Поощрителни методи на обучение. Мотивация
Публикувано: 25 July 2008 - 08:09 PM
Имах проблем с Махараджа, той плащил девойки. Той скачал като индианец около тях, с викове, ръмжение и страшни мацуни. Какво аз правих? Честно казано, виках Фу! Не! Спри веднага! и се смеях ;D Всички моите жестове бяха одобрение за кучето. Като си вспомня как той скачеше малка пухкава топка гибрид от :viking: и от :meche: , доста трудно да не ^_^
От "официална" страна правих всичко возможно да спирам кучето, от "виждана от куче" аз го подкрепях, той вижда този НЕ! ФУ!СПРИ! , като Давай! Браво! Още!Супер!. Трябваще да пороботим и над него и над себеси.
Един ден аз бях в пицерия. Чакам поръчка. Влизат 2 майки с 2 малки 7-8 г дъщери. Празнуват нещо. Една девойка, приближи до пещ, къде то имало подготвена пица (още студена сурова, само поръсена с кашкавал) и с такава мила "мацунка" взе кашкавал от там. Майка та й направи забележда, само че нейното лице казваше "моята сладка палъвница, обичам теб така". Девойка със сладка усмивчица идва към мама. Друга девойка също идва към тази пица, за да вземе кашкавал, докато готвач не види. Не е много хубово нали? Майката гледа на нея и тя пред очи- краде кашкавал(не много разбирасе, само за шега), майка също е усмихната :wub: Не прави така!... те са седнали най накрая, и какво става ?.... първа девойка пък идва към готвача за да направи "беля", само че сега майката й казва НЕ! :angry: Девойка направо побъркана, преди беше "Супер!" сега "НЕ!" .
Един ден расхождах своето куче, и то било нападнато от друго куче. Защитих своето с маневр, и другото куче ухапи моята блуза. Намерих стопанката веднага, казах какво стана. Тя съжелява, няма нищо, за първ път и гали своето куче. Куче е нервно и тя го прави по спокоен с галенето. След това, минава човек и кучето скоче на него, стопанката справих със своето куче и продолжава да го гали! Направих забелжка. В същият ден този куче нападнало полицай. Хубово че куче не разбрало че може да хапе хора.Чист късмет. Куче от този вид подкрепление "галене" разбра че скачене на хора е нещо кое очаква от него стопанката. С куче всичко станало ОК! само глоба за стопанка+ расподки само в намордник и на каишка.
А сега, вопрос! можеби съзнателно ние не искаме да имаме агресивно куче, но може би ние ги правими така, без да се замислим?

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 25 July 2008 - 09:09 PM

Никога не обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват!
Публикувано: 26 July 2008 - 03:22 PM
пробвам да разбера проблем, и имам вопроси
1-той харесва лакомство и защо да ти искаш да го отнемеш?
2-емоции, обикновено куче - е огледало на своят стопанин, нервният стопанин-нервно куче, може би ти спокойна, и имаш спокойно куче.
С играчки и аз имах проблеми, моето куче доста така капризно относно играчки. Сега има най накрая любима играчка и играе с ней 1 път седмично 5 минутки. След това й слага и не пипа. Може би ти не намерила още та! супер играчка, пробвай да идваш в зоомагазин и показваш всички кои там има, ако куче прояви някой интерес- помирише, погледне- пробвай да й купиш. Показваш играчка- даваш лакомство, така куче ще реши че играчка предвещава нещо цено за нея. Продолжаваш- держиш играчка, куче помирисало играчка- даваш лакомство, и така бавничко към куче вземе играчка- награда, донесе-награда. И ще стане.
И за да светнат очи на куче трябва да то вижда някаква цел на своето действие.То какво прави твоето куче трябва да е важно(цено) за теб. Искрене!

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 26 July 2008 - 04:09 PM
Цитат
ама така интереса към играчката (ще пробвам и това разбира се )няма ли да се превърне в нещо като команда ? По този начин заучихме всичките команди ,естествено без Галя никога нямаше да се справя ;) И все пак колкото повече расте по- флегматичен става . Понякога го гледам и ми изглежда един тъжен , като че ли нещо му липсва :'( Дори като види ново куче дърпа към него докато не го подуши .... и до там , после се отдръпва и толкова . МОже би пък просто да имам много спокойно куче .
А колкото до лакомствата иска ми се съвсем да ги махна щото не може да не си чувала реплики от рода на :" и аз да имам кренвиш в джоба и мойто куче ще прави всичко...." А всъщност като почнахме уроците, Галя помни, направо плюеше лакомството и изобщо не ми обръщаше внимание ...ама иди го обяснявай . Не ,че без саламче не изпълнява , напротив , ама на мен ми се иска да го награждавам. Все си викам -сега няма да му дам нищо - ама като го видя колко е прилежен и без да искам пак си го награждавам.

Публикувано: 26 July 2008 - 04:14 PM

училище
Публикувано: 26 July 2008 - 04:20 PM

Публикувано: 03 August 2008 - 02:58 PM
Вращамся към начало на тази темата. Какво общо има поощрение и доминатно поведение? Много.
Как да направим кучето деспот
Искате да вземете кученце. Пристигате на там от къде го вземете (разъвъдник, собственик на куче, ....) и О! един дребъсък бяга към вас, гледа на ви, привлича вашете внимание към себе :wub: Сладуран! Вие казвате това е любов от първ поглед. Но това беще избор, при това 1 битка коя спечели куче. Куче избра вас, а не ви него. Вие сте съгласили с негов избор. След това тази мила мацунка още към края на седмица ще има всички права на Водача на глутница - да спи къде то поиска, да еде каквото поиска... И стопанин със своите милувки, усмивки ще поощрава това поведение. Това не е много страшно, доста кучета са истински крали в своето семейство и това на никой не пречи, ако 3 кг пеки влачи зад себе стопанин 180см височина и яде из негова чиния. По лошо става кога човек взима куче за охрана, нещо като ротвейлер, НОК...., дори мелез. Какво точно е страшно? Този човек иска да негово куче хапе. Да го защищава. Това тънок психологически момент. Тук човек вътре себе иска куче да хапе. И във всяка една ситуация кога негово куче напада някого (дори и него) той го поощрява, не със думи, а със своите жестове, интонация, мимика. Куче не разбира какво точно му казват "целуни" или "ухапи", но разбира язик на тялото.
Една добра душа реши да помогне на човек с хъски. Тази позната доближи до човека, за да поздрави и тук имало една котка. Тази добра душа веднага пробва да провокира чуждо куче за да подгони котката, с цел!... така куче ще стане агресивно и знае как да хапе! ще пази своята стопанка :mazohist:
Единствено кое ще научи този куче е да гони котките, и така има ловен инстинкт.
Хора доста често правят такива грешки, има и такива кои сами излизат в рол на фигурант . Има доста глупости. За кучета е доста трудно с такива стопани, от една страна те искат аз да пазя, да хапя, от друга -да не пипам гости. При това кога куче проявлава признаки на агресия, такъв стопанин се радва и куче го види! и кога напада за да направи какво искат от него, получава шамар :rolleyes: Защото не разбира тънкости на човешко поведение. Единствено кое разбира куче, аз направих всичко както трябва, а ти- стопанин, кой дори не е Водач, нарушаваш правила! Трябва да теб накажа! И така куче напада своят стопанин серьезно. Без шеги.
Моето куче пази мен, дори кога аз не искам :yahoo: има и такива. :huh:
Понякога е много по важно да се разбе какво става във глава на стопанина, от колкото на куче. Куче не греши, прави само това кое позволяват на него и това кое искат от него.

училище
Публикувано: 03 August 2008 - 03:37 PM
Преди ние видяли как с поощрения да направим от куче деспот. А сега друга страна на медала, как да направим от деспот куче.
Първо трябва да разберете кой приема решения. Водач приема решенията. Не трябва да ставане в открит конфликт с кучето. Найдобри промяни идват бавно и незабелязано. Ако куче вече е утвердило във позиция АЗ Водач, той ще се бори за тази позиция, със своите кучешки методи. Но, ние можем да го надхитрим ;)
Упражнение ОЧИ (в кликер дресура 6-7стр), много важно, куче трябва да погледне във ваши очи преди яденето. Така да знае от къде идва храна. Щом иска храна- гледа на вас. При това вие не ставате плячка или автомат за хранене, вие трябва да решавате кога спрете тази игра. Куче иска да излезе през врата не отваряйте докато куче не погледне на вас. Дори кучето да си мисли че той сега ви командва, вие правите голяма крачка напред -всяки един член от глутница преди да направи нещо гледа на водача за да получи дозволение
Така ваше куче вече бавно смества от Аз водач, правя какво аз искам, до когато Аз искам нещо трябва да го поискам от теб.
Обща дресировка. Кога вие започвате да обучавате ваше куче на Седни, Легни.. той се учи да се подчинява на вашата воля. Дори той да мисли аз сега сядам той ми дава хапка, така негова доминантност става вашият съюзник в обучението. Той иска да ви подчини(за да получи награда), но за да ви подчини трябва да се испълни ваша команда ;)
Имам доминатно куче, и порода сама по себе много домимантна, и баща на моето куче, и баба са доминатни. Родна сестра ухапе съдия в ринга, а беще ангелче :wub: При това порода независима и умна. Кога разбрах че имам доминантно куче не знаех какво да правя! Притисках към пода,...правих всички стандартни процедури....Седни,Легни след това...с резултат- ти тук покрищи още малко , а аз поспя. Резултат беше нула! Ти искаш нещо от мен? Идвай и направи! Аз почакам. Бях отчаена!
Сега, той гледа в моите очи, щастлив- иска нещо от мен аз правя! И така целата расходка или игра, аз раздавам на него награди- щом той поиска! Преди да направи нещо гледа на мен, какво аз мисля за това и дали това нещо е хубово за него. Той трябва да се сети какво води до моето "правилно" поведение :blink: И така знае и испълнява над 50 команди. Той си мисли че управлява мен, а на практика?

училище
Публикувано: 07 September 2008 - 12:28 PM
- А какво стана след с тази кралица?
- Нищо, след 2 години тя се самоуби.
:'(

училище
Публикувано: 19 November 2008 - 01:19 PM
Отначало много много не се обучавахме- само на игра, мислех си айде още малко да порасне, че да почнем сериозно да се учим. А кучката изведнъж стана на седем месеца и и пораснаха сума ти рога, почна да прави каквото си иска. Решихме, че ще се водим на училище.
Записахме се на една група, която тренира зад сити центъра,( НЕ Е СИРИУС ) и се почна.
Методите бяха предимно насилствени- накарай я, натисни я, викай и, карай се, дърпай, бесней.. и тн. Първата седмица кучето ходеше като посрано насам натам, но слушкаше. Втората започна да се опъва, а на третата вече стана неконтролируема и навън и вкъщи, без значение дали и викам или се моля , и тн.
За наше щастие срещнахме авторитетна личност от дресьорите в бг( ОТ СИРИУС), и тази личност ми нахвърли няколко идеи как да започна с кучето и какво да го правя. ключовия момент беше в положителната мотивация. С добро, саламчета и сякакви други такива вкусотии, кучето ми се преобрази точно за три дена..

she offers me protection,
a lot of love and affection- whether I`m right or wrong..
Публикувано: 25 November 2008 - 11:13 AM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 November 2008 - 01:02 PM
Публикувано: 28 November 2008 - 01:11 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 28 November 2008 - 05:03 PM
Цитат
И аз съм на същото мнение. :->) :->) :->) :->)

Публикувано: 28 November 2008 - 05:20 PM
Евала на вашите фаворити, добре е да споделите доволството си.
Обаче за останалото: Не са коректни такива изказвания, дами и господа.
Публикувано: 28 November 2008 - 06:07 PM