се да се охлади. Добавя се Мегадерм-а и отново се разбърква.
Баланс:
Метаболитна енергия - 2200 ккал.
Енергийна плътност 2.2 ккал./г
Протеин - 115 г
Мазнини - 145 г
Въглехидрати- 85 г
Калций - 3 г
Фосфор - 2 г
Калций : Фосфор - 1.5:1
Омега 6 мастни киселини - 20 г
Омега 3 мастни киселини - 3.75 г
Омега 6 : Омега 3 - 5.33:1
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4
тел. 032/588-948 GSM 0888864255
Специализиран магазин за висококачествени лечебни и профилактични храни
Ветеринарни диетологични консултации при заболявания и специални нужди

#119 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 19 July 2008 - 05:47 PM

Разпределение на енергийните източници в ккал 62% мазнини; 22% протеини; 16% въглехидрати.
Харесва ми много. Благодаря. Въпросът ми е само защо избягвате белтъците, които биха дали още ~28 г висококачествен протеин? Сварени. Предполагам целта е да не се надхвърлят 2г протеини /кг тегло, но някак ми е жал за тези белтъци  ;)
И още един въпрос: в кои естествени продукти има хондропротектори - глюкозамин и хондроитин?

#120 Потребителят е офлайн   d-r Kostov Икона

• Member
  • Икона
  • Група: Ветеринарен лекар

Публикувано: 19 July 2008 - 07:49 PM

Цитат

Разпределение на енергийните източници в ккал 62% мазнини; 22% протеини; 16% въглехидрати.
Харесва ми много. Благодаря. Въпросът ми е само защо избягвате белтъците, които биха дали още ~28 г висококачествен протеин? Сварени. Предполагам целта е да не се надхвърлят 2г протеини /кг тегло, но някак ми е жал за тези белтъци  ;)
И още един въпрос: в кои естествени продукти има хондропротектори - глюкозамин и хондроитин?

Избягвам белтъците поради три причини:
-За да не надхвърлям 2г протеин/кг тегло, както сте се досетили.
-За да избегна много източници на протеин и от там по-голяма вероятност за проява на алергогенност на диетата.
-За да не "разводнявам" диетата - тоест за да не падне енергийната плътност под 2.2 ккал/г готова храна, а това може да причини много вреди.
И аз съжаляжам за тях, защото са евтин и пълноценен протеин, но дебалансират диетата за този тип кучета.
Глюкозамин и хондроитин се съдържат в достатъчни количества във фасциите и сухожилията на агнешкия бут. Останалото кучето ще си синтезира само. Глюкозамин и хондроитин не са незаменими съставки на храната за кучета.Все пак това е диета за здраво, зряло куче с умерена физическа активност. Това е мое виждане по въпроса и не сте длъжни да се съобразявате с него. В диетологията школи много.
Ако някой държи на хондропротекторите, то нека да замени яйчните черупки с 5г прах от черупките на зеленоуста мида или да остави диетата така и да дава добавки които ги съдържат. Това обаче ще оскъпи и без това скъпата диета.
Още нещо: баланса Омега 6 : Омега 3 - 5.33:1 не е предвиден за животни със ставни заболявания, при тях съотношението е съвсем друго.
ПП. Радвам се, че диетата Ви е харесала.
User's Signature

гр. Пловдив
ул. "Лазо войвода" 4
тел. 032/588-948 GSM 0888864255
Специализиран магазин за висококачествени лечебни и профилактични храни
Ветеринарни диетологични консултации при заболявания и специални нужди

• (38 Страници) +
  • « Първа
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7