Dog.bg Форуми : Premium храни?

Към съдържанието

Свернуть Прикрепени тагове

Не са намерени подобни тагове
  • (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Икона
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

Premium храни? Оцени темата: -----

#21 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията
  • Група: Без дом

Публикувано: 07 July 2008 - 08:37 AM

Щом е така се съгласявам, че технологията е примиум.
Съставките сами по себе си - също. Остава да се намали процентното участие на нишесте до 15, хайде от мен да мине - 25 % и балансът също ще е примиум.

#22 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Група: Потребители

Публикувано: 07 July 2008 - 09:04 AM

Bingo! А за ролята на нишестето в глюкозния баланс специално ще се поинтересувам. Имаше нещо в отношението царевица/сорго, ама айде да не съм голословен.
User's Signature

Качена снимка

#23 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 07 July 2008 - 09:20 AM

Не искам да чувам за сорго. Цианогенно е.

#24 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 07 July 2008 - 09:49 PM

Цитат

Цианогенно е.
Айде пък сега??? Искам сериозен научен източник. (не просто линк)  :rolleyes:
User's Signature

Качена снимка

#25 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 08 July 2008 - 08:56 AM

Какво разбираш под сериозен научен източник? Не е тайна кои растения колко цианогенни гликозиди съдържат, можеш да го провериш и сам. Напиши dhurrin в Гугъл и си избери най-сериозния и най-научния източник.

#26 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip
  • Група: Модератори

Публикувано: 25 July 2008 - 10:35 AM

Понеже това е темата за премиум храните - да питам пак и тук.
За био-храните (при хората) има изисквания и органи, които следят дали тези изисквания са спазени. Тогава позволяват една храна да се нарече БИО "клас".
От друга страна това не пречи на разни други, които нямат нищо общо с био-то да сложат в името си "био" - биомляко, биокашкавал. Това е просто име, за заблуда на купувача, а не означава, че са минали проверката за био-продукт.
По този повод - кога една храна може да се нарече "премиум"? И какъв е проблема утре са се появи Любимец - премиум. (Така, както всички борси за кучета вече наричат себе си "развъдници" за заблуда на противника). Трябва ли да мине някакви проверки или когато поиска производителя може да добави думата "премиум" към името на храната си?
В другата тема бях питала за състава на храна, която, както каза Мил не съдържа месо изобщо, но си пише "премиум".
С две думи: "премиум (суперпремиум)" означава ли автоматично по-добро или не?
User's Signature

Качена снимкаКачена снимка
Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com

#27 Потребителят е офлайн   kivv Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2008 - 10:59 AM

Според мен съдържанието определя премиум храните а не тяхното име  :blink:

#28 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2008 - 11:06 AM

Цитат

Според мен съдържанието определя премиум храните а не тяхното име  :blink:
Тъй, това е ясно.  :blink:
Ама аз питам конкретно за името - все пак то трябва да е улеснение - знак, че този продукт е еди какъв си. Да можем лесно да различим Любимец от Роял Канин, само по класа "премиум", дори ако не сме ги чували никога. После вече може да си четем съдържания и да си избираме най-подходящото за нас от съответния клас.
User's Signature

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.

#29 Потребителят е офлайн   mavrodiev Икона

Публикувано: 25 July 2008 - 02:13 PM

За сведение... по темата за въглехидратите:
Амилазата не е ензим, който се съдържа само в слюнката. Голяма част от него се синтезира от панкреаса, така че при кучето няма никакъв проблем с усвояването на въглехидратите с алфа връзка, каквито са разтворимите въглехидрати като нишестето. Именно амилазата го разгражда до монозахариди, които през чревната стена нормално се резорбират. Науката за храненето нарича тези смилаеми въглехидрати безазотни екстрактни вещества.
При неразтворимите въглехидрати, т.е. съставените от бета-монозахариди, амилазата не е активна. Грубо казано това са влакнините в храната. Да, те нямат хранителна стойност, но по отношение на поддържането на здравето - те са изключително важни по ред причини - увеличават обема на храната и чувството за ситост (нужни при домашни любимци с ограничена физическа активност), способстват за по-бързото освобождаване на храносмилателния тракт от чревното съдържние (така се ограничава интензитета на гнилостните процеси), при кучета с наднормено тегло спомага за намаляване (контролирано естествено) на калоричността и т.н.
Нека не забравяме, че коренно сме променили начина на живот на любимците ни и не бива като довод да изтъкваме единствено родството с вълка и мосоядството на хищниците. На практика, в резултат на еволюцията настъпила във подвида, кучетата са всеядни.
За да не дотягам на форума - можете да ми пишете на e-mail: gaps@mail.bg. Или пък да продължим тук.
Д-р Стоян Мавродиев - вет.лекар - специалест по безопасност на храните и ветеринарна  диететика.

#30 Потребителят е офлайн   bushkata Икона

• No brain - No pain
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2008 - 05:37 PM

Цитат

За да не дотягам на форума - можете да ми пишете на e-mail: gaps@mail.bg. Или пък да продължим тук.
Д-р Стоян Мавродиев - вет.лекар - специалест по безопасност на храните и ветеринарна  диететика.

Всяко мнение от специалист ще е полезно за четящите тук. :blink:
Ще ви помоля да се представите и тук.
User's Signature

#31 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 25 July 2008 - 06:38 PM

Цитат

За сведение... по темата за въглехидратите:

Какъв е оптималния процент въглехидрати в храната според вас? Пробвал съм доста храни и виждам как се отразяват върху кучетата ми но ми е интересно и мнението на специалист като вас  :blink:

#32 Потребителят е офлайн   insult Икона

• свободен радикал
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 25 July 2008 - 09:02 PM

Dian1972, Разгледай справочника - тази тема сме я дискутирал имного пъти.
User's Signature

Качена снимка

#33 Потребителят е офлайн   vlado zoo Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 25 July 2008 - 10:44 PM

Цитат

За да не дотягам на форума - можете да ми пишете на e-mail: ...Или пък да продължим тук.
Айде нема нужда. Докторе, ако има да казвате нещо, кажете го. Не е необходимо да търсим специален диалог с Вас.
User's Signature

Качена снимка

#34 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 26 July 2008 - 04:58 PM

Цитат

Dian1972, Разгледай справочника - тази тема сме я дискутирал имного пъти.

интересно ми беше да чуя мнението на специалист, ама май няма да стане

#35 Потребителят е офлайн   mil_ Икона

• Advanced Member
  • Икона
  • Покажи галерията

Публикувано: 27 July 2008 - 04:31 PM

А защо очаквате еднозначен отговор на този въпрос?
Всеки ще ви каже различно. В много материали препоръчват ужасяващите 50% въглехидрати.
Ако искате да направите правилния избор четете повече и изберете на какво да вярвате.
Кучетата нямат доказан необходим минимум въглехидрати. Само помислете колко въглехидрати ядат вълците.
Сравнете обема на изпражненията при високовъглехидратен и нисковъглехидратен режим.
За справка - за хората 20% от дневните калории са достатъчни.

#36 Потребителят е офлайн   Dian1972 Икона

• Member
  • PipPip

Публикувано: 27 July 2008 - 05:22 PM

Цитат

А защо очаквате еднозначен отговор на този въпрос?
Всеки ще ви каже различно. В много материали препоръчват ужасяващите 50% въглехидрати.
Ако искате да направите правилния избор четете повече и изберете на какво да вярвате.
Кучетата нямат доказан необходим минимум въглехидрати. Само помислете колко въглехидрати ядат вълците.
Сравнете обема на изпражненията при високовъглехидратен и нисковъглехидратен режим.
За справка - за хората 20% от дневните калории са достатъчни.

не очаквам еднозначен отговор, просто ми беше интересно мнението на специалист - а въпросния господин пише че е такъв.
за съжаление нямам много свободно време да чета и се ориентирам по експерименталния метод като пробвам различни храни. до преди половин година не обръщах много внимание на храната но сега се убедих че има голямо значение за кучетата /първо ветеринаря ме убеди, а след това видях на практика че е прав :blink:/, специално за здравословното състояние и външния вид. сега давам храна с ниско съдържание на въглехидрати и резултата наистина ме впечатли. дадоха ми една интересна брошура за храненето в магазина откъдето купувам храна, ако успея утре ще я сканирам и ще я пусна тук

#37 Потребителят е офлайн   mavrodiev Икона

Публикувано: 28 July 2008 - 10:30 AM

Здравейте! И съжалявам, че не мога своевременно да отговарям на въпросите. Предложението за непосредствен диалог беше единствено, за да не утежнявам форума с отговори, които вероятно вече са давани. Нямам никакви лични интереси, понеже на практикувам клинична медицина. Очевидно не съм разбран относно това ми желание. Моля да ме извините. Аз самият се регистрирах миналата седмица и все още не съм имал възможността да изчета мненията.
Отговорих по темата за въглехидратите, просто за да се има пред вид усвояемостта им. Оптимални количества не биха могли да се определят стандартно.
По-правилно е определянето на оптимална енергийност на храната след като се вземат пред вид физиологичното състояние, натоварването, условията на средата, смилаемостта на храната и т.н. Предполагам, че тези неща вече са дискутирани. Но все пак - енергоотдаващите съставки са мазнините, въглехидратите и протеините. Грубо казано те отделят съответно по около 8.8, 3.6 и 3.5 kcal на грам. Знаете, че по отношение на мазнините и протеините има оптимални количества, очевидно е, че разликата се попълва от въглехидратите.
Неслучайно различните търговски марки и типове храни определят различна енергийност за храните си, а оттам и различни количества, които трябва да бъдат давани.
Стремежът премиум храните да бъдат балансирани е очевиден. Но и заради технологията на екструдиране, с която предполагам сте запознати, неминуемо в сухата екструдирана храна наличието на смилаеми въглехидрати е наложително. По-скоро е интересен подходът на някои производители въпреки екструдирането да запазят високата смилаемост на протеините без излишно да увеличават количествата им, което бе довело до натоварване на бъбреците. Но това е вече друга тема предполагам.

#38 Потребителят е офлайн   stenly2777 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Френски булдог

Публикувано: 06 August 2012 - 10:30 AM

Здравейте
Много сте прави че "премиум клас" при нас във БГ е доста попрейначено понятие, аз бих се дистанцирал от мненичта че royal canin и компания са найстина премиум. Ако говорим за Orijene, acana, evo това вече е нещо найстина различно на цена даже и по-евтина от роял канин. Ако някой има въпроси откъде може да си купи тая храна във Варна мога да помогна със информация на телефон 0887 93 70 90

#39 Потребителят е офлайн   stenly2777 Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip
  • Покажи галерията
  • Interests:Френски булдог

Публикувано: 10 September 2012 - 12:28 PM

Показване на мнениетоmavrodiev, в 28 July 2008 - 10:30 AM, написа:

Здравейте! И съжалявам, че не мога своевременно да отговарям на въпросите. Предложението за непосредствен диалог беше единствено, за да не утежнявам форума с отговори, които вероятно вече са давани. Нямам никакви лични интереси, понеже на практикувам клинична медицина. Очевидно не съм разбран относно това ми желание. Моля да ме извините. Аз самият се регистрирах миналата седмица и все още не съм имал възможността да изчета мненията.
Отговорих по темата за въглехидратите, просто за да се има пред вид усвояемостта им. Оптимални количества не биха могли да се определят стандартно.
По-правилно е определянето на оптимална енергийност на храната след като се вземат пред вид физиологичното състояние, натоварването, условията на средата, смилаемостта на храната и т.н. Предполагам, че тези неща вече са дискутирани. Но все пак - енергоотдаващите съставки са мазнините, въглехидратите и протеините. Грубо казано те отделят съответно по около 8.8, 3.6 и 3.5 kcal на грам. Знаете, че по отношение на мазнините и протеините има оптимални количества, очевидно е, че разликата се попълва от въглехидратите.
Неслучайно различните търговски марки и типове храни определят различна енергийност за храните си, а оттам и различни количества, които трябва да бъдат давани.
Стремежът премиум храните да бъдат балансирани е очевиден. Но и заради технологията на екструдиране, с която предполагам сте запознати, неминуемо в сухата екструдирана храна наличието на смилаеми въглехидрати е наложително. По-скоро е интересен подходът на някои производители въпреки екструдирането да запазят високата смилаемост на протеините без излишно да увеличават количествата им, което бе довело до натоварване на бъбреците. Но това е вече друга тема предполагам.

АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ това мнение, според мен е напълно адекватно по темата.

#40 Потребителят е офлайн   панайот Икона

• Advanced Member
  • PipPipPip

Публикувано: 11 September 2012 - 10:34 AM

напълно съм съласен с това че храните от марките ориджен и акана са наистина нещо различно и уникално по състав и качество и на пазара според мен няма все още храна която да ги превъзхожда

• (2 Страници) +
  • 1
  • 2
  • Не можеш да публикуваш нова тема
  • Не можеш да отговаряш в тази тема

1 потребители четат тази тема
0 потребители, 1 гости, 0 анонимни