Porod :) - Отново за мерла
Публикувано: 09 December 2009 - 02:29 PM
Въпрос към осведомените.Как стоят вече нещата с мерла?Приет ли е вече като стандартен цвят.Ще кажа и защо питам-Аз нали имам свободно време и обичам да гледам и чуждестранни развъдници на догове,та в развъдник Де ла Бенджамин(извинявам се ако не се пише така)предлагат кученца с майка мерл.Прилагам и снимка.
Публикувано: 09 December 2009 - 08:22 PM
Нещата с мерла стоят така....Взето е решение да се признае, но новият Стандарт все още не е официално приет от FCI. Французите са едни от най-равностните радетели за признаването на цвета и отдавна правят такова развъждане, много внимателно, разбира се...
НО!!! В България нещата ще стоят много по-различно...ние все още нямаме стабилизиран тип на поголовието нито имаме мерлове от родословни родители. ТАКА, ЧЕ АКО НА ПАЗАРА СЕ ПОЯВЯТ ДОГЧЕТА МЕРЛ, ТЕ НЯМА ДА БЪДАТ НИТО ПРИЗНАТИ, НИТО ЧИСТОКРЪВНИ, А НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИМ ПРОБЛЕМ ЩЕ БЪДЕ, ЧЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ТИПИЧНИ НИТО КАТО ЕКСТЕРИОР, НИТО КАТО ПСИХИКА.
Друга причина в България да се внимава мноо с мерла, е че ние нямаме достатъчно арлекини, а на практика развъждането на мерл кучета ще бъде началото на края на арлекина като цвят...Нещата са много сложни и не могат да се правят експерименти. Клубът ще излезе с официално становище след излизането на Стандарта.
Дотогава мерл няма да се развъжда, по простата причина, както вече споменах, че ние нямаме такива кучета.
НО!!! В България нещата ще стоят много по-различно...ние все още нямаме стабилизиран тип на поголовието нито имаме мерлове от родословни родители. ТАКА, ЧЕ АКО НА ПАЗАРА СЕ ПОЯВЯТ ДОГЧЕТА МЕРЛ, ТЕ НЯМА ДА БЪДАТ НИТО ПРИЗНАТИ, НИТО ЧИСТОКРЪВНИ, А НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ИМ ПРОБЛЕМ ЩЕ БЪДЕ, ЧЕ НЕ СА ДОСТАТЪЧНО ТИПИЧНИ НИТО КАТО ЕКСТЕРИОР, НИТО КАТО ПСИХИКА.
Друга причина в България да се внимава мноо с мерла, е че ние нямаме достатъчно арлекини, а на практика развъждането на мерл кучета ще бъде началото на края на арлекина като цвят...Нещата са много сложни и не могат да се правят експерименти. Клубът ще излезе с официално становище след излизането на Стандарта.
Дотогава мерл няма да се развъжда, по простата причина, както вече споменах, че ние нямаме такива кучета.
Публикувано: 16 June 2010 - 03:01 PM
irena_ig, в 16 June 2010 - 07:03 AM, написа:
Защо това куче е допуснато до разплод?Този цвят не е ли извън стандарта?Освен това е и шампион???
CECILY QUINCY Etc.
п.п Знам,че не може да знаете всичко,но ще бъда благодарна ако може да ми разясните.
CECILY QUINCY Etc.
п.п Знам,че не може да знаете всичко,но ще бъда благодарна ако може да ми разясните.
Защото е минало DNA Test /пише го на сайта/, който е доказал, че не носи мерл ген /родители назад черни и арлекини/...Този тест е изискване на Европейския дог клуб от няколко години. Допускат до разплод само кучета, минали този тест.
Онези бели кученца, които са глухи, слепи или нежизнеспособни се получават от неправилно развъждане на мерл.