Поощрителни методи на обучение. Мотивация
Публикувано: 28 November 2008 - 06:37 PM
Нека остане, хубаво е когато човек е доволен от треньора си.
Както си имаме тема за хвалене на ветеринарни лекари, нека може да се изказват положителни мнения и за треньори.
Само искам да обърна внимание, че да се казва: всички бият кучета и са самозванци не е редно. Спокойно можете да кажете: еди кой си треньор го прави, не ходете при него.
Публикувано: 28 November 2008 - 08:27 PM

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 29 November 2008 - 09:36 AM
Публикувано: 29 November 2008 - 11:48 AM
Публикувано: 29 November 2008 - 09:31 PM
даваме играчка когато куче испълни, не даваме играчка когато не прави това което ние искаме от куче
метод на отнемане на желаното
не даваме играчка когато не прави това което ние искаме от куче,даваме играчка когато куче испълни
Може да се каже че няма никаква разлика в тези 2 метода. Освен 2 и то много важни.
1. не всеки стопанин който започва обучение на своето куче наясно с методика
2. не всяко куче(според порода и темперамент) може да има достаточна мотивация за да пробва и пробва докато не "уцели" това което цели стопанин .
Поведенчески проблем при стопанин е -че той може да започне да мисли : Куче трябва да испълни перфектно и само тогава аз дам награда. Това се базира на мисл, че куче е дължно да прави това кое иска стопанин, и без награда(има такива). И колко куче да не старае то няма шанс да спечели, защо то при такъв метод стопанин ще дига мерника по високо и по високо без да награждава куче. Най накрая куче ще загуби доверие към стопанин и мотивация за работа.
ВАЖНО- стопанин трябва да желае да награди своето куче
Поведенчески проблем при кучета- е мотивация и темперамент. Като например малинуа има силна мотивация и може да търси хвърлена топка 10-15 минути(която е скрита в джоба на стопанина- по принцип топка й няма, а куче търси)
Холерик в такава ситуация ще потърси тази топка и "каже"след секунди -няма топка? ще намеря котка! :yahoo:
Флегматик "каже"- Топка? каква топка? ти й хвърли ти и търси... аз теб исчакам тук :kotence:
Като пример този "извор от енергия"(моята любима порода)
http://www.youtube.c...h?v=Okh5eNRuVO0
http://www.youtube.c...feature=related
http://www.youtube.c...u2Idrm-i8w&NR=1

Кога човек взима ски- пьрво,той идва да се научи как да ходи на тях. Кога човек купува кола, то идва в училище да се научи как да кара тази кола. Но кога човек взима куче, вместо сам да научи как да общува със куче, той опитва да учи куче! Тотално объркана работа!

училище
Публикувано: 30 November 2008 - 07:49 AM
Sundi не случайно е написала ЖЕЛАНА играчка.Иначе няма смисъл и това,което Apso e написала е много точно.
Скоро имах възможност да видя куче Кане корсо,учено още от 4-тия си месец,но само с корекция.Сега се работи с него с лакомства/на година и половина е/,а паралелно му се изгражда интерес към игра.Когато той стане достатъчно силен,за да е мотив на кучето за работа,ще замени лакомствата.
Публикувано: 30 November 2008 - 07:55 AM
Публикувано: 22 December 2008 - 12:32 PM
Публикувано: 22 December 2008 - 06:05 PM
Цитат
Благодари ти! тези клипчета направи мен щастлива! :blink:
И защо не наприви клип за Коледен Поздрав? :'(

училище
Публикувано: 22 December 2008 - 07:05 PM
Цитат
Цитат
Благодари ти! тези клипчета направи мен щастлива! :blink:
И защо не наприви клип за Коледен Поздрав? :'(
Публикувано: 30 December 2008 - 01:49 PM
Цитат
Публикувано: 14 January 2009 - 10:55 PM
"Пак въпроси за похвалата:
Пример - отива и си ляга на мястото - да спи или да си дъвче нещо. На мен това ми харесва и решавам да го похваля. Казвам браво и отивам да му дам лакомство, така ли? Като му кажа браво и му дам лакомство, той ще стане и ще дойде при мен да чака за още... Или пък, играе си с някоя играчка, това на мен ми харесва /защото си играе сам, а не ме занимава и мен/, но като му кажа браво и му дам лакомство, той зарязва играчката и идва при мен да чака още - само му прекъсвам играта така...?"
Какво мислете?

училище
Публикувано: 14 January 2009 - 11:05 PM
Има едно ентусиазирано, шумно, придружено с много галене и крякане, което е когато например учим кучето на "ела тук" - върховната похвала, която отстрани изглежда толкова идЕотски, че някои хора дори се срамуват да го правят ;D
Има и едно почти разсеяно "браво", точно за случаите, за които се пита горе. Хем похвала, хем без да повдига възбуда. Когато съм го правила за първи път, кучето дори не е съвсем сигурно дали е за него ;D Вдига уши с поглед "ама това на мен ли?". Ако дойде го игнорирам. Тогава обикновено се връщат да правят същото, което са правили, за да опитат да получат отново същото спокойно "браво". Това, че е спокойно, не намалява значимостта за кучето.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 17 January 2009 - 09:49 PM

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 22 June 2009 - 12:17 PM
Tali, в May 7 2009, 04:53 PM, написа:
Сега по другия въпрос; Искам да те питам чел ли си стандарта на породата Сибирско хъски? Нещо за характера на тези кучета?
Хъскитата и Бигълите си приличат по доста неща, що се отнася до характера им: и двете породи са адски социални, умират за човешка или кучешка компания, пък някои дори и за котешка. Обожават да тичат, да откриват нови неща, да разучават заобикалящия ги свят, и двете породи имат доста засилени ловни инстинкти. И двете породи са откриватели, обожават свободата, независимостта и т.н...
НО- хъскитата в никакъв случай не обичат да остават сами (както си писал ти), що се отнася до Райа, моята кучица- тя изобщо, ама ИЗОБЩО не е спокойна и уравновесена, както си мислиш!
Когато беше на 8, 9 месеца тя се опита да ме доминира... Представяш ли си ме мен- 45 кила, висока 160см. да се бора с куче, което като се изправи е почти колкото мен и е поне 5 пъти по- силно от мен... Опитите за доминантност се изразяваха в непрестанно скачане по мен и хапане, опити да ме събори на земята, опити да ме повали и да се призная за победена и снишена в йерархията... Наред с тези опити за доминантност над мен, получаваше и пристъпи, които отново се изразяваха в агресия, но не само към мен, но и към заобикалящите ни същества. Сякаш се превръщаше в друго куче, обземаше я някаква лудост и започваше да тича наоколо и да скача и "гризка" всеки, който се намираше около нас... (този проблем не съм го споделяла във форума, защото Апсо ми помогна да се справя с него). Стигала съм на ръба на нервна криза, идвало ми е да я отвържа от повода и да я пусна да ходи където иска и да прави каквото иска, без да ме е интересувало дали ще се върне или не. Както и да е, справихме се и с двата проблема.
Сега отново се опитва да ме доминира, но не толко рязко, както първия път. Вече знам как адекватно и бързо да реагирам на ситуацията и на държането и и опитите минаха само за няколко дни, а не за повече от месец, както беше първия път!
Сега за въпросното упражнение "Очички!". То помага да заздравиш връзката "куче- човек" или да започнеш да създаваш такава, ако още нямате с кучо. В смисъл; кучето разбира, че не си някакво извънземно, което постоянно се налага да тегли и да дърпа след себе си, не си пришълец, който постоянно му забранява разни "хубави и приятни" неща и постоянно му се кара. Упражнението помага да изградите връзка помежду си! Ти се издигаш в неговите очи, затвърдяваш статута на номер 1... Всеки знае, че кучето неможе да се роботизира, неможе да ходи постоянно до теб като залепено (както казваш ти), освен служебните кучета, ти НЕ го спираш да тича свободно и да си прави кефа, а го УЧИШ НА ЕЛЕМЕНТАРНО ПОСЛУШАНИЕ!!!
За твое удоволствие и негова безопасност и добро!!!
Това упражнение е само началото на един хубав живот, научавате се да стигате до консенсуси; кучето трябва да те погледне в очите ако иска нещо и те поглежда, ти си доволен, че то те ЗАБЕЛЯЗВА и УВАЖАВА и му позволяваш каквото иска (стига да не е опасно и вредно) и ВОАЛА... Така се гради връзка между куче и човек!
"НЕ МУ УБИВАШ ДУШАТА", а го учиш на елементарно послушание (извинявам се, че се повтарям)!!! Като те гледа в очите то не се моли, не трябва да изпитваш съжаление и да мислиш, че се моли. Така то показва уважение към теб, не иска позволение, иска съгласие, иска твоята преценка, тогава то ще уважи решението ти, каквото и да е то, защото ти си лидера на глутницата, ти си The Big Boss, ти си номер 1!
И какво ти пречи да опиташ това, което ти казах? Няма да навреди в никакъв случай, може само да помогне!!!!!!! Или ти просто си се заинатил и не искаш дори да опиташ? Песимизма не води до никъде, без опити нищо не става, без борба няма победа!!!!!!!
Правете упражнението всеки ден, в продължение на две седмици? Ще видиш, че ще има резултат, дори и минимален, но ще има! Учи кучето на послушание, занимавай се с него, нека в погледа му личи, че има човешко присъствие, а не да бъде празен, обикновен поглед!
Сега аз искам да попитам учиш ли на нещо кучето? Какви команди знае, как точно го учиш? Знае ли "Ела", "Седни", Спри"... най- главните команди, как сте ги учили, какви методи използваш?
П.П.
Съжалявам, че разтегнах толко надълго отговора си, но довечера в 12:00ч. ми спират интернета и няма да мога да отговарям повече не знам до кога... Гледах да отговоря най- пълно на въпросите ти и да опровергая най- точно неправилното ти мнение за хъскитата, за обучението, за "Взимането на душата" и т.н....
от тук http://forum.dog.bg/...showtopic=25007

училище