Добре ли е да се гледа куче на двора и какво значи това?
Публикувано: 05 July 2008 - 11:17 AM
Мога да кажа обаче за кучетата, свикнали да са само вътре, за които да ги оставиш на двора е наказание.
Доста такива съм виждала и гледала. Кучета свикнали, чак обсебени от хората. Като ги оставиш на двора висват на вратата, седят и гледат втренчено, не играят с другите кучета, не им обръщат внимание.
Според мен, това не е добре за кучето.
А после - свикват. Някои по-бързо, други по-бавно. Но след някой и друг ден вече са се откъснали от вратата, просто защото вждат, че друго няма. Играят с другите, забавляват се, лежат по поляната или си играят с играчките по двора.
Влизат в групата, занимават се сами със себе си, общуват със себеподобни.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 05 July 2008 - 11:19 AM
Кучето ми на ден се среща с ПОНЕ 10-тина кучета, с които си играе на поляната или се разминаваме за по лафче около блока на поляната. Всяко куче е с поне по един човек, който също срещаме. Освен това минаваме през зоомагазин, кафене, минимаркет, където всички познават кучето ми, клиентите също спират да си поговорим. От там отиваме на гости на моите родители, може ние да имаме гости, и така мисля, че станаха поне 20-30 човека с които кучето на ден може да си комуникира.
И как ако мога да запитам куче, което е живяло на двора може да се приспособи по-лесно към всичко? Каква е разликата? Имах куче, което 19 години живя на двора. За 19 години то нито веднъж не посмя да излезе отвъд прага на портата, нито веднъж не се подуши с даже едно куче.... Да не говорим, че беше стрес за него да ходи на ваксина. Как двора му действа на свикването с всичко не ми е ясно.
Защо кучето в апаратамент да е разглезено, не разбирам, имате ли някакви доказателства, или това е просто мнение?
Моето куче еднакво свикна с двора и къщата на вилата, на която бяхме по-миналата година, еднакво свикна с хижата на Скакавица, на която ходихме миналата година и еднакво свикна и с другия апартамент, в който му се наложи да живее месец. Не виждам кое й е разглезеното.
Това, че вашият пекинез не е искал и харесвал да стои навън не е показателно за всички кучета. Изобщо от едно куче наблюдавано известно време не може да се вадят заключения за всички. Най-малкото защото кучетата са различни характери, големини, породи, стопаните също.

Nothing but the best is good enough!
Публикувано: 05 July 2008 - 11:23 AM
Цитат
Не спорим, говорим си. ;)
Кучето, което се разхожда постоянно със стопанина си, особено по-зависимите от хората позагубват способността да общуват с други кучета, когато са сами. Не знаят какво да правят, когато го няма човека до тях. Това са обсебените кучета и мисля, това не е хубаво за тях, особено, когато е крайно и дори болезнено.
Друг е въпроса, че когато живееш в апартамент почти няма начин да е иначе.
Макар че винаги си зависи от манталитета на кучето.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 05 July 2008 - 11:26 AM
Буши, а защо кучето ми трябва да общува с кучета когато е само? И изобщо защо трябва да е само? Кучето ми е домашен любимец, разхождаме се заедно. Общува си с кучета когато сме на поляната... трябва да я оставям сама ли? Не виждам защо.

Публикувано: 05 July 2008 - 11:26 AM
Цитат
Цитат
Цитат
а с колко от тия хора кучето общува активно
Цитат
и аз така казвам -
Цитат

Когато човек използва правото си да замълчи, тогава на истина има какво да каже!!
Публикувано: 05 July 2008 - 11:31 AM
Цитат
Защото трябва да знае как да общува със себеподони, сама. Поведението им със стопанин и сами е много различно. Това им дава свобода, една такава психическа свобода, дава им самочуствие, не са нащрек за одобрението или не на стопанина, а могат са се занимават напълно с другарчетата и отношенията с тях.
Грубо сравнение - дете, което не може да играе с другарчета, а се държи за полата на мама.
п.п. Голяма част от подрастващите имат проблем именно заради това. Ако са прекалено "пазени", всяка среща и реакция е контролирана - нямат възможност да научат кучешки език. Порастват предимно в човешко общество и не знаят как да общуват с другите. С времето това общуване започва да ги плаши, защото не се чустват на място, не знаят как да реагират, възприемат игриво (дори ) поведение като заплаха. Такива кучета тичат при стопаните, защото там е ясно и сигурно. Такива кучета са обсебени от хората.

Публикувано: 05 July 2008 - 11:35 AM
Буши, това ми е ясно, но не разбирам защо трябва да се научава да го прави, при положение, че тя никога няма да остане сама навън /нали точно за това си говорехме в темата за пускам си кучето да се разхожда само/. Не разбирам кога тя ще остане сама с други кучета, че да трябва да го може.
П.п. Буши, проблемите на хората с възпитанието се обсъжда в друга тема. То има общо с възгледите на стопанина за начин на обучение и не е свързано с това дали кучето живее в апартамент или двор. На двора кучето също може да има тези проблеми. В крайна сметка двора не е крайпътен хан всекидневно да преминават N брой кучета, с които да учи да комуникира.

Публикувано: 05 July 2008 - 11:36 AM
Цитат
а баш....
а такова куче н е екуче
това е жива играчка
която прави или не прави това
което и кажеш
това е робот
няма смелост да направи нищо без думата на стопанина
което е жалко

Когато човек използва правото си да замълчи, тогава на истина има какво да каже!!
Публикувано: 05 July 2008 - 11:41 AM
Цитат
За да е уверена, за да не е плашлива, за да не е 100% зависима от тебе, а да може да се впусне в диви игри, когато й се поиска, за да си има кучешки отношения с другите и да може да отиде спокойно и уверено да се запознае със всяко едно куче, без агресия, без страх - а уверено (!) и приятелски, за да не страда, когато е сама в къщи, защото нейния бог го няма, за да се изразходва физически в игри и психически, в контакти (това не може да стане когато едно куче се подтиска от постоянните срещи с други кучета по време на разходките) ....
п.п. М да-за грешките. Едното ми куче е плод точно на такава грешка. 12 години без да излиза от двора. Ужасът й, когато се налага да ходим някъде, обикновено на лекар, е голям.
Именно за това мога да говоря за това, защото съм направила и видяла грешката си.
Най-лошото е, че аз по принцип малко излизам изобщо и "новата" ми Точка също е на път да се превърне в същия идиот. Та използвам всяка възможност да я извеждам, макар да е рядко.
Но това е друга тема.
п.п.п. Обученото куче не трябва да се противопоставя на "свободното" куче, двете неща в комплект са идеала.

Публикувано: 05 July 2008 - 11:41 AM
Цитат
защото е КУЧЕ
има си естествено поведение на кучето
и неестествено поведение на кучето
защото когато не му позволяваш да научи нещо кучешко
което в .... природата (да го наречем така)се учи да го прави от майката
ти го отнемаш от кучето
за сметка на това го учиш да сяда и да ляга
да дава лапа и т.н.
което е неестественото
да - моите също съм ги научила да сядат
но съм запазила индивидуалността им
те са кучета за бога
трябва да имат досег със себеподобни
и то естествен (тоест не да се притеснява всеки момент да чуе НЕ САРАААА)

Публикувано: 05 July 2008 - 11:45 AM
Първо моето куче не дава лапа, струва ми се глупаво... То не е робот, че да изпълнява команди. Знае само ела и не /защото понякога яде боклуци/.
Не виждам защо трябва да я оставям САМА. И къде да го правя това. Иначе за кучешките взаимоотношение ми е ясно, все пак имам намерение етология да уча по-нататък. Но не разбрах защо трябва да я оставям САМА. Къде да го правя това? На поляната? На поляната тя е с нас, играе си с другите кучета, докато ние стопаните обсъждаме съседите. Не съм от онези стопани, които ще си оставят кучето да се разхожда из квартала, а аз да отида да пия бира в кръчмата. Нали срещу това протестираме в другата тема. Обърках се, наистина.

Публикувано: 05 July 2008 - 11:48 AM
Цитат
зависи и още как
в апартамент пространството е много по-малко
в апартамент господар е човека
кучето слуша и изпълнява
и постоянно е зависимо
ела тук
седни там
качи се тук....
да
принципно могат да се получат грешки и на двете места
имам приятели с кучета в двор
и такива приятели с кучета в апартаменти
и да не кажа голяма дума
но до ден днешен
не съм видяла дворно куче да е до толкова пристрастено, че щом стопанинът му отиде в другия край на двора
кучето да скимти и да се къса то лай
то си прави неговите си неща...ходи тука - ходи там
отиде до стопанина
легне малко до него
стане и пак зачезне някъде из двора
легне на сянка
или във влажната трева когато му е топло....

Публикувано: 05 July 2008 - 12:03 PM
Кучето ми на село също беше обсебено, само да видеше дядо ми и се лепваше за него. Само ако наще са вкъщата си лежеше спокойно някъде из двора. Това си зависи И от кучето.
Но май доста изместихме темата. В крайна сметка аз никога не съм била против гледането на куче в двор.... Както казах по-горе и двете места си имат плюсове и минуси...

Публикувано: 05 July 2008 - 01:10 PM
Двора не го използваме за разходки не заради насаждения просто в града ни има прекрасни места за тази цел- реки,поляни кози овце както разбира се и останалите лаещи приятели кои ще ти стои в един двор без жива душа
идеята за разположението я взех зоопарка на местото на хищника ще бъде къщата (на горния етаж )а от долу му подготвям басеинче ;D
Приказен дом ще стане : пък нека му е зле вън
Публикувано: 05 July 2008 - 01:24 PM

Публикувано: 05 July 2008 - 01:34 PM
Въпросът тук не е кучето ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да живее в двор или в апартамент. Естествено, че ако си в апартамент и нямаш двор, а обичаш животните, ще си го гледаш в стаите. А ако си в къща, защо да го затваряш вътре? Относно спането вътре отново всеки си преценява. Примерно, ние имаме готови две стаи, които са ужасно малки. Ако вкарам три кучета - 15 (за сега), 25, и 30 кг, не само че за тях няма да има пространство, но и за нас ще е тесничко. Освен това нямаме мебели - леглото е на земята, нямаме столове, маси и тем подобни. В едно семейство не винаги всеки еднакво е привързан към животните. Например съпругът ми за нищо на света не би възприел идеята да се въргаля с три кучета вкъщи.
Мисълта ми беше само, че когато се търси дом за куче, от значение не е ДВОРЪТ или АПАРТАМЕНТЪТ. Трябва да се преценява СТОПАНИНЪТ, да се види как той се грижи за кучетата, обича ли ги и т.н. За мен лично всякакви съображения без да се взема предвид отношението на ЧОВЕКА, начинът, по който той се грижи за животните, са меко казано неоснователни. Иначе ако се замислим, за всяко едно куче винаги има опасности - лош човек науми ли си нещо, рано или късно ще го направи.
Нека разсъждаваме принципно. Човек се е отделил от природата. Не я познава. Затворил се е в клетки, обградил се е с бетон. Много хора не се чувстват добре примерно в гора, планина. Дразнят ги мухите, изморяват се да вървят, ако няма душ с гореща вода, изпадат в паника и т.н. Затова и множеството болести, алергии, разстройства, стрес. Защото сме загубили връзката си с природата, изнежили сме се.
Домашните любимци също ги затваряме с нас. Правим ги затворници. Свикнали на такъв живот, на тях няма да им липсва природата. На вас липсва ли ви вятъра, дъжда, слънцето, аромата на треви, цветя, песента на птичките, шумоленето на листа, нощните песни на славеите, кристалният пощипващ зимен студ? Не. Нещастни ли се чувствате? Не. Но това задължително се отразява на здравето, на хармонията със себе си и всичко наоколо. За животните е същото.
Затова разсъждения от гледна точка на човека не винаги са най-добрите, най-здравословните, най-верните за едно куче. Но ние не можем да им осигурим идеалните условия, защото ние също не сме свободни. Но нашето отношение и грижи могат да компенсират кучето да се чувства щастливо при по-скромни условия.

Вход

Горе
Цитиране +