Premium храни?
Публикувано: 25 July 2008 - 10:35 AM
За био-храните (при хората) има изисквания и органи, които следят дали тези изисквания са спазени. Тогава позволяват една храна да се нарече БИО "клас".
От друга страна това не пречи на разни други, които нямат нищо общо с био-то да сложат в името си "био" - биомляко, биокашкавал. Това е просто име, за заблуда на купувача, а не означава, че са минали проверката за био-продукт.
По този повод - кога една храна може да се нарече "премиум"? И какъв е проблема утре са се появи Любимец - премиум. (Така, както всички борси за кучета вече наричат себе си "развъдници" за заблуда на противника). Трябва ли да мине някакви проверки или когато поиска производителя може да добави думата "премиум" към името на храната си?
В другата тема бях питала за състава на храна, която, както каза Мил не съдържа месо изобщо, но си пише "премиум".
С две думи: "премиум (суперпремиум)" означава ли автоматично по-добро или не?

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
http://avocett.blogspot.com
Публикувано: 25 July 2008 - 10:59 AM
Публикувано: 25 July 2008 - 11:06 AM
Цитат
Ама аз питам конкретно за името - все пак то трябва да е улеснение - знак, че този продукт е еди какъв си. Да можем лесно да различим Любимец от Роял Канин, само по класа "премиум", дори ако не сме ги чували никога. После вече може да си четем съдържания и да си избираме най-подходящото за нас от съответния клас.

Нали уж някога хората слушали кукувицата, за да разберат колко години ще живеят. Аз по цял ден ги слушам две кукувици от единия орех на другия и обратно, и бая кукания чух, едва ли ще доживея толкова. Но се замислих, че именно хората, които се спират за момент да послушат кукувицата, живеят по-дълго. Защото знам ли, това щастие и спокойствие от ей такива простички неща, сигурно е полезно за здравето.
Публикувано: 25 July 2008 - 02:13 PM
Амилазата не е ензим, който се съдържа само в слюнката. Голяма част от него се синтезира от панкреаса, така че при кучето няма никакъв проблем с усвояването на въглехидратите с алфа връзка, каквито са разтворимите въглехидрати като нишестето. Именно амилазата го разгражда до монозахариди, които през чревната стена нормално се резорбират. Науката за храненето нарича тези смилаеми въглехидрати безазотни екстрактни вещества.
При неразтворимите въглехидрати, т.е. съставените от бета-монозахариди, амилазата не е активна. Грубо казано това са влакнините в храната. Да, те нямат хранителна стойност, но по отношение на поддържането на здравето - те са изключително важни по ред причини - увеличават обема на храната и чувството за ситост (нужни при домашни любимци с ограничена физическа активност), способстват за по-бързото освобождаване на храносмилателния тракт от чревното съдържние (така се ограничава интензитета на гнилостните процеси), при кучета с наднормено тегло спомага за намаляване (контролирано естествено) на калоричността и т.н.
Нека не забравяме, че коренно сме променили начина на живот на любимците ни и не бива като довод да изтъкваме единствено родството с вълка и мосоядството на хищниците. На практика, в резултат на еволюцията настъпила във подвида, кучетата са всеядни.
За да не дотягам на форума - можете да ми пишете на e-mail: gaps@mail.bg. Или пък да продължим тук.
Д-р Стоян Мавродиев - вет.лекар - специалест по безопасност на храните и ветеринарна диететика.
Публикувано: 25 July 2008 - 05:37 PM
Цитат
Д-р Стоян Мавродиев - вет.лекар - специалест по безопасност на храните и ветеринарна диететика.
Всяко мнение от специалист ще е полезно за четящите тук. :blink:
Ще ви помоля да се представите и тук.

Публикувано: 25 July 2008 - 09:02 PM
Публикувано: 25 July 2008 - 10:44 PM
Цитат
Публикувано: 26 July 2008 - 04:58 PM
Цитат
интересно ми беше да чуя мнението на специалист, ама май няма да стане
Публикувано: 27 July 2008 - 04:31 PM
Всеки ще ви каже различно. В много материали препоръчват ужасяващите 50% въглехидрати.
Ако искате да направите правилния избор четете повече и изберете на какво да вярвате.
Кучетата нямат доказан необходим минимум въглехидрати. Само помислете колко въглехидрати ядат вълците.
Сравнете обема на изпражненията при високовъглехидратен и нисковъглехидратен режим.
За справка - за хората 20% от дневните калории са достатъчни.
Публикувано: 27 July 2008 - 05:22 PM
Цитат
Всеки ще ви каже различно. В много материали препоръчват ужасяващите 50% въглехидрати.
Ако искате да направите правилния избор четете повече и изберете на какво да вярвате.
Кучетата нямат доказан необходим минимум въглехидрати. Само помислете колко въглехидрати ядат вълците.
Сравнете обема на изпражненията при високовъглехидратен и нисковъглехидратен режим.
За справка - за хората 20% от дневните калории са достатъчни.
не очаквам еднозначен отговор, просто ми беше интересно мнението на специалист - а въпросния господин пише че е такъв.
за съжаление нямам много свободно време да чета и се ориентирам по експерименталния метод като пробвам различни храни. до преди половин година не обръщах много внимание на храната но сега се убедих че има голямо значение за кучетата /първо ветеринаря ме убеди, а след това видях на практика че е прав :blink:/, специално за здравословното състояние и външния вид. сега давам храна с ниско съдържание на въглехидрати и резултата наистина ме впечатли. дадоха ми една интересна брошура за храненето в магазина откъдето купувам храна, ако успея утре ще я сканирам и ще я пусна тук
Публикувано: 28 July 2008 - 10:30 AM
Отговорих по темата за въглехидратите, просто за да се има пред вид усвояемостта им. Оптимални количества не биха могли да се определят стандартно.
По-правилно е определянето на оптимална енергийност на храната след като се вземат пред вид физиологичното състояние, натоварването, условията на средата, смилаемостта на храната и т.н. Предполагам, че тези неща вече са дискутирани. Но все пак - енергоотдаващите съставки са мазнините, въглехидратите и протеините. Грубо казано те отделят съответно по около 8.8, 3.6 и 3.5 kcal на грам. Знаете, че по отношение на мазнините и протеините има оптимални количества, очевидно е, че разликата се попълва от въглехидратите.
Неслучайно различните търговски марки и типове храни определят различна енергийност за храните си, а оттам и различни количества, които трябва да бъдат давани.
Стремежът премиум храните да бъдат балансирани е очевиден. Но и заради технологията на екструдиране, с която предполагам сте запознати, неминуемо в сухата екструдирана храна наличието на смилаеми въглехидрати е наложително. По-скоро е интересен подходът на някои производители въпреки екструдирането да запазят високата смилаемост на протеините без излишно да увеличават количествата им, което бе довело до натоварване на бъбреците. Но това е вече друга тема предполагам.
Публикувано: 06 August 2012 - 10:30 AM
Много сте прави че "премиум клас" при нас във БГ е доста попрейначено понятие, аз бих се дистанцирал от мненичта че royal canin и компания са найстина премиум. Ако говорим за Orijene, acana, evo това вече е нещо найстина различно на цена даже и по-евтина от роял канин. Ако някой има въпроси откъде може да си купи тая храна във Варна мога да помогна със информация на телефон 0887 93 70 90
Публикувано: 10 September 2012 - 12:28 PM
mavrodiev, в 28 July 2008 - 10:30 AM, написа:
Отговорих по темата за въглехидратите, просто за да се има пред вид усвояемостта им. Оптимални количества не биха могли да се определят стандартно.
По-правилно е определянето на оптимална енергийност на храната след като се вземат пред вид физиологичното състояние, натоварването, условията на средата, смилаемостта на храната и т.н. Предполагам, че тези неща вече са дискутирани. Но все пак - енергоотдаващите съставки са мазнините, въглехидратите и протеините. Грубо казано те отделят съответно по около 8.8, 3.6 и 3.5 kcal на грам. Знаете, че по отношение на мазнините и протеините има оптимални количества, очевидно е, че разликата се попълва от въглехидратите.
Неслучайно различните търговски марки и типове храни определят различна енергийност за храните си, а оттам и различни количества, които трябва да бъдат давани.
Стремежът премиум храните да бъдат балансирани е очевиден. Но и заради технологията на екструдиране, с която предполагам сте запознати, неминуемо в сухата екструдирана храна наличието на смилаеми въглехидрати е наложително. По-скоро е интересен подходът на някои производители въпреки екструдирането да запазят високата смилаемост на протеините без излишно да увеличават количествата им, което бе довело до натоварване на бъбреците. Но това е вече друга тема предполагам.
АБСОЛЮТНО ПОДКРЕПЯМ това мнение, според мен е напълно адекватно по темата.