Защо не трябва да се развъждат кучета без доказан произход
Публикувано: 12 June 2008 - 09:50 PM
Публикувано: 12 June 2008 - 09:53 PM
Цитат
Попитаха ви защо точно чау-чау си взехте ?Да сте се замисляли , защо точно тази порода ви е привлекла и всьщност дали , вие сте си взели чау?
Това че повечето са без родословие , не означава , че трябва да се толерира тяхното размножаване!
Всички си обичате кучетата и се кьлнете в това, че искате да изпитате радостта да има малки ! Ок! Как ще се почуствате ако кучето ви умре по време на раждане или пьк не роди нито едно живо кученце ?Кка ще обясните на евентуалните собственици на някое от малките че видите ли , разширението на хранопровода не е наследствено заболяване или ентропиума много лесно се отстранява с операцийка и сьщо не е наследствен ? Защото лекарите ще им кажат , че всичко това е наследствено !
Публикувано: 12 June 2008 - 09:58 PM
Публикувано: 12 June 2008 - 10:12 PM
Няма, лека операцийка !
Упоритостта ти си е твое качество , с което явно се гордееш , продьлжавай така пламенно да се защитаваш , ако от т ова се почустваш по добре !
Никой за нищо не може да те спре , все пак популацията на бездомните кучета трябва да се подьржа , а ти си прегьрнала идеята с две рьце B)
Но няма проблем , ще се намират и добри хора , които да ги спасяват от улиците !
Глеееедаййй нещата в перспектива , Стаската !
Важно е какво ще остане след нас , дали боклук дали нещо друго ... незнам ! Прочети книжката кьм ,която сьм дала линк , ако наистина се интересуваш от развьждане ще ти е от полза !
ПС : не сьм представител на никакьв клуб -кучелюбител сьм
Публикувано: 12 June 2008 - 10:27 PM
Публикувано: 12 June 2008 - 10:43 PM
Решавам да се включа в тази тема, която пак много бързо се е развила и са се нагорещили страстите, което е обяснимо.
Аз като собственик на две родословни чау-чау, внесени от чужбина за не малко пари и с първия регистриран развъдник у нас за чау-чау искам да споделя какво мисля по темата.
Идеалния вариант е да бъдат развъждани само качествени кучета с родословия!Само че това е невъзможно, просто няма орган, който да регулира това.В България 20 % изпозват интернет и да допуснем че четат този форум, а другите 80% развъждат каквото и както им падне.Трябва да се промени съзнанието на хората, а това става много бавно.Дори в най-напредналите в кинологията страни има хора които развъждат кучета без родословия - наричат ги "goat breeders" и не са открили начин да се справят с тях.
От друга страна искам да дебело да подчертая че родословието не е ПАНАЦЕЯ и универсално средство за развъждане на добри кучета.Както знаете родословните кучета се делят на три класа - "Pet", "Breeding" и "Show" клас, като до разплод се допускат последните два.Кучетата които се внасят от търгаши и зоомагазини често са от "Pet" класа, които не биха били допуснати до разплод по принцип, но предвид състоянието на породата у нас, са приемливи все още.Просто трябва да се работи в тази насока, хората са минали по този път ние не откриваме топлата вода.В Русия преди падането на комунизма, чау-чау е било екзотика, а сега руснаците са водещи и то само за 20 години.Всичко става с желание, съзнание и пари естествено.
Лично за себе си аз съм решил моят мъжки Rossy Cream Tornado ДА НЕ ЗАПЛОЖДА женски без родословие.Направих го веднъж, получиха се хубави кучета за щастие, но това не е верния път за развитие на породата и аз не виждам смисъл да повтарям.Засега като първия развъдник в страната ще заплодя моята женска Laurentine van het Bosche Front, за да имаме първото поколение родословни кученца на есен.Надявам се собствниците на родословни кучета да се увеличават, за да може чрез добри контакти тук и в клуба да се развива породата.Примерно сега се сещам за Валенсия, която е внос от Русия и още само на 8 месеца, но когато навърши възраст за заплождане, ще можем да имаме още хубави кученца у нас.От друга страна ако някой реши да внесе качествен мъжки и постигне успех на изложбения ринг аз с удоволствие бих завел Лаурентина и бих я заплодил при него със всички съответни условия, които има покрай един такъв акт, за да може да множат качествените кученца.
Това е моето мнение, медалът има две страни както винаги, аз изказвам моето, не го налагам и не осъждам никого, защото просто е невъзможно тези процеси да се контролират още повече в нашата страна.Собственика преценява кое е най-добре за кучето му, а дали неговата преценка е вярна, това само Господ може да отсъди.
Има една хубава поговорка с която смятам да завърша този дълъг пост - извинете ме за което...Тя е:
"Прави каквото трябва, а да става каквото ще"
Поздрави! :blink:

www.chowchowbg.com
Kennel "Realnature", FCI 53/07
Публикувано: 12 June 2008 - 10:45 PM
-Опасноста от близко родственни връзки
-Унаследяването на наследственни болести и аномалий
-Отклонения от стандарта
Вместо да гледате изложби на кучета по телевизията и извън ринга, вземете си родословно куче и Ходете на изложби, бъдете част от селекцията на любимата Ви порода!
Ако всички си развъждаха кучетата както им скимнеше, мислите ли че толкова дълги години щяха да се запазят тези породи!
Публикувано: 12 June 2008 - 10:52 PM
Публикувано: 12 June 2008 - 11:01 PM
Цитат
Ето какво писах в подобна тема при ротовете:
Практика: куче на 9 месеца, ротвайлер, чуден, мил, красив. С дисплазия. Такава дисплазия, че като поиграе с другите кучета 10 мин и пада на земята от умора и болки в краката. Следи ги с очи, но не може да се включи, а е бебок и му се играе. Операцията му струваше нещо от порядъка на 2000 лв за едната става. А трябва да се оперират и двете. Как ще се чуства после - няма 100% гаранции.
Кучето е плод на собственик, който обожава кучката си. Пуснал я е с някое си куче, което предполагам е харесал по външния вид. Подарил е бебето на приятелите си.
Опитах да придумам собствениците на бебето да се обадят на останалите собственици на кученца от същото кучило - да си изследат и те кученцата, тъй е вероятно всикчи да имат този проблем. Не им било удобно, щели да обидят приятеля си така Shocked
Кой е виновен за това, че едно (или няколко) кученца ще страдат цял живот? А ако стопаните нямат тази колосална сума за операции? Вие готови ли сте да носите вината за няколко съсипани кучешки и човешки живота?
При родословните кучета, при знаещите с какво се захващат се изследват всякакви "проблемни зони" поколения назад, за да се премахнат именно тези наследствено предавани болести.
Надявам се така да стане ясно. Като това е само една от негативните страни на безогледното размножаване на кучета.
Ако си пуснете кучката да роди и после се родят 5-6 кученца, обречени на мъка, болка или ранна смърт - какво ще ви оправданието?
Не помня кой точно тук има кученца в момента, но какво направихте, за да се уверите, че майката и бащата са здрави? А техните родители, защото някои болести се предват през поколение? И какво ще кажете на стопаните ако утре се окаже, че някое от кученцата ви има някоя страховите болест?
Съвсем не са "смепни болести които се оправят с лека операцийка" - има мнгоо страховити неща, но вие не ги знаете, защото не се интересувате. А от там трябва да започнете.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 12 June 2008 - 11:39 PM
Цитат
:o Ма ти сериозно ли? Кой каза, че трябва да си изпотрепете псетата? Просто не ги развъждайте, или ви се ще да грабнете някое и друго левче? Или просто ей така, защото всяка кучка трябва да стане майка поне веднъж? Ох, трогателно! :'( По таз свещена логика, жените, които не могат да имат дечица, не водят пълноценен живот? Милите те...
Бушката е абсолютно права! Как не ви е срам да развъждате кучета, чиито прародители са неизвестни и вероятно имат наследствени болести?? Струва ли си да поемете този риск, само защото "трябва да станат майки и татковци"?? Пак ще запитам- как не ви е срам!!! И утре някой ще пита във вет форума-" Кучето ми има двустранна ТБД, степен Д. Какво да правя?" Какво да прави ли- да намери хората, които са развъдили мастиите си, без да помислят за последствията.Защото знам какво значи болката, която причинява тази ужасия!! ТБД е тежка и ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЧЕСТО срещана болест, благодарение на такива като вас. И за ваше успокоение- предава се през 14 поколения. Шах?
И, за Бога, спрете с тия глупости, че псето трябва да роди поне веднъж. По таз логика и бездомните, безпородни кучки трябва да го направят, за да са здрави и пълноценни? Хм?
П.П. Има една универсална истина, за жалост- Глупавите хора не се учат от грешките на другите, а от собствените си такива.
Публикувано: 13 June 2008 - 03:52 AM
Публикувано: 13 June 2008 - 07:27 AM
Цитат
Драги ми смехурко, там е работата, че родителите на бебета, дори да са здрави, пак носят рецесивния(доминантния) ген, който обуславя болестта. Генетиката е сложна наука, но щом мислите, че сте в правото си да развъждате, поне трябва да попрочетете някоя и друга книжка за унаследяване. Както казах в предния си пост- Тазобедрената дисплазия се унаследява и през 14 поколения!!! Вие не знаете произхода на кучето си, предполагам, и до трето коляно. Защо трябва да поемете този риск? И защо трябва да съсипете нечий живот? Не знам дали сте виждали куче с тежка форма на ТБД, не ви го препоръчвам. Но, народа е казал- Всеки да си носи кръста!
Публикувано: 13 June 2008 - 08:08 AM
Публикувано: 13 June 2008 - 08:22 AM
Цитат
за тези,които виждат в черно и бяло живота е скучен.ТОЙ Е ЦВЕТЕН.
тази тема е една ИСТЕРИЯ на хора със слаби нерви.
sara92 е напълно права-в тази тема писането е губене на време,още вчера го написах.пък и съм сигурна,че вече никой от форума на чау не би се включил.в ЦИРК не участвам.всеки може да си вади изводите сам-това е негово право!
Публикувано: 13 June 2008 - 08:32 AM
Цитат
Той има за цел:
- да възпитава положително отношение и любов към животните;
- да подпомага тяхното образовано и отговорно отглеждане;
- да популяризира породите, да разяснява тяхната специфика и да насърчава тяхното опазване, чистопородно развъждане и селекция съгласно принципите на международните киноложки и фелиноложки организации;
- да популяризира хуманните практики за ограничаване броя на безстопанствените кучета и котки;
- да подпомага връщането по домовете на изгубени/намерени домашни любимци и задомяването на животни в беда.
...да си събира парцалките и да изчезва.
Искате да плодите поредните нещастници - плодете си ги. Но този форум не е направен, за да помага и разпространява бисерите на такива като вас. Ще поопустее форум Чау-чау? Не ме интересува. Не сме градили толкова време това място, че някакви арогантни неграмотници да размахват пръст и да си въобразяват, че това им е бащиния.
Къш!
Ваша Обсебена Грандоманка и Фанатичка
Публикувано: 13 June 2008 - 08:36 AM
Цитат
Цитат
Той има за цел:
- да възпитава положително отношение и любов към животните;
- да подпомага тяхното образовано и отговорно отглеждане;
- да популяризира породите, да разяснява тяхната специфика и да насърчава тяхното опазване, чистопородно развъждане и селекция съгласно принципите на международните киноложки и фелиноложки организации;
- да популяризира хуманните практики за ограничаване броя на безстопанствените кучета и котки;
- да подпомага връщането по домовете на изгубени/намерени домашни любимци и задомяването на животни в беда.
...да си събира парцалките и да изчезва.
Искате да плодите поредните нещастници - плодете си ги. Но този форум не е направен, за да помага и разпространява бисерите на такива като вас. Ще поопустее форум Чау-чау? Не ме интересува. Не сме градили толкова време това място, че някакви арогантни игнорамуси да размахват пръст и да си въобразяват, че това им е бащиния.
Къш!
Ваша Обсебена Грандоманка и Фанатичка

Публикувано: 13 June 2008 - 09:39 AM
Отговора на Торнадо беше много точен и ясен.НА човек който наистина разбира от кучета и все пак е човек.Не упреква другите и не налага мнението си.
Така че ако продължавате този спор поне не обиждайте другите!
Публикувано: 13 June 2008 - 09:42 AM
Иначе - факт. Упреквам упоритите рушители на породата. Налагам мнението си, че това не бива да се прави.
Публикувано: 13 June 2008 - 09:50 AM
Цитат
Иначе - факт. Упреквам упоритите рушители на породата. Налагам мнението си, че това не бива да се прави.
Казвам че обиждаш много хора!НЕ само мен.Всички чийто мнение е различно от твоето.
Ти не разбра ли че ако някой иска да го направи неможеш да го спреш!Не можеш да наложиш мнението си на никой!Проумей го!
Можеш да кажеш мнението си по въпроса.За това е форума.Но да се наложиш-НЕ.