Публикувано: 07 July 2008 - 03:55 PM
Ами ние сме с такова куче! Бигъл! Като хване някоя миризма и си тръгва след носа, няма кой да го спре!
Първоначално го учих по системата на К9, за която благодаря на Бушката. Действаше безотказно. След това докъм 6 месец с лакомства, веднага идваше и изпълняваше всяка команда, при това енергично. Например "седни" беше придружена с тръшкане на дупето! Тъкмо когато мислех, че няма да ни се наложи курс за общо послушание, Мърфи влезна в пуберитета! Почна да си обикаля, където иска, лека полека загуби интерес към лакомствата и го интересуваше единствено "следата" и да обикаля, по възможност далеч от полезрението ми. 6!!!! месеца кучешко училище (почти всеки път бягаше от училището), Руми и сега като го види почва да се хили!, нямахме виден успех в пуснато състояние, докато на каишка беше перфектен!
В един момент нещата ескалираха при едно мое необмислено поведение. Бях се разсеяла за секунди и той избяга (но не видях накъде). След един час търсене, трябваше да ходя да взимам детето от училище и седях пред дилемата дали да го оставя сам или да оставя детето. Тъй като беше ясно, че трябва да тръгвам, оставих указания на останалите на поляната и тръгнах към колата. И какво да видя, нашичкия лежи зад близкия блок и сладко похапва кокал. Веднага "изплю" и дойде при мен. Но аз бях вече в истерия и като го вързах, го налагах с дамската чанта, докато стигнем колата. Абсолютна грешка - не го е заболяло, но съм го обидила. И в този момент командите спряха да действат - всички!
Почнах да търся индивидуален треньор и трябва да кажа, че почти никой не иска да се занимава с "бигли". Най-накрая намерих нашия, който преди да приеме се разхожда няколко пъти с нас, за да наблюдава кучето. Та нашето куче е емоционално студено (почти няма награда, с която да го зарадваш) - играе с играчка, когато той иска, но може да не поиска, само за лакомство няма да дойде, ако си е наумил да ходи нанякъде, иначе с удоволствие, не го вълнуват погалвания, гушкания, апортиране. Иначе, ако някой друг стопанин му я хвърли топката и пръчката - носи по команда и я пуска в краката като перфектна немска овчарка :rolleyes: и много гордо - веднага се обижда зловещо, ако смята че е наказан неправилно.
Като за начало се наложи да сменим повечето команди. В първата фаза не трябваше да давам никакви команди в свободно състояние, за да не изпадна в ситуация да не ги изпълни. Ако знаете как се притесни това куче. Вече не чуваше неистовите ми крясъци и непрекъснато притичваше да види дали не съм сдала багажа като не викам. Повечето време треньорът работи с мен, оказа се , че правя много неща грешно, въпреки че бях чела много, ама на практика нещо не ставаше явно.
Обучението беше изцяло с мотивация и без корекции (такива, каквито ги познавах отпреди). Разликата може би, беше, че той знаеше всички команди и как да ги изпълнява перфектно. Започнахме с даване на команда когато е наблизо и ме гледа (т.е съсредоточен в мен) и с изразяване на бурна емоция - радост. Само неистовото "квичене" от моя страна даваше резултати. По едно време мъкнех цял чувал с играчки на поляната и всеки път вадех нова (мотивацията му беше да дойде да види какво сега съм извадила - т.е. любопитство).
Напредваме, лека полека! Все още бяга - горе долу един път на седмица. Според трениращия и аз го виждам, това му е единствената мисъл в главата, как да духне и да търси "глигани". Когато стане бой с кучета, нашият вместо да се "включи", използва моментът и "бяга". Напоследък знае кога има урок и се държи перфектно (ама толкова перфектно, че другите хора викат - "бре, направо е като сменен този Мърфи") и в момента, в който свърши урока "хуква...".
Та, така сме от една година. Напредваме, бавно, ама много бавно! И само с мотивация и поощрения. :blink: